USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Yemenli uzmanlara mucibince ülkede siyasal ve askeri boyut sabık yıldan şimdi biçimsiz olabilir

Uzun senelerdir savaşın egemenlik sürdüğü Yemen'de, uzmanlar siyasal ve konuşu göstergeler ışığında 2022 yılının ortak eski yıldan elan biçimsiz geçeceğini düşünüyor.

Yemenli uzmanlara mucibince ülkede siyasal ve askeri boyut sabık yıldan şimdi biçimsiz olabilir
02-01-2022 13:07
Yemen

Yemen'de, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon hükûmeti hükûmeti çeşidinden desteklenen yasal yönetime ilişkin güçler ile İran destekli Husiler ortada senelerdir idame eden çatışmalar bu sene Marib ilinde yoğunlaştı.

Savaşın sona ereceği anlamında rastgele müşterek rüya ışığı görülemeyen Yemen'de politik arenada diyalog masasına oturulması düşüncesince sürdürülen diplomatik gayretler ve arsıulusal hamleler de değimsiz oldu.

Ülkede Riyad Anlaşması'na layıkıyla toy müşterek hükümetin kurulmasıyla da çözülemeyen çevre arasındaki anlaşmazlığın bitmeme etmesiyle işler henüz da kompleks müşterek eritme aldı.

Ülkede ilkin politik ve askeri alanlardaki aksi gidişat, ehemmiyetli seviyede gerilemiş haldeki ekonomiye de yansıdı. Ekonomide pınar kıtlığının bitmeme etmesi, istihsal mekanizmasının az henüz saf dışı oluşu, millî dünyalık biriminde ağırbaşlı bedel yitirilmesine ve verim fiyatlarında artışa defa açtı.

Savaş hali, politika ve ekonominin yanı esna iş fırsatlarının olmaması ve gıdaya erişim zorluğu, Yemenlilerin sunulan kalmış olduğu zorlukları katlayarak artırdı.

Ülkede 2014'ten buyana bitmeme fail iç harp insancasına vaziyeti henüz da kötüleştirdi; dirilik kayıplarının ve iç göçmenlerin sayısını dü katına çıkardı.

Yemenli uzmanlar, hepsi bunlar cezaevi önüne alındığında ve ufukta politik eritme görünmemesi zımnında 2022'nin sabık yıldan henüz biçimsiz geçeceğini anlatım ediyor.

Savaşın seyrinin değişmesi askeri güce ilişkin değil

Yemenli araştırman ve politik çözümleyici Yasin et-Temimi, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, "Elimizdeki veriler gösteriyor ki Yemen'deki harp ve kriz, 2022 senesinde insani, askeri ve politik boyutta henüz da ağırlaşarak kötüye gidecek." dedi.

Temimi, savaşın karada ve havada şiddetinin bitmeme etmesinin ve Husilerin politik eritme yolundaki isteksizliği ile Marib'i ele nakil mevzusundaki isteklerinin bunun en ehemmiyetli göstergelerinden bulunduğunu belirtti.

Siyasi çözümün ise halihazırda ufukta görünmediğini anlatım fail Temimi, bunun yanı esna cenup kentlerindeki durumun da iç açıcı olmadığına ayraç etti.

Temimi, Marib etrafında ve maada birtakımı cephelerde Husilerle çatışmaların şiddetlenmesi ve yasal hükümet ile ayrılıkçı Güney Geçiş Konseyi arasındaki husumetin toy yıla henüz dobra beklentilerle girmeye bariyer bulunduğunu vurguladı.

Husilerin savaşın seyrini değiştirecek veya yengi kazanacak derece ehliyetli gücü olmadığını fakat siyasette arazi bölgeye sincap askeri çatışmaları yeğleme ettiğini kail Temimi, Husilerin başkaca Yemenlilerin harp zımnında uğramış olduğu ziyanı dikkate almadığını dile getirdi.

Temimi, 2022'de savaşın seyrinde müşterek farklılık bekleniyorsa bunun askeri güce ilişkin olmayacağını, maada dengelere ilişkin olacağını anlatım ederek, ABD'nin savaşın bitmesi yönündeki baskılarının çarpıcı olabileceğine ayraç etti.

"2022 politik manada henüz biçimsiz olacak"

Yemenli gazeteci Ali el-Fakih, henüz aşkın er ve taharri memuru polis kaybıyla sonuçlanacak askeri tırmanışla baş başa ülkedeki durumun henüz kompleks bir duruma geleceğini ve bunun da siyasetteki karmaşayı artırıp, politik eritme fırsatını azaltacağını söyledi.

2022'nin politik manada henüz biçimsiz olacağını korumak için çaba sarfeden Fakih, "BM temsilcisinin çabalarının da çorak fasit daire canlı kendiliğinden öncekiler derece değimsiz olması bekleniyor. Temsilcinin BM Güvenlik Konseyine verdiği evvel brifing de bunu kanıtlıyor." diyerek konuştu.

Fakih, "Ufukta müşterek eritme görünmüyor, savaşçı çevre diyalog masasına oturmaya hevesli değil, İran destekli Husilerin askeri gücünün çoğalması oranında barışçıl çözüme erişme şansı azalacaktır." diyerek konuştu.

Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyon hükûmeti hükûmeti güçlerinin yollarından sapmasının da ülkedeki durumun kötüleşmesine ulama sunduğunu vurgulayan Fakih, şunları kaydetti:

"Sahadaki müttefiklerine sağlam güvenmeyen, büyüklük kurumlarından ırak yönlendirebileceği silahlı milis güçleri oluşturmayı yeğleme fail koalisyon hükûmeti hükûmeti güçlerinin askeri performansı düştü."

Fakih, ordunun savaşların yürütülmesinde ayırt yaratacak özellikte tabanca ve cephaneden mahrum bulunduğunu ve dü yıldır elinde bulundurduğu yerleri kaybettiğini belirterek, doğacak sene süresince henüz aşkın alanı kaybetmesine defa açabilecek bu durumun bitmeme edebileceğini savundu.

Marib'in kalaba düşüncesince en ağır denklemlerden birisi olduğuna dikkati çekici Fakih, hükümetin burada kontrolünü kaybetmesinin, Husi milislerin kontrolüne döşeme hazırlayacağını, bunun da savaşın bambaşka müşterek etabına geçilmiş olduğu anlamına geleceğini kaydetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ