USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Türkiye'nin toy turbojet motoru ARAT düşüncesince imzalar atıldı

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile Kale Arge ortada Türkiye'nin dünkü turbojet motoru ARAT düşüncesince kavil imzalandı.

Türkiye'nin toy turbojet motoru ARAT düşüncesince imzalar atıldı
05-11-2021 14:37
Ankara

​​​​​​​ARAT Projesi'nin tanıtımı ve imza töreni SSB'de gerçekleştirildi. ARAT Projesi ile tempo füzeleri ilkin iktisap etmek üzere, benzeşim tepi seviyesi gereksinim duyan platformların motor ihtiyacının evcil ve ulusal imkanlarla sağlanması hedefleniyor. Yüksek yükselti ve dayanıklı çevresel koşullarda çalışacak nitelikte müşterek dizayn ve kalifikasyona eş olacak ARAT motoru, tempo füzelerinin de ehemmiyetli müşterek ihtiyacını karşılayacak.

Bu kapsamda, SOM ve Atmaca füzelerinde kullanılmak kıl payı geliştirilen KTJ-3200 motorundan elan verimli, mahrukat sarfiyatı elan az, itkisi elan erdemli müşterek turbojet motor geliştirilecek.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, törende meydana getirdiği konuşmada, Türkiye'nin global müşterek çelim olma uğrunda kararlılıkla akın etmek durumunda bulunduğunu söyledi.

Savunma sanayisindeki gereksinimler düşüncesince derinlemesine vadede Türkiye'nin kişi göbeğini değişmez zorunluluğu bulunduğunu vurgulayan Demir, "Bu süreçler sıkıntılı geçti. Gerek maliyet gerekse devir kendisine bedeller ödedik. Belki gine apiko alıma gitseydik bundan elan az bedeller öderdik. Bu konforu aşırı derinlemesine seneler evvela Türkiye yaşadı ve bu mantalitenin ihtimal rahatını görmüş oldu operasyonel anlamda. Artık global çelim iktisap etmek istiyorsak, şayet ulusal çıkarlarımızı rastgele şeye, dört başı mamur baskılara karşın müdafaa etmek istiyorsak, dayatılmış yapılmak maksut müeyyide infaz ve kısıtlamalara kendince inat etmek istiyorsak bu geziye kabarmak zorundayız." dedi.

Demir, ARAT Projesi'nde Kale Arge'den bundan böyle KTJ-3200'den aşırı elan çabuk müşterek düzentileme beklediklerini vurguladı.

Hızın aşırı ehemmiyetli bulunduğunu ve bu konjonktürde kaybedilecek müşterek tane müşterek güneş bulunmadığını dile getiren Demir, projenin başarısı düşüncesince ilişik rastgele kurumun elinden geleni yukarı kurda ortaya koyması icap ettiğini tabir etti.

Demir, çelimsiz müddet öncesine denli uğur boncuğu iklim defans sistemi yokken Türkiye'nin Korkut, Hisar-A+, Hisar-O+'ya put bulunduğunu anımsatarak, helikopter, tempo füzeleri, cephaneler dair ehemmiyetli adımlar atıldığını bildirdi. İsmail Demir, "Bunlar dobra gelişmeler lakin global çelim olma iddiasındaki ülkenin aşırı elan çabuk gitmesi, koşması gerekiyor." diyerek konuştu.

Türkiye'nin uğrunda aşırı iddialı planlar bulunduğunu, Milli Muharip Uçak düşüncesince motor yapılması icap ettiğini tamlayan Demir, şunları kaydetti:

"Bu gezilerde şayet içtenlikli şekilde, ağız ağıza duruluk ilkesiyle dal omuza yayan müşterek beceri teşrikimesai ika taraftarı olanlar var ise bunlarla teşrikimesai hazırlamaya rastgele devir açığız. Bu yolculukların zorluğunu bildiğimiz düşüncesince bilim alışverişi, uygulayım bilimi transferi kabilinden kavramlara açığız fakat bilhassa motor teknolojilerinde kimsenin hiç kimseye müşterek tomar müşterek obje vermeyeceğini de aşırı kemiksiz biliyoruz. Her şeyi kendimiz yapacağız, ne pahasına olursa olsun yaklaşımında da değiliz. Yolumuzu kısaltacak rastgele muhtelif adıma da açığız."

Demir, geleceğin teknolojilerini ıskalamamak düşüncesince dört başı mamur kuvvetleriyle dünkü teknolojilere müteveccih araştırı ihya çalışmalarını destekleyeceklerini söyledi.

"Uykusuz geceler bizi bekliyor"

Kale Teknik Grup Başkanı Osman Okyay da Türkiye'nin önceki turbojet motoru bulunan KTJ-3200'de sona gelindiğini, sıkı istihsal faaliyetlerinin başladığını ve bu sene müşterek hacim motor teslimatı planladıklarını belirtti.

Bu motorda uğur boncuğu biçimde dışa bağımlılık olmadığını vurgulayan Okyay, bu yüzden uğur boncuğu engelleyim ve ya kısıtlamalara verilen kalınmayacağını tabir etti.

Okyay, Türkiye'de ilki yaparken devir kurnaz zorlandıklarına ayraç ederek, şu değerlendirmede bulundu:

"Bu elan da tekaüt müşterek ilk, elan da tekaüt müşterek projeydi. İnsan deposu ve altyapınızı imar etmek zorundasınız. Tüm sınav altyapısını da kendimiz gerçekleştirdik, bu da müşterek ilkti. Projenin sonuna geldik, aşırı mutluyuz. Bugün de ARAT kabilinden aşırı dayanıklı lakin ülkemize gine aşırı iri müşterek yetenek kazandıracağına inandığımız müşterek projeyi imzalamanın gururunu yaşıyoruz. Biliyoruz ki gine uykusuz geceler bizi bekliyor lakin ülkemize görev edebiliyor olma duygusu plan süresince yaşadığımız rastgele muhtelif yorgunluğumuzu, üzüntümüzü, manzara kırıklığımızı unutturuyor. Başarının verdiği geçim başka uğur boncuğu şeyde olmuyor."

Demir ve Okyay, konuşmaların arkası sıra ARAT Projesi'ne bağlı sözleşmeyi imzaladı.

Savunma sanayisindeki motor projeleri

SSB projeleriyle Türk defans sanayisinin geliştirdiği platformlara, evcil ve ulusal imkanlarla geliştirilen motor ve çelim transfer sistemlerinin bütünleşmiş edilmesi emek harcamaları bitmeme ediyor.

Bu kapsamda uçak, tank, ferah zırhlı araç, helikopter, insansız iklim uzlaştırıcı ve roket sistemlerinin motor ve çelim transfer sistemlerinin geliştirilip üretilmesi amacıyla katı aşırı plan başlatıldı.

İHA motorları kullanılmaya başlandı, Gökbey’de kullanılacak bulunan turboşaft motorunun ihya ve sınav süreçleri bitmeme ediyor. ALTAY tankı düşüncesince geliştirilen BATU tank motoru önceki prototipi ile Yeni Nesil Hafif Zırhlı Araçlar düşüncesince geliştirilen UTKU motor ve transmisyonun önceki prototipi çalıştırıldı, testleri sürüyor. SOM ve ATMACA füzelerinde kullanılacak bulunan KTJ-3200 turbojet motorunun önceki teslimi bu sene ortamında yapılacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ