USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

VakıfBank’tan sürdürülebilirlik atağı

Sürdürülebilirlik atağına sabık VakıfBank, bu kapsamdaki çalışmalarını bir tane bina altında toplayarak, 81 ildeki şubelerine "Sürdürülebilir Bankacılık" logosunu ulaştırdı.

VakıfBank’tan sürdürülebilirlik atağı
22-10-2021 13:15
İstanbul

Sürdürülebilirlik, bu zamanlarda nice kurumda müşterek özdek olmaktan çıkıp, bir iş modeli durumuna gelmeye başladı. Pek baş döndürücü gelişmede kılavuz kaptan bulunan bankalar sürdürülebilirlikte de defa açıcı olacak. Türkiye'de sürdürülebilir para piyasasının büyüklüğü 4 bilyon doların üstünde iken, dünyada sürdürülebilirlik kaynaklı istikraz piyasası 3 trilyon dolara yaklaştı

Birçok alanla ilklerin bankası konumundaki VakıfBank da sürdürülebilirlik dalında atağa kalktı. Uzun senelerdir sürdürülebilirliği kurumsal stratejisinin temeline yerleştiren VakıfBank, bu kapsamdaki çalışmalarını yegâne yapı altında topladı. VakıfBank, 81 ildeki şubelerine "Sürdürülebilir Bankacılık" logosunu ulaştırarak, bu konudaki taahhüdünü şimdi da görünür kıldı.

VakıfBank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, sürdürülebilirlik teriminin bankacılık piyasası açısından önemi ve doğacak devirde sürdürülebilirliğin iş yapış biçimine etkilerini AA muhabirine değerlendirdi.

Sürdürülebilirliğin bugün nice kurumda müşterek özdek olmaktan çıkıp, müşterek iş modeli durumuna gelmeye başladığını tamlayan Üstünsalih, ilkin gelecekte mevcut kazanmak talip topu topu kurumların sürdürülebilirliği kurumsal stratejilerinin odağı durumuna getirmesi icap ettiğinin altını çizdi.

Üstünsalih, evvela şekilde 1987'de Birleşmiş Milletler’e ilişkin Dünya Çevre ve Kalkınma Komisyonu'nda resmi şekilde dile getirilen ve evvela aşamada kalkınma ile özdeşleştirilen bu kavramın, devir zarfında kapsamını ve önemini değişik artırdığını anlatım etti.

Bugün çevresel, ekonomik, maşeri boyutlarıyla evren düşüncesince dobra müşterek doğacak hayalet fail her insanın hayatını sürdürülebilirlik ilkeleriyle düzenlemesinin, adeta müşterek ıztırar ve bu zorunluluğu hisseden bireylerin kurumlardan ve sektörlerden beklentisinin de bu yönde bulunduğunu dile getiren Üstünsalih, şöyleki bitmeme etti:

"Bankacılık, kaynakların kullanımına ara bulucu olması dolayısıyla bu süreçte en şişman sorumluluğa cemaat sektörlerin başlangıcında geliyor. O sebepten kesinlikle ki dijitalleşmede hem Türkiye’deki öbür sektörlere hem de hayattaki sağlam baş döndürücü ülkeye manken olacak işler yapıyorsak, sürdürülebilirlik dalında da hakeza müşterek gösteriş üstlenmemiz gerektiğine inanıyorum. Bu mevzuda devletimizin, organizatör şirketlerin ve kesim oyuncularının da elleme icraat geliştirdiğini görüyor ve izlem ediyoruz. Tüm tahsil edilen kararlar ve meydana getirilen icraat sürdürülebilirliğin devletimizde baş döndürücü boyutlu ve etraflıca müşterek biçimde ele alındığının göstergesidir.

Sürdürülebilirlik ile bağımızı yapılış ilkelerimize genişliğinde götürmemiz mümkün. Sürdürülebilirliğin esas ilkeleri; 67 salname bankamızın yapılış ilkeleriyle akıbet aşama örtüşüyor. İşimizi göz boncuğu devir hoppadak ticari müşterek döngüde tanımlamamış, faaliyetlerimizin ekonomik, çevresel, maşeri etkilerini de gelişigüzel devir adisyona katmış müşterek bankayız. Sürdürülebilirliğin topu topu dünyada kurumsal kurda öne çıkmasıyla birlikte, bankacılık faaliyetlerimizi gerçekleştirirken arsıulusal sürdürülebilirlik standartlarını esas almaya başladık ve şimdi yaşanabilir müşterek doğacak düşüncesince sürdürülebilirliği kurumsal stratejimizin müşterek parçası durumuna getirdik."

Üstünsalih, 2014’ten buyana arazi aldıkları BİST Sürdürülebilirlik Endeksi'nde çelimli müşterek pozisyona cemaat olduklarını, 2017'den buyana da toptan şekilde maruf kurumsal yazık standartlarını karşılayan şirketleri seçen "FTSE4Good Gelişmekte Olan Piyasalar Endeksi"nde arazi aldıklarını söyledi.

2016'da evvela "Sürdürülebilirlik Raporu"nu yayımladıklarımı hatırlatan Üstünsalih, "2020’de yayımladığımız Uluslararası Entegre Raporlama Çerçevesi (IIRC) ile mevzun evvela Entegre Faaliyet Raporumuz ile Türkiye ve hayattaki biraz amme bankasından birisi olduk. Performansımızı yükseltmeye müteveccih eylem adımlarına ve ihya çalışmalarına bitmeme ediyoruz." dedi.

"Bankacılık faaliyetlerimizi sürdürülebilirlik kriterlerimize akla yatkın yürütmeye bitmeme edeceğiz"

Abdi Serdar Üstünsalih, sürdürülebilir bankacılık dair şimdi da canlı olacaklarını ve bunun kendileri ilişkin sakıt müşterek yazık şekilde gördüklerini söyledi.

"Bankacılık faaliyetlerimizi sürdürülebilirlik kriterlerimize akla yatkın yürütmeye bitmeme edeceğiz" lafının dibine imza atıp, 81 ilde 934 şubede bunu bariz müşterek biçimde anlatım ettiklerini özetleyen Üstünsalih, "Bugüne genişliğinde bulunduğu kabil bundan sonradan da şubelerimizden taşınabilir uygulamalarımıza, mali hizmetlerimizden insanoğlu kaynağımıza genişliğinde sağlam baş döndürücü bölgede ilişik bedel yaratmaya ve bu kıymeti gelişigüzel sabık çağ artırmaya bitmeme edeceğiz." sanarak konuştu.

"Çevre dostu projelere, erke verimliliğine ve yenilenebilir erke planlarına evleviyet tanıyoruz"

VakıfBank Genel Müdürü Üstünsalih, ecnebi yatırımcıların finansman sağlarken bundan sonradan hoppadak alacakları getiriye değil, kaynakların nereye harcandığına da ehemmiyet verdiğine dikkati çekti.

Sürdürülebilirliğin mutlak levent boylu vadede dünyanın geleceğini değil, kurumların endamsız vadeli performansını da müspet etkileyen müşterek eleman bulunduğunun bundan sonradan baş döndürücü şimdi enli müşterek eğin kabilinden onama edildiğini kail Üstünsalih, VakıfBank şekilde bu mevzuda ehemmiyetli ilklere imza attıklarını belirtti. Mevduat bankalarınca ihraç edilen evvela Sürdürülebilir Eurobond işlemini Aralık 2020’de tamamladıklarını hatırlatan Üstünsalih, buradaki başarıyı, değişik sene geçmeden Eylül 2021’deki ikinci Sürdürülebilir Eurobond işlemiyle perçinlediklerini anlatım etti.

Üstüsalih, Nisan 2021’deki sendikasyon yenilemesini de sürdürülebilir sendikasyon şekilde gerçekleştirdiklerini, şu anda fonlama yapısında en müşterek tomar sürdürülebilir temalı kaynağa cemaat kasacı konumunda bulunduklarını dile getirdi.

Eylül sonu bakımından sürdürülebilir tahrif ihraçları düşüncesince akla yatkın bulunan yeşil ve maşeri kalifiye kredilerden oluşan güven portföyünün 1,5 bilyon dolar seviyesinde bulunduğunu bildiren Üstünsalih, şunları kaydetti:

"Bu süreçte müşterek öbür ehemmiyetli deposu da Fransız Kalkınma Ajansından aldığımız, Türk bankacılık piyasasının en şişman insicamlı 'Yeşil Konut Projesi' niteliği haiz 200 milyon ekü değerindeki geçim ile sağladık. Salgından etkilenen firmalara müteveccih Dünya Bankasından aldığımız 250 milyon dolar değerindeki Acil Durum Firma Destek Projesi güven anlaşması da bankamız ve sektörümüz hesabına sağlanan ehemmiyetli kaynaklar ortada arazi alıyor.

Sağladığımız kaynakların yanında akçalanmış ettiğimiz projelerde de mesul ve yeşil finansman yaklaşımını benimsiyoruz. Çevre dostu projelere, erke verimliliğine ve yenilenebilir erke planlarına evleviyet tanıyoruz. Yatırımcılara sürdürülebilir bankacılık, çevresel, sosyal, kurumsal yönetişim kontrolleri ve derecelendirme hizmeti arz dair önde mevrut özgür toptan firmalardan birisi bulunan Sustainalytics’in yorum metodolojisinde bankamızın Çevresel Sosyal ve Yönetimsel riziko derecelendirme puanı 2020 senesinde 23,1 ile ölçülü riziko seviyesinde iken 2021’de 19,8 ile az riziko seviyesine düşürdük."

"2021’de ortaklık araçlarından meydana gelen emisyonlarımızın kestirmece yüzdelik 15 azalmasını bekliyoruz"

Abdi Serdar Üstünsalih, 2019 senesinde Bilim Temelli Hedef Girişimine (Science Based Targets Initiative) katılarak karbon emisyonu azaltım taahhüdünü açıklanan evvela Türk amme kuruluşu olduklarını belirtti.

Ayrıca saf gaz, su, kağıt tüketimi ve mecmu karbon ve limonluk gazı emisyonunda gelişigüzel sene yüzdelik 2 azaltım amacı belirlediklerini anlatım fail Üstünsalih, bu hedefleri raptetmek düşüncesince dip efor harcadıklarını ve kalburüstü neticeler elde ettiklerini söyledi.

Üstünsalih, 2019 ve 2020 yıllarında hesaplanmış topu topu limonluk gazı emisyonlarını bembeyaz erke kaynaklarından imal edilen konfirme karbon birimleri ile dengeleyerek karbon menfi yapılış olduklarını, buna akla yatkın şekilde limonluk gazi emisyonlarını kısıntı yönünden ehemmiyetli ara kaydettiklerini ve 2020’de yüzdelik 25 azaltım sağladıklarını dile getirdi.

Çalışanların da yardımı ile gelişigüzel sene toy VakıfBank ormanları oluşturduklarını özetleyen Üstünsalih, sene gene bugüne genişliğinde dikilen fidanlar büyüdüğünde kestirmece 40 bin kg karbondioksit emerek doğaya katkıda bulunacağı bilgisini verdi.

Üstünsalih, teşrinisani ayında 30 bin toy direk ile arttırma 100 bin kg karbondioksit emilimi sağlamayı hedeflediklerini söyledi.

Araç filosunda melez taşıt oranını derneşik şekilde artırdıklarını tamlayan Üstünsalih, "2020’de filomuza eklediğimiz 450 melez vasıtaya 2021’de 50 sayı şimdi ekledik. Böylece 2021’de ortaklık araçlarından meydana gelen emisyonlarımızın kestirmece yüzdelik 15 azalmasını bekliyoruz." dedi.

Üstünsalih, ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi ve ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi sertifikalarına ek şekilde sabık sene ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi sertifikasını da aldıklarını ve Entegre Yönetim Sistemini kuran Türkiye’deki evvela kasacı olduklarını vurguladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kabilinden hesaplı Sıfır Atık Projesi kapsamında icraat yürüttüklerini özetleyen Üstünsalih, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Kurum zarfında yürüttüğümüz maşeri yazık projeleri de bu emekleri destekliyor. Elektronik atıklar düşüncesince başlattığımız plan kapsamında çalışanlarımızın getireceği e-atıklar TÜBİSAD’a ulaştırılacak ve buradan doğacak dirimsel Darüşşafaka’ya hibe şekilde iletilecek. Ayrıca TOFD düşüncesince plastik kap derç kampanyamız şimdiden 7 sayı tekerli sandalyeye dönüştü.

Karbon Saydamlık Projesi’ne 2015 yılından buyana hava değişikliği stratejimizi, risklerimizi ve performansımızı derneşik şekilde raporluyoruz. 2022 senesinde CDP Su Programı’na katılma sağlamayı planlıyoruz. Bu kapsamda su kadem izimizi azaltarak su güvenliği dair da elimizden gelenin en iyisini gerçekleştirmek istiyoruz. Ayrıca 2021’de İklimle Bağlantılı Finansal Beyan Görev Gücü’nün (Task Force on Climate-related Financial Disclosures-TCFD) destekçileri ortada arazi aldık."

"3 binden müşterek tomar kız çocuğuna pedagoji bilimi vererek becerikli gençleri spor dünyamıza kazandırdık"

VakıfBank Genel Müdürü Üstünsalih, hanımefendilerin maşeri ve konuşu yaşamın gelişigüzel dalında canlı biçimde ve denk haklarla arazi almasını desteklediklerini belirterek, "Çalışanlarımızın yüzdelik 51’i bayanlardan oluşuyor ve bu payı himaye gayretindeyiz. Bunun düşüncesince hem işe alımda hem kariyer gelişiminde topu topu çalışanlarımıza denk imkanlar sağlamaya ilgi gösteriyoruz." dedi.

2020 senesinde ebeveynlik iznine ayrılan 637 avrat çalışanın tamamının işe dönmüş olmasının avrat çalışanlarına bu mevzuda verdikleri desteği ortaya koyduğunu anlatım fail Üstünsalih, "2019 senesinde Türkiye’de BM Kadının Güçlenmesi Prensiplerini (BM WEPs) imzalayan evvela amme kurumu olduk. İki senedir Uluslararası Cinsiyet Eşitliği Endeksi’nde (Bloomberg GEI) arazi alıyoruz. İş’te Eşitlik Bildirgesi’nin imzacıları arasındayız. Böylece hanımefendilerin iş gücüne katılımına verdiğimiz önemin ve maşeri eşey eşitliğine verdiğimiz desteğin altını infaz ve faaliyetlerimizle dolduruyoruz." sanarak konuştu.

Üstünsalih, VakıfBank'ın kişi bankacılık yazılımını kişi kaynakları ile kodlayıp geliştiren müşterek kasacı olduğuna dikkati çekti. 2019 senesinde kişi Ar-Ge merkezini kurduklarını ve burada inovasyon odaklı müşterek yaklaşımla icraat yürüttüklerini aktaran Üstünsalih, şöyleki bitmeme etti:

"İki senedir düzenlediğimiz Hack to the Future hackathon etkinlikleriyle gençlere, değişik boşluk açıları ve yenilikçi fikirlerle geleceğe taraf ödeme çağrısında bulunuyoruz. Bu hem bankamıza değişik boşluk açıları kazandırma hem de güre yazılımcıların gelişimine katkıda bulunma yönünden ehemmiyet verdiğimiz müşterek etkinlik. Topluma mali katkımızın yanına mali sıfır bölgelerde da bedel katmayı önemsiyoruz. Bu sene 35. sezonunu nâkil VakıfBank Spor Kulübümüz, kazanılmış bulunduğu yürek ve şampiyonluklarla Türk hanımını ve voleybolunu arsıulusal bölgede başarıyla özümleme ediyor.

Altyapıya yaptığımız envestisman ile bugüne genişliğinde 3 binden müşterek tomar kız çocuğuna pedagoji bilimi vererek becerikli gençleri spor dünyamıza kazandırdık. Kültürel mirasımızı doğacak nesillere transfer boşluk açısıyla üç sene evvela kurduğumuz VakıfBank Kültür Yayınları ise edebiyattan tarihe, felsefeden iktisada akıbet aşama kalifiye eserleri firez dünyamıza hibe ediyor. VakıfBank personellerinin önderliğinde hesaplı büyüklenme düşüncesince maşeri yazık çalışmalarımızla topluluğun değişik kesimlerinin gereksinimlerine hal anımsamak planlar yaşama geçiriyoruz."

"Sürdürülebilir temalı kredileri gelişigüzel sene artırmayı amaçlıyoruz"

Abdi Serdar Üstünsalih, sürdürülebilirlik teriminin daim gelişen müşterek içeriğe cemaat bulunduğunu belirtti. Hem ferdî hem de ticari bölgede sürdürülebilir verim yelpazesini artırarak çeşitlendirmeyi hedeflediklerini anlatım fail Üstünsalih, "Böylece bilançomuzun pasifinde bulunduğu kabil aktifinde de sürdürülebilir temalı kredileri gelişigüzel sene artırmayı amaçlıyoruz. Kredi tahsis süreçlerinde ise çevresel ve maşeri risklerin ölçülmesi düşüncesince kurduğumuz hususi birimimizle çalışmalarımızı yürütüyoruz." dedi.

Elektrikli ve melez vesait ile erke verimliliği faziletli konutlar düşüncesince müşterilere avantajlı krediler sunduklarının altını çizen Üstünsalih, ticari işletmeler düşüncesince Sürdürülebilirlik ve Kaynak Verimliliği Kredisi ürününü andıran eskiden kullandırmaya başladıklarını hatırlattı.

Üstünsalih, işletmelerin erke verimliliği, su verimliliği ve atılan suyun art kazanımı ile incelmemiş özdek verimliliği gelmek benzeri gerçekleştirecekleri masrafları yüzdelik 100'üne genişliğinde akçalanmış ettiklerini söyledi.

Özellikle sürdürülebilir kalkınma, erke verimliliği ve iklim, mali kapsayıcılık, üretimin ve istihdamın desteklenmesi hikayelerinde sektörde kılavuz kaptan rollerini pekitmek istediklerini anlatım fail Üstünsalih, Cinsiyet Eşitliği Programı sertifikasını 2022 senesinde edinmeyi hedeflediklerini dile getirdi.

Üstünsalih, dijitalleşmenin sürdürülebilirliğe bulunan tesirinin çelimli olduğuna inandıklarını belirterek, "Dijital dönüşümün sürdürülebilir bedel yaratımımızda müşterek manivela rolü gördüğünü düşünüyor, bu dönüşümün hoppadak bankamızı değil bire müşterek sürede paydaşlarımızı da güçlendirdiğine inanıyoruz. Bu konudaki birikimimiz ile yatırımlarımıza önümüzdeki devirde de çabukluk kesmeden bitmeme edeceğiz." niteleyerek laflarını tamamladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ