USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

'2022 ve 2023 yıllarında ajanslarımız marifetiyle 100 bin gencimizi istihdama karışma etmeyi planlıyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Genç istihdamı dair 2022 ve 2023 yıllarını ajanslar düşüncesince mihrak düzlük adına belirledik. Bu devirde hemen ajanslarımız aracılığıyla 100 bin gencimizi istihdama karışma etmeyi planlıyoruz." dedi.

'2022 ve 2023 yıllarında ajanslarımız marifetiyle 100 bin gencimizi istihdama karışma etmeyi planlıyor
04-02-2022 13:07
Ankara

Kalkınma Ajansları Değerlendirme Toplantısı, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun katılımıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Millet Kütüphanesi'nde gerçekleştirildi.

Varank, buradaki konuşmasında, meyve 20 yılda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinde şişman kalkınma hamlelerinin başarıyla yaşama geçirildiğini belirterek, "Bu süreçte dâhilen yada haricen muhtelif engellemelerle karşılaştık. Ancak kararlılıkla attığımız adımlar neticesinde, üretimde, istihdamda, ihracatta ve ulusal gelirde üstün dereceli hesabına üstün dereceli kırarak yolumuza bitmeme ettik." diyerek konuştu.

Büyüme ve ilerlemeden milletin rastgele kesiminin yararlanmasının önemine ayraç fail Varank, bu kapsamda, "bölgesel kalkınma" yaklaşımını esas siyaset sahalarından birisi yerine belirlediklerini söyledi.

Varank, lehçe kalkınma anlayışını dü ilk herşeyden ilk olarak uyguladıklarını belirterek, "Bir taraftan tamamı illerimizin, ilçelerimizin, bölgelerimizin rakiplik güçlerini geliştirerek millî ekonomiye katkılarını çoğaltmak istiyoruz. Diğer taraftan da yerler arasındaki gelişmişlik farklarını azaltarak topyekun kalkınmış müşterek Türkiye nesir etmeyi amaçlıyoruz." ifadelerini kullandı.

"Ekonomik atılımımızda kalkınma ajanslarına ehemmiyetli görevler düşüyor"

Bölgesel potansiyellerin belirleme edilmesinin ve akla yatkın müdahalelerin kurgulanmasının ehemmiyetli bulunduğunu dile getiren Varank, bu doğrultuda Bakanlık yerine dip güç gösterdiklerini anlattı.

Varank, bu mevzuda ana oyuncu yerine değerlendirdikleri kalkınma ajanslarının yenilikçi çalışmalarına da değindi.

Türkiye'nin üretim, dış satım ve istihdamı odağına meydan acemi müşterek hesaplı atak içre olduğuna dikkati çekici Varank, bu süreçte sahaların kılavuz kaptan kurumları bulunan kalkınma ajanslarına ehemmiyetli vazifeler düştüğünü vurguladı.

Varank, kalkınma ajanslarının 10 yılda aldatıcı işlere imza attığını belirterek, "Bugüne denli ajanslar, kamu, çırçıplak maşer ve hususi sektörden mevrut 24 binden müşterek tomar kalkınma odaklı projeye 15 bilyon liranın üstünde dayanaklık etmek sağladı." dedi.

Ajansların bu desteklerle, bölgelerinin istihsal ve dış satım kapasitelerinin artırılması, teknolojik hareket ve dijitalleşme, kültürel ve katıksız mirasın korunması, kalkınma ve yeşil gelişme hikayelerinde ehemmiyetli icraat yürüttüklerini dile getiren Varank, başkaca envestisman dayanaklık etmek ofisleriyle yatırımcıların yereldeki karşı adresi olduklarına ayraç etti.

"Girişim sermayesi uygulamalarını öbür yerlere yaygınlaştıracağız"

Varank, uygulayım bilimi tabanlı girişimciliğin geliştirilmesinin de lehçe kalkınma kapsamında üstünde durdukları ehemmiyetli müşterek özellik bulunduğunu anlatarak, "Geçen sene ülkemiz, çıkardığı 1 bilyon dolar değerlemeye vasıl unicornlarla tamamı dünyada adından lakırtı ettirdi. Geliştirdiğimiz teşebbüs sermayesi uygulamalarının müşterek yönünü da kalkınma ajanslarımızla bu arada sürdürüyoruz." diyerek konuştu.

Bu kapsamda İstanbul ve Ankara'da yaşama geçirdikleri teşebbüs sermayesi fonlarından bahseden Varank, bu inovatif uygulamaları, potansiyeli bulunan öbür yerlere yaygınlaştırmayı istediklerini anlatım etti.

Varank, lehçe kalkınmanın sağlanması dair öbür bakanlıklarla da teşrikimesai yaptıklarını belirterek, 2021'de başlatılan "Çalışan ve Üreten Gençler Programı" ile ayrımlı il ve ilçelerdeki 100 projeye kısaca 632 milyon teklik dayanaklık etmek sağlayacaklarını, himmet dip sektörlere çevrilmiş 175 üretimevi binası ve spor bölgesini hususi piyasaya tahsis ederek kısaca 65 bin genci istihdam edeceklerini kaydetti.

Tamamlanan fabrikaların tahsis süreçlerinin başladığını anlatım fail Varank, "175 fabrikanın tamamında bu sene üretime geçmeyi planlıyoruz. Genç istihdamı dair 2022 ve 2023 yıllarını ajanslar düşüncesince mihrak meydan yerine belirledik. Bu çağda hemen ajanslarımız kanalıyla 100 bin gencimizi istihdama müdahale etmeyi planlıyoruz." halinde konuştu.

Varank, lehçe kalkınma projelerini yürütürken, millî kaynakların yanı sıra, Avrupa Birliği ilkin iktisap etmek üzere, arsıulusal fonlardan da yararlandıklarını belirterek, meyve 2 yılda hemen Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü içerisinde kısaca 80 milyon avroluk arsıulusal fonun yerlere kazandırıldığını, kalkınma ajanslarının meyve 5 yılda geliştirdikleri projelerle kısaca 300 milyon avroluk arsıulusal görüntü kullandıklarını bildirdi.

"Yeşil inkılap kalkınma gündemimizin merkezinde"

Ajansların şişman potansiyeline de dikkati çekici Varank, şu ifadeleri kullandı:

"Gelin bunu baştan sona beraberce elan da geliştirelim. Hem lehçe bununla müşterek millî kalkınma çabalarımızda canlı müşterek halde kullanalım. Önümüzdeki çağda şehirlerimizin ve bölgelerimizin kompetitif bulunduğu bölgelerde şişman ölçekli ve elan odaklı planlara önem vereceğiz. İklim değişikliğinin etkilerini derece derece hissettirmesi dolayısıyla yeşil gelişme dair rastgele zamankinden elan müşterek tomar seçici olacağız."

Varank, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeşil inkılap ve yeşil kalkınma mevzularını ülkenin kalkınma gündeminin merkezine yerleştirdiğine ayraç ederek, lehçe kalkınma alanındaki tamamı faaliyetlerde bu gösterime dayanaklık etmek olacaklarını vurguladı.

Bölgesel kalkınma politikalarının defa haritaları niteliğindeki "Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi ve Bölge Planları"nı da rötuşlu edeceklerini tamlayan Varank, evcil kurda yürütülecek çalışmalarla buna dayanaklık etmek beklediklerini söyledi.

Varank, ajanslardan, gerçekleştirdikleri çalışmalarda ve destekledikleri projelerde sürdürülebilirliğin esas evleviyet yerine belirlenmesini, il ve ilçelerin başlıca potansiyellerine odaklanarak meyve odaklı ve sansasyonel planların akçalanmış edilmesini istedi.

Ajansların geliştireceği projelerle piyasada rekabeti bozmaması icap ettiğini de kail Varank, "Kamunun başlıca rolü meydana getirdiği düzenlemelerle hususi bu sahanın önünü açmak, dosdoğru ve kompetitif müşterek iş ortamı sunmaktır. Ancak bu halde kalkınma süreçlerimizde daim müşterek iyileşmeyi sağlayabiliriz." değerlendirmesinde bulundu.

Varank, planların sürüncemede bırakılmaması ve müşterek an evvela projeleri bitirilip vatandaşların hizmetine sunulması icap ettiğini söyledi.

"İşletmeleri bu programa yönlendirelim"

Bakan Varank, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sabık ay KOSGEB'in genç, acemi izinli ve avrat istihdamını önceleyen programını açıkladığını anımsatarak, şunları kaydetti:

"Son 12 aydaki etkin sayısını koruyup sistem lisesi yahut darülfünun mezunu gençleri minimum 12 ay süresince istihdam ika taahhüdünde mevcut işletmelere KOSGEB yoluyla 100 bin vahdet faizsiz dayanaklık etmek veriyoruz. Programı duyuru ettikten sonradan kısaca müşterek ay geçti. İstihdamı odağına meydan bu program, dip candan karşılaştı. Bugüne denli işletmelerimiz 53 bin acemi istihdam düşüncesince taahhütte bulundular, tığ de firmalara ödemeleri hazırlamaya başladık. Ama Cumhurbaşkanı'mız gayesi 75 bin acemi istihdam yerine koydu. Başvurular, mart ayının sonuna denli bitmeme ediyor, lütfen işletmeleri bu programa yönlendirilelim."

Toplantının yapıldığı Millet Kütüphanesi'nin acemi Türkiye vizyonunun en iyi anlaşılabileceği eserlerden bulunduğunu dile getiren Varank, "Burada bilgiyle, ekleme değerle ne kendimizi kalkındırabiliriz onun gösterimi var. Bu zevahir Cumhurbaşkanı'mızın vizyonu. Burada attığımız adımların benzerlerini rastgele şehrimize vermek istiyoruz." ifadelerini kullandı.

"Ülkemizin kalkınmasına sunacağımız yardım görüşülecek"

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Barış Yeniçeri de kalkınmanın baş döndürücü boyutlu ve baş döndürücü sektörlü müşterek fehva bulunduğunu belirterek, rastgele alana ve piyasaya hususi stratejiler geliştirdiklerini, bu çalışmalarla tamamı sahaların potansiyelinin yaşama geçtiğini anlattı.

Tasarlanan planların tamamı etapları düşüncesince teşrikimesai ve iletişimin önemine ayraç fail Yeniçeri, 3 gündüz sürecek toplantılarda, ajansların acemi iktisat modeli çerçevesinde Türkiye'nin kalkınmasına sunmuş olacağı katkıların görüşüleceğini bildirdi.

Yeniçeri, izlence süresince ajansların önceki devre uygulamalarını gözden geçireceklerini ve doğacak çağda ajansların vizyonunun ne olması icap ettiğini tartışacaklarını belirtti.

Konuşmaların ardından, Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü ile TÜBİTAK SAGE ortada "Kalkınma Ajansları Personel Performans Değerlendirme Sistemi" kurulmasına bağlı teşrikimesai protokolü, Yeniçeri ile TÜBİTAK SAGE Enstitü Müdürü Gürcan Okumuş kabilinden imzalandı.

Program, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Cevdet Yılmaz, İçişleri Bakan Yardımcısı Muhterem İnce, Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Fatma Şahin, TOBB Başkan Yardımcısı Selçuk Öztürk ve Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu Üyesi Hakan Yurdakul'un katılımıyla meydana gelen "Türkiye'nin Kalkınma Ajansları Deneyimi ve Yeni Ekonomi Modeli Çerçevesinde Gelecek Vizyonu" paneliyle bitmeme etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ