USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Ukrayna krizinde Almanya çatışık tabanca politikası izlemekle eleştiriliyor

Rusya'nın Ukrayna sınırında er sayısını yükseltmesine gönül rahatlığı Batılı devletler Ukrayna'nın defans enerjisini çoğaltması düşüncesince tabanca sevkiyatı yaparken, Almanya çatışık tabanca politikası izlemekle eleştiriliyor.

Ukrayna krizinde Almanya çatışık tabanca politikası izlemekle eleştiriliyor
31-01-2022 11:35
Berlin

Ukrayna'nın Berlin Büyükelçisi Andrij Melnyk, haftalardır Alman medyasına Rus tehdidine huzur ülkesinin silahlara gerekseme duyduğunu anlatıyor.

Melnyk menfaatlerini sıyanet etmek düşüncesince Almanya'dan harp gemisi, roketsavar ile gönüllüler düşüncesince 100 bin tolga ve siper yeleği istedi.

Alman hükümet yetkilileri ise ortak yönetim protokolünde akse ve harp bölgelerine tabanca satılmayacağının toprak aldığını hatırlatarak, Ukrayna'nın taleplerine aksi cevap veriyor.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, matbuat toplantılarında mevzuya bağlı sorulara, "Alman hükümeti derinliğine senelerdir bu mevzuda benzeri ortak izleme izliyor. Buna öldüren silahlar ihraç etmediğimiz de dahildir." yanıtını vererek hükümetin tutumunu daima hatırlatıyor.

Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da Kiev'e meydana getirdiği ziyarette ülkesinin geçmişine ayraç ederek, Almanya'nın "kısıtlayıcı tabanca hariç satım politikasının dobra sebepleri bulunduğunu" söyledi.

Baerbock, "Son basamak kazalı vaziyeti nötr hale getirmenin yegâne meri yolu diplomasidir." ifadesini kullanarak Ukrayna'nın tabanca taleplerini arka çevirdi.

Almanya'nın Ukrayna'ya desteği şaşkınlıkla karşılanıyor

ABD, İngiltere ve Baltık devletleri kadar Batılı devletler Ukrayna'ya askeri yardımda bulunacağını söylerken Almanya'nın bu tutumu hem yurt içre bununla beraber bağlaşık devletlerde şaşkınlığa kez açıyor.

Alman hükümeti, bu konudaki baskıları düşürmek düşüncesince Ukrayna'ya askeri sayrılarevi ve miğferlerle dayanak vereceğini açıkladı.

Estonya çeşidinden gönderilecek askeri hastanenin parasının Almanya çeşidinden karşılanacağının ortaya çıkması ile Ukrayna'ya gönderilecek tolga sayısının 5 bin namına anlatım edilmesi kamuoyunda ve müttefiklerde şaşkınlığı arttırdı.

Ukrayna'nın Berlin Büyükelçisi Melnyk, kısıtlanmış sayıda tolga gönderilmesini simgesel jest namına sanarak "Bu devede kulak, avunan caba değil." ifadesini kullandı.

Kiev Belediye Başkanı emektar yumruk oyunu şampiyonu Vitaliy Klitçko da Almanya'nın 5 bin tolga göndermesini "şaka" namına nitelendirerek, "Sonraki dayanak namına Almanya ne irsal yapmak istiyor? Yastık mı?" biçiminde tepkisini dile getirdi.

Almanya'nın Ukrayna'ya tabanca ambargosu uyguladığı biçiminde yorumlanan ortak ayrıksı boyut da Estonya'nın Ukrayna'ya özgülemek istediği emektar Doğu Almanya'nın (DDR) stoklarından küsurat obüslerle ilgilendiren oldu.

ABD basınında toprak meydan haberlere uyarınca Alman hükümeti obüslerin Ukrayna'ya verilmesi dair Estonya'ya huzur çıktı.

Daha ilk belirtik başlı koşullarda ilk Finlandiya'ya satılıp arkası esna Estonya'nın almış bulunduğu bahis konusu silahların Ukrayna'ya verilmesi düşüncesince Almanya'nın izni gerekiyor.

Alman hükümeti, obüslerin Ukrayna'ya verilmesine müsaade verilip verilmemesine bağlı tetkik döneminin bitmeme ettiğini açıklayarak üçüncü devletlerin Ukrayna'ya tabanca vermesini de sürüncemede bırakıyor.

Çelişkili tabanca politikası

Almanya'nın elan evveli senelerde Kuzey Irak'ta peşmergeye savaşçı tabanca göndermesinin birlikte Libya ve Yemen'deki krizlerde karışan bulunan Mısır ve Suudi-Arabistan'a tabanca ihraç yazar Ukrayna'ya tabanca vermemesi Alman tabanca politikasında yaşanmış bulunan çatışık boyut namına değerlendiriliyor.

"Stiftung Wissenschaft und Politik" (SWP) Enstitüsünden Dr. Andre Haertel AA muhabirine meydana getirdiği değerlendirmede, Ukrayna kriziyle ile ilgilendiren Alman tabanca politikasının gündeş özelliğine bağlı ortak genel, ortak de hususi basar açısının bulunduğunu belirtti.

Haertel, umumi namına Alman tabanca hariç satım politikasını değerlendirmenin zahmetli bulunduğunu anlatım ederek, "Burada nice paradoks var. Bir taraftan DEAŞ'a huzur peşmergeye ve akse ve gerginlik bölgelerine, Suudi Arabistan'a, Mısır'a tabanca sağlanıyor. Bazen gerginlik yahut arbede bölgesinin ne bulunduğu da ortak değerlendirme meselesidir. Diğer taraftan Ukrayna'ya yahut ayrıksı hallerde deli dolu arbede bölgelerine 'hayır' denilerek tabanca gönderilmiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Bunun gerisinde anlaşılan ortak seçicilik bulunduğunu özetleyen Haertel, "Ukrayna (ihtilafı) kadar hale bakıyorsunuz. Orada arkada iri ortak çelim duruyor yahut aykırı olumlu şeyler var. Büyük ortak gücü öfkelendirmek istemezsiniz. Kendi ilişkilerinizi kötüleştirmek istemezsiniz. Bu vaziyette tabanca hazırlık etmezsiniz. Gelecekte açıklığa kavuşturulması müstelzim çelişkiler var." dedi.

ABD ve İngiltere'nin meydana getirdiği yardımlar Ukrayna ve Rusya arasındaki çelim dengesini değiştirmiyor

Ukraynalıların, Amerika ve İngiltere'yi tabanca destekleri düşüncesince övdüklerine ayraç fail Haertel, fakat gönderilen materyallerin sınırlanmış sayıda tanksavar, defans ve önemsiz silahlar, siper yeleği ve miğferler bulunduğunu belirtti.

Haertel, "Bütün bunlar, Rusya ile Ukrayna arasındaki askeri çelim dengesinde göz boncuğu şeyi değiştirmiyor." biçiminde konuştu.

DEAŞ'e huzur peşmergenin silahlandırılmasının imge vaat ettiğini fakat Ukrayna'yı silahlandırmanın göz boncuğu halde imge vaat etmediği görüşünü paylaşan Haertel, "Askeri alandaki dengesizlik, asimetri baş döndürücü büyük. Ukrayna'nın Rusya ile askeri ortak arbededen kaçınması gerekiyor." ifadesini kullandı.

Haertel, Amerika ve İngiltere'nin iklim defans füzeleri ve harp uçakları kadar Ukrayna'nın çağ gerekseme duyduğu silahları vermediğini ve vermeyeceğini belirtti.

Almanya'nın Ukrayna'ya tabanca vermemesinin ortak öbür nedeninin ise tarihten kaynaklandığını anımsatan Haertel, "Almanlar, hem elitler bununla beraber halkoyu ayrıksı devletlere tabanca hazırlık edilmesini aut ve düzenlilik siyaset ara bulucu namına kullanmakta iri ortak dava yaşıyor." dedi.

Haertel, tabanca mevzusunun hem Rusya ilişkilerinde hem ayrıksı mevzularda tekinsiz bulunduğunu belirtti.

Almanya Ukrayna'yı 2014'ten sonraları finansal ve diplomatik namına destekledi

Almanya'nın 2014'ten sonraları Ukrayna'nın büyüklük yapılarına konuşu ve finansal dayanak verdiğini, diplomatik namına desteklediğini ve Rusya'ya müeyyide infaz dair önderlik ettiğini özetleyen Haertel, Almanya'nın bu rolünün tabanca ihraç etmekten elan çarpıcı ve akla yatkın olduğunu, Ukrayna'ya tabanca tedarikini Batı ittifakında ayrıksı devletlerin üstlenebileceğini kaydetti.

Almanya Dış Politika Cemiyeti (DGAP) Güvenlik ve Savunma Programı araştırmacısı Andras Racz da Almanya'nın Ukrayna'ya tabanca göndermemesinin baş döndürücü derinlere müstenit tarihî sebepleri bulunduğunu söyledi.

Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock'un da buna ayraç ettiğini anımsatan Racz, "Bu, tarihe meydana getirilen ortak gönderme. Pek baş döndürücü insanoğlunun planladığı kadar ortak çeşit mazeret değil." dedi.

Racz, Almanya'nın Ukrayna'ya öldüren sıfır katkısı sağladığını belirterek, "Sahra hastanesi ve kimi ferdî koruyan takım gönderiyorlar ve anlaşılan elan ilavesi da gelecek. Ancak Almanya'nın bitmeme fail ortak muharebeye tabanca göndereceğini sağlam beklenen görmüyorum." biçiminde konuştu.

Almanya'nın Ukrayna'ya elden 5 bin tolga göndermesine bağlı Racz, bunu ülkeye elan baş döndürücü gereç sağlamasının başlangıcı namına gördüğünü söyledi.

Angela Merkel zahmetli ortak işi başardı

Almanya'nın ihtilafın aslında buyana Ukrayna'ya dayanak lafı verdiğini hatırlatan Racz, "Almanya, Avrupa Birliği'ni (AB) Rusya'ya müteveccih yaptırımlar dair ortak arada tutmada anahtar oyuncuydu. (Eski) Şansölye Angela Merkel, yaptırımların gerisinde AB'nin uyumunu arkalamak düşüncesince baş döndürücü zahmetli ortak işi başardı. Dolayısıyla Almanya, Rusya'ya huzur yaptırımları sürdürerek Ukrayna'ya iane eylemek düşüncesince baş döndürücü obje yaptı." dedi.

Racz, "Ukrayna krizinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arka hamle atmadıkça benzeyen sürede diplomatik ortak hal bulunabileceğini düşünmüyorum. Şubat ayının ikinci haftasında Rusya, Ukrayna'ya müteveccih iri ortak atılım düşüncesince kusursuz askeri hazırlığa ulaşacak. Şu anda ince riskli ortak zamanın gelmesinden düşünce ediyorum." değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ