USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

AB'den Ukrayna’ya silah yardımı

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları, Rusya-Ukrayna savaşını ve Rusya'ya uygulanacak yaptırımları müzakere etmek kabilinden videoteyp konuşma yöntemi ile birlikte araya geldi. Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Josep Borrell görüşmeler sonra planlı matbuat toplantısında,

AB'den Ukrayna’ya silah yardımı
28-02-2022 07:35

Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlemiş olduğu obstrüksiyon akıcı bitmeme ederken Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları, Rusya-Ukrayna savaşını ve Rusya'ya uygulanacak yaptırımları ahbaplık kılmak kıl payı videoteyp konuşma yöntemi ile yan yana araya geldi. Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Josep Borrell toplantının arkası sıra meydana getirdiği matbuat açıklamasında, AB'nin Ukrayna'ya silah yardımı yapacağını duyurdu.

Bu gidişat AB tarihinde prensip yan yana üçüncü ülkeye silah yardımı yapılması anlamına gelirken, matbuat toplantısında AB Dışişleri Bakanları Konseyine bağlı bilgiler sağlayan Borrell, "Bir haftada 4. AB Dışişleri Bakanları toplantısının arkası sıra hacısı hocası zamanı anlamış olur yaşadığımızın farkında. Bu vakitler 2 nedenle tarihi. İlki, ikinci evren savaşından buyana evvel el yan yana ülke, hâkim yan yana devleti arsıulusal hukuku çiğneyerek obstrüksiyon etti. Aynı sürede AB ülkeleri beraberce cereyan etti, bu buhran çağında AB'nin henüz evvela ilerlediği denli ilerledik" ifadelerini kullandı.

Savaş baştan sınırlarımızda.

Düzenlenen görüşmede istimara yapılıp kararlar alındığını bildiren Borrell, "Avrupa düşüncesince yan yana sahife çevrildi. Savaş baştan sınırlarımızda. AB geceli gündüzlü çalışıp, komşusuna yardım ika kapasitesini gösterdi. Acil yan yana biçimde Rusya kabilinden obstrüksiyon edilmiş yan yana komşumuza yardım edebiliyoruz. Avrupa Merkez Bankası (ECB) yarından itibaren işini yapacak. Bugünkü güruh gayri resmi idi ancak hali inceledik ve Ukrayna ordusuna dünkü dayanaklık eylemek vermeyi ele alıp benimseme ettik. Ukrayna'ya yardım eylemek düşüncesince Ukrayna ordusuna silah yardımı yapacağız. Ukrayna Rusya'yı yenene denli desteğe bitmeme edeceğiz. Bu yardımlar, 450 milyon euro karşılığına emsal geliyor. Yakıt ve öteki yardımlar da yapılacak. Bu biçimde evvel el yan yana yardım yapıyoruz. Polonya bu desteğin merkezi biçimine geldi. Kara kanalıyla askeri yardımlar Ukrayna ordusuna denli ulaştırılacak" dedi.

Yaptırımların bilgileri erte netleşecek

Borrell açıklamasında, "Yarın detaylar COREPER toplantısında kesinleşecek, listeler yayınlanacak ve Rus siyasal sisteminde olup, yaymaca ve askeri girişimlere katılanları kapsayacak. Bunun indinde AB iklim alanını Rus uçaklarına kapattık. Tek yan yana Rus uçağı AB iklim bölgesinden uçup gerileyiş yapamayacak. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in duyurduğu gibi, Konsey'in onayladığı yaptırımlarda birtakımı detaylar henüz oluşacak. Rus bankalarını SWIFT sisteminden çıkarıyoruz. Bu mevzuda tam düşünüm donanması yoktu, hala görüşmelerimiz bitmeme ediyor. Bu sonucu yan yana tane başımıza alamayız. Rus Merkez Bankası'nın rezervlerinin yarısına mukabele fail yan yana hacim G7 devletlerinde bulunuyor. Bu fonlar dondurulacak ve Rus kazançlı sistemi üstünde çın el yapacak. Bu kararları öteki ortaklarımızla aldık. Rusya meydana getirdiği işgalin bedelini aşırı çın ödeyecek. Putin'i destekleyen ve bu sistemden yararlanan hacısı hocası bu bedeli ödeyecek" ifadelerini kaydetti.

AB diplomatik çabalarına bitmeme ediyor.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Borrell, AB'nin arsıulusal bölgede Rusya'nın cezalandırılması ve arsıulusal toplumdan dışlanması düşüncesince diplomatik girişimlerini sürdürdüğünü belirtti. Borrell, "Bakanlar dakika de diplomatik gayretler sergiledi. BMGK gözetiminde kimesne Rusya'yı destekleyemedi. Rusya'nın arsıulusal toplumdan izolasyonunu sağlayacağız. Çarşamba haset yapılacak oylamada da Rusya'nın dışlanması düşüncesince elimizden mevrut yapılacak. Cenevre İnsan Hakları divanında Pazartesi haset ehemmiyetli oturumlar yapılacak" dedi.

Russia Today ve Sputnik yasaklandı

Avrupa'da köksüz bilgi ve manipülasyonla mücadeleye de bitmeme ettiklerinin altını çizen Josep Borrell, "AB yerine insanca yardım mekanizmasını harekete geçirdik. gereksinim sahiplerine yardımlarımızı iletmeye başladık. Ukrayna'dan çıkanlar muhacir değil sığınmacıdır. İltica hakkı arzu edecekler. Bu trajediyle yakından ilgileniyoruz. Bilgi dalında da köksüz haberlerle cenk ediyoruz. Rus devleti kabilinden harp propagandası yapılıyor. Putin arazi benimseme eylemek istiyor yekta ayrımsız sürede zihinleri de benimseme eylemek istiyor. Russia Today ve Sputnik neşriyat organlarının Avrupa'da neşriyat yapmalarını yasakladık zira kendileri yönlendirme şampiyonu oldular. AB ikinci evren savaşından sonraları sulh düşüncesince doğdu. Evet, AB yan yana sulh projesidir. Biz AB yerine sulh düşüncesince cenk etmeye bitmeme edeceğiz" ifadelerini kullandı.

"Ukrayna tayyare istedi, birtakımı devletler sağlayabileceğini bildirdi"

Ukrayna'ya yapılacak silah yardımı dair henüz yan yana tomar ayrıntı verilmesini talip yan yana soruya yanıt sağlayan Borrell, "Ukrayna bizlere uçaklara gereksinimi bulunduğunu bildirdi. Bazı organ ülkelerimiz bu uçaklardan müsaitliği bulunduğunu bildirdi. AB organ ülkelerinin hala Ukrayna'ya iklim alanı bariz durumdadır. Bir muharebeye mukteza malzemeler sağlamaktan bahsediyoruz. AB yerine vermeyi kararlaştırdığımız yardımlara bu devletlerin desteklerini de eklediğimizde çın yan yana yardım yapmakta olduğumuz görülüyor" ifadelerini kaydetti.

Mustafa Ulusoy
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ