USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Yemen'in 'sarı altını' bal iç harp dolayısıyla tükenme tehlikesiyle üzerine karşıya

Yemen'in kalitesi ve ihracattaki oranı hasebiyle "sarı altını" yerine aşina bal, kestirmece 7 senedir bitmeme fail iç harp hasebiyle tükenme tehlikesiyle üzerine karşıya bulunuyor.

Yemen'in 'sarı altını' bal iç harp dolayısıyla tükenme tehlikesiyle üzerine karşıya
29-01-2022 13:36
Yemen

Ülkede arıcılıkla uğraşan binlerce ferdin bal üretimi ve kovanlarında üremeyi tasarruf etmek düşüncesince devir kurnaz yerler ortada arazi değiştirmeleri gerekiyor fakat bitmeme fail çatışmalar bu şahısların hareketine müsaade vermiyor.

Çatışmaların yanı esna yerinden edilmeler ve ekincilik arazilerinin değme ilaçlanmasının da tertemiz kovanlarının kaybedilmesine kez açmış yer aldığı belirtiliyor.

Yüksek nitelikli Yemen balı iç savaştan önce, ülkenin ehemmiyetli hesaplı gelirlerinden bir tanesi idi.

Yüksek gıda ederine eş Yemen balının bu kalitesinin, ülkede mevcut erdemli dağlar, degaje vadiler, yaylalar ve etraflıca kıyılar kabilinden arıların beslenebildiği katıksız özelliklerden kaynaklandığı anlatım ediliyor.

Çeşitli çiçek ve meyvelerin yetişmesine olanak sağlayan iklimin de ülkede ayrımlı bal türlerinin üretimini kolaylaştırdığı kaydediliyor.

Yemen'deki anadan görme arıcılıkta kovana insanoğlu müdahalesinin bulunmaması, çiçek tozu ve tertemiz sütünün katıksız niteliklerini koruyor ve böylece Yemen balı dip ve dobra rengi, içimli tadı, parlak aroması ve erdemli gıda değerinin yanı esna otama niteliği de taşıyor.

Şöhreti Yemen haddini aşan "Sedir balı"

Yemen'deki arıcılar, atalarından kalıt artan ve nesilden nesile dökme bu meslekte "arıların türleri, sınıfları, balın çeşitleri ve kalitesi" dair adeta birer uzman.

Üretilen ballar; arıların bulunmuş yer aldığı bölge, çiçek ve dikme çeşidine uyarınca sınıflandırılıyor kalitesi de bu özelliklere uyarınca belirleniyor. Yemenli arıcılar, arılarını meraların çiçeklenme tarihlerine uyarınca taşıyor.

Pek aşırı çeşidin bulunmuş yer aldığı Yemen'de "Sedir" balı bunların en meşhuru ve en kalitelisi adına biliniyor. Şöhreti Yemen'le hudutlu kalmayan Sedir balı, dünyanın en adlı sanlı ve en fiyatlı balları ortada arazi alıyor.

Şeker hastalarının tercihi "Sumur balı"

Yemen'in müşterek gayrı ehemmiyetli bal şekli de dikenli ağaçların bulunmuş yer aldığı alanlarda imal edilen "Sumur" balı.

Diğerlerine uyarınca az buçuk elan dip mülevven bulunan bu bal, Hadramevt kabilinden erdemli yerler ile İbb, Zemar, Sana ve Taiz kabilinden dağlık yerlerde üretiliyor.

"Sumur" balının nebati insülin ihtiva ettiği düşüncesince diyabet hastalığı hastalarının tedavisinde hayır yer aldığı düşünülüyor. Yemenliler bu balı uykuluk rahatsızlıkları, anemi ve ilgisiz algınlığı ile işkembe ülseri kabilinden hallerde kullanıyor.

Yemen'in tür kalem balları

Keskin tadıyla bilinen, tüketildikten müşterek iki vakit sonraları caba boğazda yanma hissi bırakan "Es-Sal" balı ise uzmanlar çeşidinden otama bunun şeklinde yeğleme edilen müşterek tür.

"Es-Selam" (barış) balı ise ülkenin batısında, Kızıldeniz kıyısında arazi düzlük Tihama bölgesi ile El-Mahvit ilinin dağlık kesimlerindeki "barış" çiçekleriyle sönümsüz arılar çeşidinden üretiliyor.

"Dağ" balı dağlık bölgelerdeki çalılar ve kimi çiçeklerden sönümsüz arıların çeşidinden üretiliyor ve acele donmasıyla biliniyor.

Senenin çoğunda üretilebilen "El-Merai" balı ise pazarda makul fiyatıyla satışa sunuluyor.

Yemen'de arıcılığın geliştirilmesi

Bal, Yemenlilerin üretimini tasarruf etmek istedikleri ve ehemmiyet verdikleri mahsulat ortada arazi alıyor.

BM'nin 2020 tutanağına göre, Yemen'de halihazırda kestirmece 100 bin önemsiz tertemiz yetiştiricisi bulunuyor. Ülkede müşterek yılda imal edilen kestirmece 1580 titrem balın 840 tonu ihraç ediliyor.

İç savaşla baş başa bal satışı nısıf yarıya azaldı, dış satım ehemmiyetli seviyede düştü

Başkent Sana'da müşterek bal dükkanı mevcut Ebu Abdurrahman Ali, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, etraflıca senelerdir arıcılık ve bal üretimiyle uğraştığını, karşılaşmış yer aldığı kâffesi zorluklara karşın işini tutkuyla hazırlamaya bitmeme ettiğini söyledi.

Bu mesleği dedelerinden devraldığını tamlayan Ali, kimi yerlerin arbede endüstrisi durumuna gelmesinden arıların tagaddi periyodunun de etkilendiğini ve üretimin azaldığını anlatım etti.

Bal ihracatının uğrunda ayrışık engeller bulunduğuna ayraç fail Ali, "Gelir kuru ehemmiyetli seviyede geriledi. İç harp öncesine uyarınca ülkedeki bal satışı kestirmece yüzdelik elli azaldı. İhracata gelince, aşırı ehemmiyetli seviyede düştü." dedi.

Savaşın ve kuşatmaların ihracatı engellediğini, Yemen'e etraflıca süredir iklim dışından ziyaretin olmadığını dile getiren Ali, "Savaştan geçmiş bal Sana Havalimanından yahut hudut kapılarından nice ülkeye ihraç edilirdi." niteleyerek konuştu.

Bal üreticilerinin ve satıcılarının, hareketlerini kısıtlayan ve istihsal miktarlarını ezici dayanıklı aşırı güçlükle dirlik karşıya olduğunu özetleyen Ali, mahrukat derdi zımnında ağaçların kesilmesinin de arıcılığı ehemmiyetli seviyede menfi etkilediğini vurguladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ