USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Türkmen saf gazının Türkiye’ye taşınmasına bağlı çalışmalarda sona yaklaşıldı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Türkmenistan saf gazının Türkiye’ye ulaştırılması düşüncesince 3 seçenek üstünde çalışıldığını ve çalışmalarda sona yaklaşıldığını açıkladı.

Türkmen saf gazının Türkiye’ye taşınmasına bağlı çalışmalarda sona yaklaşıldı
02-07-2022 20:02
Aşkabat

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Türkmenistan’daki resmi temaslarını ve meydana getirilen anlaşmaları kıymetlendirmek üzere, Türkiye’nin Aşkabat Büyükelçiliği rezidansında matbuat açıklaması yaptı.

Türkmenistan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin 30 salname geçmişi bulunduğunu anlatım fail Oktay, "Türkiye, Türkmenistan’ın bağımsızlığını tanıdıkları bulunan ve burada büyükelçilik açan evvel ülke. Ama onun çokta öncesine dayalı kadim birlikte geçmişimiz var." dedi.

Oktay, Türk dünyası ile Türkiye ortada gelişen birlikte alım satım gördüğünü belirterek, "Türk Devletleri Teşkilatı çerçevesinde, siyasi, konuşu ve gayrı nice bölgede ilişkilerin elan sistemli biçimde ve kurumsal yapıda geliştiğine tanık oluyoruz. Bunun düşüncesince Cumhurbaşkanımız özellikle edinmek az daha Türk ülkeleri liderleri baş döndürücü ağır güç harcama ediyor. Tabii bu semt barışına ve bölgenin konuşu kalkınmasına baş döndürücü ağır yardım sağlayacak birlikte proje." sanarak konuştu.

Türkiye ile Türkmenistan arasındaki birlikteliğin lens dibine alındığında gelişen birlikte çizge görüldüğünü kail Oktay, "Türk Devletleri Teşkilatına müşahit örgen adına eklenmiş bulunan karındaş Türkmenistan’ı, Özbekistan’da yapılacak birlikte ahir görüşmede sürekli örgen adına görmeyi istek ediyoruz." dedi.

Oktay, Ekonomik İşbirliğine Dair Hükümetlerarası Türk-Türkmen Komisyonu (HEK) Toplantısı'nda dü dünya arasındaki ilişkileri çerçeveye oturtma şansı bulduklarını anlatım etti.

72 maddeden oluşan birlikte kere haritasının çizildiğini aktaran Oktay, halihazırda 2 bilyon dolar bulunan ticari birlikteliğin sene sonuna denli 3 bilyon ve derhal sonra 5 bilyon dolar seviyesine çıkarmayı ve devamında 10 bilyon doları hedeflediklerini anlatım etti.

Oktay, enerji, ulaşım, tarım, esenlik ve yapım sektörlerinde ilişkileri geliştirecek nakış kabilinden örgülü çalışmaların bulunduğunu söyledi.

Türkmen natürel gazını Türkiye’ye yansıtmak düşüncesince beş altı alternatifin bulunduğunu anlatım fail Oktay, "Hazar üstünden TANAP hattının kullanılması, SWAP anlaşması yahut gemiler ve gemilerden sonradan borazan hattı edinmek az daha 3 seçenek üstünde çalışıyoruz ve kader olursa sona yaklaştık." dedi.

Oktay, bu plan ile ilgili Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov’un da doğrudan neticeye ulaşılması dair ağır desteği bulunduğunu belirtti.

Oktay, Rusya-Ukrayna arasındaki bunalım zımnında şimal koridorunun riskli duruma geldiğini ve bunun ölçülü koridoru baş döndürücü elan alımlı duruma getirdiğini belirterek, "Birçok bölgede ölçülü koridoru canlı duruma sağlamak istiyoruz. Hazar geçişinin kullanılması ile bahir yolu, kuvvetli yolu ve iklim yolu geri hizmet altyapısının oluşturulması önemli. Burada da aykırı kararlılığın ve içten birlikte işbirliğinin bulunduğunu gördük." sanarak konuştu.

Tarım dalında da kemiksiz birlikte işbirliğine değişmeyen verdiklerini anlatım fail Oktay, ilgilendiren bakanların çalıştığını ve doğrudan faaliyete geçeceğini söyledi.

Oktay, basma üretiminde hammaddesi bulunan Türkmenistan ile ileriye çevrik kuma tarımın yapılabileceğini dile getirdi.

Gümrük işlemlerinin kolaylaştırılması, tecim ve yatırımda bürokratik engellerin hafifletilmesi ile ilgili kuma düzentileme grubunu faaliyete geçireceklerini dile getiren Oktay, "İki tarafta da baş döndürücü kemiksiz birlikte ortaklaşa iş arzusunu görmüş bulunmaktayız. Dediğim kabilinden tığ bunun altını dolduruyoruz, Cumhurbaşkanlarımız birlikte araya ulaştığında bunların neticelerini görüyor olacağız, imzaların atılmış olduğu birlikte etaba geliyor olacağız." ifadelerini kullandı.

Oktay, matbuat açıklamasından sonra, Uluslararası Atçılık Spor Kompleksini görüşme etti.

Oktay ve beraberindeki heyet, at üstünde meydana getirilen türlü oyunları ve gösterileri izledi.

Daha sonradan Halı Müzesi'ni gezen Oktay, buradaki halıları ve motiflerini inceledi.

Ziyaretinin peşi sıra Oktay, beraberindeki heyetle ülkeden ayrıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ