USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Veri usulsüzlüğü skandalı toptan ekonominin devlerini münakaşaya açtı

Dünya Bankası'nın İş Yapma Kolaylığı Raporu'nda Çin'in sıralamasının yükseltilmesi düşüncesince verilerin değiştirildiğinin ortaya çıkması, toptan ekonominin yönetişim modeline bağlı istifham işaretlerini artırıyor.

Veri usulsüzlüğü skandalı toptan ekonominin devlerini münakaşaya açtı
12-10-2021 11:25
Washington DC

İkinci Dünya Savaşı sonrası baştan şekillenen evren ekonomisinin simgeleri bulunan Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) yönetişim modelleri data usulsüzlüğü skandalıyla sorgulanırken, "Bretton Woods ikizleri" yerine da isimlendirilen rastgele dü kurumun itibarının derinliğine vadeli yerine dokunca görmesi bekleniyor.

IMF'den ismi yolsuzluk iddialarına müdahil Başkan Georgieva'ya destek

"Dünya Beşten Büyüktür" söylemlerinin kuvvet kazanmasıyla Birleşmiş Milletler (BM) kabil arsıulusal kurumların yapısına bağlı ıslah gereksinimi gündeme gelirken, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonradan "ekonomik iş birliğinin" sağlanması düşüncesince kurulan Dünya Bankası ve IMF'nin de yönetişim modeline bağlı istifham işaretleri artıyor.

İkinci Dünya Savaşı sonrası baştan şekillenen evren ekonomisinde ABD'nin önderliğinde kurulan ve "Bretton Woods ikizleri" yerine isimlendirilen Dünya Bankası ve IMF, data usulsüzlüğü skandalıyla çalkalanıyor.

Dünya Bankası'nın 2018 ve 2020 yılı İş Yapma Kolaylığı Raporlarında Çin'in sıralamasının yükseltilmesi düşüncesince verilerin değiştirildiğinin ortaya çıkması, global ekonomide ağız dalaşı konusu olmaya bitmeme ediyor.

Verilerle ilişik söyleyiş edilen düzensizliklerin araştırılması düşüncesince 17 senedir piyasaya çıkan İş Yapma Kolaylığı Raporu'nu sabık senenin ağustos ayında askıya katılması ve soruşturmanın tamamlanmasının arkası sıra raporun yayımlanmasına bitmeme edilmeyeceğinin duyurulması, kurumların çarpıcı araştırmalarına bulunan itimatı sarstığı belirtiliyor.

Veri skandalı, IMF ve Dünya Bankası salname toplantılarını gölgeliyor

IMF Başkanı Kristalina Georgieva'nın da isminin karıştığı data usulsüzlüğü skandalı, Amerika ve Avrupa ortada Georgieva'nın IMF başkanı yerine vazifesinde durum kalmaması hesabına düşünce farklılıklarına bozukluk oluyor.

Söz konusu data usulsüzlüğü skandalı, IMF ve Dünya Bankası'nın bu hafta planlı salname toplantılarına da röfle düşürüyor.

Geleneksel yerine IMF başkanlığına Avrupalı, Dünya Bankası başkanlığına da Amerika yurttaşı seçiliyor.

Verileri manipüle etmekle suçlanan Georgieva'ya müteveccih bası artarken, IMF’in ehemmiyetli üyelerinden Amerika ve Japonya'nın Georgieva’ın istifasını münakaşaya açması dikkati çekiyor.

Fransa, Almanya, İtalya ve İngiltere'nin ise IMF Başkanı Georgieva'nın görevde kalmasını desteklediği belirtiliyor.

Veri skandalıyla beraberce strüktürel eleştiriler gündemde

Son senelerde evren ekonomisinde "krizler" ivme kazanırken, data skandalıyla beraberce Dünya Bankası ve IMF'nin yapıları ve sistemlerine bağlı eleştiriler de baştan gündeme geliyor.

IMF ve Dünya Bankası'nın büyümekte bulunan devletlerde senelerce uyguladığı balans ve strüktürel uzlaşma programlarının performansına müteveccih sorular, arsıulusal yöntem ve tutum çevrelerince baştan seslendiriliyor. IMF'ye organ devletlerin iktisadi yapısını cezaevi uğrunda bulundurmadığına bağlı eleştiriler yöneltilirken, bundan ötürü bazısı büyümekte bulunan devletlerde liyakatsiz yer aldığı belirtiliyor.

Bütün bu iktisadi gelişmeler olup biterken IMF’nin global hizmet ve imajının da başta ABD’nin aut yöntem öncelikleriyle ziyadesiyle münasebetli yer aldığı anlamında eleştiriler dillendiriliyor.

"IMF ve Dünya Bankası başkanları milliyetten hür seçilmeli"

Eski Hindistan Hükümeti'nin Baş Ekonomi Danışmanı Arvind Subramanian, Indian Express’teki makalesinde "Dünya Bankası ve IMF'nin çabucak temizlenmesi" icap ettiğini savunuyor.

Brown Üniversitesi Watson Halk ve Uluslararası İlişkiler Enstitüsü mümessil araştırmacısı bulunan Subramanian, "Washington DC'deki 19. Cadde'de yanında şeyler çürümüş ve rastgele dü tarafı da sırayla Bretton Woods kurumları, Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu kabilinden nehiy ediliyor." değerlendirmesinde bulunuyor.

Subramanian, dü kurumun yönetimdeki sıkıntılara değinerek, Dünya Bankası'nın yanında Amerika yurttaşı ve IMF'nin yanında Avrupa yurttaşı kabilinden yönetilebileceğini belirterek, bunun "ganimeti pazarlık etmek düşüncesince garplı güçler ortada derinliğine süredir bitmeme fail yanında anlaşmanın sonucu" bulunduğunu aktarıyor.

Ülkelerin kişi vatandaşlarını saygınlık düşüncesince IMF, Dünya Bankası kabil kurumların başına geçirmeye çalıştığını özetleyen Subramanian, “Çin de bu stratejiyi izliyor. Kendi vatandaşları şu anda 15 BM bilirkişi kuruluşundan dördüne riyaset ediyor. Çin'in çabaları, başarısı ve elan açık manada arsıulusal örgütlerdeki tesiri banko koyu endişeler uyandırmalıdır." ifadelerini kullanıyor.

Subramanian, Amerika ve Avrupa'nın dünyanın art kalanına kaynak ettikleri standartlara uymamaları biçiminde şekerli güçlerini jeopolitik rakiplere bırakacaklarını belirterek, global politik liderlerin, milliyetten hür yerine IMF ve Dünya başkanlarının seçimini en elleme adaylara açmasını öneriyor.

Başkanlık rolü düşüncesince "nitelik" vurgusu

Bluebay Varlık Yönetimi Kıdemli Stratejisti Timothy Ash de Financial Times'a yazdığı yanında mektupta, Dünya Bankası ve IMF'nin güvenilirliğine ve ilmiahlak bilimi kültürüne dokunca verildiğine dikkati çekiyor.

Ash, "Benim düşüncesince maslahat Çin, Amerika ile ilişik değil, data bütünlüğü ve Dünya Bankası personeline kişi tarafsızlıklarını silgi atmaları düşüncesince meydana getirilen yersiz baskı. Etik, dürüstlük, yönetişim, güvenirlik ile ilgilidir." değerlendirmesinde bulunuyor.

Dünya bankası raporlarının bankalar ve firmaların envestisman kararlarında riziko değerlendirmesi düşüncesince ehemmiyetli bir duruma geldiğine dikkati çekici Ash, “IMF ve Dünya Bankası başkanlarının birlik kompetitif yanında süreçte seçilmesi ve başkanlıkların Amerika ve Fransa kabilinden dağıtılmaması elleme olurdu. Bu dü kasıntı nazik ciddiyete haizdir ve bu hususi başkanlıkların banko en kalifiye insanoğlu kabilinden yönetildiğini erişmek elleme olurdu." ifadelerini kullanıyor.

Ash, IMF İcra Kurulu'nun ismi yolsuzluk iddialarına müdahil Başkan Georgieva'ya dayanak vermesinin arkası sıra "IMF ve Dünya Bankası düşüncesince can sıkıcı yanında çağ - IMF demincek muhakkak her insana elleme yönetişim, saydamlık ve matematik verebilirlik karşı mevize verebilir. En iyisi, bu referanslardan rastgele bir tanesini gelecekteki programlardan çıkarsın. " ifadesini kullandı.

Ash, "IMF, kredibilitesi hurdahaş yerine ilerliyor. Bizim düşüncesince bir, global seçkinlerimiz düşüncesince bambaşka yanında kalça varmış kabil geliyor." yorumunu yaptı.

Dünya Bankası'nın emektar başekonomisti ve IMF'nin emektar yanında numara umumi başöğretmen yardımcısı Anne Krueger ise IMF Başkanı Georgieva'nın güvenilirliğini art tashih etmek düşüncesince istifa etmesi icap ettiğini belirtiyor.

Krueger, "Georgieva pozisyonunda kalırsa, kendisi ve mensubu banko öbür devletlerin verilerini ve sıralamalarını değiştirmesi düşüncesince bası görecek, direnseler üstelik ürettikleri raporlar çirkin olacak. Tüm kurumun çalışmalarını önemsiz kılacak." görüşünü dile getiriyor.

Dünya Bankası tutanağındaki data usulsüzlüğü skandalı

Dünya Bankası, 16 Eylül'de, data düzensizliklerine bağlı planlı sormaca kararında yukarı dozaj veznedar yetkililerinin, Çin'in sıralamasını etkileyen verileri fark etmek düşüncesince personele bası yaptığının belirlenmesi üzerine, İş Yapma Kolaylığı Raporu'nun yayımlanmasına bitmeme edilmeyeceğini açıklamıştı.

Raporun 2018 ve 2020 yıllarına bağlı rakamlarındaki data düzensizliklerine müteveccih sormaca sonucunda, aralarında IMF Başkanı Kristalina Georgieva'nın da bulunmuş yer aldığı zamanın yukarı dozaj veznedar yetkililerinin, Çin'in sıralamasını etkileyen verileri fark etmek düşüncesince personele bası meydana getirdiği belirleme edilmişti.

IMF Başkanı Georgieva ise sormaca bulgularına itiraz ederek, data düzensizliklerine değgin planlı sormaca kararında piyasaya çıkan raporda, kendisinin 2018 yılı İş Yapma Kolaylığı Raporu'ndaki rolüne bağlı arazi meydan bulgulara katılmadığını tabir etmişti.

Dünya Bankası'nın arkası sıra IMF de Başkan Georgieva'nın isminin karıştığı yolsuzluk iddialarına bağlı tetkik başlatmıştı.

IMF, Georgieva'ya bulunan itimatını doğrulama etti

IMF İcra Kurulu, sabık haftalarda, IMF Başkanı Kristalina Georgieva ile ilgili iddiaların sahibi hususiyet bürosu Wilmer Hale'in temsilcileri ve Başkan Georgieva ile görüşmüştü.

IMF İcra Kurulu'nun incelemesinin kararında maruz bilgilerin, IMF Başkanı Georgieva'nın Dünya Bankası Üst Yöneticisi yer aldığı çağda 2018 yılı İş Yapma Kolaylığı Raporu'nda münasebetsiz yanında gösteriş oynadığını stabil yerine göstermediğini belirtilerek, Georgieva'nın liderliğine bulunan güvenin yanında kere elan doğrulama edilmiş yer aldığı bildirilmişti.

ABD Hazine Bakanı Hazine Bakanı Janet Yellen da Dünya Bankası'nın İş Yapma Kolaylığı tutanağına müteveccih soruşturmasında gündeme mevrut iddialara bağlı IMF Başkanı Kristalina Georgieva ile görüşmüştü.

ABD Hazine Bakanlığı kabilinden Yellen ve Georgieva görüşmesine bağlı meydana getirilen açıklamada, IMF Başkanının rolüne bağlı elan çok direkt tez bulunmadığı düşüncesince IMF'nin liderliğinde yanında fark düşüncesince asliye bulunmadığı kaydedilmişti.

Açıklamada, ABD'nin IMF'de data bütünlüğünün ve güvenilirliğinin güçlendirilmesi düşüncesince proaktif adımlar atılması gerektiğine inanılmış yer aldığı belirtilmişti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ