USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Yenilenebilir enerji kaynakları, fosil yakıtlardan elektrik üretimindeki artışı durdurdu

Yılın önce yarısında global elektrik talebi sabık senenin ayrımsız zamanına layıkıyla 389 teravatsaat, yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretimi 416 teravatsaat arttı.

Yenilenebilir enerji kaynakları, fosil yakıtlardan elektrik üretimindeki artışı durdurdu
05-10-2022 10:02
İstanbul

Yenilenebilir enerji kaynakları, 2022'nin geçmiş yarısında toptan elektrik talebindeki artışın tamamını karşılayarak fosil yakıtlardan elektrik üretiminde muhtemel yüzdelik 4'lük, yakıt maliyetlerinde 40 bilyon dolar ve emisyonlarda 230 milyon titrem karbondioksit eşdeğeri artışı önledi.

Enerji akıl kuruluşu Ember'in toptan elektrik talebinin yüzdelik 90'ını anabolizma fail 75 ülkenin verilerini çözümleme ederek hazırladığı ve 2021-2022'nin geçmiş yarılarının karşılaştırıldığı Küresel Elektrik Yarı Yıl Bulguları tutanağına göre, bu senenin geçmiş yarısında toptan elektrik talebi 389 teravatsaat (yaklaşık yüzdelik 3) artış gösterdi.

Rüzgar, devir ve hidroelektrikten elektrik üretimi ise 416 teravatsaat (yüzde 12) artarak toptan elektrik talebindeki artışın üstünde büyüdü.

Rüzgar ve devir enerjisinden elektrik üretimi bu senenin geçmiş yarısında güzeşte senenin bire birlikte zamanına uyarınca 300 teravatsaat artışla toptan elektrik talebindeki artışın yüzdelik 77'sine denk oldu. Çin'de yel ve devir enerjisi üretimindeki artış biricik başına elektrik talebindeki artışın yüzdelik 92'sini, ABD'de yüzdelik 81'ini ve Hindistan'da yüzdelik 23'ünü karşıladı.

Rüzgar ve devir enerjisinden elektrik üretimindeki gelişme bu senenin geçmiş yarısında toptan elektrik talebindeki artışın dörtte üçünü, hidroelektrik ise art kalanını karşıladı.

AB ve Hindistan'da kömürden elektrik üretimi arttı

Yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimindeki büyümenin birlikte kararı olarak, fosil yakıtlardan elektrik üretimi çabucak yüzdelik 0,1 artış gösterdi. Kömürden elektrik üretimi bire birlikte devirde 36 teravatsaat (yüzde 1) ve gazdan üretim 1 teravatsaat (yüzde 0,05) azaldı.

Bu boyut yer yağı ilkin iktisap etmek neredeyse gayrı fosil yakıtlardan elektrik üretiminde gözlenen 42 teravatsaatlik artışı dengeledi.

Avrupa Birliği'nde (AB) kömürden elektrik üretimi yüzdelik 15, Hindistan'da yüzdelik 10 artarken, Çin'de yüzdelik 3 ve ABD'de yüzdelik 7 geriledi.

Yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimindeki gelişme evren genelinde fosil yakıt kaynaklı elektrik üretiminin yüzdelik 4 artmasını engelledi. Yenilenebilir enerjideki gelişme yakıt maliyetlerinde 40 bilyon dolar ve emisyonlarda 230 milyon titrem karbondioksit eşdeğeri artışı da önledi.

Enerji sahası kaynaklı emisyonlarda üstün dereceli riski

Bu senenin geçmiş yarısında fosil yakıtlardan elektrik üretimindeki duraklamaya rağmen, orak ayı ve ağustos devrinde kömür ve gazdan elektrik üretiminde artış gözlendi. Bu boyut enerji sahası kaynaklı karbon emisyonlarının bu sene güzeşte sene eriştiği üstün dereceli seviyeyi aşma riskini de oluşturuyor.

Ember Kıdemli Analisti Malgorzata Wiatros-Motyka, tutanağa bağlı değerlendirmesinde, yel ve güneşin enerji krizinde menfaatlerini kanıtladığını belirterek, şunları kaydetti:

"Pahalı ve çevreyi kirleten fosil yakıtların hakimiyetine sonuç vermenin geçmiş adımı, dünyanın kalan elektrik ihtiyacını karşılayacak denli parlak enerji üretmek. Enerji sektöründe kömür ve saf gazın bayır noktasına ulaşıp ulaşmadığımızdan tehlikesiz olamayız. Küresel enerji sahası emisyonları baş döndürücü çabuk birlikte halde düşmesi gerekirken hala tamamı zamanların en faziletkâr seviyelerini zorluyor. Bizi hava krizine iten fosil yakıtlar bire birlikte sürede toptan enerji krizine de illet oluyor. Bir çözümümüz var, o da yel ve devir enerjisi. Bu kaynaklar domestik ve ucuz. Şimdiden hem faturaları hem de emisyonları çabucak azaltıyorlar."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ