USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Yemen'de "esir takası dosyası" şümullü hal bekliyor

Yemen'de Suudi Arabistan öncülüğündeki ortak yönetim güçlerinin desteklediği hükümet ile İran destekli Husiler ortada çetrefilli müşterek insancasına madde bulunan "esir takası dosyası" muhit ortada sağlanacak şümullü müşterek hal bekliyor.

Yemen'de
14-10-2021 12:05
Yemen

Yemen'de Suudi Arabistan öncülüğündeki ortak yönetim güçlerinin desteklediği hükümet ile İran destekli Husiler ortada çetrefilli birlikte insanca özellik bulunan "esir takası dosyası" çevre ortada sağlanacak şümullü birlikte hal bekliyor.

Yemen'de düzenlenen evcil aralık buluculuk çabaları kararı tahminî 2 hafta önceki Taiz vilayetinde meydana getirilen birlikte takas anlaşmasıyla Husilerden 70 insana cevap hükümet güçlerinden 136 insanoğlu başıboş bırakıldı.

Özellikle Birleşmiş Milletler (BM) yahut Uluslararası Kızılhaç Komitesinin çabalarından uzak, ağız ağıza evcil aralık buluculuk temelinde meydana gelen en iri anlaşmalardan birinde kalburüstü son katılması Yemenlilerin umutlarını yeşertti.

Hükümet güçleri ve Husiler ortada ülkenin ayrımlı cephelerinde sabık zamanlarda meydana getirilen birlikte aşırı esir takası anlaşmalarında herhangi birlikte dü yandan beş on insanoğlu başıboş bırakılmıştı.

Yemen'de bugüne genişliğinde bir aşırı "Kaçırılanların Anneleri Birliği" kabilinden birleştirme edilen ve tamamı mahkum ve tutukluların başıboş bırakılması mergup onlarca gıcırtı düzenlendi.

Esirler dosyası, Yemen'de çatışan tarafların BM nezdinde tahminî 6 yıldan bu yana yürüttüğü müzakerelerde kesim konusu bulunan en ehemmiyetli konulardan bir tanesi sayılıyor.

Kesin adet bilinmiyor

Yemen'de senelerdir bitmeme fail iç savaşta, aralarında politik nedenlerle alıkonulanların da bulunmuş olduğu binlerce insanoğlu tutuklandı yahut esir düştü.

Hâlihazırda esirlerle ilişik değişmez birlikte resmi sayım bilimi namevcut fakat hükümet ve Husiler, 2018 nihayetinde İsveç'te gerçekleştirdikleri görüşmelerde herhangi birlikte dü yandan tahminî 16 bin esirin listesini sunmuştu.

Bu tarihten sonraları herhangi birlikte dü yandan da aşırı sayıda insanoğlu alıkonulmuş olabilir. Aynı sürede seneler zarfında esir takasları ve başıboş bırakılanlar da ha fakat esir sayılarıyla ilişik resmi gündeş birlikte dizelge açıklanmadı.

En iri esir takası anlaşması

Hükümet güçleri ile Husiler arasındaki en iri esir takası anlaşması, BM ve Uluslararası Kızılhaç Komitesinin aralık buluculuğunda Ekim 2020'de uygulandı.

Yemen hükümeti ile Husiler ortada 2018 nihayetinde imzalanan Stockholm Anlaşması'na dayalı geçim kararında 15'i Suudi Arabistanlı ve 4'ü Sudanlı iktisap etmek kıl payı herhangi birlikte dü yandan mecmu 1056 esir başıboş bırakıldı.

Bu anlaşmaya uyarınca tamamı mahkumların gruplar şeklinde başıboş bırakılması planlanmıştı fakat çapraz suçlamalar dolayısıyla elden bu ekip başıboş bırakıldı.

"Husilerin elindeki "seçkin esirler"

Husilerin elinde harp şartlarında esir sakıt veya aykırı duruşlarından ötürü gözaltında tutulan ehemmiyetli esame bulunuyor.

Bu şahıslar arasında, emektar Savunma Bakanı Mahmud el-Subeyhi, Islah Partisinin önder ekibinden Muhammed Kahtan, askeri as Faysal Receb ve Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin kardeşi Nasır Mansur Hadi dikkati çekiyor.

Söz konusu şahıslar 2015 yılı başlarında Husilerce alıkonulmuş ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kabilinden çıkarılan 2216 izlemsel kararla başıboş bırakılmaları istenmişti.

Husilerin bu bireyleri nerede tuttukları bilinmezken, nice insanoğlu hakları tutanağına uyarınca şu anne genişliğinde ailelerinin ziyaretine de müsaade verilmedi.

Yemenli gazeteciler Abdulhalik Umran, Tevfik el-Mansuri, Haris Humeyd, Ekrem el-Velidi de tahminî 6 senedir Husilerin elinde.

Taraflardan "hayali esir listeleri" sunulmuş olduğu suçlamaları

Yemen hükümeti ile Husiler arasındaki sayımsız anlaşmazlığa rağmen, herhangi birlikte dü yan da üsera mevzusunun herhangi birlikte ayrışık askeri ve politik çekişmeden uzak, mutlak insanca birlikte gestalt kendisine değerlendirilmesi gerektiği dair hemfikir.

Ancak probleminin şümullü çözümünü engelleyecek halde tarafların bitirdikleri çapraz suçlamalar dolayısıyla hala ailelerine kavuşmayı muntazır binlerce insanoğlu bulunuyor.

Yemen hükümeti elan önceki nice kere meydana getirdiği açıklamada, "tümüne için tümünün teslimi" prensibi temelinde dört başı mamur esirlerin çapraz takas edilmesi dair iştahlı bulunduğunu bildirmiş, Husiler de çıkışlı adların ağzından benzer açıklamalarda bulunmuştu.

Konunun önündeki en asliye engel, tarafların verilen esir listelerindeki adların "kendilerinde bulunmadığını" encam sürmesi.

Yemen hükümeti, Husileri "hayali listeler" sunmakla suçlarken, Husiler de bire birlikte suçlamaları hükümet bölümüne yöneltiyor ve böylecene bu etap ehemmiyetli birlikte insanca özellik çözümsüz kalmayı sürdürüyor.

Yemen'deki iç harp ve insanca kriz

Uzun süredir politik istikrarsızlığın hüküm sürdüğü Yemen'de İran destekli Husiler ile hükümete ilişkin güçler ortada çatışmalar yaşanıyor.

Husiler, Eylül 2014'ten bu yana hükûmet merkezi Sana ve birtakım sahaların denetimini elinde bulundururken, Suudi Arabistan öncülüğündeki ortak yönetim güçleri ise Mart 2015'ten bu yana Husilere için Yemen hükümetine dayanaklık etmek veriyor

Ülkede 7 senedir geçindiren çatışmalarda 233 bin insanoğlu hayatını yitirdi. BM'ye uyarınca tahminî 30 milyon sözü geçen Yemen'de 22 milyondan birlikte tomar insanoğlu desteğe ve korunmaya gerekseme duyuyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ