USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Zelenskiy: 'NATO Ukrayna'yı isteyip istemedikleri konusunda dürüst olmalı'

Almanya'da planlı Münih Güvenlik Konferansı'nda mütekellim Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, “NATO üyelik konusunda bizlere açıkça cevap vermeli. Ukrayna'yı isteyip istemedikleri konusunda dürüst olmalılar” dedi.

Zelenskiy: 'NATO Ukrayna'yı isteyip istemedikleri konusunda dürüst olmalı'
19-02-2022 21:02

Ukrayna'nın doğusunda yaşanmış olan gelişmelerin ruzname konusu bulunduğu Almanya'da planlı Münih Güvenlik Konferansı'nda Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy birlikte mülakat gerçekleştirdi. Konuşmasında garplı devletlere çağrıda mevcut Devlet Başkanı Zelenskiy, “NATO üyelik konusunda bizlere açıkça karşılık vermeli. Ukrayna'yı isteyip istemedikleri konusunda dürüst olmalılar” dedi.

"Açık kapılar iyidir fakat senelerdir mestur sorulara değil açıkça cevaplara ihtiyacımız var"

NATO'nun ‘Açık kapı' politikasına atıfta mevcut Zelenskiy, “Açık kapılar iyidir fakat senelerdir mestur sorulara değil açıkça cevaplara ihtiyacımız var. Ukrayna, hediye düşüncesince dileniyor kabil algılanmamalı. Avrupa'yı da koruduğumuz unutulmamalı. Ukrayna'ya sakıt bombalar Avrupa düşüncesince de birlikte tehdit” dedi.
Ayrıca Rusya'nın Kırım'ı yeniden art edinmeyi istediği iddialarına karşılık sağlayan Zelenskiy, “Rusya Ukrayna Kırım'ı kabul geçirmek istiyor sanarak birlikte iddiada bulunuyor. Burada NATO'nun müessis sözleşmesinin 5. maddesini dile getirmemiz önemli. Normandiya formatı ve Minsk anlaşması burada giriş döndürücü önemli” ifadelerini kullandı.

“Konuşmak varken sebep bombaları yeğleme ediyorsunuz”

Devlet Başkanı Zelenskiy konuşmasının peşi sıra ABD'li gazeteci Christine Amanpour'un sorularını cevaplayarak, “Bizler giriş döndürücü ağır sinyaller de verdik. Dünya liderleri birlikte araya geldik. Biz Rusya ile masaya oturup konuşmaya hazırız dedik. Biz bunu söylerken, diplomasiyi yeğleme geçirmek varken sebep bombaları yeğleme ediyor Rusya?” laflarını kullandı.

Rusya kabilinden Ukrayna'nın işgaline müteveccih meydana getirilen iddialar ve maruz tarihlerle ilişik mütekellim Zelenskiy, “Savaş ne devir doğacak bilemiyoruz lakin bizim de karşılık vermemiz gerekiyor. Sürekli harp şu devir çıkacak, tutum hakeza etkilenecek, iş dünyası etkilenecek deniliyor, bu riskşn bulunduğu birlikte ülkede ki berhayat olmak isteyebilir? İstikrarsızlık isteniyor. İşgal geçirmek düşüncesince güçsüzleşelim istiyorlar. Biz değme ayrışık tehdidi kıymetlendirmek durumundayız. Yarın ne olacak? Halkıma ne olacak? Halk bankalara koşuşup paralarını korkarak döşemek istese ne yaşanacak? Bir bilgelik mücadelesi da yaşanıyor. Biz Ukraynalılar pes etmiyoruz elden berhayat olmak istiyoruz” dedi.

“Ukrayna ile NATO ortada aralık var”

Ukrayna'nın, NATO'ya iştirak talebiyle ilişik sorunları cevap veren Devlet Başkanı Zelenskiy, “NATO ile giriş döndürücü değişik riskler var. Bir uzlaşma da yok. Farklı görüşler var. Ukrayna ile NATO ile de birlikte aralık var. Mesafeyi ıskat geçirmek düşüncesince ne genişliğinde vakte ihtiyacımız mevcut bunu da bilelim ki bu trajedilerle giriş geçirmek yerinde kalmayalım. Tek istediğimiz bu güvencelerin verilmesi, bilgelik istiyoruz. Kimse kimseyi zorlamıyor aslında. NATO'da olalım sanarak de zorlamıyoruz. Güvenlik teminatlarının sağlanmasını istiyoruz” sanarak konuştu.
Donbass'ta dünden bu yana yaşanmış olan gerginlik ve silahlı çatışmalara karşın Ukrayna'yı geride bırakmaktan korkup korkmadığı ile ilişik soruya karşılık sağlayan Zelenskiy, “Neden korkayım burada arkadaşlarım var. Ülkemiz ego orada olmasam da akıbet basamak güvende. Benim buraya yaptığım görüşme giriş döndürücü önemliydi o nedenden gelmeye değişmeyen verdim. Sabah kahvaltımı Ukrayna'da yaptım şeb ezanı yemeğimi de Ukrayna'da yapacağım” biçiminde konuştu.

Ukrayna, Almanya ve Türkiye'nin de katılacağı birlikte şahika çağrısı

Devlet Başkanı Zelenskiy, Ukrayna krizinin çözümüne müteveccih diplomatlık çağrısına bitmeme ederek istikbal günlerde Türkiye, Almanya ve Ukrayna'nın da katılacağı birlikte şahika gerçekleştirilmesi çağrısında bulunarak, “Önümüzdeki günlerde Avrupa'daki düzenlilik problemlerini ele kabul geçirmek düşüncesince Ukrayna, Almanya ve Türkiye'nin katılımıyla Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyeleri ortada şahika düzenlenmesini öneri ediyorum” dedi.

Zelenskiy'den Budapeşte Mutabakatı çağrısı

Devlet Başkanı Zelenskiy başkaca Budapeşte Mutabakatı istişarelerine başlanması anlamında davet cihazı yapılması icap ettiğini anlatım ederek, “Budapeşte Mutabakatı çerçevesinde istişareler başlatmaya hazırlanıyorum. Dışişleri Bakanı'na bu yönde davet cihazı yapılması emri verildi. Tekrar gerçekleşmemesi yahut sonuçlarının türkiye düşüncesince düzenlilik garantisi sağlamaması halinde, Ukrayna Budapeşte Mutabakatı'nın çalışmadığına ve 1994 yılındaki kâffesi şişman kararların sorgulanacağına değgin değme ayrışık hakka cemaat olacaktır” dedi.

Erhan Altıparmak

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ