USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Ukrayna'dan boşaltma edilen Faslı öğrenci: Hayatta kalma umudumuzu zayi etmek üzereydik

Fas, Rusya'nın Ukrayna'ya başlatmış olduğu saldırıların peşi sıra bu ülkede yetişek gören binlerce vatandaşını boşaltma kılmak düşüncesince harekete geçti.

Ukrayna'dan boşaltma edilen Faslı öğrenci: Hayatta kalma umudumuzu zayi etmek üzereydik
09-03-2022 13:03
Rabat

Ukrayna'da görgü bilimi bilimi gören 9 bini epey Faslı darülfünun öğrencisinden birisi bulunan Muhammed Taliki, Rusya'nın başlatmış olduğu saldırılar dolayısıyla mühendislik eğitimini tamamlamasına dü ay kaldığında bu ülkeden boşanmak durumunda kaldığını ve boşaltma döneminin dinamit bulunduğunu belirtti.

Fas, Rusya'nın Ukrayna'ya başlatmış olduğu saldırıların peşi sıra bu ülkede görgü bilimi bilimi gören binlerce vatandaşını boşaltma eylemek düşüncesince harekete geçti.

Başkent Kiev hassaten kazanmak kıl payı Ukrayna'nın muhtelif kentlerinde görgü bilimi bilimi gören Faslı öğrencilerin iri ortak bölümü Rabat yönetiminin çabalarıyla yer devletler üstünden evlerine dönmeyi başarırken, baş döndürücü sayıda mektepli ise hala güç şerait altında boşaltma edilmeyi bekliyor.

Odessa kentindeki Ukrayna Yabancı Halklar Komitesinde Faslı öğrencileri özümleme fail darülfünun talebesi Taliki, AA muhabirine, harp öncesindeki süreci, yaşadıklarını, mücadelesi ve boşaltma dönemini anlattı.

Mezuniyetine dü ay kalmıştı

Odessa Devlet İnşaat Mühendisliği ve Mimarlık Akademisi akıbet dershane talebesi Taliki, yapım mühendisliği eğitimini tamamlamasına hoppadak dü ay kaldığını fakat rastgele şeye karşın ülkesine dönebilmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi. Taliki peşinde bıraktığı Ukrayna'da yaşanmış bulunan üzüntüler dolayısıyla ise koyu sıkıntı duyduğunu vurguladı.

Kendisinin ve kavi koşullarda da olsa boşaltma edilebilenlerin bahtlı bulunduğunu tabir fail Taliki, Ukrayna'nın muhtelif kentlerinde hala baş döndürücü sayıda Faslının güç şartlar altında kaldığını aktardı.

Savaş çanları çalıyordu

Taliki, Rabat yönetiminin hâlâ gücük ay ayının başlarından itibaren vatandaşlarını beklenen ortak Rus saldırısına bağlı uyardığını ve güvenlikleri düşüncesince Ukrayna'dan ayrılmaları çağrısında bulunduğunu hatırlatarak, Rus işgalinin benzeyen bulunduğunu kail nice çav ve asayiş tutanağının yoğunlaşmasıyla bu arada Faslı öğrenciler ortada ortak kaygı ve ürkü halinin oluştuğunu belirtti.

Durumun ciddiyetine rağmen, kimi üniversitelerin Ukrayna'dan boşanmak talip öğrencilere müteveccih hudut dışı tehdidi hassaten kazanmak kıl payı nice öğrencinin Faslı yetkililerin çağrısına uyarak ülkeden ayrılmalarını kırıcı kimi faktörler olduğuna dikkati çekici Taliki, Ukrayna iklim dalının kapatılması ve Rus bombardımanının başlamasıyla baş başa Faslı öğrencilerin kaygı ve endişelerinin katlanarak arttığını vurguladı.

"Savaş başladığında, duygularımız tanım edilemezdi. Ben ve dostlarım bu halde ölüm kalım umudumuzu ütülmek üzereydik." diyen Taliki, çıkarlarını "can havliyle" evvel Türkiye'ye atabildiklerini ve peşi sıra ülkelerine iyi sakin geldiklerini anlattı.

Taliki, "Büyük ortak kaygı ve ürkü yaşadık. Ukrayna'dan ayrılabildikten sonraları Ukrayna kentlerinde artan Faslıların boşaltma edilmesini eş güdümlü ettik." diyerek, Ukrayna'nın muhtelif kentlerindeki cami ve çırçıplak maşer kuruluşlarıyla iletişime geçerek bu kentlerde canlı Faslıların Romanya üstünden tahliyelerini sağladıklarını tabir etti.

Ayrımcılığa ve hırsızlığa sunulan kaldılar

Ukrayna Yabancı Halklar Komitesinde Faslı öğrencileri özümleme fail Taliki, kendisiyle iletişime güzeşte baş döndürücü sayıda öğrencinin bu ürkü içre gerçekleşen tahliyeler sırasında arakçılık ve sahtekarlığa sunulan kaldığını dediğini aktardı.

Taliki, boşaltma sürecinde yaşanmış bulunan krizlerin hassaten Macaristan sınırında şiddet, zedelenmek ve rasist muamelelere dönüştüğünü kaydetti.

Yüzlerce mektepli hala Ukrayna'da mahsur

Ukrayna'da 9 binden ortak tomar Faslı öğrencinin görgü bilimi bilimi gördüğüne ayraç fail Taliki, binlercesinin yandaki devletler üstünden Ukrayna'dan ayrılabildiğini fakat hala yüzlercesinin vilayetlerde çevrili kaldığını tabir etti.

Taliki, Rusya'nın iklim saldırılarına sunulan artan Sumi kentinde minimum 40 Faslı öğrencinin olduğuna aksan yaparak, "Çok güç halde eksik nice mektepli var, bunlardan en mühimleri de Sumi şehrinde mevcut ve muteber abluka dolayısıyla şehri bırakma edemeyen 40'tan ortak tomar Faslı öğrenci." dedi.

Bazı öğrencilerin de hudut muhafızlarınca Ukrayna içlerine akilane art gönderildiğini kaydeden Taliki, "Ayrıca söylenti gelişi güzeşte ayın 24'ünde Dnipro şehrinden Lviv şehrine, 13 saatten ortak tomar devam eden ortak yolculuğun peşi sıra Polonya sınırına akilane revan 7 Faslı kız mektepli vardı. Sınıra geldiklerinde Ukrayna hudut muhafızları çeşidinden ülkeyi bırakma etmeleri engellendi." ifadelerini kullandı.

Taliki, bahis konusu kız öğrencilerin dondurucu iklim şartlarına ve besin eksikliğine karşın dü gündüz süresince sınırda beklediklerini, hâlâ sonraları da hücum altındaki güzergahtan sakıncalı ortak gezi yaparak Lviv kentine art fark eylemek durumunda kaldıklarını aktardı.

Faslı öğrenciler gelecekleri düşüncesince endişeli

Taliki, Fas'a dönebilen öğrencilerin görgü bilimi bilimi süreçlerine bağlı ortak ipham olduğuna ayraç ederek, "Faslı yetkililerin art dönenlerin Fas'ta eğitimlerini tamamlamalarını terazi niyetlerini açıklamasına rağmen, öğrenciler bilimsel nitelikli akıbetleri dair netlik olmaması dolayısıyla hala endişeli." dedi.

Faslı öğrencilerin endişelerine yer veren Taliki, art dönen öğrencilerin Fas üniversitelerine entegrasyonunu kırıcı nice dava bulunduğunu ve bunların en önemlisinin de görgü bilimi bilimi dili problemi bulunduğunu söyledi.

Taliki, Fas'ta eğitimlerini sürdürmelerinin kavi olabileceğini, art dönenlerin şu anne derece ortak kısmının Rusça, ortak kısmının İngilizce, ortak kısmının da Ukraynaca görgü bilimi bilimi aldığını, bunun da öğrenimlerini başladıkları dilden apayrı ortak dilde tamamlamalarına bariyer oluşum ettiğini kaydetti.

Son kendisine savaşın dinamit ortak gestalt bulunduğunun altını çizen Taliki, laflarını şu şekilde tamamladı:

"Savaştan etkilenen birisi olarak, ortak an evvel bu savaşın durmasını ve diplomatik ortak çözümün bulunmasını dilek ediyorum. Bu savaşın mağduru bulunan milyonlarca sivilin acılarının akıbet bulmasını diliyorum."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ