USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Yemenliler ülkelerindeki harp acılarına karşın Türkiye ile dayanışmada birleşti

Yemen halkı, devletlerinde derinlemesine senelerdir bitmeme fail iç savaşın getirmiş olduğu acılara karşın "asrın felaketi" yerine vasıflandırılan depremlerin peşi sıra Türkiye ile dayanışmayı sürdürüyor.

Yemenliler ülkelerindeki harp acılarına karşın Türkiye ile dayanışmada birleşti
11-02-2023 12:09
Aden

Yemen'de hepsi siyasal ve resmi yetkililerin yanı esna halkın ayrımlı kesimleri, Türkiye'de 10 vilayetin yanı esna Suriye'de de yıkıma kere açan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki Kahramanmaraş merkezli depremlerin meydana geldiği 6 Şubat Pazartesi gününden buyana deprem bölgelerine desteklerini dillendiriyor.

Yemen Başkanlık Konseyi Başkanı Reşad el-Alimi, depremler hasebiyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a taziyet telgrafı gönderdi.

Deprem felaketinde yaşamını yitirenlerin ailelerinin yanı esna Türk hükümeti ve halkına taziyelerini ileten Alimi, Başkanlık Konseyi ve Yemen halkı alegori üzüntülerini aktardı.

Dışişleri Bakanlığı da icra ettiği açıklamada, Yemen hükümeti şekilde ahi devletler Türkiye ve Suriye'yle el birliği içre olunduğunu belirterek, yaşamını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara ise acele felah diledi.

Yemen Bakanlar Kurulu ve Meclisten meydana getirilen açıklamalarda da depremin kere açmış olduğu felakete gönül rahatlığı Türkiye ile el birliği mesajı verildi.

Ülkedeki İran destekli Husilerin Yüksek Siyasi Konsey Başkanı Mehdi el-Meşat da depremden sonradan Türkiye ve Suriye'ye başsağlığı dileğinde bulunmuş olduğu taziyet mesajı yayımladı.

"Bu deprem vakası gelişigüzel yönüyle trajiktir"

Yemenli mebus Şevki el-Kadı, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, "Türkiye ve Suriye'de meydana mevrut bu depremlerle hepsi adamlık kanun boğuldu. Bu deprem vakası gelişigüzel yönüyle trajiktir." dedi.

Deprem felaketinin hepsi şahısların his ve sorumluluklarını harekete geçirecek boyutta olduğuna dikkati çekici Kadı, "Bu sebeple Yemen kabil karabulut ve mesail canlı halklar fark özlük acılarını unutup depremlerde yaşamını kaybedenler düşüncesince Allah'a yakarışta bulundu." niteleyerek konuştu.

Yemenlilerin depremlerden etkilenen bölgelerdeki yanık ve evsizler düşüncesince dualarını sürdürdüğünü dile getiren Kadı, şöyleki bitmeme etti:

"Türkiye ve Suriye'deki kardeşlerimizle el birliği içindeyiz. Dünya ülkelerinden de kıyamet bölgelerine gönül rahatlığı sorumluluklarını alegori getirmelerini bekliyoruz. Bu felakete gönül rahatlığı hızlıca harekete geçerek katkılar sunan hepsi devletleri de ölçüm ediyoruz."

Yemen halkının derinliğine senelerden buyana bitmeme fail iç çatışmalara karşın deprem yerleri düşüncesince elini taşın dibine bırakmak istediğine ayraç fail milletvekili, zımnında olanak sahibi Yemenlilerin nakdi ve dem bağışlarına katıldığını aktardı.

Yemenli ayrımlı gruplardan Türkiye ile el birliği mesajları

Yemen'de tahminî 8 senedir Suudi Arabistan destekli hükümet güçleri ile İran destekli Husiler ortada bitmeme fail çatışmalarda yan bulunan gruplar, "asrın felaketi" şekilde vasıflandırılan Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonradan Türkiye ile dayanışmada birleşti.

Ülkedeki ayrımlı kesimlerden mevrut açıklamalarda, Yemen ile Türkiye arasındaki zamanı çelimli uhuvvet bağlarına ayraç edildi.

Yemen'deki İslami yatkın en şişman siyasal dokuma bulunan Islah Partisi, solcu Yemen Sosyalist Partisi ve erkinci Genel Halk Kongresi Türkiye'yle el birliği mesajları yayımladı.

Ülkede 2014'ten buyana başşehir Sana ve öteki birtakımı önemli yerleri kontrollerinde markajcı Husiler ve güneydeki arızi başşehir Aden ile öteki birtakımı yerlere mütehakkim Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) destekli Güney Geçiş Konseyi (GGK) de depremden sonradan el birliği mesajları verdi.

Yemen halkı da bire müşterek biçimde hem günce yaşamlarında hem de içtimai iletişim araçları paylaşımlarında Türkiye'deki deprem bölgeleriyle dayanışmalarını sürdürüyor.

Yemenli araştırman ve siyasal çözümleyici Yasin et-Temimi, "Yemen halkının Türkiye'yle dayanışması aşırı boyutludur. Bu da Yemenlilerin, haysiyetli müşterek ajandaya erbap sağlam diyar Türkiye'ye gönül rahatlığı minnettarlıklarını yansıtıyor." dedi.

Yemenlilerin Türkiye ile aşırı boyutlu dayanışmasının bire müşterek vakitte dü diyar arasındaki zamanı bağlarını kanıtladığına aksan karşılayıcı Temimi, Yemen'de hepsi halkın Türkiye'nin sunulan kalmış olduğu bu felaketin etkilerini çelimli siyasal yönetimin liderliğinde en çelimsiz müddette geride bırakmasını dilek ettiğinin altını çizdi.

Yemenlilerden Abdullah eş-Şemiri de "Türkiye kalbimizde. Onlar bizim kardeşimiz ve onlara dokunca sağlayan bizlere de dokunca verir." dedi.

Şemiri, Türkiye'de depremde meydana mevrut tahribata müteallik gördüklerinden aşırı etkilendiğini ve bu ateş felaketin sahnelerini ekranlardan izledikçe defaatle gözlerinin dolduğunu kaydetti.

Yemen halkının Türkiye'deki kardeşleriyle el birliği içre olduğunu, bunun da şahısların asaletini ve İslam ümmetinin donanmasına bulunan inançlarını gösterdiğini aktaran Şemiri, Yemen'de senelerdir yaşadıkları savaşın verdiği acıya rağmen, yıkmacı depremin dehşeti karşısında özlük ıstıraplarının ve sorunlarının ferah kaldığına ayraç etti.

Yemenli Ahmed Hasan da Türkiye'de depremden etkilenenleri idare etmek düşüncesince aşırı sayıda Yemenlinin gelişigüzel muhtelif fedakarlığı hazırlamaya apiko bulunduğunu söyledi. Hasan, amma velakin ülkelerindeki koşulların kendilerinin cereyan etmelerine yahut iane etmelerine bariyer bulunduğunu dile getirdi.

Depremzedelere iane çağrıları

Yemenliler Türkiye'de depremin meydana geldiği andan itibaren basında ve içtimai medyada etkileşimde bulunarak depremzedelere iane edilmesi icap ettiğini vurguladı.

Yemenli Gazeteciler Ulusal Örgütü (SADA), Yemenli Kadınlar Birliği ve Yemen İnsan Hakları Gözlemevinin de aralarında bulunmuş olduğu 47 çıplak maşer kuruluşu, yayımladıkları eş açıklamada, Türkiye ve Suriye'deki depremzedelerle el birliği içre olduklarını belirterek, felakete gönül rahatlığı arsıulusal çabaları kombinasyon çağrısında bulundu.

Açıklamada, "Türkiye'nin güneyi ve Suriye'nin kuzeyinde meydana mevrut depremler hepsi dünyada bütünlük ve el birliği içre olmayı gerektiriyor. Yıkıcı depremde yaşamını kaybedenlerin ailelerine en koyu başsağlığı, yaralananlara acele şifalar, depremden etkilenenlere keyif ve esenlik diliyoruz." denildi.

Ortak açıklamada, BM ve arsıulusal kuruluşlara "depremin meydana geldiği hepsi bölgelerde" depremden etkilenenlere gelişigüzel muhtelif desteği sağlamaları çağrısı yapıldı.

Nobel ödüllü aktivist Tevekkül Karman da icra ettiği açıklamada, Türkiye ve Suriye'yi vuran depremden duyduğu koyu üzüntüyü dile getirdi.

Bu felaketin yıkmacı etkilerini sabırla ve kararlılıkla göğüsleyen Türk ve Suriye halkıyla el birliği içre bulunduğunu vurgulayan Karman, Türkiye ve Suriye'deki depremzedelere 1 milyon Türk Lirası bağışta bulunduğunu aktardı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ