USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Yabancı yatırımcılar İstanbul Finans Merkezi'nde iktisap etmek istiyor

Katılım finans dal temsilcileri, İstanbul Finans Merkezi'nin katılım finans açısından ehemmiyetli olduğunu, ecnebi yatırımcıların da finans merkezinde peyda etmek istediklerini tabir etti.

Yabancı yatırımcılar İstanbul Finans Merkezi'nde iktisap etmek istiyor
27-10-2021 11:50
İstanbul

Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan, katılım sektöründeki gelişimleri ve İstanbul Finans Merkezi'nin katılım finansa katkılarını AA muhabirine değerlendirdi.

Katılım finansın birleşen fonlarda kısaca yüzdelik 10'luk, kullandırılan fonlarda yüzdelik 7'lik, aktiflerde ise yüzdelik 8'e benzeyen piyasa payına ulaştığını söylen Uyan, Türkiye Katılım Bankaları Birliği'nin (TKBB) Strateji Belgesi'ne uyarınca 2025 senesinde katılım finansın yüzdelik 15'lik piyasa payına ulaşmayı hedeflediğini, bu çerçevede akım edildiğini belirtti.

Uyan, katılım finansın, bankacılık piyasasının rastgele kaleminde bu sahanın üstünde büyümeyle bugüne derece geldiğini anlatım etti.

Ağustos sonu bakımından bankacılık piyasasının deli dolu büyüklüğü yüzdelik 11,3 artarken, katılım bankalarının yüzdelik 15,8 seviyesinde deli dolu nema performansı gösterdiğini tamlayan Uyan, "Sektör, kullandırılan fonlarda sene başına uyarınca yüzdelik 9,4 düzeyinde ortak nema gösterirken, katılım finans kuruluşları yüzdelik 10 düzeyinde ortak nema gösterdi. Katılım sahası namına ağustos sonu bakımından birleşen fonlarda yüzdelik 16,4'lük nema gerçekleştirdik. Sektörün üstünde gerçekleşen büyümeyle piyasa paylarında izlem vizyonuna anlayış imkânı gözüküyor. Cumhurbaşkanımız da baş döndürücü muhik ortak halde İslami finansı öne çıkarıyor.” niteleyerek konuştu.

Ufuk Uyan, asliye kurallarını faizsizlik prensiplerinden düzlük katılım finansın maşer çeşidinden tedricen hâlâ ortak tomar bağıntı gördüğünün altını çizdi.

Faizsiz finansın toplumdaki bilinirliğini ve iklim düşüncesince potansiyelini artıracak çalışmaların bitmeme etmesinin ehemmiyetli bulunduğunu anlatım fail Uyan, katılım finans tarafında verim çeşitliliğinin de bu sahanın belli ortak piyasa payına ehil olması açısından dirimsel ehemmiyet sunma ettiğini söyledi.

Kuveyt Türk Genel Müdürü Uyan, şunları kaydetti:

“Katılım bankalarının, verim ve hizmetleriyle alıcıların nice ihtiyacını retrospektif karşılandığını söyleyebiliriz. Ancak mütebeddil alıcı beklentilerinin bankacılık sektörünü şekillendirdiği ve alıcı deneyiminin kurumların başarısında belirleyici gösteriş oynadığı bu günlerde bu değişime fut uydurmamız ve müşterilerimizi hâlâ dobra anlamamız gerekiyor. Özellikle kalan dijitalleşme faaliyetleriyle bundan sonra verim ve misyon sunumunun sayısal kanallar üstünden yapılacak halde tasarım edilmesi, etraflı dal kabilinden katılım finans tarafında da mübrem ortak durum. Bu sebeple verim çeşitliliğinin geliştirilmesinin yanı esna sayısal kanallara ve alıcı deneyimine odaklanan ortak yaklaşımın olağandan çarpıcı olabileceği görüşündeyiz.”

"2024’te toptan İslami bankacılık aktiflerinin 3,7 trilyon dolara kavuşması bekleniyor"

Ufuk Uyan, toptan İslami finans aktiflerinin 3 trilyon dolar yaklaştığını, bunun kısaca yüzdelik 80’ini faizsiz bankacılık aktifleri oluşturduğunu anlatım etti. Bunun içre de 300 bilyon dolarlık sukuk kütlesinin bulunduğunu tamlayan Uyan, "2024 yılına derece toptan İslami bankacılık aktiflerinin 3,7 trilyon dolara kavuşması bekleniyor." dedi. Uyan, faizsiz finans dendiğinde kapital piyasası ürünleri, faizsiz fonlar, tekafül ve dar finans kabilinden sahaların da ehemmiyet kazandığını dile getirdi.

Uyan, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Katılım finansın, hem Türkiye’deki bankacılık sektöründen almış bulunduğu hisse tıpkı sürede arsıulusal İslami finans pastasından almış bulunduğu hisse yönünde halen gideceği baş döndürücü sefer bulunduğunun farkındayız. İstanbul’un ortak finans merkezi namına konumlandırılmasını ve katılım finansın bunun en ehemmiyetli etkenlerinden birisi namına görülmesini baş döndürücü altın buluyoruz. Vergi, türel tensikat ve takviye altyapılarının tamamlandığı, tanımlı ortak sektöre sahip, iş olanaklarında yerli, yabancı, kamu, hususi kabilinden ortak ayrımın yapılmadığı ortak finans merkezinin hazırlanmasıyla baş başa yerleşme dışından yatırımcıların katılım finans dalında -özellikle de sayısal alanda- bağıntı gösterebileceğini beklemekteyiz."

“İstanbul Finans Merkezi sukuk ihraçlarına ehemmiyetli katkılar sağlayacak”

Kuveyt Türk Genel Müdürü Uyan, dünyada faizsiz fonları bulunan ecnebi yatırımcıların Türkiye'yi ehemmiyetli ortak ortak ve envestisman yapılacak iklim namına gördüğünü belirterek laflarına şöyleki bitmeme etti:

"Yurt dışından katılım finansa envestisman yapanlar, büyük dinç insanoğlu gücü, açık nüfus, faizsiz finansa alışkanlık ve helal repo imkanları kabilinden imkanları arıyorlar ki bunların bütünü devletimizde mevcut. Katılım finans prensiplerine müteveccih farkındalığı maksimize eylemek bunun şeklinde bu doğrultuda atılacak adımlar, katılım piyasasının zeminini berkitme ve bankacılık sahası piyasa payını hâlâ müterakki noktalara transfer noktasında mütalaa görevlisi olacaktır."

Ufuk Uyan, 2010 senesinde Türkiye’nin ve Kıta Avrupası’nın geçmiş sukuk işlemini yaparak Türkiye’yi faizsiz kapital piyasalarıyla tanıştırdıklarını hatırlattı.

Geçen ay sukuk dalında gine ortak mebde imza atarak Türkiye’de ve dünyada geçmiş kez “Global Sürdürülebilir Tier 2 Sermaye Benzeri Sukuk İhracı” gerçekleştirdiklerini anlatım fail Uyan, “350 milyon dolarlık ortak ihraçtı. Bu ihraç düşüncesince 12 kat istem geldi. Gerçekleştirilen bu ihraç, Kuveyt Türk’ün ve Türkiye’deki ortak mali kuruluşun şimdiye derece toplamış bulunduğu en faziletkâr istem insicamlı ve Türkiye’deki mali şirketler ortada en faziletkâr istem kat sayısına ehil olması yönüyle nice mebde imza attı. Çok güzel ortak ihraç yaptık. Benzer ihraçların yapılmaması düşüncesince tek etmen yok. Dolayısıyla İstanbul Finans Merkezi’nin bu süreçlere baş döndürücü ehemmiyetli katkıları olacağına inanıyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

"Büyüme sayıları katılım sektörüne öğrenci ve ihtiyaca ayraç ediyor"

Türkiye Finans Genel Müdürü Murat Akşam, vatandaşlardan ve firmalardan katılım finansmanı düşüncesince baş döndürücü ağır istem ve dilek bulunduğunu söyledi.

Katılım finans sisteminin özünde bulunan üç-dört asliye bap bulunduğunu tamlayan Akşam, "Bunlardan birincisi, dal namına istihsal ve ticaretin desteklenmesinde anne ortaklardan birisiyiz. Bireylerin gereksinimlerinde da baş başa tecim ika gayreti içindeyiz. Aynı halde baş başa yaptığımız ticaretten kazandıklarımızı da bizlere güvenen artırım sahiplerine katılım havuzlarımızda değerlendirerek beklenen olduğunca repo elde ettiriyoruz. Katılım finansın özünde baş başa yöneltmek ve baş başa kırışmak var." ifadelerini kullandı.

Akşam, Türkiye'de katılım piyasasının tedricen kuvvetlenerek ilerlediğini, amme katılım kurumlarının da oyuna müdahale olmasıyla piyasa paylarının yüzdelik 7,5 seviyelerine ulaştığını aktardı.

Katılım finans piyasasının 2025 senesinde yüzdelik 15 piyasa gayesi doğrultusunda çalışmalarını sürdürdüğünün altını çizen Akşam, "Türkiye Finans namına bu doğrultuda ihracatın bayraktarlığını yapıyoruz. Aynı çerçevede bireylerin de gereksinimlerini karşılayacak inovatif ürünleri onların hizmetine sunuyoruz." dedi.

Katılım finans kurumlarının güzeşte sene da bu sahanın üstünde donanımlı büyümesini sürdürdüğünü vurgulayan Akşam, Türkiye Finans namına da ayrımsız çağda yüzdelik 55 nema sağladıklarını anlatım etti. Murat Akşam, bu nema rakamlarının katılım sektörüne bulunan öğrenci ve ihtiyaca ayraç ettiğini söyledi.

"Yatırımcılar hoppadak emlak namına değil, ticaret, istihsal açısından da burada gelişmek istiyorlar"

Türkiye Finans Genel Müdürü Akşam, katılım finans piyasasının yüzdelik 15'lik piyasa payını yakalayacağına inancının dört dörtlük bulunduğunu söyledi.

Bunun düşüncesince ortak kadro ev ödevlerinin bulunduğunu tamlayan Akşam, "Öncelikle dünkü mahsulat geliştirmeliyiz. Bunu basit, çalışan ve aceleci yapmalıyız. Regülasyonlar tarafında da bu ürünlerimizi destekleyecek kararlar alınırsa gizil istem ortaya çıkacaktır. Bu potansiyeli gören hem bulunan hissedarlar tıpkı sürede dünkü doğacak yatırımcılar sektörümüzü hâlâ aceleci büyütecekler. Orta ve derinliğine vadede kapital gerekli. Bizler kazandığımızın tamamını kurumlarımızda bırakıyoruz, ana paraya ekliyoruz." niteleyerek konuştu.

Murat Akşam, İstanbul Finans Merkezi'nin katılım finansa katkısının faziletkâr olacağını belirterek, şunları kaydetti:

"İstanbul'a 3-4 saatlik pervaz mesafesinde yüzün üstünde iklim var. Burada koskoca ortak gizil var. Bu devletler ortada katılım finansı kullanan şirketlerin, sermayedarların ve insanların İstanbul'a geleceğini görüyoruz. Hem fiziksel enfrastrüktür tıpkı sürede türel altyapının hazırlanmasıyla baş başa yatırımların çabucak artacağını düşünüyorum. Yatırımcılarla hükmünde görüşmelerimizde İstanbul'da ve İFM'de gelişmek istediklerini bizlere anlatım ediyorlar. Sadece emlak namına değil, ticaret, istihsal açısından da burada gelişmek istiyorlar."

Yabancı yatırımcıların Türkiye'deki katılım finansa ilgilerinin ve taleplerini çıkılan sendikasyon ve sukuk ihraçlarında görüldüğünü özetleyen Akşam, yatırımcıların kişi vatanlarında kullandıkları İslami finans ürünlerini de burada kıymetlendirmek istediklerini, bunların da onlara sunulması muhik yatırımların artacağını söyledi.

"Katılım bankaları yüzdelik 15'lik piyasa oranı hedefinin ötesine ulaşabilecek potansiyele sahip"

Albaraka Türk Genel Müdür Vekili ve Yönetim Kurulu Üyesi Malek Khodr Temsah ise katılım bankacılığının Türkiye’de tedricen öneminin ve payının kalan ortak dal namına öne çıktığını söyledi.

Bankacılık kanununa naşir bulunan ve katılım bankacılığı prensiplerine akıllıca misyon sunan katılım bankalarının bankacılık sektöründen almış bulunduğu payın bağıntı çeken halde arttığını tamlayan Temsah, 2015 senesinde mevduatlar tarafında yüzdelik 6 yöresinde bulunan katılım bankalarının sektördeki payının Ağustos 2021 bakımından yüzdelik 9,5 seviyesini aştığını ve mevduat büyüklüğünün 378 bilyon liraya ulaştığını anlatım etti.

Temsah, deli dolu büyüklükte 2015 senesinde yüzdelik 5 yöresinde bulunan katılım bankalarının Ağustos 2021 bakımından sektördeki rakamlarını yüzdelik 7,5'e derece çıkardığını aktardı.

Aktif büyüklükte ise 509 bilyon teklik seviyesine vasıl katılım bankalarının doğacak çağda de büyümeye bitmeme edeceğini anlatım fail Temsah, şöyleki bitmeme etti:

"Özellikle çöküntü dönemlerinde gerçek sahası ehemmiyetli seviyede destekleyen katılım bankaları faizlerin indirilmiş bulunduğu 2019 ve 2020 yıllarında sektörde ehemmiyetli büyümeler gerçekleştirmiştir. Öte taraftan dijitalleşme dalında da katılım bankaları baş döndürücü çelimli yatırımlar yapıyor ve hazırlamaya da bitmeme edecektir. Kısa ve ölçülü vadede katılım bankaları büyümeye bitmeme edecek ve katılım finans sisteminin büyümesi ve kurumların tamamlanmasıyla hedeflere ulaşılacaktır. 2025 senesinde katılım bankalarının sektörde yüzdelik 15'lik ortak paya ehil olması hedeflenmektedir. Katılım bankaları bu ehemmiyetli gayesi devir kayması ihtimaline rağmen, gerçekleştirebilecek ve ayrıca ötesine ulaşabilecek potansiyele sahiptir."

Temsah, Türkiye’nin faizsiz finans dalında ehemmiyetli potansiyeli bulunduğunu, bulunan potansiyeli harekete giymek ve mali piyasalardan hâlâ ortak tomar hisse kabul eylemek düşüncesince kimi hamlelerin yapılması icap ettiğini söyledi.

"Katılım bankaları da yatırımcısına rastgele devir kazandırmıştır"

Malek Khodr Temsah, Türkiye lazım zamanı ve siyasi bağlarıyla lazım coğrafi konumuyla İslami finans sektöründen hâlâ ortak tomar hisse alabileceği ortak noktada durduğunu söyledi.

Bu noktaya ilerlerken planlanan adımlardan birisinin de İstanbul Finans Merkezi olduğuna tamlayan Temsah, İstanbul Finans Merkezi ile Türkiye’nin diyalekt ve toptan ortak finans merkezine ehil olmasının amaçlandığını bildirdi.

Temsah, mutlak bankalarla değil ortak mali ekosistem görüntülemek bunun şeklinde halk mali kuruluşlarla elbirliğiyle dünkü ortak binanın düz yazı edildiğini anlatım etti.

İstanbul Finans Merkezi ile katılım bankacılığının yanı sıra, borsa envestisman fonları, sigorta şirketleri, sukuk sahalarında da nema bölgeyi oluşacağını dile getiren Temsah, şu değerlendirmeleri yaptı:

"2025 hedeflerinde katılım bankacılığının Türk bankacılık sisteminde almış bulunduğu payın ve Türkiye’nin toptan finans sisteminden almış bulunduğu payın artarak çoğalması düşüncesince İstanbul Finans Merkezi eleştiri ortak noktada duruyor. Ayrıca paydaşlık sürekli finansman düşüncesince gerekenlerin yapılması hem ortak finans merkezi olması düşüncesince tıpkı sürede uygulayım bilimi tarafında gelişmelere fut düzmek düşüncesince vazgeçilmez ortak boyut namına öne çıkıyor. Yalnızca ortak biçim yapımı değil mevzuat ve ayarlama dalında da kimi gelişmelerin yaşanması bekleniyor. Yurt dışı yatırımların önünün açılması düşüncesince dünkü düzenlemelerin gelmesi gerekiyor. Ayrıca Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi koordinasyonunda katılım finansın gündeme alınarak Türkiye’nin finans yaşamına ilişikli vizyonunda arazi bulması bu sahanın bugününe müspet ortak zevahir sunmuş bulunduğu kabilinden geleceği düşüncesince enikonu önemli. Kamunun bu alandaki araştırı ve ihya faaliyetlerine bitmeme etmesi bu sahanın hâlâ da güçlenmesini sağlayacaktır. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da bu minvaldeki açıklamaları katılım finansın önünü açacaktır. İstanbul Finans Merkezi’nin faizsiz finans açısından da biçim özelliği taşımasına müteveccih meydana getirdiği açıklamalar, projenin öneminin hâlâ da dobra anlaşılmasını sağlamıştır."

Temsah, İstanbul Finans Merkezi ile katılım finans sisteminin hem kurumlarını sağlamlaştıracağını tıpkı sürede dünkü şirketler kazanacağını belirtti.

Bunun kararında lazım toptan finans piyasalarından lazım İslami finansın yayılmış bulunduğu ülkelerden kapital ve envestisman olasılığı artacağını anlatım fail Temsah, yerleşme dışı yatırımcıların Türkiye'nin katılım finans bölgesine ilgisine bağlı şu açıklamalarda bulundu:

"Türkiye’de katılım finans, Albaraka Türk’ün kurulduğu geçmiş günden buyana doğrusu kısaca 40 senedir çelimli ortak görünüme sahip. Özellikle kamunun da üç bankayla katılım finans sektörüne girmesi bu sahanın ehemmiyetli ortak potansiyele ehil bulunduğunu ve sektöre mahsus itimatı gösterir. Türkiye’de makroekonomik siyasa ve iç ve aut politikada devir zamane riskler artsa da bankacılık sahası rastgele devir çelimli kapital yapısı ve kalifiye insanoğlu kaynağıyla sert yapısını sürdürmüştür. Bankacılık sistemine koşut namına katılım bankaları da yatırımcısına rastgele devir kazandırmıştır ve mali namına müspet ortak zevahir sunmaktadır. Türkiye’deki katılım bankacılığı kapital yanındaki gücü, NPL ve karşılıklar yanındaki görünümüyle deli dolu kalitesi açısından çelimli ortak algıya sahip. Aynı sürede katılım bankalarının dijitalleşmeye ve girişimciliğe verdiği önem, inovasyon dalında atılmış adımlar yerleşme dışı finans çevreleri çeşidinden da candan izlem ediliyor. Türkiye'mizin ehil bulunduğu dinç nüfusla baş başa katılım bankacılığının daha potansiyelini dört dörtlük namına gerçekleştirememiş ortak dal olması nedeniyle bu düzlük rastgele devir bağıntı uyandırıyor."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ