USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Uluslararası yardımlardan yoksun küsurat Afganistan'da, hastaneler imkansızlıklarla boğuşuyor

Açlık ve sefaletin arttığı Afganistan'da, ilkin acemi insan koronavirüs hastaneleri kazanmak kabilinden afiyet kurumları ısınma, yakıt, elektrik, gıda, aşı, çıkar yol ve tıbbi donatı mahrumiyeti içinde fariza vermeye çalışıyor.

Uluslararası yardımlardan yoksun küsurat Afganistan'da, hastaneler imkansızlıklarla boğuşuyor
13-12-2021 14:08
Kabil
.w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;}Uluslararası yardımlardan yoksun küsurat Afganistan'da, hastaneler imkansızlıklarla boğuşuyor

Taliban'ın Afganistan yönetimini devralmasının arkası sıra açlık ve sefaletin arttığı ülkede, ilkin dünkü yüz koronavirüs (Kovid-19) hastaneleri edinmek az daha afiyet kurumları ısınma, yakıt, elektrik, gıda, aşı, çare ve tıbbi donatı mahrumiyeti içerisinde görev vermeye çalışıyor.

Taliban hükümetinin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü ve hükûmet merkezi Kabil'deki hastanelerin yetkilileri AA muhabirine ülkedeki afiyet sistemi ile ilgilendiren açıklamalarda bulundu.

Taliban sonrası Afganistan'a müteveccih arsıulusal yardımların kesilmesi ve Afganistan'ın arsıulusal fonlara erişiminin durdurulması hastaneleri içten etkiledi.

Birleşmiş Milletler ilkin edinmek az daha arsıulusal kurumların açlık ve fakirliğin derinleşeceğine müteallik ikazları sürerken, yakın şita aylarında milyonlarca Afgan'ın asliye ihtiyaçlara ulaşmada iri ağırlık yaşayacağı kestirim ediliyor.

Ülkedeki insanca dramın artacağı beklenirken, bununla uğraş etmesi muhtemel hastaneler, içre bulundukları imkansızlık zımnında ülkenin afiyet sistemini yıkılma tehlikesiyle erinç karşıya bırakıyor.

Hastanelerde nice gerekseme karşılanamıyor

Yetkililer, Taliban sonrası Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve arsıulusal iane kuruluşları kabilinden sağlanan bütçenin ansız kesildiğini ve bahis konusu yardımların ülkeye baştan atıf edilmemesi yerinde Afganistan'da iri müşterek insanca dramın yaşanacağı üstüne uyarıyor.

Hastanelerde pıtrak kesif elektrikler kesiliyor. Kış ayları tesirini artırmasına karşın yapılar mahrukat kıtlığı zımnında ısıtılamıyor. Jeneratörler ise gine ayrımsız nedenle çalıştırılamıyor. Hastalar balıketinde battaniye ve yorganlar altında otama yapılmak mecburiyetinde kalıyor. İçme suyu ya haricen getiriliyor ve ya çeşmeden içiliyor. Yine ayrımsız biçimde çare ve tıbbi donatı temininde de gereksinim yaşanıyor. Taliban sonrası hastalara maruz yemeklerin kalitesi ve kez sayısının da düşmüş olduğu öğrenildi.

Hastalar bundan sonradan et, süt, meyve, göveri adına pirinç, kumpir ve bakliyat kabilinden gıdalarla besleniyor.

Personel aylarca aylık alamazken, nice afiyet çalışanının da Taliban sonrası ülkeyi vazgeçme etmiş olduğu öğrenildi.

Birçok Kovid-19 hastanesi kapatıldı

Taliban hükümetinin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Doktor Cavid Hajir, Afganistan'daki diyet değişikliğinin arkası sıra dünya genelindeki 37 Kovid-19 hastanesinin çoğunun bütçe yetersizliği zımnında kapatıldığını lakin bunların baştan faaliyete geçmesi düşüncesince çalışmalarının sürdüğünü aktardı.

Kovid-19'un Omicron varyantının elan ülkede görülmediğine lakin müdebbir olmaları gerektiğine yer veren Hajir, "İlgili domestik ve ecnebi arsıulusal iane kuruluşlarıyla görüşmelerimiz sürüyor. Bu hastaneleri baştan enerjik bir duruma getiremezsek Omicron bütün ülkeye yayılır ve adamlık faciası yaşanabilir. Bunu önlememiz lazım.” ifadelerini kullandı.

Bazı ecnebi iane kurumlarının hastanelerin baştan açılması düşüncesince iane taahhüdünde bulunduğunu kaydeden Hajir, "Kovid-19 hastaneleri direkt Dünya Bankası kabilinden fonlanıyordu ve 2024'e derece desteklerinin süreceğini üstenme etmişlerdi. Ancak son teşrin ayından beri yardımları durdurdular. Bu nedenle Kovid-19 üstüne iri teessürat doğdu." dedi.

Çin 3 milyon aşılama gönderecek

Çin'in Afganistan'a 800 bin aşılama katkısı yaptığını hatırlatan Hajir, biraz devir içerisinde küsurat 200 binin de geleceğini ve bu sayının giderek 3 milyona ulaşacağını aktardı.

Avusturya'nın da aşılama taahhüdünde bulunduğunu aktaran Hajir, şu an ellerinde 1 milyon düze aşının anık bulunduğunu ve aşılama kıtlığı yaşamadıklarını savundu.

Hajir, laflarını Birleşmiş Milletler (BM) kurumlarına ve afiyet dalında çalışkanlık yayınlayan arsıulusal kurumlara Afganistan'a iane çağırısı yaparak sonlandırdı.

"Ambulans var, mazot yok"

Kabil'deki Afgan-Japon Kovid-19 Hastanesinin 2 ambulansı mevcut lakin mazot bulunmadığı düşüncesince kullanılamıyor. Ambulanslar hastane bahçesinde kuvvetsiz halde beklerken gereksinim elden bundan ibaret değil.

Hastanede personel 4 aydır aylık alamıyor. Hastane bahçesinde onlarca müvellidülhumuza tüpü dizili halde lakin bütünü boş. Binalar ısıtılamıyor, aşının birlikte çare ve tıbbi teçhizatlar da ehliyetli değil.

Taliban sonrası 70 personelin dünya dışına kaçtığı, bunların 10'unun hekim olduğu, şu an ise 30 doktorla çalışmış olduğu öğrenildi.

Acil Birim Ünitesi Müdürü Dr. Şirinağa Nasıri, halihazırda ülkede Kabil'de 2, Herat ve Mezar-ı Şerif'te 1'er edinmek az daha hep elden 4 Kovid-19 hastanesinin çalışkanlık gösterdiğini, bundan dolayı yer illerden mevrut hasta sayısının arttığını tabir etti.

Geçen hafta ellerindeki aşıların bittiğini kaydeden Nasıri, Sağlık Bakanlığından aşılama temini üstüne kendilerine tek bilginin ulaşmadığını söyledi.

Afganistan'daki Kovid-19 verilerinin realist olmadığının altını çizen Nasıri, hassaten Taliban sonrası afiyet sisteminin iri dokunca gördüğünü ve bunun akla yatkın bilgelik edinmeyi imkansızlaştırdığını düşünüyor.

Nasıri, "Siyasi değişimden sonradan afiyet sahası çarpış yedi. Dünya Sağlık Örgütünün Afganistan'a yardımlarının kesilmesiyle Kovid-19'un günce anlatım kabul etme sistemi çöktü. Bu nedenle, Afganistan'daki Kovid-19 olay sayısı kemiksiz adına bilinmiyor." diyerek konuştu.

Son devirde Kovid-19 zımnında hastanelerine müracaatların arttığını kaydeden Nasıri, "Uluslararası şirketlerin yardımlarını kesmesinin arkası sıra hastanelerin yüzdelik 95'i menfi etkilendi. Kovid-19 düşüncesince tercih ettiğimiz ilaçlar bitti. Hastalarımız bunları kendileri gerçekleştirme kılmak mecburiyetinde kalıyor." dedi.

Kovid-19 hasta strateji sisteminin çöktüğünü ve müstevli düşüncesince prezantabl edilen gezici ekiplerin de bundan sonradan çalışmadığını dile getiren Nasıri, "DSÖ'den hakeza müşterek devirde Afganistan'ı bekâr bırakmamasını arzu ediyoruz. Özellikle koronavirüs üstüne mukteza yardımları yapmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

"Hastanenin bahçesindeki döşenmemiş ağaçları kestik"

Kabil'deki Cumhuriyet Hastanesi de başka hastaneler kabilinden nice kalemde eksiklik yaşıyor. Taliban sonrası hastanenin tahminî 50 çalışanının dünya dışına kaçtığı ve şu an en baş döndürücü da hemşirelere gerekseme duyulduğu öğrenildi.

Hastanenin Başhekimi Dr. Muhammmedullah Ali Şengi, ülkedeki bütün hastanelerin benzeri halde bulunduğunu belirterek, "Yakıt kıtlığı zımnında hastanenin bahçesindeki döşenmemiş ağaçları kesip yaktık. Daha sonradan İHH'den mahrukat desteği aldık ve hala onu kullanıyoruz. Bu mahrukat da bitince ne yapacağımızı kişmiri karacılık düşünüyoruz." dedi.

Kendilerinin de 4 aydır aylık alamadıklarını kaydeden Şengi, cumartesi Uluslararası Kızılhaç Komitesinin maaşları ödediğini lakin hastane harcamaları düşüncesince ellerinde servet olmadığını söyledi.

Şengi, "Yardımlar kesilince güç halde kaldık. Şu an Kabil’in en iri hastanelerinden olmamıza karşın x-ray cihazımız bile bulunmuyor." biçiminde konuştu.

Hastalar şikayetçi

Kapisa vilayetinden 4 devir ilkin babasını hastaneye getiren Milad Havca (25), "Hastanedeki en iri dava odaların ilgisiz olmasıdır. Isınacak tek bilinçlilik yok. Yakıt yetersizliği yaşanıyor. İlaç yok. Eskiden bu hastanenin derneşik yiyecekleri bulunuyordu lakin bundan sonradan o yemekler de yok." dedi.

Havca, arsıulusal topluma Afganistan'a iane çağırısı yaptı.

Ülkedeki insanca akse derinleşiyor

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisinin tutanağına göre, Afganistan insanca desteğe gerekseme duyan önceki 5 dünya ortada geliyor.

Taliban sonrası Afganistan'a müteveccih arsıulusal yardımlar sona ermişti.

Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Amerika Merkez Bankası da Afganistan'ın arsıulusal fonlara erişimini kesmişti.

ABD, Taliban'ın Kabil'e girişinden dü devir sonradan 17 Ağustos'ta Afganistan Merkez Bankasının tahminî 10 bilyon dolarlık rezervini de dondurmuştu.

Söz konusu gelişmeler halihazırda çatışmalar ve dengesizlik zımnında güç eyyam nâkil dünya ekonomisini içerisinden çıkılmaz müşterek noktaya sürüklemişti. Afganistan genelinde işsizlik, fukaralık ve açlık alarm donör seviyelere ulaştı.

BM, Afganistan'da şita aylarında nüfusun yarısından fazlasına mukabele fail 22,8 milyon bireyin ağırbaşlı açıdan besin sorunu yaşayabileceğini öngörüyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ