USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Yemen'de çatışmalar zımnında okulları yıkılan öğrenciler çadırlarda eğitim görüyor

Yaklaşık 7 senedir iç savaşın sürdüğü Yemen'in birtakım bölgelerinde yüzlerce öğrenci, çadırlarda ve kulübelerde çetince şerait altında eğitimlerini sürdürmeye çalışıyor.

Yemen'de çatışmalar zımnında okulları yıkılan öğrenciler çadırlarda eğitim görüyor
02-12-2021 12:56
Aden

Yemen'de İran destekli Husiler ile hükümet güçleri ortada bitmeme fail çatışmalar en şişman ziyanı ülkenin geleceği ufaklıklara veriyor.

Okulları yıkılan yada şişman dokunca gören öğrenciler herhangi birlikte şeye karşın eğitimlerine bitmeme edebilmek düşüncesince engebeli, dallı budaklı badiye yollarını aşarak, birlikte biçimde sınıfa dönüştürülen çurçur çadırlara ulaşıyor. Bazıları bu güçlü seyahate örtüsüz ayakla çıkarken, ak yazılı olanlar at sırtında kez alıyor.

Büyük çoğunluğunun ekol çantası bile bulunmuyor. Bu vaziyetteki öğrenciler un ve düğü çuvallarını ekol çantası adına kullanıyor.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi ilkgüz ayında Yemen'de çatışmalar dolayısıyla 2 bin 500'den birlikte tomar okulun dokunca gördüğünü yahut yıkıldığını, bu durumun 2 milyondan birlikte tomar öğrenciyi tahsilden yoksun bıraktığını açıkladı.

Yıkılan okulların yakınlarına mayın ve patlayıcı yerleştiriliyor

Hacce vilayetine ilişkin Midi ilçesinde yıkılan Ali bin Ebu Talib Okulu Müdürü Abdulah Tayyib, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, çadırlarda eğitim gören öğrencilere esna düzenlemek düşüncesince yıkılan, dokunca gören okullara gittiklerini fakat bu ziyaretlerin de kazalı ve güçlü bulunduğunu söyledi.

Sahil kentindeki hepsi okulların ağız ağıza yıkık, etraflarının da mayın ve patlayıcılarla kuşatılmış bulunduğunu tamlayan Tayyib, "Öğrencilerin oturabileceği sıraları ararken, mühendislik kadrosunun sebebiyle çabucak birlikte okulda 15'ten birlikte tomar patlayıcının temizlendiğini gördük." dedi.

Okullarına mukayyet 350'den birlikte tomar mektepli bulunduğunu kail Tayyib, ailelerin çanta ve resmî elbise alabilecek vaziyetleri olmadığını, aşırı sayıda öğrencinin de törensiz kadem okula geldiğini belirtti.

Yemen ordusundaki Mayın Temizleme Mühendislik Bölümü Başkanı Tuğgeneral Yasir er-Ruhani ise savaşın başlamasından buyana Hacce kentinin kurtarılmış bölgelerinde 50 binden birlikte tomar mayın, patlayıcı ve patlamamış cephane temizlediklerini aktardı.

Ruhani, patlayıcıların çoğunun evlerin, yolların ve okulların yakınına yerleştirilmiş halde olduğuna dikkati çekti.

Öğrencilerin çoğunun ekol çantası ve üniforması yok

Midi bölgesindeki Eğitim ve Öğretim Ofisi Müdürü Fatma Cemal Cerbihi de yüzlerce öğrencinin erinç karşıya kalmış yer aldığı vaziyeti şöyleki anlattı:

"İlçedeki öğrencilerin yüzdelik 70'inden ilavesi ekol çantası adına un, düğü ve şeker hastalığı hastalığı çuvallarını kullanıyor, yüzdelik 80'i kısaca kestirmece 800 öğrencinin ise ailelerin hesaplı vaziyetleri dolayısıyla üniforması yok."

Cerbihi, "Öğrencilerimiz üç senedir çadırlarda, kulübelerde güneşin altında, badiye tozunun, efsanevi ve motor seslerinin bulunmuş yer aldığı güç birlikte ortamda öğüt görüyor." ifadelerini kullandı.

Midi'nin de aralarında bulunmuş yer aldığı hepsi ilçelerde, koşullar dolayısıyla rüştiye seviyesindeki eğitim periyodunun kalacak noktaya geldiğini kaydeden Cerbihi, bu yüzden aşırı sayıda çocuğun çarşılarda çalışmaya başladığını ve okulu bıraktığını aktardı.

Öğrencilerin bilgilerinin tutulacağı elektronik beyin bile yok

Hacce'ye ilişkin Hiran Bölgesi Eğitim Müdürü Muhammed Hüseyin Avvam, ağız ağıza yıkılan dü ekol karışma iktisap etmek az daha bir aşırı yenilemeye eksikli 11 ekol bulunduğunu söyledi.

Avvam, "İlçede 3 bin 400'den birlikte tomar mektepli ağaçların altında, kulübelerde, camilerde ve aksi mekân koşullarında eğitim görüyor." dedi.

İlçedeki Eğitim Müdürlüğü ve okullardaki öğrencilerin verilerini arşivleyecek birlikte bilgisayarının bulunmadığına ayraç fail Avvam, hepsi mektepli bilgilerinin elinde tuttuğu telefonda bulunduğunu söyledi.

Kurtarılmış bölgelerdeki çocukların, savaşın ve kuşatmanın bedelini ödemeye bitmeme ettiğini, eğitim sisteminin finansman eksikliği, hepsi ufaklıklara güvenli, adaletli ve sürdürülebilir işlev sağlayamama kadar sorunlarla erinç karşıya bulunduğunu aktaran Avvam, "Tüm ilçelerde, köylerde ve yerinden edilenler düşüncesince kurulan kamplarda eğitim periyodunun bitmeme etmesi düşüncesince gönüllülüğün anne maslahat yer aldığı söylenebilir." diyerek konuştu.

Öğretmen de mektepli de anlaşma derdinde

Öğretmen Ali Abduh Tayyib ise aylık kesintisi ve erdemli fiyatlar dolayısıyla eğitim sektöründeki heveslerinin ve hayallerinin yıkıldığını söyledi.

Boğucu birlikte kuşatmanın ortasında ve Husilerin ekincilik ürünlerinin pazarlara ihracatını engellediği koşullarda çiftliğinin birlikte tane anlaşma deposu olduğuna ayraç fail Tayyib, "Çözülebilecek kadar görünmeyen, çabucak küsurat ve şiddetlenen zorluklarla erinç karşıyayız. Öğretmen de mektepli de ailelerine arkalamak düşüncesince anlaşma deposu arayışı içinde." ifadelerini kullandı.

6 milyon çocuğun tahsilden yoksun kalabileceği uyarısı

BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) orak ayı ayında yayımladığı raporda, Yemen'de eğitimleri aksayan evlatların sayısının 6 milyona ulaşabileceği uyarısında bulundu.

Öğretmenlerin üçte ikisinin (170 binden birlikte tomar öğretmen) dört senedir derneşik aylık alamadığı ve ailelerinin geçimini iletmek düşüncesince öğretmenliği çoğaltmak durumunda kaldıkları kaydedilen raporda, bunun da kestirmece 4 milyon çocuğun şimdi eğitim kabul etme şansını yitirme riskiyle erinç karşıya kalması anlamına geldiği aktarıldı.

"Son altı yılda Yemen'deki arbede taraflarının saflarında 3 bin 600'den birlikte tomar çocuğun tabanca dibine alındığı" tamlanan raporda, Mart 2015-Şubat 2021 zamanında kestirmece 3 bin 300 çocuğun öldürüldüğü, 465 eğitim tesisinin saldırıya uğramış yer aldığı ve askeri amaçlarla kullanıldığı tabir edildi.

Aynı raporda, "5-17 gözyaşı arası Yemenli evlatların yüzdelik 17'sinin, kısaca hep 3,1 milyon bebek çalışıyor ve Yemen'deki hesaplı yıkılış dolayısıyla şu anda şimdi birlikte tomar etkin çocuğun olması muhtemeldir." ifadeleri kullanıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ