USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Zelenskiy: 'Rusya’nın yargılanması düşüncesince özel uluslararası mahkeme kurulmasını görüştük'

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile düzenlemiş olduğu kuma matbuat toplantısında, “Guterres ile Rusya düşüncesince işlediği taksirat dolayısıyla özel birlikte uluslararası mahkeme kurulması konusunu ele aldık?

Zelenskiy: 'Rusya’nın yargılanması düşüncesince özel uluslararası mahkeme kurulmasını görüştük'
28-04-2022 22:59

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Ukrayna'nın Bucha, Irpin ve Borodyanka kentleri ziyareti sonrası başşehir Kiev'de Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile kuma araya geldi. Görüşmenin arkası esna Guterres ile eş matbuat toplantısı düzenleyen Zelenskiy, Guterres'e Rusya'nın ülkesine saldırılarına dirlik tutumundan ötürü teşekkürname ederek, “Mevcut gerilimin tırmanmasının önlenmesi düşüncesince muhtelif mekanizmaların devreye onama etme girişimlerinizi ölçüm ediyoruz. Barış düşüncesince hepsi şanslar kullanılmalı. Bugün Genel Sekreterin Kiev'e ilişkin kentleri görüşme ederek Rusya'nın Ukrayna'daki harp suçlarına şahsen kanıt olmasının ehemmiyetli bulunduğunu düşünüyorum” dedi.

“Rusya'nın yargılanması düşüncesince özel uluslararası mahkeme kurulmasını görüştük”

Rusya'nın işlediği harp suçları düşüncesince yargılanması gerektiği yönündeki talebini yineleyen Zelenskiy, Guterres ile bitirdikleri toplantıda de bu mevzuyu ele aldıklarını anlatım ederek, “BM İnsan Hakları İzleme Misyonu, Rusya ve Rus ordusu kabilinden işlenen hepsi suçları belgelemeye bitmeme etmelidir. Gerçek şu ki Rusya, Ukrayna insanlarına ve kentlerine, Avrupa kıtasındaki 2. Dünya Savaşı'ndan sonradan önce defa fenalık ve töhmet getirdi. Sayın Guterres ile görüşmemizde Rusya düşüncesince işlediği taksirat dolayısıyla özel kuma uluslararası mahkeme kurulması konusunu ele aldık” ifadelerini kullandı.

“Ukrayna, Azovstal'dan kişilerin tahliyesi düşüncesince müzakerelere hazır”

Guterres'in geçtiğimiz günlerde Rusya'nın başkenti Moskova'da, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesinde Azovstal fabrikasına sığınanların tahliyesine müteveccih önerisini ehemmiyetli bulduklarını anlatım fail Zelenskiy, “Sayın Guterres'in, Moskova'da, insanlarımızın Mariupol kentinden başta de Azovstal fabrikasından tahliyesi konusunu gündeme getirmesi aşırı önemli. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Azovstal fabrikasında çatışmaların sona erdiğine müteveccih laflarına karşın bura Rus ordusu kabilinden barbarca bombalamalara verilen kalıyor. Ukrayna, Azovstal'dan kişilerin tahliyesi düşüncesince acele müzakerelere ve varılan anlaşmaların hemen uygulanmasına hazır. Rusya'nın da bu şahıslara insanca işlem edilmesini bekliyoruz. Umuyoruz ki umumi sekreterin bu pozisyonu da çarpıcı olacaktır. Buna benzer bulunan herhangi kuma biçimde katkıda bulunmaya hazırız” dedi.

“Mariupol konusunu danışma etmeye bitmeme ediyoruz”

Zelenskiy'in arkası esna gır düzlük BM Genel Sekreteri Guterres ise, Mariupol kentindeki tahliyelerin gerçekleşmesi dair istişarelerin sürdüğünü söyleyerek, “Sayın Başkan ve Ukrayna halkı. Size pes etmediğimizi beyan etmek istiyorum. Hayat idare etmek ve insanoğlu acısını en organ düşürmek düşüncesince acele uygulama önlemlerin birlikte dört dörtlük kuma mütareke çağrısında bulunmaya bitmeme edeceğiz. Etkili insanca koridorlar, domestik çatışmaların durdurulması, siviller ve mağdurlar düşüncesince emniyetli yollar. Bugün Mariupol sakinlerinin hakeza kuma adıma gereksinimi var. Moskova'da, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin sivillerin Azovstal'dan boşaltma çalışmalarına Birleşmiş Milletler ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi'ni karışma edilmesini onama etti. Bugün Sayın Zelenskiy ve ego bu mevzuyu ağız dalaşı fırsatı bulduk. Şu anda bu öneriyi infaz etmek düşüncesince derin istişareler sürüyor” ifadelerini kullandı.

Rus ordusu Kiev'i vurdu

Rus ordusu, Guterres'in Kiev ziyareti esnasında ise başkenti dü roket ile amaç aldı. Füzelerden birinin çırçıplak kuma yapının döşeme katına sadme etmiş olduğu bildirildi.

Erhan Altıparmak

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ