USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Yahudi yerleşimciler Kudüs’te Hristiyan mezarlığını bozma etti

İşgal altındaki Doğu Kudüs’te birlikte takım Yahudi yerleşimci, Hristiyanlara ilişik mezarlığa saldırarak kabirlere dokunca verdi.

Yahudi yerleşimciler Kudüs’te Hristiyan mezarlığını bozma etti
04-01-2023 16:10
Kudüs

Yılbaşı tatili bulunan 1 Ocak Pazar günü, Doğu Kudüs’teki Sion Tepesi’nde yer meydan Protestan mezarlığına çaktırmadan giren Yahudi yerleşimciler, otuzdan müşterek tomar mezarı bozma etti.

Güvenlik kameralarına yansıyan görüntülere göre, 2 Yahudi yerleşimci, zamanı kabirlerdeki mermer put sembollerini kırarak, ikonlara dokunca verdi ve moloz parçalarını etrafa attı.

Mezarlıktan mesul Kudüs Piskoposluk İdaresinden meydana getirilen yazılmış açıklamada, "kipa ve ‘tallit’ giyen canlı yaşlardaki minimum 2 vandalın, bir aşırı tarihi, otuzdan müşterek tomar sin taşını bile bile ve acımasızcasına parçaladığı” belirtildi.

Tahrip edilen sin taşları arasında, mezarlığın bitişiğindeki Kudüs Üniversite Koleji'nin kurucusu Protestan Piskopos Samuel Gobat'ın büstünün de bulunmuş yer aldığı hece taşı ile İngiliz mandası zamanına ilgilendiren 3 Filistinli kolluk memurunun mezarları bulunmuş yer aldığı kaydedildi.

Birçok taş haçın da "vandalların saldırısından nasibini aldığı" vurgulanan açıklamada, “Bu da bu kabahat eyleminin dini fanatizm ve Hıristiyanlara huzur nefretten kaynaklandığını açık açık gösteriyor.” ifadelerine yer verildi.

Saldırının “terör suçu” kendisine nitelendirildiği açıklamada, “Kudüs Piskoposluk İdaresi, bu disiplinsiz hürmetsizlik eylemlerini kınıyor ve bağlılık makamları, tiksinti suçlarıyla bağlılık hukuklar da karışma iktisap etmek kıl payı yasaların müsaade verdiği seviyede bu yıldırı suçlarının faillerini aramaya, tutuklamaya ve kovuşturmaya çağırma ediyor.” çağrısı yapıldı.

“Artan müşterek ayrımcılık ve dışlama görüyoruz”

Kudüs Anglikan Başpiskoposu Husam Naum da mezarlıkta gazetecilere meydana getirdiği açıklamada, “bu cins vandallık olaylarının müşterek elan tekrarlanmaması düşüncesince muktezi adımları atacaklarını” vurgulayarak, “Kudüs sulh yurdudur, lahut mekanların yurdudur. Tüm insanoğlu ortada umut, sulh ve huzurun ışığı olmaya bitmeme edeceğiz.” dedi.

“Artan müşterek ayrımcılık ve dışlamayla” huzur karşıya olduklarını dile getiren Başpiskopos Naum, şu şekilde bitmeme etti:

“Tükürmek, vandalizm, kilise ve mezarlıklara atılım denli tiksinti söylemi ve tiksinti suçlarının yükselişi dikkatimizi çekiyor. Bunlar, kişilerin birbirine hoşgörüyle yaklaştıkları, birbirlerini yer aldığı denli bildirme ettikleri müşterek yerde olmadığımız görüntüsü vermektedir. Artan müşterek ayrımcılık ve dışlama görüyoruz. Bu da Kudüs kentinde canlı bizi hakkıyla üzmektedir.”

“Adalet yerini bulmuş olana denli sin taşlarını onarım etmeyeceğiz”

Başpiskopos, Yahudi yerleşimciler kabilinden mezarlığa müteveccih bu cins saldırıların elan önceki de yüz kere yaşandığına ayraç etti.

Hristiyan ilmek adamı, 2014’te mezarlığa planlı saldırıda 40'tan müşterek tomar sin taşının kırıldığını belirterek, matbuat mensuplarına, elan önceki alıngan sin taşları üstündeki onarım izlerini gösterdi.

Başpiskopos, “Ancak bu defa onarım etmeyeceğiz. Adalet yerini bulmuş olana ve sorumlulardan matematik sorulana denli hakeza kalacaklar.” ifadelerini kullandı.

Öte taraftan İsrail polisinden meydana getirilen açıklamada, Zion Dağı’ndaki Protestan mezarlığında baş döndürücü sayıda sin taşının değiştirme edildiğine ilişkin müşterek suç duyurusu katılması üstünde ekiplerin görüngü durumunda tetkik meydana getirdiği ve görüngü üstünde sormaca başlatmış yer aldığı kaydedildi.

İşgal altındaki Doğu Kudüs’te Mescid-i Aksa’nın da bulunmuş yer aldığı Eski Şehir’in bitişiğindeki Sion Tepesi’nde mevcut mezarlık, 1848’te Osmanlı çağında Protestan Hristiyanlara tahsis edilmişti.

Kudüs Eski Şehri’nde mevcut Hıristiyan lahut mekanları ve ilmek insanları, yoğun pıtrak bağnaz Yahudi yerleşimcilerin atılım ve tacizlerine sunulan kalıyor. Yahudi yerleşimciler, Müslümanlara müteveccih hüküm eylemlerinin yanı sıra, Hristiyan ilmek insanlarına “tükürme” ve mezarlıklara dokunca ita denli eylemleriyle gündeme geliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ