USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Ukrayna’da Lublin Üçgeni Zirvesi

Polonya, Litvanya ve Ukrayna Cumhurbaşkanları, Lublin Üçgeni Zirvesi kapsamında Ukrayna'nın Huta nahiyesinde birlikte araya gelmiş olarak eş beyanname imzaladı.

Ukrayna’da Lublin Üçgeni Zirvesi
20-12-2021 18:29

Polonya Devlet Başkanı Andrzej Duda, Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin ev sahipliğinde Huta nahiyesinde planlı Lublin Üçgeni Zirvesi'nde nezdinde araya geldi. Rusya'nın bası ve provokasyonları karşısında Ukrayna'ya dayanak noktası gayeli düzenlenmiş bulunduğu tamlanan zirvede liderler, güvenlik, muhacir krizi özellikle edinmek neredeyse akıbet devirde alanda meydana mevrut gelişimleri ele aldı. Litvanya, Polonya ve Ukrayna'nın siyasal ve askeri mevzular özellikle edinmek neredeyse ortaklaşa iş içre olunacağına bağlı beyanname imzalayan 3 lider, zirvenin peşi sıra kuma matbuat toplantısı düzenledi. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, alanda yaşanmış olan gelişmeler cezaevi önüne alındığında bu sima toplantıların hâlâ kesif yapılması icap ettiğini belirtirken, Rusya'nın Ukrayna sınırındaki askeri varlığını arttırdığı bu sürede dayanak noktası ve işbirliğinin önemine ayraç etti. Gerçekleşen zirvede Zelenskiy, "Rusya'nın saldırganlığı ile savaş etmekteyiz. Bizlerin kuma rolü Avrupa'yı Rus saldırganlığından korumak. Böylesi nezdinde devirde bütünlük olmak, yegâne ünlü edinmek aşırı önemli" laflarına toprak verirken Rusya'nın çekirdeksel silahlarını Belarus topraklarına konuşlandırma ihtimali sorusuna ise, "Putin'in aklına gerginliği hâlâ da ilave düşüncesi gelmeden Rusya'ya engelleyim uygulanmalı" halinde konuştu. Rus çekirdeksel silahlarının Belarus'a önerge ihtimalini 'kaygı verici' namına yorumlayan Zelenskiy, hakeza nezdinde olasılıkta ağırbaşlı nezdinde gözdağı altında bulunacaklarını da laflarına ekledi.

"NATO, Rusya'nın şantajlarına günah eğmemeli"

Polonya Devlet Başkanı Andrzej Duda ise çağ alanda muhacir krizi ve Ukrayna'nın güvenliği edinmek neredeyse dü buhran bulunduğunu belirterek, “Belarus'un bozukluk olduğu, işkilsiz Rusya'nın desteklediği muhacir krizi sonucunda Polonya, zımnında AB sınırına müteveccih göçmenlerin saldırısı Polonyalı asayiş güçleri sebebiyle savıldı. Ancak buhran Litvanya sınırında bitmeme etmekte, sınırlarımızda gerçekleşen on binlerce gümrüksüz intikal denemesi Belarus diyetinin teftiş ve kontrolü altında gerçekleşmekte" dedi. Andrzej Duda, Rusya'nın Ukrayna sınırında askeri faaliyetlerini arttırmasının menfaatlerini bulunduğu denli NATO'nun gayrı üyelerini de endişelendirdiğini söyleyerek Ukrayna'ya muhtemel saldırıyı karşılamak düşüncesince gelişigüzel ayrışık önlemin katılması icap ettiğini tabir etti. Duda, Rusya karşısında art etap atılmasına huzur bulunduğunu ve şantajlarına günah eğilmemesi icap ettiğini belirterek, "Bugün Rusya, Gürcistan ve Ukrayna topraklarının nezdinde tarafını engelleme etmiş durumda. Rusya'nın 2. Dünya Savaşı'ndan sonraları çelim kullanarak Avrupa'nın sınırlarını değiştirmeye emek harcaması benimseme edilemez. Bana mucibince art etap atması müstelzim emperyal politikalar yürüteç Rusya" dedi.

"Kuzey Akım 2 kazançlı değil, siyasal nezdinde proje"

Ukrayna'nın AB ve NATO üyeliğini desteklediklerini tabir fail Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda ise Avrupa'nın doğusundaki ülkelerden birinin güvenliğinin hepsi devletlerin kuma güvenliği anlamına geldiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda bölgedeki erke güvenliğini de ele aldıklarını belirterek "Bu mevzuda halen tereddütü mevcut devletlere bunu belirtmek düşüncesince çağ nezdinde araya mevrut bulunmaktayız" halinde konuştu. Nauseda, Ukrayna sınırına yığılan 100 bin askere, askeri araçlara ve yaşanmış olan muhacir krizine bakılınca nazar boncuğu nesne gömgök kabilinden davranamayacaklarını tabir ederek "Nord Stream 2 projesi kazançlı değil, siyasal nezdinde projedir. Enerji kaynaklarının siyasal tabanca namına kullanılmasını karşılamak zorundayız" dedi. Nauseda, "Belarus ve Rusya'nın askeri entegrasyonu etraflıca zamandır bitmeme etmekte, bu gestalt Baltık devletlerinin, ayrımsız sürede semt güvenliğini gözdağı ediyor. NATO namına buna reaksiyon göstermeliyiz" halinde konuştu.

Liderler kuma bildiriye imza attı

Yapılan matbuat toplantısının peşi sıra Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy çağ Polonya Devlet Başkanı Andrzej Duda ve Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda ile beraberce Ukrayna'nın AB ve NATO üyeliğine, Rus saldırganlığına huzur mücadelesine açıkça desteğini tamlayan nezdinde bildiriye imza attı. Zelensky bildirinin imzalanmasından sonra, "Bugün imzaladığımız deklerasyon birlikteliğimizin kanıtıdır. Ortak bildiri, Ukrayna'nın AB ve NATO'ya üyeliğine, Rus tehdidine huzur açıkça desteği tabir ediyor" dedi.

Ebru Orhan - Erhan Altıparmak

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ