USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Voronkov: “Akkuyu NGS projesi, dünyanın en büyük nükleer inşaat alanına dönüşüyor”

Rosatom Ortadoğu ve Kuzey Afrika Direktörü ve Bölge Başkan Yardımcısı Aleksander Voronkov, Dünya Enerji Kongresi ve Fuarında, Mersin'de inşası bitmeme fail Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesinin, derece kademe dünyanın en büyük nükleer inşaat alanına dönüşmeye başladığı

Voronkov: “Akkuyu NGS projesi, dünyanın en büyük nükleer inşaat alanına dönüşüyor”
19-10-2021 13:15

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının desteği ile yaşama geçirilen ve bu sene 14'üncüsü meydana getirilen Dünya Enerji Kongresi ve Fuarı (Energy is Future- EIF-2021) 13-15 Ekim tarihleri ortada Antalya'da düzenlendi. Akkuyu Nükleer A.Ş., Türk erke sahasının ehemmiyetli temsilcilerinin yanı esna dünyanın 52 ülkesinin önde mevrut erke piyasası aktörlerini müşterek araya getiren etkinliğin anne partneri oldu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in telekonfrerans marifetiyle katılmış olduğu açım töreninde, Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom'un Ortadoğu ve Kuzey Afrika Direktörü ve Bölge Başkan Yardımcısı Aleksander Voronkov da müşterek musahabe yaptı.

“Akkuyu NGS projesi, dünyanın en büyük nükleer inşaat alanına dönüşüyor”

Voronkov konuşmasında, “Başarılı müşterek erke sisteminin göstergesi, stabil olması ve başkaca piyasadaki oynaklığı azaltmaya ve Covid-19 sonrası çağda diyar ekonomilerinin sürdürülebilir müşterek halde toparlanması düşüncesince şartlar yapmaya olanak tanıyacak ayrışık istihsal türlerinin karışma edilmesine dayanıyor. İstikrarlı ve inanılır müşterek istihsal deposu bulunan nükleer enerjinin gerçek yükü sağlamış olduğu erke sistemi, bu öğrenci yanıt vermeyi cins kılmaktadır.

Bununla beraberce nükleer santraller, çabucak müşterek parlak canlılık enerjisi deposu değil, ayrımsız sürede müşterek ülkenin teknolojik gelişiminin ehemmiyetli noktasını gerçekleştiren büyük müşterek enfrastrüktür projesidir. Türkiye'nin geçmiş nükleer santrali bulunan Akkuyu NGS bunu belirgin halde ortaya koymaktadır.

Türk meslektaşlarımızın devamlı desteği ve eş gayretler sebebiyle proje, aşama kademe dünyanın en büyük nükleer inşaat alanına dönüşmekte olup, Akkuyu NGS'nin kuvvet üniteleri, devreye alındıktan sonradan gelişigüzel sene on milyarlarca kilovatsaat inanılır ve parlak canlılık enerjisi üretecektir. Bu da Türk ekonomisini besleyecek ve Türkiye'nin millî kalkınma alanındaki sürdürülebilir hedeflerine ulaşmasına katkıda bulunacaktır” ifadelerini kullandı.

Voronkov, dünyada enerjinin dönüşümünü anlattı

Rosatom'un ve Akkuyu Nükleer A.Ş.'nin temsilcileri, kongrenin iş programına da katıldı. Aleksander Voronkov, bu kapsamda planlı panelde “Dünyada Enerjinin Dönüşümü” başlıklı müşterek lokma yaparak, erke sektöründeki bulunan müşkülat ve onları ortadan dağıtmak düşüncesince Rosatom çeşidinden tavsiye edilen ve düşüt karbonlu nükleer erke çözümlerine müstenit yollar karşı bilgiler verdi. Voronkov konuşmasında, yurtdışı pazarda verilen Rosatom'un yenilikçi ürünlerinin yanı sıra, Rus VVER 3+ evlat teknolojisini ve bu değişen teknolojinin hayattaki referanslarını, düşüt çelimli reaktör teknolojilerini de anlattı. Voronkov ayrıca, firmanın yel enerjisi ve müvellidülma işlerinin gidişatı karşı da bilgiler verdi.

“Projede bütün yerelleştirme potansiyeli 5,9 bilyon dolar”

Panel kapsamında meydana getirilen müşterek öbür celsede da nükleer erke konusu masaya yatırıldı. Panelin moderatörlüğünü Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK) Başkanı Prof. Dr. Abdülkadir Balıkçı yaptı.

Panelin öbür katılımcıları ortada Dünya Nükleer Birliği (WNA) Genel Müdürü Sama Bilbao y Leon, Türkiye Nükleer Düzenleme Kurumu (NDK) Başkan Yardımcısı İbrahim Halil Dere, EÜAŞ Proje Yönetim Uzmanı Ahmet Ege toprak aldı. Panelde mütekellim Akkuyu Nükleer A.Ş. Yapı ve Üretim Organizasyon Direktörü Denis Sezemin, Akkuyu NGS inşaat projesinin bulunan halini topu topu detaylarıyla anlattı. Projenin gereksinimleri doğrultusunda takım ve materyal üretiminin yerelleştirilmesiyle ait mevzulara da yer veren Sezemin şunları söyledi:

“Rus ve Türk tarafları, projede yerelleştirme düzeyini çoğaltmak düşüncesince büyük efor göstermektedir. Bu amaçla, anahtar proje katılımcıları bulunan Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, anne müteahhit Akkuyu Nükleer A.Ş., TİTAN-2 IC İÇTAŞ İnşaat A.Ş. eş girişimi ve Türk Standartları Enstitüsü (TSE) yönetiminin mümessillerinden oluşan enli müşterek ‘Yerelleştirme Çalışma Grubu' kuruldu.

Çalışma grubunun faaliyetleri kararında sonsuz güncellenen ve ahit bakımından 718 yazar içeren istihsal yerelleştirme kataloğu hazırlandı. Projede bütün yerelleştirme potansiyeli 5,9 bilyon dolardır.” Akkuyu Nükleer A.Ş.'nin standı fuar süresince büyük müşterek nazarıitibar gördü. Standı görüşme edenler, Akkuyu NGS inşaat projesinin bulunan hali karşı bilim iktisap ve müşareket temsilcileriyle musahabe fırsatı buldu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ