USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Türkiye'nin Singapur Büyükelçisi 'uzaktaki arkadaş ülke' ile ilişkileri değerlendirdi

Türkiye'nin Singapur Büyükelçisi Gönenli, Türkiye'nin, Yeniden Asya girişimiyle, Asya kıtasıyla bulunan bağları derinleştirmeyi ve pekiştirmeyi amaçladığını belirterek, "Singapur, bu süreçte ehemmiyetli ortak konumda bulunmakta." dedi.

Türkiye'nin Singapur Büyükelçisi 'uzaktaki arkadaş ülke' ile ilişkileri değerlendirdi
01-05-2022 11:25
Ankara

Türkiye'nin Singapur Büyükelçisi Mehmet Burçin Gönenli, Türkiye-Singapur ilişkileri ve Türkiye'nin Yeniden Asya girişimini AA muhabirine verdiği yazılmış röportajda değerlendirdi.

"Herkesle ülfet et, hiç kimseye antagonizm besleme" düsturunu hazımlı Güneydoğu Asya'daki Singapur'un, Türkiye'den tahminî 9 bin kilometre uzakta bulunsa da "uzaktaki arkadaş ülke" bulunduğunu tamlayan Gönenli, 2 ülkenin bulundukları durum bakımından "doğal ve izlemsel ortak" olduğuna dikkati çekti.

Gönenli, dü yurt ortada diplomatik ilişkilerin 12 Şubat 1969'da, izlemsel ortaklığın ise 14 Ekim 2014'te kasılma edildiğini anımsatarak, Türkiye'nin, 2019'da duyuru etmiş bulunduğu Yeniden Asya girişiminin düet ve lehçe ilgiler açısından önemine dikkati çekti.

Türkiye'nin, Yeniden Asya girişimiyle, Asya kıtasıyla bulunan bağları derinleştirmeyi ve pekiştirmeyi amaçladığını kaydeden Gönenli, "Yeniden Asya girişimi, Türkiye'nin Asya'nın yükselişini doğrulama etmesinin ve baş döndürücü cepheli aut politikasında bu gerçeğe mucibince mukteza ayarlamaları yapmasının birlikte ifadesini teşekkül ediyor." değerlendirmesinde bulundu.

Gönenli, Türkiye'nin Güneydoğu Asya'da yayılmış diplomatik mümessillik ağıyla şümullü biçimde mevcudiyetinin bulunduğunu vurgulayarak, bu bölgenin devim bilimi ve iş donanmasına bariz yapısıyla, Asya'da doğacak vadeden birlikte konumda bulunduğunu belirtti.

"Singapur, Yeniden Asya girişimimizin başarıyla uygulanmasında ehemmiyetli konumda"

Güneydoğu Asya'nın, Türkiye'nin Yeniden Asya girişiminde mihrak noktalarından birisini teşekkül ettiğine ve Türkiye'nin Singapur'la teşrikimesai kapsamındaki evleviyet ve hedeflerinin de Yeniden Asya girişiminin amaçlarıyla örtüştüğüne dikkati çekici Gönenli, şöyleki bitmeme etti:

"Yeniden Asya girişimi kapsamında Türkiye'nin hedeflerinden birisini de lehçe ve baş döndürücü cepheli platformlarda da genel anlamda Asya ülkeleriyle ve özelde Singapur'la iş birliğini katılaştırmak oluşturuyor. Bu bakımdan Singapur, Yeniden Asya girişimimizin başarıyla uygulanması sürecinde hususi birlikte konumda bulunmakta.

Aynı zamanda, bu bölgenin baş döndürücü cepheli dinamiklerinde merkezi birlikte pozisyona eş bulunan Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) ile angajmanımızı perçinlemek de herhangi birlikte dü tarafa sağlayacağı ek bedel itibarıyla, izlemsel hedeflerimiz ortada arazi almakta."

Gönenli, Türkiye'deki aceleci dijitalleşmenin, e-ticaretin devim bilimi halde yükselişinin, üretimin artırılmasının, yenilenebilir enerjiye geçişin, KOBİ'lerin gelişiminin, sürdürülebilirlik ve hava değişikliğiyle savaşım kabilinden bölgelerde atılmış atılımların, Singapur'un bulunan öncelikleriyle şişman paralellik gösterdiğinin de altını çizdi.

Bunun yanında Türkiye ve Singapur'un bölgelerindeki merkezi konumları bakımından birbirlerinin natürel lehçe ortağı olmasının, teşrikimesai zeminini genişlettiğini ve derinleştirdiğini kaydeden Gönenli, "Ancak, bu potansiyelin topu topu yönleriyle yaşama geçirilmesi için, Singapurlu kuruluşların Türkiye'ye daha birlikte tomar envestisman yapmasının yanı sıra, girişimcilerimizin de Singapur'da daha birlikte tomar varoluş sergilemeleri geçişsiz geliyor." ifadelerini kullandı.

Singapur'un, 2014'ten buyana Türkiye'nin bölgedeki izlemsel ortaklarından birisi bulunduğunu dile getiren Gönenli, dü yurt ortada 2017'den buyana yürürlükte bulunan Serbest Ticaret Anlaşması'nın (STA) da mülk ve fariza ticaretinin yanında yatırım, amme ihalelerine aracısız katılma ve e-ticaret kabilinden bölgelerde da arttırma kolaylıklar ihtiva ettiği anlattı.

Gönenli, "Kovid-19 salgının da etkisiyle 2020'de 643 milyon dolar seviyesine gerçekleşen tecim hacminin, 2021'de yüzdelik 100 oranında artarak 1,285 bilyon dolara yükselmesi, 2 ülkenin bulunan mecmu tecim hacimlerine nazaran tikel olsa da az buçuk gayretle ne genişliğinde ara kıvrım edilebileceğinin birlikte işareti niteliğinde." ifadesine arazi verdi.

Türkiye'nin Singapur'a mecmu ihracatının 2021'de 890 milyon dolar bulunduğunu bildiren Gönenli, ayrımsız sene Türkiye'nin Singapur'dan mecmu ithalatının ise 395 milyon dolar bulunduğunu belirtti.

Gönenli, Türkiye'nin Singapur Büyükelçiliği, Ticaret Müşavirliği ve Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Temsilciliğinin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önderliği ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun buyrukları doğrultusunda 2 yurt ortada çapraz yatırımları artırmak, ticareti baş döndürücü daha efdal seviyelere yansıtmak ve ek bedel içeren yeni bölgelerde iş birliklerini yükseltmek düşüncesince Türk ve Singapurlu girişimcilere müstelzim herhangi birlikte muhtelif desteği vermeye apiko bulunduğunu vurguladı.

Altyapı, besin güvenliği, defans sanayisinde iş birliği

Gönenli, Asya'nın hesaplı manada yükselmesini sürdüreceği ve Güneydoğu Asya'nın da dünyanın en şişman beşinci ekonomisini teşekkül etmiş bulunduğu bulunan jeo-ekonomik ortamda Singapur'un, bu bölgeyle tecim ve daha şümullü ölçekte iş gerçekleştirmek isteyebilecek Türk girişimciler açısından birlikte üs özelliği taşıdığını belirtti.

Güneydoğu Asya'nın gelecekteki hane ve enfrastrüktür gereksinimi dikkate alındığında, dünyada birlikte bellik durumuna mevrut bulunan Türk yapım şirketleri açısından, alanda incelenmeye bedel birlikte gizil taşıdığını tabir fail Gönenli, Singapur Yapı ve İnşaat Otoritesi'nin tahminlerine mucibince 2002'de ülkede mecmu 32 bilyon dolar ücretinde ihalenin açılmasının öngörüldüğünü kaydetti.

Gönenli, Türkiye'nin, Singapur düşüncesince ülkenin besin güvenliğinin teminine ulama yapabilecek birlikte oyuncu adına görüldüğünü dile getirerek, STA'nın sağlamış bulunduğu kolaylıklarla gözyaşı ürün ve göveri ilkin kazanmak neredeyse ekincilik ürünlerinin daha enli ölçeklerde Singapur'a ihracatı düşüncesince kayda bedel birlikte potansiyelin bulunduğunu tabir etti.

İki yurt arasındaki gizil teşrikimesai sahalarından birinin de defans sanayisi olduğuna ayraç fail Gönenli, bu sene defans gereksinimleri düşüncesince 12 bilyon dolar ücretinde masraf yapmayı planlayan Singapur'un, defans masrafları bakımından dünyada 22. sırada, Güneydoğu Asya bölgesinde ise evvel tam arazi aldığına dikkati çekti.

Gönenli, "Muharebe bölgesinde müdellel performansı, teknolojik kapasitesi ve maliyet etkinliği açısından dünyada şişman birlikte yükseliş ele geçiren defans sanayimiz için, Singapur ehemmiyetli birlikte gizil içeriyor." değerlendirmesinde bulundu.

"Singapur'da Türkiye'ye gidip, fanatik olmaksızın dönen birlikte turiste rastlamadık"

Türk Hava Yollarının (THY), haftanın herhangi birlikte haset düzenlemiş bulunduğu seferlerin 2 yurt ve semt arasındaki esas köprüyü oluşturduğunu tamlayan Gönenli, Güneydoğu Asya'da gezi etmeye bulunan ilgileriyle aşina Singapurlulara Türkiye'yi enformasyon faaliyetlerinin de sürdüğünün altını çizdi.

Büyükelçi Gönenli, şu ifadelere arazi verdi:

"Singapur'da Türkiye'ye gidip, fanatik olmaksızın dönen birlikte turiste daha rastlamadık. Dünya Kovid-19 salgınının etkinlerinden giderek kurtulurken hedeflerimizden birini, küsurat sayıda Singapurlu turistin ülkemizi ziyaretini realizasyon kılmak oluşturuyor. THY'nin çelimli kampanyaları ve Singapur'daki lansman faaliyetlerimizle, 2019'da yakalanan 30 bin Singapurlu gezgin rakamının doğacak sene aşılması düşüncesince gayretlerimiz bitmeme etmekte."

Uzaktaki birlikte dost: Singapur

Türkiye'nin Singapur Büyükelçiliğinden edinilen bilgilere göre, Güneydoğu Asya'da tahminî 730 kilometrekare yüzölçümüne ve 5,5 milyon nüfusa eş birlikte şehir-devlet bulunan Singapur, 2021 bakımından 365 bilyon dolar değerindeki karışık yurtiçi hasılası ve insan başı 60 bin dolar geliriyle, evren ekonomisinde en yukarı ligde arazi alıyor.

Ekonomisinin tahminî 2,5 sert büyüklüğünde tecim hacmine eş bulunan ülke, hem Güneydoğu Asya bölgesi tıpkı zamanda toptan ölçekte kayda bedel birlikte oyuncu konumunda.

Singapur, bölgedeki en ehemmiyetli finansman ve tecim merkezlerinden birisi olarak, hesaplı özgürlük, rakiplik gücü, iş ika kolaylığı, el değmemiş yolsuzluk, inovasyon, sayısal bağlantı ve yetişek kalitesi kabilinden endekslerde de dünyada evvel sıralarda geliyor.

Çin ve Hindistan'ın yanında Malezya, Endonezya, Vietnam, Tayvan, Tayland ve Avustralya kabilinden semt ülkeleriyle çelimli hesaplı ve ticari bağları bulunan Singapur, efdal dirimlik düzeyine eş tüketicilerden oluşan devim bilimi iç pazarına arttırma olarak, hassaten gayrı semt ülkelerine erişmek amacıyla sulp baş döndürücü yurt ve şişman kabiliyetli arsıulusal firmalar kabilinden birlikte üs adına kullanılıyor.

Türkiye-Singapur arasındaki zamanı bağlar ise Singapur'un İngiltere'nin sömürgesi bulunduğu dönemde, Osmanlı İmparatorluğu'nun evvel gönüllü konsolosunun ülkede göreve başladığı 1865 yılına genişliğinde uzanıyor.

Singapur'daki evvel muvazzaf Türk Konsolosu göreve 7 Kasım 1901'de başladı, Türkiye ile Singapur arasındaki diplomatik ilgiler ise Singapur'un 1965'te özgür olmasının peşi esna 12 Şubat 1969'da kasılma edildi.

Türkiye'nin Singapur'daki Büyükelçiliği 1 Kasım 1985'te açılırken Singapur'un Türkiye'deki Büyükelçiliği 2012'de faaliyete geçti ve Ankara'da mukim evvel Singapur Büyükelçisi 27 Temmuz 2015'te göreve başladı.

Dünyada mahdut ülkede mukim büyükelçiliğe eş Singapur'un Ankara'daki büyükelçiliğin yanında başkaca İstanbul'da envestisman ve tecim ilişkilerinin geliştirilmesine odaklı resmi "Enterprise Singapore" temsilciliği de bulunuyor. Enterprise Singapore, Singapur'un Türkiye'nin hesaplı potansiyeli ve Avrupa, Asya ile Afrika kıtaları arasındaki finansman istihsal ve tecim üssü olma özelliğine verdiği önemi ortaya koyması açısından ehemmiyet teşekkül ediyor.

Ayrıca 2 yurt ortada STA'nın yanı sıra, Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi kabilinden esas hesaplı anlaşmalar da yürürlükte bulunuyor.

Singapur'da durma fail tahminî 520 Türk yurttaşı bulunuyor.

Dünyanın en çelimli pasaportuna eş olmasıyla biliniyor

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Singapur'da nüfusun yüzdelik 75,9'unu Çinliler, yüzdelik 15'ini Malaylar ve yüzdelik 7,5'ini Hintler oluşturuyor.

Son çağda Singapur pasaportunun dünyanın en çelimli pasaportları ortada arazi almasıyla ön plana çıkan ülke, 192 ülkeye vizesiz gezi olanağı sağlıyor.

Singapur, Henley Pasaport Endeksi 2022 İlk Çeyrek Raporu'na göre, en çelimli pasaportlar sıralamasında evvel sırayı Japonya ile paylaşırken Almanya ve Güney Kore pasaportları 190 ülkeye vizesiz gezi imkanıyla ikinci, Finlandiya, İtalya, Lüksemburg ve İspanya pasaportları ise 189 ülkeye vizesiz seyahatle üçüncü tam geliyor.

Öte yandan, politik değişmeyen kabul etme mekanizmasında ilkin Çinliler kazanmak neredeyse Malaylar ve Hintlerden oluşan 3 anne budunsal grubun asimilasyon edilmiş bulunduğu Singapur, ülkenin evvel eş cumhur reisi Malay reis Halime Yakub ile de ön plana çıktı.

Singapur'un evvel eş cumhur reisi adına 2017'de kasem fail Yakub, Müslüman Malay azınlığın birlikte üyesi olarak, 47 sene sonradan ülkenin evvel Malay önderi oldu. Yakub başkaca makama gelmesiyle hayattaki evvel başörtülü cumhur reisi unvanını da elde etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ