USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Yazılım ve dubara ihracatına müteveccih toy dayanak paketi geliyor

Ticaret Bakanlığı, hile ve yazılım sektörlerindeki ihracatın şimdi da artırılması düşüncesince acemi ortak dayanak noktası programı hazırlıyor.

Yazılım ve dubara ihracatına müteveccih toy dayanak paketi geliyor
08-12-2021 11:49
Ankara

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, yazılım ve dubara sektörlerine has E-Turquality (Bilişimin Yıldızları) dayanaklık etmek programı hazırlandığını açıklarken, mevzuya bağlı detaylar alçalma konusu oldu.

AA muhabirinin Bakanlıktan edinmiş olduğu bilgilere göre, hizmet sektörlerinin aut ticaretteki önemi değme güzeşte çağ artıyor, 2010 yılından beri, sene bazında hizmet ticareti dünyalık ticaretinden şimdi aceleci nema gösteriyor.

Bu kapsamda Ticaret Bakanlığı içerisinde Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğü kuruldu ve bilişim sahası bu çerçevede ele alınmaya başlandı.

Bilişim sektöründe çalışkanlık yayınlayan şirketlerin, dünkü pazarlara açılmaları ve arsıulusal arenada rakiplik güçlerinin geliştirilmesi bunun şeklinde emlak dışına müteveccih gerçekleştirecekleri masraflar Bakanlık çeşidinden destekleniyor.

Bakanlık, dünkü çağda dünyada ve ülkede yaşanmış bulunan iktisadi dönüşümler ve öngörülen hedefleri menfez önüne alarak ihtisaslaşmaya mebni dayanaklık etmek unsurlarını ön plana çıkarmayı hedefledi.

Bu kapsamda, dünyada geçerli güzel örnekler dikkate alınarak, bilişim sektörünü ciddi birlikte vizyonla yavaş yavaş emlak dışına anahtar ve ülkeye döviz kazandıracak birlikte emek vermek düşüncesince tedbir yapıldı.

Bakanlık, hizmet ve bilişim sektörüne müteveccih destekleri dünkü birlikte tatlı ve ciddi yerine ele almayı, uygulamaya değgin hususlarda bazı kolaylaştırmalar yapmayı ve çalışan sıfır kimi dayanaklık etmek unsurlarında da iyileştirmeler yapmayı planladı. Bu çerçevede lüzumlu icraat tamamlanarak mevzuat taslakları hazırlandı.

Bu süreçte sektörde emlak dışına müteveccih çalışkanlık yayınlayan teşrikimesai kuruluşları, topluluk ve birlikler, firmalarla 100’den birlikte tomar mülakat ve derinti yapıldı.

Ar-Ge yoğun, faziletli teknolojili ve ilişik kıymeti faziletli sektörlerdeki şirketler dünkü dayanaklık etmek programının mihrak noktası yerine belirlendi. Böylelikle desteklerden faydalanan kuruluşların kapsamının genişletilmesi de sağlanacak.

Yazılım, sayısal oyun, e-spor, mali yazılım ve teknolojiler, bileşimli zeka, siber güvenlik, zeki kent sistemi hizmetleri, telekomünikasyon, data merkezi, korku ve haberleşme hizmetleri, dizge görev ve dayanaklık etmek hizmetleri, bilişim mühendislik hizmetleri ve sayısal vasıtalık platformları hizmetleri kabilinden potansiyeli bulunan ast sektörler de artık desteklenecek. Bakanlık, böylelikle bilişim ast sektörlerinin tamamını kucaklayarak, ihracatın kâffesi dünya geneline yayılmasını amaçlıyor.

Yeni çalışmayla, ihracata tedbir ve kurumsal sığa tevlit destekleri, ihracatta marketing ve pazarda tutundurma destekleri ve faziletli ilişik değere müteveccih E-Turquality Desteği ile 3 kademeli dayanaklık etmek programı tasarlandı.

Yeni dayanaklık etmek programının ulaşılması kolay, anlaşılabilir ve uygulanabilir olması da öngörüldü.

Son aşamada, inovasyonun heveslendirme edilmesi ve arsıulusal pazarlarda rakiplik edebilecek lehçe ve global "unicorn"ların oluşturulmasına müteveccih "terzi işi" tatlı bilişim sektörüne hususi dünkü dayanaklık etmek unsurlarını içeren Bilişimin Yıldızları Programı desteği de yaşama geçirilecek.

Mevcut desteklerin kapsamı ve oranları artırılıyor

Önceki dayanaklık etmek programlarından edinilen tecrübeler ve sektörel talepler çerçevesinde dünkü E-Turquality Programı ile bulunan Turquality desteklerinin kapsamını genişletilirken, kimi dayanaklık etmek oranlarında ve fevk limitlerinde artım sağlanması hedeflendi.

Bu kapsamda, yaşama geçirilmesi planlanan kimi dünkü dayanaklık etmek unsurları şöyle:

"Teknohızlandırıcı teşrikimesai kuruluşu plan desteği, arsıulusal ilişik altın bilişim müteahhit plan desteği, emlak dışı münakasa desteği, arsıulusal uygulayım bilimi marketing ofisleri desteği, hizmet marketing platformlarına üyelik desteği, yazılımcılar düşüncesince simülatör/test ekipmanı isticar desteği, emlak dışı oyun, kol ve filmlerde Türk mahsul yerleştirilme desteği, emlak dışı kontrol desteği, emlak içi arsıulusal fuar desteği, data merkezi desteği, şimal emlak dışı ofisleri desteği, emlak haricinde beledi kuruluşa ilişik oyun/yazılım/aracılık platfomu alımına müteveccih müşavirlik desteği, patent/fikri sahiplik hakkı alıntı desteği ve yazılım/oyun/mobil yürütüm imtihan desteği."

Ayrıca, bilişim dalının emlak dışına açılımında girdi yerine yerel ve ulusal yazılım, tesisat ve hizmetlerin kullanılmasının heveslendirme edilmesi düşüncesince yerel mülkü kullanması desteği de verilecek.

E-Turquality programının çalışan ve velut yönetilmesi, kurumsallaşması, strateji ve başarım analizinin takip edeni bunun şeklinde mekanizmalar da oluşturulacak. Böylece bilişim sektörüne dökme amme kaynakları matematik verilebilirlik çerçevesinde, çalışan ve velut kullanılacak.

Bakanlık, baş döndürücü endamsız müddette dünkü desteklerin tanıtımının yapılmasını planlıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ