USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Ukrayna krizinde Biden'ın diplomatik çabaları yanıt bulmadı

ABD Başkanı Joe Biden ve ekibi, Ukrayna-Rusya ortada gerilimin tırmanmaya başladığı Kasım 2021'den buyana dip ortak diplomatlık yürütse de bu temaslar son vermedi ve Rusya, Ukrayna'ya müteveccih askeri dizi eylem başlattı.

Ukrayna krizinde Biden'ın diplomatik çabaları yanıt bulmadı
25-02-2022 11:22
Washington

Ukrayna'da bugünkü bir hale revan süreç, Kasım 2021'de piyasaya sürülen peyk görüntülerinde, Rusya'nın Ukrayna sınırına on binlerce er yığdığının ortaya konmasıyla başladı.

Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesi 2. günündeABD Başkanı Biden, 4 şişman Rus bankasına müeyyide getireceklerini duyurduBeyaz Saray Rusya'ya meri kazançlı yaptırımların 'etkili' olacağını düşünüyor

Washington yönetimi, o günden sonraları icra ettiği topu topu açıklamalarda, probleminin "diplomasi" kanalıyla çözülmesi çağrısı yaparken birlikte yandan da işgale kalkışması yerinde Putin'in 2014'te Kırım'ı ekleme ettiğinde karşılaştığından aşırı elan ağırbaşlı yaptırımlarla başına gelebilecek mesajı verdi.

Gelinen akıbet noktada ise ABD, Rusya'nın "işgale" başladığını belirterek önce yaptırımları duyurdu.

ABD, rastgele ne denli "diplomasiye hala kapımız açık" mesajı verse de dışişleri bakanları ve talih başkanları düzeyinde silme edilen toplantılarla diplomatlık masaları karışmış oldu.

Kasımdan buyana Biden ve Putin 3 el görüştü

Ukrayna-Rusya sınırında tansiyonun yükselmeye başladığı Kasım 2021'den buyana Biden ve Putin, toplanmış 3 ayrı konuşma yaptı.

Biden ve Putin'in 7 Aralık 2021'de videoteyp konuşma kanalıyla icra ettiği önce görüşmenin arkası sıra Biden'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Başkan'ın, Putin'e Ukrayna'yı nehiy etmeleri yerinde ABD'nin Ukrayna'ya ve bölgedeki NATO müttefiklerine askeri desteğini artıracağını dediğini açıkladı.

Kremlin ise Putin'in, Biden'dan NATO'nun doğuya akıllıca genişlemeyeceğine müteveccih güvence talebinde bulunduğunu aktardı.

Biden yönetimi, önce görüşmenin arkası sıra icra ettiği değerlendirmelerde, Ukrayna'ya er göndermenin masada olmadığına fakat icabında bölgedeki NATO müttefiklerine er takviyesi yapılacağına ayraç etti.

İki önder ortada Ukrayna dair ikinci görüşme, 31 Aralık 2021'de yapıldı. Görüşmede, Biden, Putin'e gerginliği kısıntı çağrısı yapmış oldu ve Ukrayna'ya müteveccih askeri birlikte adım yapması yerinde ağırbaşlı yaptırımlarla başına gelebilecek dair mevkidaşını uyardı.

Biden ve Putin ortada akıbet konuşma ise 12 Şubat'ta gerçekleşti. Biden, burada Rusya'yı Ukrayna'yı işgalden kaçınması dair uyardı.

Avrupa'da 3 günce "Ukrayna diplomasisi"

ABD, diplomatik çabalarını arsıulusal organizasyonlar bağlamında da sürdürdü.

İsviçre'nin Cenevre kentinde 10 Ocak'ta Amerika ve Rusya'nın dışişleri icra vekili yardımcıları birlikte araya geldi fakat bu görüşmeden konkre birlikte karşılık çıkmadı.

12 Ocak'ta NATO ile Rusya ortada levent boylu devir sonraları teması sağlayacak NATO-Rusya Konseyi toplanırken Rusya, Ukrayna, Amerika ve Avrupa ülkelerinin katılımcıları ortada bulunmuş yer aldığı Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) 13 Ocak'ta güruh düzenledi.

Bu süreçte ABD'li ve Rus dışişleri bakanları, lazım beniz yüze gerekse telefondan derin birlikte diplomatlık yürüttü fakat ABD, birlikte ayrışık Rusya'dan istediği cevabı alamadı.

ABD, diplomatlık trafiğinde yalnızca Rusya ile değil, Ukrayna ile NATO ve AB üyesi ülkelerle de düzen bağı birlikte diplomatlık yürüttü.

ABD ve Rusya aykırı taleplerde bulundu

Rusya, 17 Aralık 2021'de NATO ve ABD'ye etraflıca halde düzenlilik taleplerini sundu. Talepler ortada NATO'nun Doğu Avrupa'da askeri eylemlerini kesmesi ve Ukrayna'nın NATO'ya alınmaması düşüncesince güvence verilmesi toprak alıyordu.

Washington ise 26 Ocak'ta Rusya'nın talebine karşılık verdi ve NATO'nun "açık kapı" politikasını yürüttüğünü belirterek, Ukrayna'nın NATO'ya alınmaması talebini reddetmiş oldu.

Putin, 28 Ocak'taki açıklamasında, Rusya'nın düzenlilik taleplerinin karşılanmadığını vurguladı.

Diplomasi masasının dağılmasına revan süreç

ABD, hanuman ayının sonlarına akıllıca birlikte yandan "diplomasi" vurgusu ve çağrısı yaparken birlikte yandan da Rusya'nın şubatta Ukrayna'yı nehiy edebileceği ihtimalini çoğunlukla dile getirdi.

Biden, 27 Ocak'ta icra ettiği konuşmada, Rusya'nın Ukrayna'yı gücük ay ayında nehiy edebileceğini kaydetti.

Beyaz Saray, Pentagon ve Dışişleri sözcüleri ise bölgedeki hareketliliğe bakılınca Ukrayna işgalinin "an meselesi" bulunduğunu belirtti.

Amerikan istihbaratı ise Rusya'nın Ukrayna'da "yanıltma operasyonu" hazırlamaya hazırlandığını, kişi ürettiği gerçek olmayan delilleri mazeret ederek Ukrayna'yı nehiy edeceğini bildirdi.

ABD'li yetkililer ise akıbet haftalarda icra ettiği açıklamalarda, Rusya'nın yersiz birlikte harbe girdiğini belirterek, diplomatlık düşüncesince hala saat yer aldığı uyarısında bulundu.

Biden yönetimi, Ukrayna işgali yerinde yalnızca "sert kazançlı yaptırımlar" uygulayacaklarını, Ukrayna'ya er sevk kabilinden birlikte planlarının olmadığını çoğunlukla dile getirdi.

ABD iç kamuoyuna bakıldığında, Biden'ın işgale erinç yalnızca "ekonomik yaptırımları" kullanımı başta Cumhuriyetçiler çeşidinden "yetersiz ve zayıf" namına nitelendirildi.

Rusya'nın Doğu Ukrayna kararları diplomatlık masalarını devirdi

Putin, bu hafta içre Ukrayna dair peş peşe eleştiri adımlar attı. Putin, 21 Şubat Pazartesi haset icra ettiği konuşmasında, açıkça halde Ukrayna'ya gireceklerinin sinyalini verdi. Konuşmasından çelimsiz müddet sonraları ise Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçı yerler sanki Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetlerinin "bağımsızlığını" tanıdı.

Rusya'nın bu adımı, topu topu dünyanın tepkisini çekti ve Amerika engelleme nice dünya bahis konusu yerlere tecim yasağı getirdi.

Bu kararının elden arkası sıra "barış gücü" ismi altında Rus askerlerini alana gönderen Putin, elan sonraları askerlerin fariza sahasını genişletti.

Biden, Putin'in bu kararından birlikte çağ sonraları 22 Şubat'ta icra ettiği açıklamada, Rusya'ya müteveccih yaptırımların önce yönünü açıkladı. Biden'ın yaptırımları, başta Cumhuriyetçi cepheden "hafif" kalmış yer aldığı nedeni öne sürülerek reaksiyon çekti.

Aynı çağ Washington'da Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile eş matbuat toplantısı düzenleyen Blinken, Rus mevkidaşı Lavrov ile 24 Şubat'ta yapacağı görüşmeyi silme ettiğini duyurdu.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki de Biden'ın o evrede Putin ile görüşmeyeceğini belirtti.

Biden, yaptırımlarla Rusya'nın ekonomisini ve bankacılık sistemini amaç alıyor

Tarihler Moskova'da 24 Şubat'ı gösterdiğinde ise Putin, askerlerine Ukrayna'ya askeri harekât kombinezon talimatı verdi ve Ukrayna'nın nice kentine taarruz başladı.

Biden, icra ettiği bağlanmış açıklamada, Putin'in yersiz ve gerekçesiz birlikte harbe girdiğini ve Rusya'ya müteveccih dünkü yaptırımlar getireceklerini duyurdu.

Beyaz Saray'da birlikte matbuat toplantısı düzenleyen Biden, aralarında Rusya'nın en şişman 2. bankası bulunan VTB'nin de bulunmuş yer aldığı 4 Rus bankasına müeyyide getirdi.

Biden, "Rusya'nın dolar, avro, paunt ve yen ile iş etme yeteneğini sınırlayacağız." açıklamasında bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ