USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Ukrayna'nın Harkiv şehrinde halk, savaşın gölgesinde yaşama tutunmaya çalışıyor

Rusya ile yaşanmış olan harpte en aşırı etkilenen alanların başlangıcında mevrut Ukrayna'nın Harkiv şehrinde savaşa karşın eskisi denli olmasa da yaşamın alışılagelen akışı bitmeme ediyor.

Ukrayna'nın Harkiv şehrinde halk, savaşın gölgesinde yaşama tutunmaya çalışıyor
05-09-2022 12:06
HARKİV

Savaş önceleri kısaca 2 milyon nüfusa ehil bulunan ve hükûmet merkezi Kiev'in peşi sıra Ukrayna'nın en şişman ikinci şehri konumundaki Harkiv, Rusya sınırına kısaca 45 kilometre mesafede toprak alıyor.

Savaşın başladığı 24 Şubat'ta Harkiv ve çevresi, Rus ve Ukrayna güçleri ortada hummalı çatışmalara oyunluk oldu.

Bugün bakımından çatışmalar kentin haricinde sınıra yaklaşan alanlarda yoğunlaşırken, Harkiv sonuç günlerde elden çabucak herhangi müşterek akşam Rus roket yahut roketlerinin maksadı oluyor.

Şehir merkezinde baş döndürücü sayıda yapının Rus güçlerince roket ve roketle vurulmuş olduğu Harkiv'de savaş, gayrı şehirlere gereğince şimdi müşterek tomar hissediliyor.

Ülkenin doğusunda toprak meydan Harkiv'de yevmi hayat, savaş önceleri denli olmasa da bitmeme ediyor. Şehrin nüfusunun ½ si savaş dolayısıyla Harkiv'den ayrılsa da 1 milyona yaklaşan can şehirde yaşamını sürdürüyor.

Halkın gereksinimlerini karşıladığı bölge pazarları açık, site içi şişman taşımada geçer elektrikli otobüslerin müşterek bölümü çalışıyor. Harkiv site merkezinde çabukluk az olsa da köşe mahallelerde avlu az buçuk şimdi normale dönmüş durumda.

Şehirde savaş yardımıyla kimi dükkanlar mestur olsa da dükkanların bir aşırı bariz ve müşterilerine fariza veriyor.

Savaşa karşın site merkezinde bariz bulunan dükkanlardan birisi de Türkiye'den gelmiş şekilde kısaca 5 sene evvela Harkiv'e yerleşen Erçin ve Selçuk Özçelik kardeşlere ait.

Özçelik kardeşler, kısaca 5 sene evvela açtıkları kafeyi savaşın başlamasının peşi sıra durdurmak mecburiyetinde kalsa da kısaca 5 ay sonradan Harkiv'e dönüp baştan dükkanlarını açtı.

"Bomba sesleri bitsin de uyuyalım diyerek bekliyoruz"

AA muhabirine mütekellim Erçin Özçelik, 24 Şubat'tan evvela Ukrayna'da savaş beklentisinin olmadığını belirterek, "Savaş çıkınca herhangi müşterek nesne çabucak dar düzlem oldu. Savaş çıktığında ego burada değildim. Kardeşim de savaşın başlamasından 4-5 gündüz sonradan Türkiye'ye döndü." dedi.

Bulundukları caddenin karşısında toprak meydan müşterek binayı amaç meydan atak dolayısıyla dükkanlarında ağırbaşlı hasar oluştuğunu ve bitirdikleri tadilatın peşi sıra baştan fariza vermeye başladıklarını tabir fail Özçelik, şunları söyledi:

"Türkiye'de müşterek iki ay kaldık ve ne yapsak diyerek düşündük. Yapacak müşterek nesne yok. Sonuçta işimiz burada, avlu bitmeme ediyor. Bismillah dedik ve buraya geldik lakin bu denli beklemiyordum. Aşağı üst herhangi müşterek gündüz bomba, herhangi müşterek gündüz savaş. Sonuç bakımından dükkanımıza geliyoruz, ne devir nasıl sonuçlanacağını bilmiyoruz lakin iş de insanoğlu yaşamının bölümsel namına yarısı. Geliyoruz, açıyoruz, akşam ezanı olunca eve gidiyoruz. Gece 11 derece sirenler çalıyor, bomba sesleri bitsin de uyuyalım diyerek bekliyoruz. Bazen akşam patlama sesinden uyanıyoruz, ara sıra yakına düşüyor."

Son yıllarda Harkiv site merkezine baş döndürücü sayıda bombanın düştüğünü dile getiren Özçelik, saldırılar sürse de dükkanlarını açmaya bitmeme etmeyi düşündüklerini kaydetti.

Savaş dolayısıyla baş döndürücü sayıda ferdin Harkiv'i ayrılma etmesiyle şehirde nüfusun azaldığını, bunun da işlerinde eskiye kıyasla düşüşe hastalık bulunduğunu dile getiren Özçelik, muharebenin müşterek an evvela bitmesini beklenti ettiklerini laflarına ekledi.

Saltivka Mahallesi savaşın koyu izlerini taşıyor

Savaşın geçmiş haftalarında Rus güçlerinin amaç almış olduğu Harkiv'e ilişkin Saltivka Mahallesi ise bugün hala savaşın koyu izlerini taşıyor.

Birçok apartmanda saldırılar dolayısıyla ağırbaşlı hasar oluşurken mahalledeki yadımlama saldırıların boyutunu gözler önüne seriyor.

Saltivka'da baş döndürücü sayıda ev, hem oluşan hasar bununla birlikte sakinlerinin boşaltma edilmesi dolayısıyla gereksiz durumda. Çoğunluğu yaşlılardan oluşan az buçuk can ise mahallede yaşamaya bitmeme ediyor.

Ukraynalı gönüllüler, bu mahallede kalmaya bitmeme edenlere herhangi müşterek gündüz hamam aşındırmak dağıtıyor.



SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ