USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Ukrayna'da gün ve sanatın kenti Kiev, telaşlı savaş nöbetinin simgesi oldu

Ukrayna'nın başkenti Kiev'in kalbindeki Özgürlük Meydanı'nın dev müşterek temaşa dekoru üzere tarihe seyahat olanağı sunan yapılarıyla bilinmiş olduğu o ihtişamlı günleri geride eksik ve düz adeta sıkıntı evveliyat sessizliği andırıyor.

Ukrayna'da gün ve sanatın kenti Kiev, telaşlı savaş nöbetinin simgesi oldu
11-03-2022 13:35
Ankara
.w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;}Ukrayna'nın başkenti Kiev'de savaş hazırlıkları bitmeme ediyor

Barış vakti herhangi müşterek şems binlerce insanoğlunun gezdiği, onlarca müzeye ve vakti mekana eş kentin saha ve sokaklarında hoppadak hararetli müşterek arazi emek harcaması ile müşterek saf savaş hazırlığı gözleniyor.

Rusya-Ukrayna savaşının başlamasının ardından Ukraynalıların yaşamı ansızın değişti. Bir şems ilkin evlerinde aileleriyle geceleyin ezanı yiyeceklerini yiyip leziz saat nâkil insanoğlu devrisi şems valizlerine sığdırabildikleri hayatlarını yanlarına alarak hepsi anılarını geride bırakıp bilinmezliğe akıllıca kaçmaya başladı.

Yaklaşık 3 milyonluk nüfusuyla cıvıl cıvıl müşterek hükûmet merkezi bulunan Kiev, kentin komşu sahalarına saldırılar zımnında çalı üstünde. Kentte nice iş noktayı ve dükkan kapalı. Ekmek derece esas gıdalara ulaşım ise sınırlı. Açık bulunan marketlerde de aşırı derinlemesine kuyruklar oluşuyor. Caddelerde arabaların az hâlâ görülmediği kentte nice benzinlik fariza vermiyor. Hayatın az hâlâ durduğu kent şems üstelik fantom şehri andırıyor.

Eskiden kenar başlarında çıkmaz müzisyenlerinin olduğu, çıkmaz sanatçılarının hünerlerini sergilediği caddelerde bu zamanlarda hoppadak arama noktaları bulunuyor. Sokakların dünkü müdavimleri gazeteciler ve düzenlilik güçleri. Bunlar haricinde kişiye karşılaşmak az hâlâ belkili değil. Otellerin az hâlâ gazeteciler ve askerler haricinde alıcısı bulunmuyor.

Gönüllüler kentin makul noktalarına getirilen kum yığınlarını torbalara doldurarak esirgeme ve mevziler hazırlıyor. Birçok noktaya da kentin muhtemel işgalinde defans hattı tekvin etmek düşüncesince güçlü ve beton engeller yerleştiriliyor. Gergin bekleyiş elbette kendisine düzenlilik güçleri ve gönüllülere de yansımış durumda. Rus sabotajcıların nice kentte yer aldığı derece Kiev'de de bulunması zımnında her kişiye "olağan şüpheli" gözüyle bakılıyor.

Siviller hem meydanı hem de meydana bilge binaları destek edinmek düşüncesince tahkimat hazırlamaya çalışıyor. Yığınak hazırlayanlar AA'ya "Özgürlük Meydanı'nın sembolik olduğunu, meydanın kaybedilmesinin Kiev'in kaybedilmesi" anlamına geldiğini söylüyor.

Rusların Kiev'e kısaca 40 kilometre mesafedeki İrpin bölgesindeki dip baskısı halen sürüyor. İrpin'in ağız ağıza düşmesi yerinde Rusların Kiev'e hareketindeki en iri bariyer kalkmış olacak. Güvenlik önlemleri, Kiev'in İrpin istikametinden şehre antre noktalarından itibaren kentin vakti mimarlık güzelliklerinin önüne önceki durumda.

11. yüzyıldan beri kendine başmaklık ayrımlı mimarlık üsluba eş binaların toprak almış yer aldığı kentin ve yapıların muhtemel arbede boyunca ne genişliğinde dokunca göreceği de ayrı müşterek ide konusu.

Ya İrpin düşerse?

Kiev'den ayrıldıktan sonraları arbede ve patlamaların dip yaşandığı İrpin bölgesine, ormanların arasındaki müşterek güzergahtan gidiliyor. Bölgeye giderken müşterek hamle yahut baltalama tehlikesine huzur kafile şeklinde gidilmesi gerekiyor. Gidiş istikametinde askeri vasıtalar ve gazetecilerin araçları haricinde vasıtaya rastlanmıyor. İrpin'de Kiev yönüne akıllıca ise konutlarını ayrılma fail ve bölgeden çıkmaya etkin sivillerin yoğunluğu dikkati çekiyor.

İrpin Köprüsü linklerde ehemmiyetli müşterek intikal noktası. Köprünün bulunmuş yer aldığı noktaya yaklaşınca amaç olunmaması düşüncesince askerler, sivillerden vasıtaların bırakılmasını istiyor.

Araçlar bırakılıp ağaçların arasından endamsız müşterek yürüyüşün arkası sıra yollarda sivillerin yayan kaçmaya çalışmış yer aldığı görülüyor. Kadın, çocuk, nemli yoğunluğu dikkati çekerken, bölgedeki minibüs ve vasıtalar alabildiği genişliğinde sivili boşaltma etmeye çalışıyor.

Sivillerin güvenliği düşüncesince tahliyelerin yapıldığı, otobüslerin de toprak almış yer aldığı müşterek semt oluşturulmuş. İnsanlar buradan Kiev istikametine akıllıca boşaltma ediliyor.

İrpin'de hâlâ ilkin AA kadrosunun de çatışmaya tanık olduğu, sivillerin tahliyesi düşüncesince aralık açılmıştı. Bölgede hâlâ ilkin 6 sivilin öldüğü bölgede göynük evler, bozma reşit çatı ve dükkanlar dikkati çekiyor. Bölgede ağırlık müşterek gaileli kokusu hakim. Yollara saçılmış valiz ve eşyalar da insanların buradan dirilik havliyle kaçtığını gösteriyor.

Ukrayna'nın İrpin'in ağız ağıza sukut ihtimaline huzur alanı kente bağlayan köprüyü havaya uçurması zımnında sivillerin tahliyesi bata çıka yapılıyor. Bölgede yıldız soğuğunun hissedildiği bu zamanlarda dip kar yağışına karşın yaşlı, hasta, bebek ve hanımlar ilkin edinmek benzeri yüzlerce kişi, İrpin'den uzaklaşmak düşüncesince birbiriyle yarışıyor. Siviller, havaya uçurulan köprünün bulunmuş yer aldığı bölgelere yerleştirilen çarpık çurpuk yazboz tahtası geçidin üstünden geçerek kaçıyor. Güvenlik güçleri sivillerin izdihama sebep olup nehire düşmemesi düşüncesince intikal noktasında kullanıcılarını sıraya yerleştirip karşıya geçiriyor.

Karşıya geçenler, müşterek taraftan bombalama ve dip hınç hattından kaçmanın mutluluğunu müşterek taraftan da konutlarını ve yaşantılarını ayrılma etmenin üzüntüsünü yaşıyor.

İrpin'den kaçan her insanoğlunun bakış açısından dökülen yaşlar dikkati çekiyor. Anne ve babalarının kucağındaki füru ise savaştan habersiz, dip kar yağışı altında biilaç gözlerle etrafını süzüyor. Tahliyeler esnasında da yakınlarda kimin attığı adsız sansız ferde sesleri duyuluyor.

Anıların valize sığdırıldığı hayatların intikal noktası: Kiev istasyonu

Savaşta acının kokusu kentin herhangi müşterek noktasına sinmiş. Kiev ve civarındaki hastanelerde yakınlarını arayan aileler yahut refakat fail insanların acıları yüzlerinden okunuyor. Çoğu isim AA'ya "Rusya'ya direneceğini, kenti bırakmayacağını" söylüyor. Kiev'deki Okhmatdyt Çocuk Hastanesi'nde hekim ve yetkililer, yaralılardan kaynak yahut düşünce alınmasına müsaade vermiyor.

Çatışma alanından ırak olsa da savaşın acılarının en aşırı hissedildiği toprak ise veda ve hüznün müşterek arada yaşandığı Kiev Tren İstasyonu. İstasyon, Kiev ve şarki illerinden bağıl emniyetli sayılabilecek ülkenin batısındaki Lviv ve yöre şehirlere intikal düşüncesince en emniyetli güzergahlardan bir tanesi görülüyor.

İstasyona bulanıklık ve karışıklık hakim. Trenler düşüncesince biletleme yapılmıyor. İnsanlar trene binebilmek ve yersiz müşterek aşağı mahalle bulmak düşüncesince o hengamede az hâlâ birbirini eziyor. Birçok isim onlarca zaman geziye karşın ayakta yolculuk ika pahasına trende yerini almaya çalışıyor.

İstasyondakilerin birileri batıdaki şehirlere gidiyor, birileri ise bilinmezliğe yolculuk ediyor.

AA'ya konuşanlar, olanakları olursa Polonya üstünden Avrupa'ya geçmeyi planladıklarını anlatıyor. Bu insanların bir fazla aşırı derneşik müşterek hayat yahut iş umuduyla değil hoppadak sınırı geçip canını istirdat güdüsüyle akıntı ediyor.

Evlerini, sevdiklerini ve hayat boyu biriktirdiği anılarını geride bırakan, bir fazla aşırı kadın, nemli ve bebek bulunan siviller, valizlerine sığdırdıkları hatıralarıyla trenin sisli camlarından akıbet müşterek el sevdiklerine ve yaşamış yer aldığı şehre hakkında müşterek belirsizliğin süresince kenti ayrılma ediyor.

Çocuk ağlamaları ve gözyaşları arasında, şehri müdafaa etmek düşüncesince geride kalanlar ailelerini müşterek belirsizliğe göndermenin hüznünü, ayrımsız sürede onları arbededen uzaklaştırmanın verdiği luğu yaşıyor. Duyguların birbirine karıştığı, panik, kargaşa ve keşmekeşin hiçbir durmadığı Kiev Tren İstasyonu, savaşın hınç yüzünün müşterek tane müşterek karede izlenebildiği anemik müşterek savaş sahasına dönüşmüş durumda.

Kiev Tren İstasyonu, savaşın müşterek kişiye neler yaşatabileceğini, insanların neleri feda edebileceğini yayınlayan en ehemmiyetli adreslerden biri; beş altı zerre anısını yanına saha insanlar, belgisiz müşterek geleceğin yolcusu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ