USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Yüksek zirai ilaç ve gübre maliyeti toptan gıda fiyatlarını zılgıt ediyor

Kovid-19 salgını kaynaklı sıkıntıların etkisiyle hepsi zamanların en efdal seviyesini gören gübre ve zirai ilaçların maliyetleri, çiftçilerin karları ile gıda fiyatlarını gözdağı ediyor.

Yüksek zirai ilaç ve gübre maliyeti toptan gıda fiyatlarını zılgıt ediyor
22-01-2022 12:20
Berlin

Yeni sima koronavirüs (Kovid-19) salgını hazırlık zincirlerini kesintiye uğratırken, biçimsiz ülke şartları ve geri hizmet sıkıntılarla beraberce tamamı sektörlerde bulunduğu kabilinden tarım sektörünü de menfi etkiliyor.

Dünya salgının etkilerini atlatmaya çalışırken, zirai üretimde ABD'de tonu 1000 dolara çıkan azotlu gübre fiyatının global mahsulü tehlikeye atacağı uyarısı yapılıyor.

İklim değişikliği, susuzluk ve iş gücü sıkıntısının yanı esna tamamı zamanların en efdal seviyesini gören gübre ve zirai ilaç maliyetleri çiftçilerin karlarını zılgıt ediyor.

Gübrenin idmansız özellik fiyatı arttı

Kovid-19 krizinde tamamı dünyada mal tutarları artarken, gübrenin idmansız maddesi bulunan amonyak, sülfürik asit, nitrik asit, doğalgaz, fosforik asitin fiyatının da efdal borda bordaya artma gösterdiği dikkati çekiyor.

Kovid-19 salgınıyla global ticarette arz-talep dengesinin bozulması bahir taşımacılığında geri hizmet sıkıntıları baş başa getirerek, taşımalık elverişsiz boğazıyla süregelen hastalıkların navlun fiyatlarındaki artışlara illet bulunduğu biliniyor. Bu artışlar, dünyanın elden değme haklı hissedilirken, ekincilik sahasının de maliyetlerini artırıyor.

Gıda güvenliği ve evcil üretimin artırılması hedefiyle Hindistan, Latin ABD ve Avrupa kabilinden alanlarda gübre ve ekincilik ilaçlarına bulunan alakanın de artma gösterdiği kaydediliyor.

Enerji krizinin kararı adına elektrit maliyetinin artmasıyla Rusya ve Çin kabilinden şişman gübre üreticilerinin istihsal kesintisi kabilinden önlemi arzı kısarken, alakanın yükselmesiyle gübre fiyatlarının da ivme kazanılmış bulunduğu aktarılıyor.

Ayrıca, Çin’in fosforun global maliyetini çoğaltması ve Ida Kasırgası kabilinden natür olaylarının da oglifosat zirai ilaç ve gübrede zirai girdi maliyetlerini artırarak çiftçilerin karlarını baltaladığı vurgulanıyor.

Gübre fiyatlarının efdal kalması bekleniyor

Uzmanlar, tedarikçileri Kovid-19 salgını dolayısıyla tedariksiz eline geçiren çelimli istem dolayısıyla fiyatların 2021'de yükselmeye bitmeme ettiğini belirterek, geri hizmet aksaklıkların, menfi ülke koşullarının, efdal erke ve girdi fiyatlarının istihsal ve ticareti etkilediğine dikkati çekiyor.

Uzmanlar gübre fiyatlarının, bitmeme fail çelimli istem ve aşamalı sunma toparlanması dolayısıyla umumi adına enine boyuna efdal kalmasını bekliyor. Artan taleple gübre fiyatlarının hububat üretimi düşüncesince en şişman tehditlerden bir tanesi durumuna geldiğine özen çekiliyor.

Green Markets verileri, Ocak 2021’de titrem başına 417 dolar bulunan Kuzey ABD gübre fiyat endeksinin Kasım 2021’de 1100 doların üstüne çıkarak üstün dereceli kırdığını ortaya koyuyor. Söz konusu endeks, 21 Ocak bakımından 876 dolardan muamelat görüyor.

Azotlu gübre imalinde beğenilen Batı Avrupa nişadır fiyatlarının da güzeşte senenin başlangıcında titrem başına 300 doların altındaki seviyelerden Kasım 2021’de 13 senenin en efdal seviyesi bulunan titrem başına 910 dolara eriştiği kayıtlara geçti.

Gübre ve pestisitlerin küsurat maliyetleri gıda fiyatlarını yükseltecek

Artan erke tutarları da gübre maliyetlerini artırırken, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) bunun yıkmacı neticelerinden fikir duyulduğunu vurguluyor.

FAO, protez gübre ve pestisitlerin küsurat maliyetlerinin borda bordaya kararı adına gıda fiyatlarının sansasyonel şekilde yükseleceği dair uyarıyor.

Örgüt, erke fiyatlarının yükselmeye bitmeme etmesi halinde, gübre, kurt ilacı ve mahrukat tutarları ile gıda fiyatlarının da yükseleceğine ayraç ediyor.

Amonyak sorunu dolayısıyla şişman gübre üreticileri fabrikalarında üretimi daraltmak mecburiyetinde kalırken, tabii gürültü yağı lambası yağı fiyatlarının hâlâ da çoğalması haklı nice ülkede çiftçinin bundan böyle gübreyi karşılayamadığı düşüncesince hasatların daralabileceği uyarısı yapılıyor.

Gıda tutarları 10 senenin zirvesinde

Gıda fiyatlarının gübre krizinden evvela evren çapında aşırı hâlâ fiyatlı bir vaziyete geldiği biliniyor.

FAO verileri global gıda fiyatlarının 2021'de yüzdelik 28,1 artışla 10 senenin zirvesine ulaştığını gösteriyor.

Gıda mal sepetinin arsıulusal fiyatlarındaki değişiklikleri izleyen Gıda Fiyat Endeksi'nin güzeşte yılki averajının 125,7 benek seviyesinde gerçekleştiği kaydediliyor.

FAO uzmanları, efdal girdi maliyetleri, bitmeme fail müstevli ve hâlâ belgisiz bir vaziyete mevrut ülke şartları dolayısıyla bu sene da hâlâ stabil etraf koşullarına devir umutlarının güçsüz bulunduğunu belirtiyor.

"Yılın evvela yarısından sonradan fiyat değişiklikleri yavaşlayabilir"

Colorado Eyalet Üniversitesi'nde Tarım Ekonomisi Öğretim Görevlisi Dawn Thilmany, AA muhabirine, gübre müdahale zirai ilaçların fiyatlarında artışta biraz faktörün aktif bulunduğunu söyledi.

Tarım sektöründe nice girdinin fiyatının arttığını tamlayan Thilmany, hazırlık zinciri elverişsiz boğazlarının arzı sınırlamaya bitmeme ettiğini ve bunun fiyatlar üstünde fevk taraflı edisyon oluşturduğunu anlatım etti.

Thilmany, ekincilik mal fiyatlarındaki artışla alakanın arttığını vurgulayarak, bunun tarımda gübre ve ilaçlara bulunan talebi yükselttiğini anlattı.

Zirai ilaçların bir fazla fazla ekincilik üreticisi kabilinden yayılmış adına kullanıldığını ve ekincilik mal tutarları efdal olduğunda, çelimli ürün elde ika hedeflerinin bu çeşit girdilere bulunan talebi desteklediğine ayraç fail Thilmany, mahveden pazarlarında çelimli fiyatlar bulunduğu düşüncesince üreticilerin seçenek istihsal yöntemlerini (organik, ceninisakıt girdi) düşündüklerini aktardı.

Gübre ve zirai ilaçların fiyatlarındaki görünüme müteveccih tahminlerin 2022'de çelimli fiyat artışlarını gösterdiğine dikkati çekici Thilmany, "Ancak bu sezonluk borda bordaya pazar, bu yüzden senenin evvela yarısından sonradan fiyat değiştirmek yavaşlayabilir." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ