USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Türkiye'nin önceki yerli ve ulusal şanzımanı tanıtıldı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ford Otosan'ın 58 milyon avroluk yatırımıyla 220 Türk mühendisin Türkiye'de geçmiş el sıfırdan geliştirip ürettiği TÜBİTAK destekli yerli ve ulusal kendi kendine şanzımanı tanıttı.

Türkiye'nin önceki yerli ve ulusal şanzımanı tanıtıldı
19-10-2021 21:44
Eskişehir

Ford Otosan Eskişehir Fabrikası'nda, Türkiye'de geliştirilip hızlı üretime güzeşte karşı ve müşterek tane yerli şanzımanın lansman törenine eklenen Mustafa Varank, otama görmüş bulunduğu hastanede 72 yaşlarında yaşamını kaybeden Milli Teknoloji Hamlesi idealinin ve ulusal SİHA'ların kılavuz gemisi adı Özdemir Bayraktar'a Allah'tan yağmur diledi.

6 senedir dış satım şampiyonu bulunan Ford Otosan'ın Türkiye'nin bugününe ve yarınına envestisman yapmayı sürdürdüğünü tamlayan Varank, şirketin salgına karşın mücahede kesmeden ayrıca vites yükselterek zımnında bitmeme ettiğini anlattı.

Bakan Varank, laflarını şöyleki sürdürdü:

"TÜBİTAK yardımıyla geliştirilen Ecotorq motorundan sonradan demincek de 58 milyon ekü yatırımla Ford Otosan mühendisleri kabilinden tasarlanıp geliştirilen yerli şanzıman toy gururumuz oldu. Biz de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yerine Ford Otosan'a verdiğimiz desteklerle bu gurura kuma olduğumuz düşüncesince talih duyuyoruz. Son 19 senede Ford Otosan'a Ar-Ge meslek harcamaları hasebiyle gündeş rakamlarla kestirmece 1,6 bilyon müfret dayanaklık etmek sağladık. Şanzıman projesi özelinde de kendilerine aşağı yukarı yerine 15 milyon teklik dayanaklık etmek aktardık. Ayrıca bu çağcıl fabrikanın şanzıman üretimini gerçekleştirebilmesi amacıyla 900 milyon müfret envestisman motivasyon vesikası düzenledik. İnşallah şanzıman üretimiyle beraberce Ford Otosan, motor, dingil ve şanzımanın üçünü de kişi geliştirebilen mahdut toptan kamyon üreticilerinden birisi durumuna gelecek. Ayrıca şanzıman yatırımıyla Türkiye'nin toptan pazarlardaki kompetitif gücüne iri yardım sunacak. Yan uran ve tedbir ekosistemi bu sayede gelişecek."

"Üretilen şanzımanlar, kamyonların içerisinde 40'ı fazla ülkeye ihraç edilecek"

Sıfırdan müşterek şanzımanın geliştirilmesinin havadan olmadığını vurgulayan Varank, bahis konusu projede 220'nin üstünde mühendisin fariza yaptığını aktardı.

Tasarım, imtihan ve ihya aşamalarının tamamlanmasının 5 sene sürdüğünü kaydeden Varank, şu detayları paylaştı:

"Geliştirilen şanzıman 1 milyon kilometreyi fazla yolda, ayrımlı şartlarda birbirinden canlı testlere editör tutuldu. İşte demincek bu şanzımanlar Avrupa’nın yıldızı F-MAX kamyonlarında ve öteki kamyonlarda kullanılacak. Böylelikle dizaynı ve Ar-Ge'si Türk mühendisleri kabilinden meydana gelen kamyonların yerlilik oranları yüzdelik 90'ları bulacak. Bununla beraberce imal edilen şanzımanlar, kamyonların içerisinde 40'ı fazla ülkeye ihraç edilecek. Hem Ford Otosan hem yerli otomotiv uran tıpkı zamanda Türkiye kazanacak. Bu ve bunun kıl payı faziletkâr ilişik altın yatırımlarla iri ve çelimli Türkiye'nin yapımı tehlikesiz adımlarla gerçekleşecek. Ben bu vesileyle projede emeği güzeşte Ford Otosan ailesine teşekkürlerimi sunuyor, Türkiye'nin karşı ve müşterek tane yerli şanzımanının vatanımıza ve milletimize faydalı olmasını diliyorum."

Varank, dü senedir bitmeme fail salgının, hayattaki beledi düzeni karmakarışık ettiğini, toptan zincirlerin kopmasına bozukluk yerine umum ekonomileri etraflıca sarstığını belirtti.

Otomotiv dalının de salgından nasibini meydan sektörler ortada bulunduğuna dikkati çekici Varank, şöyleki bitmeme etti:

"Bilhassa binek anahtar satışları dünyada iri vuruş yedi. Araç satışları Çin'de, ABD'de ve Avrupa'da iri oranlarda düştü. Hamdolsun vatanımızda aldığımız önlemlerin de etkisiyle kılıç hakeza müşterek başağrısı yaşamadık. Ülkemizde makine ve bol ticari anahtar satışları 2020 senesinde müşterek eski yıla mucibince yüzdelik 61,3 oranında arttı. Tabii esasi ehemmiyetli bulunan özellik bu artışın sürdürülebilirliğini sağlamaktan geçiyor. Malumunuz otomotiv alanı ülkemizin üreteç sektörlerinden müşterek tanesi. İleri arka linkleri yardımıyla öteki sektörler üstünde iri müşterek etkiye sahip. Yarattığı ilişik değer, istihdam ve ihracat, ekonomiyi etraflıca tesir gücüne sahip. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yerine bu etkinin farkında ehemmiyetli adımlar atıyor, endüstrideki değiş rüzgarlarını dobra okuyarak Türkiye'yi izlem fail değil, izlem edilen müşterek vatan etkili ballanmak düşüncesince sektörle makas teması biçiminde politikalarımızı sabah akşam güncelliyoruz."

"Ülkeler yenilenebilir enerjiye ve elektrikli araçlara envestisman yapıyor"

Varank, eskinin "Biz yapamayız, haricen amade alalım" diyen siyasetçilerinin Türkiye'sinin bundan sonradan olmadığını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde Milli Teknoloji Hamlesi ışığında ulusal uran ve teknolojiyi haykıran müşterek Türkiye'nin bundan sonradan mevcut bulunduğunu tamlayan Varank, şöyleki bitmeme etti:

"Ali (Koç) komutan Otosan'ın hikayesinden bahsetti. Nasıl, profesyonellerin, danışmanların onlara raporlar sunduğunu zorla bu raporların günümüze geldiğimizde doğruyu yansıtmadığını elbette anladığını anlattı. Tabii burada değişmeyen alıcıların, değişmeyen vericilerin bu sahanın içerisinden gelmesi başlangıç döndürücü önemli. Sizler masanın başlangıcında sayılara bakarak kimi tahminlerde bulunabilirsiniz zorla piyasadan geliyorsanız, otomotiv sanayisine satıştan girmişseniz, hayatınızı piyasada geçirmişseniz esasta sizin edindiğiniz deneyim o masa başındaki danışmanların tecrübesinden başlangıç döndürücü elan altın bir vaziyete geliyor. Biz de siyasette bunu hazırlamaya çalışıyoruz. Biz sabah akşam piyasada dolaşarak, sektörle danışma ederek kararlar almaya, uygulamalarımızı güncellemeye çaba gösteriyoruz. 'Daha pahalıya dünyalık kabil zorla kılıç gine de yerlisini geliştirelim' diyen siyasetçiler, bürokratlar ve girişimciler yerine Türkiye'yi müşterek yukarı lige taşımaya çalışıyoruz."

Bakan Varank, ulusal ve yerli elektrikli arabası 2022 yılının böylecene banttan indirecek seviyeye ulaştıklarını aktararak, "Bildiğiniz kıl payı toptan vatan değişikliği hasebiyle dünyada müstehase yakıtları çabucak ayrılma fail müşterek yaklaşım lakırtı konusu. Ülkeler yenilenebilir enerjiye ve elektrikli araçlara envestisman yapıyor. Bu noktada da Türkiye, gündemi izlem fail değil, atama fail vatan yerine vaziyet almış durumda. Birçok vatan 'Acaba vakti mı?' diyerek düşünürken, kılıç sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde çabucak harekete geçerek çırılçıplak elektrikli arabaya envestisman yaptık. Tıpkı insansız vatan araçlarında bulunduğu kıl payı burada da mükemmel vaktiyle akla yatkın teknolojiyle buluşacağız." diyerek konuştu.

Elektrikli vasıtaların gerekseme duyacağı altyapılar dair da muktezi adımları atmaya çaba gösterdiklerini dile getiren Varank, şunları kaydetti:

"Halihazırda ait bakanlıklarla beraberce bilhassa yükleme istasyonları dair çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ayrıca pil teknolojilerinin, elektrikli vasıtalar düşüncesince ne anlatım ettiğinin de oldukça bilincindeyiz. Bu hususta batarya, modül, paketleme ve göze yatırımlarına ciddiyet veriyoruz. TÜBİTAK destekleriyle otomotiv sektöründe materyal teknolojileri, gömük sistemler, elektrikli ve melez anahtar teknolojileri ile seçenek yakıtlar dair icraat gerçekleştiriliyoruz. Yine Ford Otosan'ın Kocaeli Gölcük'te gerçekleştireceği kestirmece 20 bilyon müfret toy soy sop ticari anahtar ve pil imalatı yatırımı yurdumuzdaki elektriklendirme dönüşümüne iri yardım sağlayacak. Hedefimiz Türkiye'yi Avrupa'nın elektrikli anahtar ve pil üslerinden birisi yapmak. Şüphesiz bu kararlılık, Türkiye'nin insansız vatan araçlarında bulunduğu kıl payı elektrikli araçlarda da dünyada parmakla yayınlanan devletler arasına girmesini sağlayacaktır. Bazıları namüsait boşluk açılarıyla eğlenedursun, ego de boyuna anlatmaya bitmeme edeceğim.

Türkiye hemen elektrikli araçlarda değil uçar araçlarda da liderliğe oynama noktasında azimli müşterek halde çalışmalarına bitmeme ediyor. Şimdiden geleceğin teknolojilerine envestisman etkili ballanmak müşterek yeğleme değil, müşterek zorunluluktur. İnşallah gümbür gümbür mevrut gençlerimizle bunu da başaracağımıza içten inanıyoruz."

"Yeni teknolojilerin pazarı değil istihsal üssü olma ilkesiyle akıntı ediyoruz"

Varank, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yerine araştırı ve geliştirmeyi adeta başlangıç tacı ettiklerini anlatarak, Türkiye’nin ciharıyek bölümüne kurmuş oldukları uygulayım bilimi ihya bölgeleriyle Ar-Ge kapasitesini artırdıklarını anlatım etti.

İşletmelere Ar-Ge kültürünü vermek düşüncesince kişi bünyelerinde kurmuş oldukları Ar-Ge merkezlerine ehemmiyetli muafiyetler sağladıklarını dile getiren Varank, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bugün rakamları 100'e benzeyen teknoparklar, 1600'ün üstündeki Ar-Ge ve dizayn merkezleriyle Ar-Ge harcamalarının ulusal dirimlik içindeki payını sonuç 19 yılda kestirmece dü katına çıkardık. Bu noktada misyonumuz 2023 senesinde yüzdelik 1,8'lik payı yakalamak. Bunu da fakat hususi bu sahanın Ar-Ge iştahı ile başarabiliriz.

Bakınız bu sahanın en kompetitif firmalarından bulunan Ford Otosan Bakanlığımız destekli üç devasa Ar-Ge merkezine sahiptir. Yine globalde gülmeyen aktör olmaya etkin markaların bütünü kişi Ar-Ge merkezleriyle ön plana çıkmaktadır. Bu bağlamda bizim iri yahut önemsiz etraflı firmalara çağrımız inovasyonsuz müşterek çağ fark geçirmemeleridir. mühim muafiyetler sağladığımız Ar-Ge ve dizayn merkezlerini ihdas etmek düşüncesince Bakanlığımıza başvurmalarıdır. Dünyada ahenk getirecek mahsulat ortaya koyabilmek düşüncesince inovasyonla bu arada dönüşümlere de fut bulmak zorundayız. Dijital transformasyon bunlardan müşterek tanesi. Dijitalleşmede, bilhassa KOBİ'lerin dijitalleşmesinde kılavuz gemisi ülkelerden olabilmek amacıyla da dip halde çalışıyoruz. Bu dönüşümü gerçekleştirirken de gine toy teknolojilerin pazarı değil istihsal üssü olma ilkesiyle akıntı ediyoruz."

Bakan Varank, uçtan kuyruk sokumu kemiği müşterek dayanaklık etmek mekanizması bulunan Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı'nı devreye aldıklarını anımsatarak, "Ben buradan, sayısal dönüşümle ilgili 188 mahsul ve 54 yenilikçi hızla gelişen teknolojinin geliştirilmesine müteveccih çağrımızın 3 Kasım'a derece bitmeme ettiğini beyan etmek isterim. Hamle programına sizler de başvurabilirsiniz. Türkiye 2021 yılı ikinci çeyreğinde yüzdelik 21,7'lik üstün dereceli müşterek nema gerçekleştirdi. İhracatta elan ilkin on paralık görmediğimiz 200 bilyon doların üstünü gördük fakat konuşmamın başlangıcında da dediğim kıl payı bu büyümenin, bu ihracatın sürdürülebilirliği inovasyona bağlıdır. İşte Ford Otosan’ın ortaya koyduğu sürdürülebilir başarının temelinde de inovasyona bulunan liberalizm yatmaktadır. Türkiye'nin karşı ve müşterek tane yerli şanzımanı da bu adanmışlık ruhu ile ortaya çıkmıştır." ifadelerini kullandı.

"Bu sene hakkıyla çalışanlarımıza gülmeyen zamlar yapmamız lazım"

Türk sanayisinin sonuç dönemdeki başarısına da dikkati çekici Varank, laflarını şöyleki tamamladı:

"Bu sene hakkıyla sanayimizin ne derece kalburüstü halde üretime bitmeme ettiğinden bahsediyoruz. İhracatta 210 bilyon doların dair çıkacağımızdan bahsediyoruz. Bunları yaparken en ehemmiyetli güvencemiz emekçilerimiz. Bu sene elde ettiğimiz, bilhassa sonuç devirde elde ettiğimiz bu zenginliği kesinlikle çalışanlarımızla paylaşmamız gerekiyor. Zaten Metal-İş Sendikasına ilişkin bürolarda şişko iş sözleşmeleriyle bu mevzuda ehemmiyetli adımlar atılmaya bitmeme ediyor. Sene böylecene minimal ücretle ait de çalıştıran ve iştirakçi tarafı müşterek araya gelecek. Ben bu çevrim bilhassa minimal ecir görüşmelerinde de sonuç dönemdeki bu kazancın adaletli halde dağıtılmasının, paylaşılmasının gündemde olmasını işverenlerimizden dileyiş ediyorum. Bu sene hakkıyla çalışanlarımıza gülmeyen zamlar yapmamız lazım, onları üretimde tutabilmemiz için, onlarla bu arada üretime bitmeme etmemiz için. İşçi, çalıştıran inşallah bu sene müşterek araya gelmiş şekilde minimal ecir görüşmelerinde bahtiyar sonla doğruluk müşterek zammı kılıç çalışanlarımıza verelim diyorum."

Ali Koç: "Türkiye'nin karşı ve müşterek tane yerli şanzımanını sizlerle buluşturmanın mutluluğunu yaşıyoruz"

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç, müşterek ilki gerçekleştirmenin coşkusunu ve mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Salgın sürecinde dobra müşterek iş yapmanın ehemmiyetli olduğuna yer veren Koç şöyleki konuştu:

"Kurucumuz merhum Vehbi Koç'un, müşterek yüzyıl ilkin Anadolu’nun o çevrim başlangıç döndürücü önemsiz müşterek şehri bulunan Ankara'da başlamış bulunan girişimcilik yolculuğu, serüveni, 1928 senesinde Ankara müşterek Ford bayiliğini alması ile Türk otomotiv sektöründe görülmemiş müşterek kapının açılmasına fırsat oldu. Daha sonradan 1959'da Otosan AŞ'nin kurulması, Türkiye otomotiv sektöründe sanayileşmeyi başlatan en ehemmiyetli dönüm noktasıydı. Biz, az buçuk sonradan anlatım edeceğimiz kıl payı ülkemize rastgele devir derinliğine vadeli baktık. Çok çetrefilli konuşu koşulların bulunduğu gerileyiş izinli dönemlere karşın rastgele devir ülkemize güvendik. Bu hikmet devir ortamında 'Ülkem mevcut ise ego de varım.' düsturu yerine topluluğumuzun adeta DNA'sının müşterek parçası olmuştur."

Şirketlerinin serüveninden bahseden Ali Koç, şimdiye derece pes etmediklerini ve Türkiye düşüncesince üretmeye bitmeme ettiklerini söyledi.

Hayatını kaybeden Özdemir Bayraktar'a da yağmur arzulayan Koç şöyleki bitmeme etti:

"Ben kendisiyle 12 sene geçmiş görüşmüştüm. Organize sanayide önemsiz müşterek atölyede, bugün icra ettikleri işe baktığımızda sıradan önemsiz müşterek atölyede, evlatlarıyla. Hikayesini söyledi bize. Biz sebep gitmiştik oraya? Rahmetli eniştem Nusret Arsel öyküsünü müşterek gazetede okuyor. Gidiyor tanışıyor. Bizim haberimiz bulunmayan o zaman, arkadaş oluyorlar. Oğullarıyla tanışıyor, o derece etkileniyor ki bizlere emir veriyor, kılıç de defans uran işindeyiz, 'Özdemir Bey’le Bayraktar ailesiyle müşterek iş yapın.' diye. Çok gittik geldik, yapamadık. Özdemir Bey, 'Ya business yazı musiness yazı ego anlamam, vereceksiniz şu derece parayı ego de yapacağım size, dilediğiniz kadarıyla yapacağız' demişti. Olmadı, baht olmadı. Keşke olsaydı, zira o devir fark bu ailenin insansız vatan aracı, havacılık sanayinde o dönemin şartlarında yaptıklarına baktığım devir şöyleki demiştim kendisine, 'Sizin oğullarınız, siz müşterek ulusal servetsiniz, değersiniz. Sizi korumalı bu ülke' demiştim."

Ali Koç, hedeflerini etkili ballanmak düşüncesince rastgele işlerinde taraflarını geleceğe, sürdürebilirliğe, AR-GE ve inovasyona çevirdiklerini anlattı.

Ford Trucks'ın Türkiye'nin anahtar üretiminde toptan oyuncular arasına girmesine olanak sağladığını özetleyen Koç konuşmasını şöyleki sürdürdü:

"İçerisinde bulunduğumuz Eskişehir fabrikamızda ürettiğimiz ve Ford Otosan mühendisleri kabilinden geliştirilen F-MAX kamyonumuz elan karşı yıllarında, 2019 senesinde 'Uluslararası Yılın Kamyonu' seçildi. An bakımından ilkin Avrupa iktisap etmek üzere, 40’ı fazla ülkeye Eskişehir’de imal edilen gülmeyen ticari araçlarımızı ihraç ediyoruz. F-MAX'in evren çapındaki bu başarısının arkası sıra bugün de yukarı dozaj mühendislik başarısı bulunan 'Türkiye'nin karşı ve müşterek tane yerli şanzımanını sizlerle buluşturmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bakanım sordu, 'Başka Türkiye’de üreten bulunmayan mu?' diye. Fikri sahiplik hakları bizde olan, ağız ağıza yerli mühendisler, yerli know-how ile imal edilmiş bulunan apayrı şanzıman yok. Ağır ticari anahtar segmentinde Türkiye'nin karşı ve müşterek tane yerli şanzımanı ile teknolojik ilişik kıymeti faziletkâr müşterek ürünü sıfırdan geliştirip imal ederek AR-GE ve mühendislik kapasitemize müşterek yenisini elan ekliyoruz."

Yerli şanzımanla bu arada ürettikleri gülmeyen ticari vasıtaların yerlilik oranının yüzdelik 90'a çıktığını aktaran Koç, "Ülke yerine sağlam başlangıç döndürücü endüstride yerlilik oranına evleviyet veriyoruz. İşte bu kamyon da doğruluk manada Türk mühendisliği ve işçiliğinin müşterek eseridir. Yani siz kıymetli ziyaretçilerimizin arkadaşlar. Sizlerin eseridir. Allah razı olsun, katkısız olun, mevcut olun. Başarılarınızın devamını dilerim. Üreteceğimiz karşı uzlaştırıcı inşallah Cumhuriyetimizin 100. Kuruluş yıldönümü bulunan 2023 senesinde hattan indireceğiz." diyerek konuştu.

"Yerlilik oranının yüzdelik 90'a çıktı"

Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün ise 50 milyon avroluk yatırımla yaşama geçirdikleri yerli şanzımanla vasıtaların yüzdelik 74 bulunan yerlilik oranının yüzdelik 90'a çıktığını bildirdi.

Şanzımanın geliştirilmesine 13,5 milyon teklik ücretinde AR-GE teşviği sağlayıcı ülkenin uygulayım bilimi yönünde kılavuz gemisi kurumlarından TÜBİTAK'a da teşekkürname fail Yenigün şunları kaydetti:

"Bizlere verdikleri destek sunar ve duydukları liberalizm düşüncesince devletimize, kurumlarına ve bizi rastgele devir destekleyen Sanayi ve Teknoloji Bakanımız sayın Mustafa Varank'a teşekkürname ediyorum. Bize sundukları güvenlik ve inançlarıyla yanımızda bulunan Ford Motor Company ve rastgele devir zevahir ve kez göstericimiz yerine yanımızda olan, parçası olmaktan da bitmeyen alım çalım duyduğumuz Koç topluluğuna da içten teşekkürlerimizi sunuyoruz. Ülkemiz ve sektörümüz düşüncesince bu altın yatırımın yaşamı atlatılmasında lacerem en iri himmet bu iri ailenin şu demek oluyor ki Ford Otosan'ın kıymettar çalışanlarının."

Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak ise Eskişehir'de vakti günlerden birisini yaşadıklarını, bu transformasyon karşısında nefis izzeti duyduklarını belirtti.

Gururlu olduklarını aktaran Kavlak, "Dünyanın nice bölgesinde, uran kuruluşları vatan değiştirirken, ilkin iş iktisap etmek üzere, istihsal maliyetlerinin en az bulunduğu yerlere giderken, Türk sanayicisi ülkesine envestisman yapıyor. Katma bedel yaratıyor. Gerektiğinde riziko alıyor. 'Daha başlangıç döndürücü yatırım, elan başlangıç döndürücü üretim, elan başlangıç döndürücü istihdam' diyor. Biz bu gelişmelerden iri müşterek talih duyuyoruz. Çünkü toy müşterek envestisman demek, ülkemizin kalkınmasına yardım demektir." dedi.

Kavlak, yatırımın ülkeye faydalı olması temennisinde bulundu.

Konuşmaların arkası sıra Eskişehir Valisi Erol Ayyıldız, AK Parti Eskişehir Milletvekilleri Nabi Avcı, Harun Karacan ve Emine Nur Günay ile CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü'nün katılmış bulunduğu törende Ford Otosan Eskişehir Fabrikası'nda, Türkiye'de geliştirilip hızlı üretime güzeşte karşı ve müşterek tane yerli şanzıman tanıtıldı.

Bakan Varank, Türkiye'nin karşı ve müşterek tane yerli şanzımanlı kamyonunu imtihan etti

Bakan Varank, Ford Otosan Eskişehir Fabrikası'nda, Türkiye'de geliştirilip hızlı üretime güzeşte karşı ve müşterek tane yerli ve ulusal şanzımanın lansman töreninin arkası sıra bu şanzımanın kullanıldığı F-MAX kamyonunun imtihan sürüşünü yaptı.

Direksiyona güzeşte Bakan Varank'a, imtihan sürüşü esnasında Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç, Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Üyesi Ali İhsan İlkbahar haremlik etti.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, gazetecilere icra ettiği açıklamada, yerli ve ulusal kişi kendine şanzımanın asılmış bulunduğu Ford kamyonu imtihan ettiklerini söyledi.

TÜBİTAK yardımıyla Türk mühendisleri yardımıyla geliştirilip üretime geçilen yerli ve ulusal şanzımanın kullanıldığı kamyonu kalburüstü bulduğunu dile getiren Bakan Varank, şöyleki konuştu:

"Türkiye'de imal edilen müşterek ticari aracın, hakeza gülmeyen dershane müşterek kamyonun yüzdelik 90 yerliliğe nail olması hakkıyla bölüm açısından başlangıç döndürücü iri müşterek değer. Daha ilkin gine ecotorq motorlarını TÜBİTAK'ın destekleriyle Ford Otosan geliştirmişti. Bu motoru hem Türkiye'deki kamyonlarında kullanıyordu tıpkı zamanda bunu lisansıyla üreten devletler vardı. Biz know-how'ımızı, lisansımızı apayrı devletlere ihraç etmiştik. Şimdi ayrımsız nesne gine devletimizin destekleriyle geliştirilen kişi kendine şanzıman düşüncesince geçerli. Bu şanzımanı hem kamyonlarda kullanacağız tıpkı zamanda bunun lisansıyla öteki devletler bu şanzımanı üretecekler. Ben buna içten inanıyorum."

"Sektörlerle bu arada çalışmaya çaba ediyoruz"

Bakan Varank, Türkiye'de ilişik altın üretimi rastgele devir vurguladıklarına değinerek, şunları kaydetti:

"Devlet yerine da ilişik altın üretimin önünü anahtar desteklerimizle, yöntem güncellemelerimizle rastgele daim sektörlerle bu arada çalışmaya çaba ediyoruz. İşte burada başarılan nesne de esasta devletimizin verdiği desteklerle Türk otomotiv endüstrisinin nereye geldiğini göstermesi açısından başlangıç döndürücü değerli. Arkamızda yüzdelik 90 yerliliğe nail müşterek kamyon var. Biraz ilkin imtihan ettik. Gerçekten sürüşü güzel. Keyifli sürüşü bulunan bu vasıtaların iri çoğunluğunun taşınmazlar dışına ihraç edilmektedir olması, burada ürettiğimiz rastgele ilişik kıymeti ihraç ederek ülkemizin ekonomisine elan iri yardım sağlamasını şahsen yaşayarak görmemiz, bizim açımızdan talih verici."

Otomotiv endüstrisinin iri müşterek dönüşümden geçtiğini dile getiren Varank, "Bu dönüşümü belirlemek kıl payı iri çaba harcama ediyoruz. Elektrikli ve özerk araçlar, irtibatlı araçlarla ait filhakika Türkiye muktezi adımları atıyor. Türkiye, yılda 2 milyon anahtar üreten müşterek vatan ve bu 2 milyon araçtaki rekabetçiliğimizi korumamız düşüncesince bu dönüşümle ait yapmamız gerekenler var. Endüstriyle bu arada bu dönüşümü de yakalayacağımızı kılıç görebiliyoruz." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ