USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Yosunlardan tepkili uçak yakıtı üreten Avrupa'nın geçmiş ve biricik karbon aksi biyorafineri tesisi açıldı

Bakan Varank, nice eleştiri ürünün ahit oluşturulan biyorafineri tesisinde üretileceğini belirterek, burada elde edilecek biyoyakıtın uçuşlarda kullanılmasıyla enerjide dışa bağımlılığın ve karbon salımının azaltılacağını söyledi.

Yosunlardan tepkili uçak yakıtı üreten Avrupa'nın geçmiş ve biricik karbon aksi biyorafineri tesisi açıldı
07-01-2022 14:24
İstanbul

Biyoekonomi Odaklı Kalkınma İçin Entegre Biyorafineri Konsepti Projesi (INDEPENDENT) kapsamında yaşama geçirilen, Avrupa'nın önce ve yegâne karbon menfi biyorafineri tesisi Boğaziçi Üniversitesi'nin Kilyos'taki Sarıtepe Yerleşkesi'nde açıldı.

Törende konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, konuşu büyümenin devletler düşüncesince öneminden bahsederek, bundan sonraları büyümenin sürdürülebilirliği ve çevreye hürmetkâr olmasının da kalkınma açısından ehemmiyetli müşterek ölçüt kendisine karşılarına çıktığını bildirdi.

Artık üretirken çabucak konuşu maliyetlerin değil içtimai maliyetlerin de düşünülmesi icap ettiğini dile getiren Varank, "Eğer düşünmezseniz, rekabetçiliğiniz ortadan kalkıyor, ticari partnerleriniz sizinle bulunan konuşu ilişkilerini gözden geçiriyor. Nitekim, AB'nin Yeşil Mutabakat kapsamında uygulamayı organize ettiği sınırda karbon düzenlemesi de bunu öngörüyor." niteleyerek konuştu.

Varank, doğacak dönemde, yenilikçi formül ve teknolojilerle ekonomisinde yeşil kalkınma devrimini başaran devletlerin kârlı çıkacağını kaydederek, "Bu vakası çabucak müşterek konuşu faikiyet kendisine değerlendirmemeliyiz. Yaşanabilir müşterek çevreyi oluşturmak, doğacak nesillere yaşanabilir müşterek evren boşamak düşüncesince de bu dönüşüme kadem düzmek zorundayız." ifadelerini kullandı.

"Boğaziçi Üniversitesi denli müşterek markaya hakeza işler yakışır"

Bakan Varank, bundan sonraları "kullan at baştan üret" niteleyerek yegâne cepheli müşterek yaklaşımı sürdürmenin belkili olmadığına aksan yaparak, bu istihsal anlayışının getirmiş olduğu olumsuzlardan bahsetti.

Varank, "Enerji özellikle kazanmak az daha kâffesi kaynakların dişi kullanıldığı, israfın en uzuv indiği, atıkların art kazanıldığı, karbon kadem izinin bulunmadığı müşterek yapıya transformasyon eğer olmazsa olmazımızdır. Biz de doğrusu bu konudaki kararlılığımızı Paris İklim Anlaşması'nı imzalayarak gösterdik. Benzer şekilde, Avrupa Yeşil Mutabakatı'na uzlaşma dair muktezi kâffesi hazırlıkları sürdürüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Birçok bölgede yenilikçi ve akliyeci politikalar uyguladıklarını, bu aşamada millî ve arsıulusal kaynakları çalışan halde kullanmaya çalıştıklarını anlatarak, bunlardan müşterek tanesinin de Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı IPA'nın ehemmiyetli bileşenlerinden "Rekabetçi Sektörler Programı" bulunduğunu söyledi.

AB ile eş finansman sağladıkları ve yürütücüsü oldukları programla bugüne derece 800 milyon avroluk eşme oluşturduklarını dile getiren Varank, planlara dair bilgiler verdi.

Bugün açılışını bitirdikleri INDEPENDENT projesinin de programın en dobra örneklerinden bulunduğunu tabir fail Varank, "Boğaziçi Üniversitesi ve Boğaziçi Teknopark iş donanmasında geliştirilen bu nadide projeye kestirmece 6 milyon ekü dayanak noktası sağladık. Beni ferdî kendisine da enine boyuna heyecanlandıran bu projenin içeriğine ve sonuçlarına baktığımda, projenin bu desteği sonuna derece doğruluk ettiğini düşünüyorum. Ortaya koyduğu yenilikçi ve çevreci teknolojilerle, ekonomide yeşil transformasyon hedeflerimize aşırı iri katkılar yapacağına inanırım ve kalben inanıyorum. Zaten Boğaziçi Üniversitesi denli müşterek markaya hakeza işler yakışır." yorumunu yaptı.

"Ürünler uğur boncuğu müstehase kaynağa dair yapılmaksızın elde edilecek"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, kurulan tesisin; kâffesi dünyada, yosun biyoteknolojileri dalında icraat örümcek en ehemmiyetli merkezlerden bir tanesi konumunda bulunduğunu belirterek, çabucak ürettiği ürünler ile değil, fiziksel yapısıyla da yeşil müşterek kuruluş olma özelliği ile öne çıktığını söyledi.

Tesisin yalıtım ihtiyacının tamamının yel enerjisi santralinden karşılandığını dile getiren Varank, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Bu yönüyle Avrupa'nın önce ve yegâne karbon menfi biyorafinerisi. Burada ülkemizin esas gereksinim duyan ve ya akan açıkça verdiği nice önemlice ürün, biyoekonomi odaklı bütünleşmiş istihsal modeli ile burada geliştirilip üretilecek. Enerjiden tarıma, sağlıktan gıdaya enli müşterek verim yelpazesinden bahsediyoruz. Ama özen ediniz, bu mahsulat uğur boncuğu müstehase kaynağa dair olmadan, ağız ağıza yosun tabanlı tabii kaynaklardan ve yerel imkanlarla elde edilecek. İşte yanımda bu mamüllerin kimilerine alakadar numuneleri görüyorsunuz. Bunların gelişigüzel bir tanesi birbirinden giranbaha lakin konuşu gizil itibarıyla en hücre çarpanı biyoyakıt. Türkiye denli petrolde dışa basıcı müşterek iklim düşüncesince biyoyakıtlar ağırbaşlı müşterek seçenek konumunda."

"Özel yosun türlerinden erdemli birinci sınıf besin ürünleri elde edilecek"

Bakan Varank, tesislerde üretilecek biyoyakıt sebebiyle erke ihtiyacının ehemmiyetli müşterek bölümünün akla yatkın geçer akçe ve sakıncasız müşterek halde karşılanabileceğini bildirdi.

Burada üretilecek biyoyakıtın uçaklarda kullanılması yönündeki çalışmalarının sürdüğünü dile getiren Varank,şu detayları verdi:

"THY, burada imal edilen biyoyakıtı kullanarak bu sene içerisinde, yılın ikinci yarısına gelmeden önce, önce uçuşu yapmak istiyoruz. Boğaziçi Üniversitesi'ne ve ilim insanlarımıza güveniyoruz. Bu yakıtı uçağımıza koyalım, baştan sona bu arada Ankara'dan Kahramanmaraş'a müşterek gezi düzenleyelim. Çünkü orada apayrı müşterek AB projemiz var. Onun da açılışı baştan sona bu arada gerçekleştirelim. Bu plan tamamlandığında müşterek taraftan enerjide dışa bağımlılığımızı azaltıp maliyetlerimizi düşüreceğiz, müşterek taraftan da karbon salımını minimuma indireceğiz."

Varank, zirai üretimin devamlılığının önemine değinerek, "Tarım arazisine gerekseme duymadan, kontrollü istihsal sahalarında yetiştirilen hususi yosun türleri dimdik besin temininde ehemmiyetli müşterek gösteriş üstlenmeye başladı. İşte bu kapsamda INDEPENDENT projesinde, ağız ağıza yerel imkanlarla erdemli birinci sınıf besin ürünleri istihsal eylemek az daha AR-GE faaliyetleri de yürütülüyor." dedi.

"Spirulina" ismi sunulan yosunlarla insanoğlunun protein ihtiyacını karşılamaya çevrik ehemmiyetli müşterek verim üretildiğini özetleyen Varank, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Benzer şekilde, her kişinin balık yağından bilmiş olduğu omega-3 yağ asitleri de ağız ağıza yosun kaynaklı kendisine burada üretiliyor. Bu yosunların istihsal periyodunu de gene programdan sonraları baştan sona baş başa göreceğiz. Tabi projenin besin alanındaki yardımı aracısız yosundan imal edilen ürünler ile hudutlu değil. Burada geliştirilip üretilecek olta ve basma aracılığıyla da zirai üretime iri müşterek dayanak noktası sağlanması hedefleniyor."

Varank, erdemli besin muhtevalı yosunlardan yerel imkanlarla elde edilmiş olta ve gübrenin bu alandaki bağımlılığı kısıntı noktasında aşırı iri müşterek potansiyele ehil olacağını, zirai girdi maliyetlerini düşüreceğini anlattı.

Bakan Varank'tan taşınmazlar dışındaki ilim kullanmakta olanları Türkiye daveti

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, bu projeyle Türkiye'nin başı çeken sektörlerine müteveccih yenilikçi, yöre dostu, erdemli ek giranbaha nice verim ve uygulayım bilimi geliştirildiğini belirterek, plan sebebiyle burada oluşan tecrübe, ilim ve birikimin hususi piyasaya de aktarılacağını, yosun tabanlı mamüllerin kullanıldığı sektörlerdeki KOBİ'lere danışmanlık, plan geliştirme, verim imtihan ve çözümleme hizmetleri verileceğini söyledi.

Bu sayede KOBİ ve girişimcilerin baş maliyetleri düşürülerek yosun biyoteknolojileri dalında envestisman yapmalarının sağlanacağını dile getiren Varank, projeye himmet sağlayan akademisyenlerden, projenin başlangıcında arazi düzlük Berat Haznedaroğlu'nun TÜBİTAK'ın Yurda Dönüş Araştırma Burs Programı kapsamında Türkiye'ye gelmesinden bahsetti.

Varank, onun denli öbür nice zeki ve kalburüstü ismi de ülkeye art vermek istediklerini kaydederek, taşınmazlar dışındaki Türk yahut ecnebi kâffesi ilim insanlarını Türkiye'ye çağırma etti.

Bakanlar Varank ve Dönmez tesiste araştırmalarda bulundu, tepkili uçak motoru çalıştırıldı

Açılışta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in yanı esna AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ve Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci de kuruluş kendisince ilim verdi.

Konuşmaları sonrası tesisin açma kurdelesi kesilirken, bakanlar Varank ile Dönmez, tesiste araştırmalarda bulundu.

Yosunlardan elde edilmiş biyojet yakıtı kullanılarak tepkili uçak motoru imtihan edildi.

Bakan Varank, bu esnada icra ettiği açıklamada, "Burada yosunlardan elde edilmiş biyojet yakıtı bu. Normalde arsıulusal havacılık yüzdelik 50 yakıt, yüzdelik 50 biyojet yakıtı kullanmanıza izin ediyor. Biz bu tesislerde ürettiğimiz biyojet yakıtımızı sene içerisinde sertifiye ettikten sonraları THY bunu kullanmaya başlayacak. Türkiye'ye hem konuşu hem de çevresel açıdan ehemmiyetli müşterek faikiyet sağlayacak." ifadelerini kullandı.

Bakanlar Varank ile Dönmez, kuruluş incelemeleri sırasında, gazetecilere, yosunlardan elde edilmiş pasta, kek ve çikolata denli yemeklerden ağırlama etti.

Yosunlardan tepkili uçak yakıtı elde edilecek

Toplantıda sunulan bilgiye göre, su yosunu (yosun) biyokütlesinden tepkili uçak yakıtı istihsal eylemek düşüncesince tasarlanan, Türkiye'nin başı çeken sektörlerine müteveccih yenilikçi, yöre dostu, erdemli ek giranbaha verim ve teknolojilerin geliştirilmesi üzerinde odaklanan kuruluş açıldı.

"Avrupa'nın önce karbon menfi (hava temizleyici) biyorafinerisi" olma hususi durumunu haiz tesis, bire müşterek sürede Avrupa Yeşil Mutabakatı hedeflerini de bugünden sağlıyor.

Toplam 2 bin 500 metrekarelik müşterek AR-GE sahası süresince kurulan açıkça havuz ve gizli istihsal reaktörlerinde yetiştirilen alglerden sonuç verim kendisine biyoyakıtlar, insanoğlu besin takviyesi ürünleri, farmasötik hasiyet yayınlayan bileşenler, efsanevi yemi uygulamaları ve örgensel biyogübreler geliştiriliyor.

Başta enerji, gıda, yöre ve afiyet sektörleri kazanmak az daha nice ayrımlı sektörde çalışkanlık yayınlayan KOBİ'lere danışmanlık, plan geliştirme, uygulayım bilimi transferi, imtihan ve çözümleme hizmetleri verebilmesi, bu bölgede istihdam yaratılması ve bölüm gelişimi sağlanması hedefleniyor.

KOBİ ve girişimcilerin biyoteknoloji dalında arsıulusal rakiplik güçlerini tasarruf eylemek amacıyla geliştirilen INDEPENDENT Projesi, su yosunu biyoteknolojileri dalında derinliğine senelerdir çalışmakta bulunan Boğaziçi Üniversitesi'nin AR-GE yetkinliğini ve BÜN Teknopark AŞ'nin arsıulusal iş ihya tecrübesinin ticari istihsal ölçeğine aktarılması ekseninde kurgulanarak oluşturuldu.

Proje kapsamında, Türkiye'nin esas problemlerinden ve esas akan açıkça kaynaklarından erke ve afiyet özellikle kazanmak az daha gıda, tarım, hayvancılık ve yöre sektörlerine müteveccih biyoekonomi odaklı müşterek faiz modeline dayalı verim ve teknolojilerin bütünleşmiş müşterek istihsal modeliyle müstehase kaynaklara dair yapılmaksızın ağız ağıza su yosunu tabanlı tabii kaynaklardan elde edilmesi amaçlanıyor.

Proje bakir atılmış maksadı taşıyor

Projenin 6 milyon avroluk bütçesinin yüzdelik 85'i Avrupa Birliği, yüzdelik 15'i Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı kabilinden Rekabetçi Sektörler Programı altında destekleniyor.

Boğaziçi Üniversitesi Sarıtepe Kampüsü'nde çalışkanlık yayınlayan İstanbul Mikroyosun Biyoteknolojileri Araştırma ve Geliştirme Birimi (İMBİYOTAB) çatısı altında bakir atılmış hedefli, karbon-negatif, bütünleşmiş müşterek biyorafineri sistemi kendisine tasarlanan projenin erek grupları ortada alakadar sektörlerdeki müteşebbis KOBİ'ler, Ar-Ge şirketleri ve Teknoloji Geliştirme Bölgeleri bulunuyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ