USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Türkiye'nin Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın uzatılmasındaki rolüne övgüler yağdı

Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve aşırı sayıda ülke, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın Türkiye, BM, Rusya Federasyonu ve Ukrayna ortada tahsil edilen değişmeyen doğrultusunda uzatılmasındaki inisiyatifi zımnında Ankara'yı ölçüm etti.

Türkiye'nin Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın uzatılmasındaki rolüne övgüler yağdı
18-11-2022 12:09
Ankara

Türkiye, Rusya ile Ukrayna arasındaki harp dolayısıyla bocalayan global tahıl sevkiyatına bağlı çalışan gösteriş edinmeyi sürdürüyor.

Küresel besin krizinin çözümü düşüncesince Ankara'nın koordinasyonunda düzenlenen tahıl sevkiyatı anlaşması, 22 Temmuz'da İstanbul'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde Ukrayna, Rusya, Türkiye ve BM ortada imzalandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, evvel meydana getirdiği açıklamada da Türkiye'nin ev sahipliğinde meydana gelen flaşör görüşmeler sonucunda tahsil edilen değişmeyen doğrultusunda, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın 19 Kasım'dan itibaren 120 çağ süreyle uzatıldığını bildirdi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Rusya ile Ukrayna ortada Türkiye ve BM arabuluculuğuyla imzalanan anlaşmanın uzatılmasının arkası sıra Twitter'dan anlaşmanın Türkiye'nin kararlılığı sebebiyle gibi bulunduğu açıklamasında bulundu.

Guterres, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türkiye'ye teşekkürname ederek, "Onların cömertliği ve kararlılığı olmaksızın bu adım katiyen doğmazdı. İstanbul, yılgı indinde diplomatik başarının merkezi olmaya bitmeme ediyor." ifadelerini kullandı.

AB liderlerinden sevinme açıklamaları

AB yönetimi, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın uzatılmasından sevinme duyduğunu bildirdi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in ofisinden meydana getirilen açıklamada, anlaşmanın besin fiyatlarının düşürülmesi ve evren genelinde besin güvenliğinin sağlanmasında dirimlik ehemmiyet taşımış bulunduğu vurgulanarak, "AB, Karadeniz tahıl girişiminin devamının sağlanması düşüncesince Birleşmiş Milletler ve Türkiye'nin gösterdiği çabaların altını çizmektedir." ifadesine arazi verildi.

Açıklamada, Karadeniz güzergahı ve AB'nin "dayanışma şeritleri" adına adlandırdığı yağız güzergahlarıyla 25 milyon titrem tahıl ve gayrı ekincilik ürünlerinin ihraç edilmiş bulunduğu aktarıldı.

"Gıda, katiyen harp silahı adına kullanılmamalıdır." denilen açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'daki ekincilik tesislerini ve dış satım güzergahlarını isteyerek adına amaç aldığı, bu yüzden besin fiyatlarının arttığı belirtildi.

AB Komisyonu Başkanı von der Leyen de Twitter'dan meydana getirdiği paylaşımda, anlaşmanın sürdürülmesine bağlı uzlaşıyı kıvançla karşıladığını kaydederek, Guterres ve Erdoğan'ı kutlama etti.

Von der Leyen, bu girişimin "AB Dayanışma Yolları" ile beraberce Rusya'nın sürdürdüğü harbe karşın global besin kıtlığının önlenmesine ve besin fiyatlarının düşmesine araştırma görevlisi bulunduğunu belirtti.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel de bahis konusu girişimle Ukrayna'dan 10 milyon tondan aşkın tahıl ihraç edildiğini, anlaşmanın yenilenmesinin tahıl ve gübrelere hızlı gerekseme duyan evren düşüncesince güzel indinde salık bulunduğunun altını çizdi.

Zelenskiy'den Erdoğan ve Guterres'e teşekkür

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın uzatılmasından çevre Erdoğan'a ve Guterres'e teşekkürname etti.

Zelenskiy, Telegram hesabından paylaşmış bulunduğu görüntülü mesajında, Karadeniz üstünden tahıl ürünlerinin sevkiyatının bitmeme edeceğini dile getirerek, "Tüm zorluklara, Rusya'nın ayrışık manipülasyonlarına karşın Karadeniz limanlarımızdan ekincilik ürünleri ihraç etmeye bitmeme edeceğiz." dedi.

Tahıl girişimi sebebiyle 1 Ağustos'tan itibaren Ukrayna'nın Odessa bölgesi limanlarından 450'den aşkın sefine ile hep 11 milyon tona DOĞRU besin ürününün ihraç edildiğini özetleyen Zelenskiy, "Bu işi imar etmek düşüncesince değme şeyi yaptık ve iane fail topu topu ortaklarımıza teşekkürname ediyorum. BM Genel Sekreteri Guterres'e, Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bizzat teşekkürname ediyorum." ifadelerini kullandı.

"Türkiye'nin övgüye bedel çalışmasıyla gibi kılındı"

İtalya Dışişleri Bakanlığı, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın uzatılmasından mahsus memnuniyetini açıklayarak anlaşmanın Türkiye'nin övgüye bedel çalışmasıyla gibi bulunduğunu bildirdi.

Bakanlığın Twitter'daki resmi hesabından meydana getirilen paylaşımda, "İtalya, Karadeniz'de Tahıl İhracatı Anlaşması'nın yenilenmesine müteveccih indinde anlaşmaya varılmasını kıvançla karşılamaktadır. BM'nin bitmez bitmeyen diplomatik çabaları ve Türkiye'nin övgüye bedel çalışmasıyla gibi kılınan, evren besin güvenliği düşüncesince anahtar indinde sonuç." ifadeleri kullanıldı.

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama da anlaşmanın sürdürülmesini kıvançla karşıladığını belirterek, Erdoğan ve Guterres'i kutlama etti.

Rama, Twitter'dan meydana getirdiği paylaşımda, şunları kaydetti:

"Arnavutluk, Karadeniz Tahıl Girişimi'nin yenilenmesini kıvançla karşılıyor. Bu ehemmiyetli besin tedbir hattı, evren düşüncesince dirimlik olmaya bitmeme ediyor. Türkiye’yi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’i bitmeme fail çelimli kararlıklarından çevre kutlama ediyorum. Diplomasi, değme devir hal bulmanın en güzel yoludur."

Katar, BAE ve Bahreyn, Türkiye ve BM'yi ölçüm etti

Katar, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn, anlaşmanın uzatılması dair Türkiye ve BM'nin çabalarını ölçüm etti.

Katar Dışişleri Bakanlığından meydana getirilen bağlanmış açıklamada, Karadeniz'den tahıl sevkiyatı anlaşmasının 120 çağ süreyle uzatılmasının kıvançla karşılandığı belirtilerek, tahıl sevkiyatının, hayattaki besin krizini hafifletmesi temennisinde bulunuldu.

Katar'ın BM ve Türkiye'nin bu süreçte harcama etmiş bulunduğu topu topu çabaları ölçüm etmiş bulunduğu belirtildi.

BAE Dışişleri Bakanlığı da meydana getirdiği açıklamada, Ukrayna limanlarından tahıl sevkiyatının gerçekleştirilmesine bağlı anlaşmanın uzatılmasından sevinme duyulduğunu bildirdi.

Türkiye ve BM'nin koyu çabalarının ölçüm edilmiş bulunduğu tamlanan açıklamada, Ukrayna ve Rusya'dan Karadeniz üstünden tahıl ürünleri ihracatının önünü açan 4 maaş sürenin hayattaki besin açıklarını gidermeye araştırma görevlisi olacağına ayraç edildi.

Bahreyn Dışişleri Bakanlığından meydana getirilen açıklamada da Türkiye ve BM'nin anlaşmanın uzatılmasındaki çabalarından övgüyle gır edildi.

Tahıl anlaşmasının 4 ay süreyle uzatılmasıyla besin maddelerinde dava canlı devletlerin yükünü hafifletmesine ulama sunulacağının altı çizilen açıklamada, Rusya ile Ukrayna'nın ön şartsız aracısız etüt dönemini başlatarak mücadelesi durdurmaları temennisine arazi verildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ