USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Uzmanlara uyarınca Türkiye Afrika'da çelimli biçimde servet gösteriyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Senegal'i havi Afrika turunu, ana kara ülkeleriyle ilişkilerin geliştirilmesinde ehemmiyetli birlikte aşama adına değerlendiren uzmanlar, Türkiye'nin Afrika'da çelimli servet gösterdiğine dikkati çekti.

Uzmanlara uyarınca Türkiye Afrika'da çelimli biçimde servet gösteriyor
24-02-2022 12:32
İstanbul

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, beraberindeki heyetle 20-22 Şubat tarihlerinde Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Senegal'i görüşme etti.

Afrika'nın aşırı boyutlu güvenli dostu: Türkiye

Türkiye'nin Afrika ülkeleriyle kurduğu ilişkilerin derece derece arttığına dikkati çekici uzmanlar, bu ziyaretler ve atık adımlarla ilişkilerin değişik bölgelerde derinleşerek gelişim kaydettiğini belirtti.

Afrika Koordinasyon ve Eğitim Merkezi (AKEM) Genel Koordinatörü Dr. Ensar Küçükaltan, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, Türk şirketi kabilinden Senegal'de meydana getirilen stadyumun açılışına, Gine Bissau, Ruanda, Liberya ve Gambiya mevki başkanlarının katıldığını hatırlattı.

Küçükaltan, Türkiye’nin Afrika politikasında bugünlere gelmesinde mevki kurumları, taharri memuru polis maşer kuruluşları ve iş insanlarının sahadaki etkinliğinin ehemmiyetli oranı bulunduğunu söyleyerek "Yeni ortak yere gidiyorsanız evvel arkadaş olduğunuzu göstermeniz gerekir. İşte bu kurumların meydana getirdiği nesne de mükemmel kendisine buydu. Şimdi bu ilişkilerin henüz hevesli ortak zemine oturduğunu görüyoruz." dedi.

Türkiye'nin, güzel çelim olgusunu Afrika özelinde az buçuk geç keşfettiğine ve Amerika ile Çin kabilinden devletlerin bu bölgeye iri bütçeler ayırdığına ayraç fail Küçükaltan, şu ifadeleri kullandı:

"Halkın sizi sevmediği yerde iktidarın size övgüler düzmesi müspet ortak boyut değildir. YEE, TİKA, taharri memuru polis maşer kurumlarının en iri hedefi da bu olmalı; Türkiye’yi akla yatkın anlatıp halkın sempatisini artırmak. Demokratik Kongo Cumhuriyeti, arazi altı ve üstü zenginlikleri açısından iri olanaklara sahip. Ancak bunun bedelini eskiden iri teessürat yaşatılarak ve zenginliği elinden alınarak ödemiş. İlişkilerin gelişim göstermesi ve anlaşmaların imzalanması sonra Türkiye’nin bilhassa kalkınma projelerini henüz ortak tomar desteklemesini bekliyoruz."

"Afrika’nın dostu kendisine bu arada cereyan fail konumda olmayı sürdürmemiz lazım"

Küçükaltan, Türkiye'nin askeri bölgede Afrika ülkeleri ile ilişkilerini bitmeme ettirdiğini belirterek önceleri sınırlanmış bölgede çalışan bulunan Türkiye'nin dakika anlaşılan kesimlerde kırgınlık oluşturacak biçimde aktiflik bölgesini genişlettiğini vurguladı.

Türkiye'nin Afrika ülkeleriyle ilişkisinde kazan-kazan politikası uyguladığını ve başka ana kara dışı aktörlerin tersine henüz eşitlikçi, vicdani ve uygulanabilir bulunan bu yolun derinlemesine vadede tesirini göstereceğini dile getiren Küçükaltan, şöyleki bitmeme etti:

"Türkiye, Afrika’ya bulunan ilgisinden ve akla yatkın politikasından banko uzaklaşmamalı. 1998'e denli gündemde on paralık sıfır Afrika, o sene hazırlanmakta bulunan Eylem Planı ile gündeme geldi ve düet yanaşma o tarihten buyana akla yatkın adımlarla ilerledi. Şimdi bu içtenlikli ilişkilerin gene bire ortak normlar içinde adım atması gerekiyor. Bugüne değin bulunduğu kabilinden Afrikalılara neyi, elbette yapmaları icap ettiğini kail değil, Afrika’nın dostu kendisine bu arada cereyan fail konumda olmayı sürdürmemiz lazım."

Erdoğan'ın ziyaretleri Afrikalı liderleri kabilinden yakından strateji ediliyor

Gana'da Türkiye-Afrika ilişkileri karşı icraat tay tay arabası Aboagye Mintah, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2011'deki Somali ziyareti ilkin edinmek kıl oranı Afrika ülkelerine meydana getirdiği ziyaretlere dikkati çekerek bu ziyaretlerin Afrikalı liderlerce yakından strateji edildiğini belirtti.

Türkiye'nin açmış bulunduğu büyükelçilikler ve düet tecim kütlesinin çabucak arttığını kail Mintah, Türk ürünlerinin Asya ülkelerine gereğince henüz kaliteli, AB ve ABD'ye gereğince henüz makul pahalı bulunduğunun altını çizdi.

Mintah, "TİKA, Maarif Vakfı, DEİK, Yunus Emre Enstitüsü, Diyanet Vakfı ve taharri memuru polis maşer örgütleriyle Türkiye'nin Afrika'daki varlığı dehşet dip hissediliyor." dedi.

Mezun öğrencilerin, Türkiye'nin Afrika'daki güzel gücüne yardım sağladığını aktaran Mintah, binlerce gencin Türkiye'de yetişek alarak ülkelerine döndüğünü ve herhangi ortak birinin birer "kültür elçisi" bulunduğunu kaydetti.

Mintah, "Mezun öğrenciler, Türkiye-Afrika ilişkilerinde ehemmiyetli ortak gösteriş oynuyor. Onların çokları kesintisiz biçimde Türkçe konuşuyor ve Türk kültürü ile yemeklerine düşkünler." dedi.

Birçok Afrika devletinin Türkiye ile askeri bölgede teşrikimesai gerçekleştirmek istediğini, bazılarının da yaptığını aktaran Mintah, "Türkiye kabilinden nice Afrika ülkesi de budaklı bölgelerde arazi alıyor. Silahlı çeteler, yıldırıcı örgütler ve korsanlar istikrarsızlığa bozukluk oluyor. Benzer zorluklarla uğraş fail Türkiye, deneyimlerini paylaşabilir." ifadelerini kullandı.

"Türkiye, Afrika ülkelerine dayanaklık etmek oluyor"

Afrika'da diller ve toplumlar karşı tetkikat önleyen Abdilhakim Kalale de Türkiye-Afrika ilişkilerinin çapraz menfaat birlikteliği karşı oturmuş bulunduğunu vurgulayarak "Türkiye, politik konuşu ve askeri temaslarının birlikte insancasına kalkınma alanındaki çalışmalarıyla Afrika ülkelerine dayanaklık etmek oluyor." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin Afrika ülkeleriyle ilişkilerinde değişik ortak yaklaşım ortaya koyduğunu ve bunları ari birer mevki kendisine gördüğünü vurgulayan Kakale, "Türkiye, elden mevki kendisine değil halkıyla, diline ve inancına bakmadan Afrika'nın faydasına icraat yürütüyor." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ