USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Yoksulluğun arttığı Afganistan'da Heratlı fasile günlerdir mobilyasız unla besleniyor

Taliban'ın yönetime gelmesinin arkası sıra fakr ve sefaletin iri artım gösterdiği Afganistan'da, Heratlı eş günlerdir çabucak döşenmemiş un kemirmek durumunda kalıyor.

Yoksulluğun arttığı Afganistan'da Heratlı fasile günlerdir mobilyasız unla besleniyor
11-01-2022 11:54
Kabil

Taliban'ın yönetime gelmesi, ABD öncülüğündeki NATO birliklerinin ülkeden ayrılmasıyla doğranan arsıulusal yardımlar, ülkedeki kesat ve sefaletin boyutlarını derinleştirdi.

Birleşmiş Milletler (BM) raporlarına göre, ülkenin ½ si besin temininde külfet yaşarken halkın yüzdelik 97'sinin serseri yerine tanımlandığı ülkede, ortak banak atlatmak alabilmek düşüncesince kızlarını harcamak durumunda mütebaki ailelerin sayısı artıyor.

Herat il merkezine kestirmece 20 kilometre mesafedeki Şehr-i Sebz bölgesinde, sonuç 3-4 senedir ağırlaşan susuzluk ve Taliban ile eski hükümet arasındaki çatışmalar zımnında Badgis, Farah, Gor derece mekân vilayetlerden muhaceret kılmak durumunda mütebaki binlerce ad yaşıyor.

Burada dirim savaşı veren ve mutfağında beş altı kilo undan ayrıksı kayıt tek şeyleri sıfır Mir Hamza Musazey ve ailesi, günlerdir hoppadak mobilyasız un yiyerek geçinme tutunma savaşı veriyor.

Evde beş altı denk haricinde ortak bilinçlilik yok

Mir Hamza Musazey, 2 eşi, 5'i kız 6 çocuğuyla kilden yaptığı; tuvaleti, banyosu, mutfağı, elektriği, suyu ve sobası sıfır 2 delik göz evde yaşıyor.

Çocuklar lüp civarlarında UNICEF'in kurduğu deri okullarda, kıraat değirmi öğreniyor.

Pencereleri naylonla kapatılmış, çatısı yağmurda su damlatan evde 9 ad canlı aile, gece olduğunda donmamak düşüncesince dolgun yorganlar altında aşınmak durumunda kalıyor.

Daha geçmiş tarlalarda iştirakçi yerine çalıştığını kail Mir Hamza Musazey, pestil bulunduğunu ve bundan dolayı çalışamadığını tabir ederken anneler elleriyle yün iyice temizleyip ip yapıyorlar. Yünden elde edilmiş ipin 1 kilogramı 50 afganiye (yaklaşık 0,5 dolar) emsal geliyor. 1 kilo ipi almak ise 2-3 günlerini alıyor.

Fakirlik zımnında 2 kızını sattı

İlk eşinden 5 kızı mevcut Musazey, koca bebek sahibi edinmek düşüncesince ikinci el evlendiğini ve bu eşinden de 1 kız 1 koca 2 bebek sahibi bulunduğunu söyledi.

Geçen sene 1500 dolara 5 yaşındaki kızını Kandaharlı ortak insana sattığını aktaran Musazey, bu bireyin kızını oğlu ile evermek düşüncesince satın aldığını, Pakistan'a götürdüğünü ve şu an orada yaşadıklarını söyledi.

Yaşadıkları alanda kendileri derece yüzlerce insanoğlunun fakirlik zımnında kızlarını harcamak istediğini özetleyen Musazey, kızlarını bile arayamadıklarını kaydetti.

Eşinin, değme çağ yaş döktüğünü ve Pakistan'a gidip kızını değerlendirmek istediğini aktaran Musazey, "Yılda ortak el öyle kızımla konuşabilirim. Telefona dünyalık yükleyecek ve kızımı arayacak maddesel imkanım yok. Çocuğumla bahsetmek isterim fakat buna imkanım yok." ifadelerini kullandı.

3 ay geçmiş 3 yaşındaki ortak kızını elan 50 bin afganiye (500 dolar) gene Kandaharlı ortak aileye sattığını ve kızın 6 yaşına geldiği devir evden götürüleceğini kail Musazey, "Şu an ortak zerre un ilişki paramız bile yok. 2 kızımı sattım. 4 kızım elan mevcut onları da satmaya mecburum. Satacak kimesne de bulamıyorum. Açız, işimiz yok, on paralık ortak şeyimiz yok." dedi.

Günlerdir mobilyasız unla besleniyorlar

Aile en sonuç ne devir akıllıcasına DOĞRU ortak aşındırmak yediğini hatırlamıyor. Annelerin yün ve ip işlerinden haftada kazandıkları 100-200 afgani (yaklaşık 1-2 dolar) ile az oranda un, kumpir ve çay alınabiliyor.

Anne Alembibi Musazey, sonuç günlerde bitirdikleri işleri satamadıklarını belirterek günlerdir hoppadak mobilyasız un yediklerini söyledi.

Anne ve ata Musazey, "Bugün ne yediniz?" sorusuna, "Hiçbir şey" cevabını verirken ata Musazey, 1 kilo unun 2-3 çağ menfaatlerini doyurduğunu söyledi.

Anne Musazey, içre bulundukları hali şu ifadelerle anlattı:

"Bir kızımı Pakistan'a sattım. Kontör parası bulamadığım düşüncesince kızımla da konuşamıyorum. Kızımın yaşayıp yaşamadığını bile bilmiyorum. Gün boyu ortak takke örüyorum fakat onu da satamıyorum. Yiyecek meşrubat tek şeyimiz yok. Elimden ne gelirse yapacağım bu durumda. Kızlarımı mecburen sattığım düşüncesince baştan sona ağlıyorum. Ne yapayım açlıktan ölmektense bu yolu seçtim."

Kız evlatları ıvır zıvır yaşta satılıyor

Açlık ve sefaletin pençesinde ölüm kalım savaşı veren Afgan ailelerde, koca dallar genel anlamda kentte pabuç boyacılığı, çöplerden plastik ve kağıt alma derece işlerde fiilen evlerine az da olsa dünyalık getirebiliyor. Ancak kimi aileler, kız evlatları eve maddesel ulama sağlayamadığı düşüncesince "elden çıkarmak" istiyor. Bu nedenle, ıvır zıvır kızların evlendirilme neredeyse satılması diyar genelinde sık sık tanıdık ortak durum.

Satın meydan eşhas kızların 11-12 yaşına gelinceye derece ailesiyle kalmasına müsaade verebiliyor. Kızlar, bu hoşnutluk eriştiklerinde de meydan eşhas ile yahut onların evlatları ile evlendirilmek durumunda bırakılıyor.

Afganistan ekonomisi zamanı yıkılış yaşıyor

Taliban’ın 15 Ağustos 2021'de yönetimine gelmesinin peşi sıra bu ülkeye müteveccih yardımlar kesildi.

Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Amerika Merkez Bankası Afganistan’ın arsıulusal fonlara erişimini kesmişti.

Özellikle güzeşte yazları küsurat çatışmalar ve dingildeklik zımnında çetin eyyam nâkil Afganistan’da, bahis konusu yardımların kesilmesi ile diyar ekonomisi içerisinden çıkılamaz ortak çözüm aldı.

Afganistan’da işsizlik, fakirlik ve kesat alarm donör seviyelere ulaştı.

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Afganistan'da iveğen besin güvensizliği ile dirlik karşıya mütebaki ad sayısının minimum 18,8 milyon bulunduğunu ve bu sayının şita aylarında 22,8 milyona yükselmesinin beklendiğini duyurmuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ