USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

5 maddede PKK'nın varlığı zımnında Irak'ın Sincar ilçesinde yaşananlar

Irak’ta Ezidilerin çoğunlukta yaşamış olduğu Sincar ilçesine 3 Ağustos 2014'te hücumcu DEAŞ, aralarında eş ve evlatların da bulunmuş olduğu binlerce kişiyi kaçırıp öldürdü yahut elinde tuttuğu alanlarda alıkoydu.

5 maddede PKK'nın varlığı zımnında Irak'ın Sincar ilçesinde yaşananlar
05-05-2022 13:03
Bağdat

Irak’ın Musul kentine ilişkin Sincar ilçesinde sonuç günlerde Irak ordusu ile terör örgütü PKK ortada çatışmalar artarken, Irak'ın, PKK'nın bölgeden çıkarılmasını da havi Sincar Anlaşması'nın arkası esna önceki misil bu yoğunlukta ortak harekât düzenlemesi dikkati çekiyor.

Terör örgütü DEAŞ’ın 2014’te Sincar’a saldırısı sonrası konutlarını ayrılma fail ve 8 senedir kamplarda canlı Ezidiler de evlerine dönebilmek düşüncesince PKK’nın Sincar’ı ayrılma etmesini istiyor.

Irak hükümeti ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ortada 9 Ekim 2020’de imzalanan Sincar Anlaşması'nın hâlâ uygulamaya konulmaması dolayısıyla PKK’nın ilçedeki varlığı ise bitmeme ediyor.

Irak’ın Sincar’da terör örgütü PKK unsurlarına gönül rahatlığı operasyonunun Sincar Anlaşması'nı yürürlüğe koyacak ortak harekât düzeyine gelip gelmeyeceği de alçalma ediliyor.

AA muhabiri, Sincar’da sonuç günlerde kalan Irak ordusu ve PKK arasındaki çatışmanın dinamiklerini 5 maddede derledi.

Terör örgütü PKK, Sincar’a elbette yerleşti?

Irak’ta Ezidilerin çoğunlukta yaşamış yer aldığı Sincar ilçesine 3 Ağustos 2014'te hücumcu DEAŞ, aralarında eş ve evlatların da bulunmuş yer aldığı binlerce kişiyi kaçırıp öldürdü yahut elinde tuttuğu alanlarda alıkoydu.

Terör örgütü PKK, 2014 sonrası DEAŞ saldırısını mazeret ederek Suriye ve Kandil'den getirmiş yer aldığı teröristlerle hassaten Sincar Dağı iktisap eylemek neredeyse nice alanda dinlenme kampı kurup, servet göstermeye başladı.

Kasım 2015'te Sincar kaza merkezi ve çevresini DEAŞ'tan art meydan Peşmerge güçleri, Irak merkezi hükümetine ilişkin birliklerin Ekim 2017'de Sincar'a konuşlanması sonrası bölgeden çekilirken PKK da buradaki faaliyetlerini artırdı.

Bağdat ve Erbil’in Sincar Anlaşması sonrası bölgedeki varlığının sonlandırılacağından endişelenen örgütün ise dikkatleri Sincar’dan kurtarmak düşüncesince hassaten IKBY’de Peşmerge, manşet ve sivillere müteveccih baş döndürücü cepheli terör eylemlerini çoğaltması ise dikkati çekti.

Ekonomik kriz, protestolar, politik ağız tatsızlığı ve milis grupların yaymış yer aldığı dingildeklik kadar hastalıkların bulunmuş yer aldığı Irak’ta Sincar Anlaşması'nın dört dörtlük kendisine uygulamaya konulması hesabına hassaten IKBY ve Batılı ülkelerden de etraflıca süredir talepler geliyor.

Irak merkezi yönetimi geçim kapsamında Kasım 2020'de Sincar'a dü tuğgeneral gönderdiğini açıklamasına ve sonuç devirde ilçeye ek kuvvet göndermesine karşın PKK'nın ilçeden elbette çıkarılacağına değgin kesin ortak tasar sunmadı.

Sincar Anlaşması sonrası Irak ordusunun PKK ile kalan gerginliği

Irak ordusu ile PKK’nın ilçede hâlâ evvela de makul aralıklarla gönül rahatlığı karşıya gelmiş şekilde çatıştığı duyurulmuştu.

Yerel medyada arazi meydan haberlere göre, 11 Mart 2021’de Sincar'da PKK taraftarları ile Irak güçleri ortada yüklülük yaşanmış, PKK'lı grubun Irak güçlerine ilişik ortak arama noktasında durdurulduğu, bu grubun Irak ordusuna ilişik vasıtaya saldırmış yer aldığı belirtilmişti.

Irak ordusu ile PKK'ya ilişkin YBŞ unsurları ortada 12 Aralık 2021’de de Sincar’da arbede çıktı.

IKBY Anti-Terör Birimi mevzuya ilişkin, "Irak ordusu ve YBŞ sempatizanlarının gönül rahatlığı karşıya gelmesi neticesinde, orduya ilişik ortak tank ateşe verildi, 2 resim de yaralandı." açıklamasını yaptı.

Öte taraftan yerli medyadaki haberlere göre, PKK'ya ilişkin teröristler, TSK'nın terör örgütüne gönül rahatlığı operasyonlarını mazeret ederek ilçedeki talih kurumlarını güçlükle metres girişiminde bulundu.

Irak ordusu ile PKK’nın april ayında kalan çatışmaları

Irak ordusu, 19 Nisan’da PKK'nın yerli unsurlarının ilçedeki arama noktasını boşaltmaması sonrası örgütle çatıştı.

Erbil merkezli Rudaw kanalının 25 Nisan günlü haberinde ise Irak ordusuna ilişik şişman ortak birliğin ağırbaşlı silahlar ve askeri teçhizatla Musul'dan Sincar ilçesine cereyan etmiş yer aldığı belirtildi.

Irak ordusu ile PKK ortada 1 Mayıs’ta baştan süregelen çatışmaların 2 Mayıs'ta da bitmeme etmiş yer aldığı ve yerli medyadaki haberlere layıkıyla arbedede 1 Irak ordusu askerinin öldüğü ve yaralıların yer aldığı aktarıldı.

Irak'taki Ezidi Demokrat Partisi Genel Sekreteri ve Ezidhan Güçleri Sorumlusu Haydar Şeşo, 2 Mayıs'ta AA muhabirine icra ettiği açıklamada, "PKK, Irak ordusu ile çatışmalarda istifa eylemek mecburiyetinde kaldı. Sinun kasabasında çatışmalar bitmeme ediyor. Sinun ve Hanesor arasındaki arama noktalarının çokları Irak ordusunun eline geçti. Irak askerlerinden ve PKK militanlarından ölmüş ve yaralılar mevcut fakat sayılarını hâlâ bilmiyoruz." ifadelerini kullandı.

Irak ordusu, 1 Mayıs'ta icra ettiği açıklamada Sincar'da vatandaşların evlerine dönmesini kırıcı ve talih otoritesine dokunca verici YBŞ arama noktalarını dağıtmayı amaçladıklarını fakat Irak askeri birliklerinin, YBŞ unsurlarıyla gönül rahatlığı karşıya geldiği kâmil ağırbaşlı ateş, acı menşur atışı ve yollara mobilyalı patlayıcı gebe cihazlarla karşılaştıklarını bildirmişti.

İlçedeki PKK varlığı dolayısıyla Ezidiler ortak misil hâlâ evlerinden boşanmak mecburiyetinde kaldı

2014’teki DEAŞ saldırısı sonrası Ezidilerin bir çok aşırı konutlarını ayrılma ederek hassaten IKBY iktisap eylemek neredeyse ülkenin muhtelif bölgelerine uzaklaşmak mecburiyetinde kalırken, terör mağduru Ezidilerin ortak kısmı de Türkiye'ye geçti.

PKK Sincar’da kaçırılmış yer aldığı Ezidi evlatları kamplarda güçlükle tabanca dibine alırken, Ezidiler de PKK çeşidinden kaçırılan evlatlarının başıboş bırakılması düşüncesince değişik aralıklarla eylemler düzenledi.

Ezidiler ve IKBY’li yetkililer, gelişigüzel fırsatta PKK'nın Sincar'ın baştan yapımı ve halkın evlerine dönmesinin uğrunda bariyer oluşum ettiğini vurguluyor.

Terör örgütü PKK'nın ilçedeki varlığı dolayısıyla Ezidiler sonuç çatışmalar sonrası ortak misil hâlâ Sincar'ı ayrılma eylemek mecburiyetinde kaldı.

Irak Parlamentosu Kürdistan Demokrat Partisinden (KDP) Ezidi Milletvekili Viyan Dehil, cemaziyelevvel icra ettiği açıklamada Sincar'da sonuç dü günde 4 binden ortak tomar sivilin yerinden edildiğini söyledi.

IKBY Ortak Kriz Koordinasyon Merkezi Sorumlusu Hüseyin Kelari de 3 Mayıs'ta Duhok’ta düzenlemiş yer aldığı matbuat toplantısında, Sincar’daki çatışmalar dolayısıyla 701 ailenin konutlarını ayrılma ettiğini aktarmıştı.

Kelari, "Duhok’a mültecileri istikbal kılmak ve onları kamplara konumlamak amacıyla geldik. Sincar’da şartların normale dönmesi düşüncesince Erbil-Bağdat anlaşmasının uygulanması gerekiyor. Bunun düşüncesince de gayrikanuni grupların Sincar’dan çıkarılması lazım. Kazımi anlaşmanın uygulanması düşüncesince baş döndürücü efor gösterdi fakat bu gidiş onun yetkisini de aşıyor." demişti.

Irak ordusunun PKK karşıtı hamlesi ve Sincar Anlaşması

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi’nin de 18 Ağustos 2021’de görüşme etmiş yer aldığı ve makul aralıklarla Sincar’a revan askeri heyetlerin birlikte ilçede kalan yüklülük sonrası 3 Mayıs'ta Irak Genelkurmay Başkanı Abdulemir Reşid Yarallah başkanlığındaki fevk düzem ortak askeri kurul Sincar’da teftiş yapmıştı.

Irak Savunma Bakanlığından 3 Mayıs'ta meydana getirilen açıklamada, cıvıl cıvıl ve manşet güçlerinin, PKK'ya ilişkin YBŞ unsurları ile Irak ordusu ortada çıkan çatışmanın arkası esna Sincar ilçesinde "durumu arama altında tuttuğunu" duyurmuştu.

Açıklamada, "bazı şahısların anne yolların ortak tarafını kapatmaya çalışmış yer aldığı fakat cıvıl cıvıl güçlerinin bunu engellediği" tabir edilmişti.

Bağdat'ın Sincar Anlaşması sonrası ilçede önceki kere bu yoğunlukta gerçekleşen PKK karşıtı hamlesini bitmeme ettirerek, örgütün bölgeden çıkartılmasını öngören Sincar Anlaşması'nı uygulamaya koyup koymayacağı ise alçalma ediliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ