USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Yemen'deki İran destekli Husilerin BAE'ye müteveccih saldırılarının geri planında ne var?

Uzmanlar Birleşik Arap Emirlikleri'ni balistik füzelerle önceki kere erek düzlük Yemen'deki İran destekli Husilerin, yer yağı kaynaklarının bulunduğu bölgelerdeki yenilgilerinin öcünü edinmeyi amaçladığını değerlendiriyor.

Yemen'deki İran destekli Husilerin BAE'ye müteveccih saldırılarının geri planında ne var?
19-01-2022 14:54
Ankara

Yemen'in başkenti Sana'yı ve gayrı nazik kimi yerleri 2014'ten beri kontrollerinde markajcı ve 7 senedir Suud Krallığının dayanaklık etmek verdiği hükümet kuvvetleriyle harpte kalın pıtrak Suudi Arabistan'ı amaç meydan İran destekli Husiler, akıbet senelerde BAE'ye müteveccih eylemlerini de artırdı.

Yemen'in Hudeyde Limanı açıklarında BAE'ye ilişik indinde ağırlık gemisine 3 Ocak'ta el koyan Husiler, akıbet yerine 17 Ocak'ta BAE'nin başkenti Abu Dabi'yi İran kökenli balistik roket ve kamikaze insansız iklim araçlarıyla (İHA) amaç aldı.

Abu Dabi'nin Musaffah sahasına planlı atak kararı 3 arz yağı tankerinde patlama meydana geldi, saldırıda birisi Pakistanlı, ikisi Hindistanlı iktisap etmek kıl payı 3 ad yaşamını kaybederken, 6 ad yaralandı.

Saldırıdan endamsız müddet sonraları BAE Dışişleri Bakanlığından meydana getirilen açıklamada, "Bu atak cezalandırılmamış kalmayacak. BAE, bu yıldırı saldırılarına ve gerilimin tırmandırılmasına huzur yanıt hakkını gizli tutmaktadır." ifadeleri kullanıldı.

BAE'ye müteveccih saldırılardan "Yemen Kasırgası Operasyonu" yerine yalan fail Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri, Abu Dabi ve Dubai havalimanları ile gayrı kimi alıngan yerlere düzenledikleri saldırılarda Kudüs-2 ve Zülfikar balistik füzeleri ile Samad ünlü kamikaze İHA'ların kullanıldığını açıkladı.

Yemen'de hükümet güçlerine dayanaklık etmek düşüncesince 2015'te Suudi Arabistan öncülüğünde kurulan ve BAE'nin de toprak almış bulunduğu Arap koalisyonu ise saldırıdan beş altı çağ sonraları Sana'da Husilerin liderlerini iklim saldırılarıyla amaç aldığını duyurdu.

Husilere andıran domestik basın, Sana'ya müteveccih iklim saldırılarında kendilerine ilişikli Havacılık ve Hava Savunma Yüksekokulu Dekanı Tuğgeneral Abdullah Kasım el-Cuneyd'in öldürüldüğünü aktardı.

Yemenli uzmanlara mucibince Cuneyd, Suudi Arabistan ve BAE'ye müteveccih saldırıların arkasındaki anahtar adlardan biriydi.

Bütün bunlarla beraberce Husilerin Başmüzakerecisi Muhammed Abdusselam'ın 10 Ocak'ta Umman'ı görüşme fail İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile saldırının yaşandığı güneş de İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile görüşmesi dikkatleri çekti.

Saldırıların hedefinde alıngan izlemsel yerler vardı

Abu Dabi'de saldırıların düzenlenmiş bulunduğu yerler, BAE hükümetinin arz yağı ve erke sektörlerindeki tamamı faaliyetlerini yürüteç ülkenin millî arz yağı firması ADNOC'a ilişik alıngan izlemsel bölgelerden sayılıyor.

Saldırıda amaç tahsil edilen gayrı noktalardan Abu Dabi Havalimanı ise başkentin dirilik damarı ve BAE'nin ehemmiyetli tesislerinden birisi onama ediliyor.

BAE sebep amaç biçimine geldi?

Husilerin akıbet senelerde BAE'ye müteveccih saldırılarının peşinde yatan en iri sebebin Abu Dabi'nin desteğini meydan Amalika (Devler) Tugaylarının akıbet haftalarda Şebve ve Marib bölgelerindeki cephelerde kaydettiği ilerleme.​​​​​​​ Husilerin bu saldırılarla bölgedeki denklemi öz lehlerine değiştirmeyi amaçladığı söylenebilir.

BAE kabilinden silahlandırılan ve tahminî 30 bin askeri mevcut Amalika Tugayları, hanuman ayının başlangıcında Husilere huzur hükümet güçlerine dayanaklık etmek vererek, günce 50 bin varil arz yağı üretimiyle ekonomiyi ayakta markajcı ve 300 kilometre uzunluğundaki sahiliyle izlemsel konumdaki Şebve vilayetinin tamamını 10 güneş kıl payı endamsız müddette Husilerden gelişememiş aldı.

Gaz ihracatı düşüncesince Umman Denizi kıyısındaki Belhaf Limanı'nı da sınırlarında bulunduran Şebve'nin kaybedilmesi hesaplı kaynakları aşırı hudutlu bulunan Husiler düşüncesince gerçek indinde çarpış oldu.

Kuruluşu 1971'e dayalı Amalika Tugayları, Husilerin tahminî indinde senedir almaya çalışmış bulunduğu Marib bölgesindeki cephelerde de hükümet güçlerinin gerçek kazanımlar elde etmesine araştırma görevlisi oldu.

Amalika Tugayları, akıbet günlerde Marib'e ilişikli Harib dalında de serbest bölgelerin Husilerden alındığını duyurdu.

Husiler, böylecene ülkenin en iri arz yağı yataklarından birine ehil bulunan Yemen'in biricik tabii patırtı yağı lambası lambası üretiminin yapıldığı Marib kentinde de akıbet aylarda verdiği gerçek kayıplarla kimi kazanımlarını yitirmiş oldu.

Husiler, cephelerdeki yenilgilerden sonraları öç peşinde

İran destekli Husilerin, BAE'den arzusunun Yemen'de kendilerine huzur savaşçı gruplardan desteğini çekmesi bulunduğu belirtiliyor.

Ülkedeki akıbet gelişimleri AA muhabirine değerlendiren Yemenli politika uzmanı Yakub el-Atvani, "BAE'den iri dayanaklık etmek meydan Amalika Tugaylarının akıbet günlerde nice alanda ilerlemesi Husileri öfkelendirdi." dedi.

Atvani, BAE'nin Amalika Tugaylarına desteğinin ülkedeki denklemi değiştirdiğini söyleyerek, "Yemen'de askeri ve politik bölgelerde gerginlik değişik yükselecek. Bu da ateşkese ilişikli arsıulusal çabaları menfi etkiler." niteleyerek konuştu.

Tuğgeneral Mesad es-Salahi de Husilerin Abu Dabi'ye müteveccih saldırılarla, BAE'nin direkt desteğini meydan Amalika Tugaylarının arz yağı bölgesi Şebve'yi gelişememiş almasına dişe diş yapmayı amaçladığını söyledi.

BAE destekli güçlerin Şebve ve Marib'de kaydettiği ilerlemenin arkası sıra Beyda dalında de Husileri hezimete uğratabileceğine ayraç fail Salahi, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Husiler akıbet günlerde hem Şebve'de hem Marib'de gerçek darbeler aldı. Amalika Tugayları ve Arap koalisyonunun iklim saldırıları Husilerin canını yaktı. Bu sebeple Husiler, Abu Dabi'deki sivil polis polis tesislere müteveccih saldırılarla öç onama etmek istiyor. Husiler, ortak yönetim hükûmeti güçlerinin saldırılarında askeri liderleri ve gerçek silahlarını kaybetmesinin arkası sıra BAE'yi amaç aldı."

"İran, Körfez'deki komşularına caydırıcı enerjisini ifşa etmek istemiş olabilir"

İran Araştırmaları Merkezi (İRAM) İç Politika Koordinatörü Mehmet Koç ise Husilerin BAE'ye müteveccih saldırılarının art planının 16 Ocak'ta İran'ın batısındaki Hemedan, Kirmanşah ve Senendec kentlerinde mahsus patlama sesleriyle alakalı olabileceğine ayraç etti.

İranlı yetkililerin elan sonraları "yıldırım düşmesinden" kaynaklandığını açıklamış bulunduğu seslerin esasta o bölgedeki askeri noktalara atak olduğuna müteallik gerçek iddiaların olduğunu kail Koç, "Bazı asayiş uzmanları, Kirmanşah'taki roket rampalarının radara yakalanmayan harp uçağı yahut silahlı insansız iklim araçlarıyla vurulduğuna müteallik iddialarda bulundu." ifadelerini kullandı.

Bu olayın arkası sıra Devrim Muhafızları Ordusu'nun içtimai iletişim araçları hesaplarından "İstediğimiz devir istediğimiz yerde dişe diş hakkını kullanacağız." biçiminde paylaşımlar yapıldığını hatırlatan Koç, paylaşımların atak iddialarıyla alakalı olabileceğini söyledi.

Koç, İran topraklarına müteveccih kanıt edilen saldırılarda BAE yahut Suudi Arabistan iklim sektörünün müstamel olabileceğinin değerlendirildiğini anlatım ederek, "İran da Husilerin BAE'ye müteveccih saldırılarıyla Körfez'deki komşularına caydırıcı enerjisini ifşa etmek istemiş olabilir." ifadelerini kullandı.

BAE'nin Körfez ekonomisinin merkezinde olduğuna dikkati çekici Koç, şöyleki konuştu:

"Özellikle Dubai, alanda Doğu ile Batı ortada gerçek indinde ticari üsse dönüşmüş durumda. Bu saldırılar BAE'ye bu imkanlarını gerçek biçimde kaybedebileceğini ve kırılganlığını anımsatma mesajı da taşıyor."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ