USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

TÜSİAD YİK Başkanı Özilhan: Çevreci ortak Türkiye amacı düşüncesince önlemlerimizi çabucak almalıyız

TÜSİAD YİK Başkanı Özilhan, "İklim değişikliğinin ürkütücü neticeleri ve zelzele branşında olmamız, emektar politikalarla bitmeme etmemizi olmaz kılıyor. Çevreci müşterek Türkiye gayesi düşüncesince önlemlerimizi çabucak almalıyız." dedi.

TÜSİAD YİK Başkanı Özilhan: Çevreci ortak Türkiye amacı düşüncesince önlemlerimizi çabucak almalıyız
19-10-2021 13:01
Istanbul

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Tuncay Özilhan, TÜSİAD YİK Toplantısı'nın açılışında meydana getirdiği konuşmada, salgının aceleci ve kaba değişimlere illet bulunduğunu vurguladı.

Tüm devletlerin devir kurnaz ekonomik, ekolojik, teknolojik, kurumsal mesail ve salgınlarla karşılaştığını anlatım fail Özilhan, şunları kaydetti:

"Zaten siyasal yönetimlerin işi de bu gerilimleri halletmek fakat tamamı bu gerilimlerin alevlenmiş halde fevk caba yığıldığı tarihî dönemler, normal dönemlerden farklılaşıyor. Bu değişimlere tedariksiz tutulmak ve elleme yönetememek kırılmalara kere açabiliyor. Bugün Türkiye’nin istikbaline baktığımda, hayattaki jeopolitik risklerin, sosyokültürel gerilimlerin, ülke değişiminin etkilerinin, onmadık ve kontak hesaplı büyümenin mahşerin dört atlısı namına üzerimize geldiğini görüyorum. Bunların dair müşterek de geleceği şekillendiren teknolojik dönüşümün ekonomik, insanca ve içtimai boyutlarını eklemeliyiz."

Özilhan, jeopolitik manada nazik müşterek coğrafyada arsa meydan Türkiye'nin toptan mimarideki gerilimden etkilendiğini aktararak, "Bu gerilimin ve bu gerginlik karşısındaki tutumumuzun özellikle ekonomimiz iktisap etmek az daha yarattığı negatif etkileri müşterek süredir yaşıyoruz. Gelecek zamanın tehditleri ve fırsatları karşısında Türkiye düşüncesince kaide bazlı toptan sistemin etkili müşterek üyesi olmanın ehemmiyetli olacağını düşünüyoruz." dedi.

Son zamanlarda yaşanmış bulunan yılgı huy vakalarına ayraç fail Özilhan, sonuç BM ülke raporunun, Akdeniz havzasının toptan ısınmadan en fazla etkilenecek yerlerden birisi bulunduğunu ortaya koyduğunu söyledi.

Özilhan, Türkiye'nin yüzdelik 60'ının çölleşme riski ile gönül rahatlığı karşıya bulunduğunu aktararak, "Sulu tarıma ait ekincilik politikası, su kaybını artı sulama sistemleri, aykırı ve arsa üstü sularının baş döndürücü ve kusur kullanımı, su sıkıntısını ağırlaştırıyor. Su rezervleri tarihî namına en az seviyelerine iniyor. Türkiye'nin ekincilik ürünleri üreten, hububat ambarı namına bildiğimiz bölgelerini etkileyen alevlenmiş kuraklık, tarımı ve çiftçileri aksi etkiliyor." diyerek konuştu.

Türkiye'de yaşanmış bulunan afetleri anımsatan Özilhan, "Doğaya orantısız müdahale, ayrık yapılaşma, kusur kentleşme, muktezi hazırlıkların olmaması, sellerde ve orman yangınlarında dirilik kayıplarını arttırdı. Bu hastalıkların çözümünde hamle atmazsak doğacak zamanlarda artacak uç ülke vakalarında gene canımız yanmaya bitmeme edecek." halinde konuştu.

Özilhan, sarsıntı gerçeğinde de bire müşterek sıkıntıları gördüklerini, Marmara Depremi'nin üstünden güzeşte 22 yılda kentleşme anlayışındaki değiş tokuş ve depreme tedbir dair katedilen mesafenin fazla az bulunduğunu söyledi.

"Çevreci müşterek Türkiye gayesi düşüncesince önlemler çabucak alınmalı"

Tuncay Özilhan, ülke değişikliğinin ürkütücü neticeleri ve sarsıntı branşında olunmasının emektar politikalarla bitmeme etmeyi imkânsız kıldığını, çevreci müşterek Türkiye gayesi düşüncesince önlemlerin çabucak katılması icap ettiğini söyledi.

Paris Anlaşması'nın Meclis'ten geçmesiyle Türkiye'nin anlaşmayı onaylamayan 6 ülkeden birisi olmaktan çıktığını hatırlatan Özilhan, laflarını şu şekilde sürdürdü:

"Ama gönül rahatlığı karşıya olduğumuz probleminin önemi ve aciliyeti hâlâ fazlasını gerektiriyor. tedbir almakta gecikmek, bugün saf kaynakları dikkatsiz tüketmenin maliyetini doğacak kuşaklara ödetmek anlamına geliyor. Bu kusur bulunduğu gibi, bundan sonra bitmeme ettirilebilir müşterek yaklaşım da değil. Şu andaki tutum modelini esasen ayağa değiştirmemiz, karbon ruhsuz tutum yaklaşımını benimsememiz, istihsal ve istihlak kalıplarımızı bu bir hale uyarlamamız gerekiyor."

Özilhan, Türkiye'de kentleşmedeki hızlanmanın, istihsal ve istihlak modellerinden çevreye, içtimai hareketlerden siyasal yeğleme kaymalarına uzanan neticelerini gözlemlediklerini anlatım ederek, "Son yıllarda bu etkilerin dair ekleme bulunan mülteci hareketliliği, kalkınmanın hafriyat boyutunun ihmale gelmediğini hatırlatıyor." dedi.

Doğanın kırık hatlarına, öz yataklarına yapım yapmamayı biberli yoldan gösterdiğini tamlayan Özilhan, huzurlu, mutlu, sulh süresince yaşayacağımız müşterek doğacak düşüncesince içtimai adaleti tamamı boyutlarıyla organizasyon etmek, adaletli müşterek Türkiye hedefini muvaffak kızarmak icap ettiğini söyledi.

"Küresel erke piyasaları iri müşterek değişimin arifesinde"

TÜSİAD YİK Başkanı Özilhan, bugün nice ülkedeki nice firmanın tedbir zincirlerini esasen yapılandırmayı gündemine almış vaziyette olduğunu, bire müşterek anda nice şirkette istihsal modeli değişikliğine gidilmesinin toptan ekonomide kapalılık ve riski bambaşka müşterek noktaya çektiğini kaydetti.

Kuraklık ve erke sorunu kaynaklı tedbir sıkıntılarının hali hâlâ da ağırlaştırdığını, sonuç günlerde erke piyasalarında yaşanmakta bulunan hastalıkların gelecekte ülke krizinin tesirleri arttığında yaşanabilecek olanların ön habercisi konumunda bulunduğunu aktaran Özilhan, toptan erke piyasalarının iri müşterek değişimin arifesinde olduğunu, enerjinin elbette üretilip elbette tüketildiğinin esasen düşünülmesi icap ettiğini vurguladı.

Özilhan, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

"Büyümeli ve ad başı gelirimizi artırmalıyız. Çünkü hepsi bol bolamat artışı ister. Büyümek düşüncesince ilk önce makroekonomik istikrarı gelmek ve sürdürülebilir çoğalma dönemini başlatabilmek gerekiyor. Bu doğrultuda en ehemmiyetli adımlar, ortalık ekonomisinin büyüklenme ve kurallarını yükseltmek ve özellikle Merkez Bankası iktisap etmek az daha organizatör kurumların bağımsızlığını ağız dalaşı dışı bırakacak halde organizasyon etmektir fakat çoğalma denli büyümenin elbette sağlandığı da önemli. Karşı karşıya olunan tehditler dikkate alındığında, büyümenin hoppadak aceleci değil, bire müşterek sürede istihdam yaratan, yeşil ve adaletli müşterek çoğalma olması gerektiği ortaya çıkıyor. Bu nedenle, bugün paylaştığımız çalışmada, gelişmiş, saygın, adaletli ve çevreci müşterek Türkiye hedefinin altını çiziyoruz.”

Özilhan, etraflı hastalıkların birbirine bağlandığı, birindeki çözümün kesinlikle diğerlerini de dikkate alması gerektiği müşterek noktada olunduğuna ayraç ederek, "Cari açıkça ve bütçe açığına maharet açığı, bilgelik açığı, değimli takım açığı ve yönetişim açığı da ekleniyor. Düşen hoppadak TL'nin kıymeti değil, su rezervlerimiz, birbirimize güvenimiz, ihracatımızda faziletkâr teknolojili mamüllerin payı, büyüklük ve huzurumuz da geriliyor. Sadece makroekonomik dengesizlikleri değil, diyalekt kalkınma farklılıklarını ve dirimlik dağılımı bozukluklarını da bertaraf etmek istiyoruz. Faiz ve enflasyonun yanında emisyonları, hava, su ve arsa kirliliğini de indirmek istiyoruz." halinde konuştu.

Üretimin, tüketimin, yatırımların artmasına gerekseme duyulduğu kadar, hafriyat ve hürriyet alanlarının genişlemesine de gerekseme duyulduğunu tamlayan Özilhan, laflarını şu şekilde sürdürdü:

"İlkelere ve kurallara ait toptan manzume içerisindeki konumumuzu yükseltmek istediğimiz denli gençlerin, kadınların, engellilerin ve tamamı dezavantajlı kesimlerin hesaplı ve içtimai yaşama katılımını da bırakmak istiyoruz. Küresel tecim ve para akımlarından aldığımız hisse denli akademik, bilimsel, kültürel ve sanat içerikli çalışmalardaki payımızı da önemsiyoruz. Kısacası, hâlâ elleme müşterek doğacak istiyoruz. Bu noktada medenilik yarışının müşterek ahir etabına elbette geçeceğimiz, hâlâ elleme müşterek geleceği elbette düz yazı edeceğimiz asliye müşterek istifham namına karşımıza çıkıyor. Bu probleminin yanıtı 80 milyonun iradesiyle ortaya çıkacak."

"Geleceği İnşa" çalışması

Tuncay Özilhan, toplantıda, TÜSİAD'ın 50. Yılı projesi olarak, Türkiye'nin geleceğinin yapımı düşüncesince müşterek kere haritası önerisi içeren "Geleceği İnşa" başlıklı çalışmanın tanıtılacağını, çalışmada, maşer içerisindeki etkileşimi formatlamak az daha kişilerin oluşturduğu kavait ve normlar namına tanımlanan siyasi, hesaplı ve içtimai kurumların öneminin ayrıntılı ele alındığını bildirdi.

Sorunları geleceğe öteleyerek bitmeme ika şansının kalmadığı müşterek noktada olunduğuna ayraç fail Özilhan, "Çünkü o doğacak bundan sonra geldi. Bu sebeple ilk önce tarihî namına müşterek değiş ihtiyacında olduğumuzun farkına ulaşmak gerekiyor. Ya tarihin akışının hızlandığı bu dönemeçte önümüze oluşturulan fırsatlardan müstefit kızarmak az daha ilerleyeceğiz ve geleceğimizi esasen kurgulayacağız yada sonuçsuz tartışmalarla, haset kurtarmaktan öteye gitmeyen adımlarla, özgü değil, makyaja çevrik önlemlerle bu fırsatların heba bulunmasına izleyici kalacağız." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ