USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Adalet Bakanı Bozdağ: İyi çözüm indirimi namına aşina takdiri tenzilat sebepleri somutlaştırılacak

Adalet Bakanı Bozdağ, hazırlanmakta olan toy düzenlemeyle kamuoyunda "iyi çözüm indirimi" adına tanıdık takdiri iskonto sebeplerinin somutlaştırılacağını, sınırlandırılacağını ve ucu belirgin iskonto sebebi uygulamasına sonuç verileceğini belirtti.

Adalet Bakanı Bozdağ: İyi çözüm indirimi namına aşina takdiri tenzilat sebepleri somutlaştırılacak
07-03-2022 15:31
Ankara

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, müşterek otelde planlı Yargı Teşkilatı Toplantısı'nda meydana getirdiği konuşmada, kaza rolü yapanların yargıya inanma ve yargıdan memnuniyeti bariz belirgin çoğaltma ait en ehemmiyetli mesuliyeti üstlendiklerini, bu toplantıdaki istişareler ve değerlendirmeler sonrası ortaya çıkma sonucunda şahsen izleme edeceklerini belirtti.

Rusya-Ukrayna savaşına ilişikli değerlendirmelerde mevcut ve Rusya'nın agresif tutumunu kınayan Bozdağ, savaşın çabucak sonlandırılmasının, ateşkesin duyuru edilmesinin ve diplomatlık yönüyle hastalıkların çözümüne vesile verilmesinin en şişman dilekleri bulunduğunu tabir etti.

Ukrayna'daki durumun hemen Ukrayna'yı değil, dünyayı etkilediğine ayraç fail Bozdağ, şu biçimde konuştu:

"Uluslararası topluluğun yaşanmış bulunan bu ölümleri, acıları, yıkımları, dramı, vahşeti hemen seyretmesi insanoğlu namına hepimizi dikçe üzmektedir. Uluslararası maşer maatteessüf arsıulusal hukuka hem makul davranmamış aynı zamanda bu süreçte akla yatkın müşterek imtihan vermemiştir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, ateşkesin sağlanması, savaşın bitmesi, hastalıkların diplomatlık eliyle çözümlenmesi ve insancasına iane hikayelerinde dair düşenleri bugüne denli yansız müşterek halde hesabına getirdi, bundan böyle da hesabına getirmeye bitmeme edecektir."

- "Adaletin gecikmesini mâni olmak düşüncesince ağırbaşlı tedbirler alacağız"

Adalet ve adaletli yargılanma hakkının, rastgele insanoğlunun asliye hakkı bulunduğunu vurgulayan ve adaleti ayakta tutan, hakkı belirleme ve teyit fail kaza mensuplarına şükranlarını sunan Bozdağ, milyonlarca ideal ve soruşturmaya icra vekili bilgili ve savcıların şişman müşterek fedakârlık ve gayretle çalıştıklarını aktardı.

Kararların vaktinde verilmesi, adaletin eskiden cilve etmesi ve mutabık olmasının yargıya, değişmeyen verene ve hususiyet devletine itimatı artırdığına ayraç fail Bozdağ, şu biçimde bitmeme etti:

"Geciken adaletin doğruluk olmadığını çoğumuz biliyoruz. Hedef sürelerin duyuru edilmesinden sonraları da yargılamaların derinlemesine sürdüğünü maatteessüf rüyet ediyoruz. Yargılamaları çurlatmak ve eskiden adaletin tecellisine medet hasretmek bizim rüçhan vazifelerimiz arasındadır. Bu manada üzerimize sakıt ne mevcut ise tığ heyet ve gözaltı namına hazırlamaya apiko olduğumuzu buradan müşterek kat henüz tabir eylemek isterim. Hedef sürelerin ortaya konulmasından sonraları pratikte ortaya çıkan sorunları hepyek ele almaktadır ve bunların üstünde duruyor, dünkü devirde adaletin vaktinde cilve etmesini gerçekleştirme etmek, gecikmesini mâni olmak düşüncesince ağırbaşlı tedbirler alacağımızı buradan müşterek kat henüz kamuoyuna haykırmak isterim."

- "İnsanların istinaden kapısına gideceği şahıslar savcılarımız, hakimlerimiz olmalı"

Hazreti Ömer'in, Vali Ebu Musa El Eş'ari'ye yazdığı müşterek mektupta, "Zayıflar adil ümitsizliğe düşmesin, kuvvetliler de senden yandaşlık ummasın." söylediğini aktaran Bozdağ, şu biçimde konuştu:

"Hakimler görevlerini meydana getirdiği yerlerde, savcılarımızın bulunmuş yer aldığı yerlerde şayet zayıflar adil ümitsizliğe düşer de kuvvetliler de hakimler ve savcılardan yandaşlık ummaya başlarsa aha o devir adalete de yargıya da hakime, savcıya da inanma şişman zede almış olur." dedi. Buna kimsenin müsaade ve vesile vermemesini talip Bozdağ, "Bağımsızlığımıza ve tarafsızlığımıza saye düşüren rastgele ayrışık hareket ve davranışlardan ırak ara hasretmek tabii insanımızın adalete ve yargıya ve hususiyet devletine bulunan itimatını ve maruz kararlardan memnuniyetini şişman miktarda arttıracaktır. Bizim doğruluk kaza ve verdiğimiz kararlar mevzusundaki hassasiyetimiz milletimizin devletimize bulunan itimatını de artıracaktır."

Vatandaşların, "Hakimler var, savcılar mevcut başım derde girerse, sıkıntıya düşersem onların kapısını çalarım." diyebilme öz güvenine eş olması gerektiğine dikkati çekici Bozdağ, "Hakime, savcıya gitmekten insanoğlu çekinmeye başlarsa o devir müşterek başağrısı mevcut demektir. İnsanların güvenerek, çekinmeden kapısına gideceği şahıslar savcılarımız, hakimlerimiz olmalı." ifadesini kullandı.

-"Lekelenmeme hakkı başarıyla uygulanıyor"

Bakan Bekir Bozdağ, aşırı sayıda suç duyurusu ve şikayetin yargıya geçiş ettiğini, doğruluk terazisinin bunları akla yatkın tartarak, gerçeklik ile yalanı, iftirayla hakikatı birbirinden ayırabilme maharetini adaletli müşterek biçimde ortaya koyması icap ettiğini vurguladı.

Bozdağ, "lekelenmeme hakkı" ile ait düzenlemenin yüzdelik 85 oranında başarıyla uygulandığını gördüklerini tabir ederek, vatandaşların, iftiralar ve müzahrefat karşısında kaza eliyle kirletilmesinin önüne geçmenin en önce cumhuriyet savcılarının, manşet kuvvetlerinin ve hakimlerin rolü bulunduğunu dile getirdi.

Bu süreçleri cankulağı izleme eylemek ve bu mevzuda kabadayı kararlar almanın müşterilerini rastgele ayrışık kir ve lekeden destek olmak itibarıyla ehemmiyetli olduğuna inandığını vurgulayan Bekir Bozdağ, "Ben müşterek istida vereyim de müddeiumumi ona şurası yapsın, bunu yapsın." diyen kişilerin önünü yargının kapatması gerektiğine dikkati çekti.

Bekir Bozdağ, "Cumhuriyet savcılarımız lekelenmeme hakkı ait şişman müşterek kalburüstü yürütüm ortaya koymuşlardır. İnşallah bundan ahir süreçte de bu kalburüstü uygulamaları henüz da çoğaltmak savcılarımızın tabii anne görevlerinin başlangıcında gelmektedir." diyerek konuştu.

Suçların işlenmesini mâni olmak düşüncesince cezaların caydırıcılığının önemini vurgulayan Bozdağ, devletin dört başı mamur müesseselerinin bu mevzuda seferberlik anlayışıyla aileden başlayarak emek vermesi gerektiğine ayraç etti.

Ancak biricik başına cezaları artırmanın, infazı henüz çarpıcı bir duruma getirmenin, caydırıcı işlev ortaya koysa üstelik suçların işlenmesini biricik başına engelleyemediğini kail Bakan Bozdağ, "O sebeple de suçların işlenmesini önleme itibarıyla yasaklayıcı hukuku Türkiye'nin henüz çalışkan müşterek biçimde devreye koyması, insanları, suça bulaşmadan hem kabahat mağduru olmaktan aynı zamanda kabahat faili olmaktan koruması, hususiyet devletinin en ehemmiyetli vazifelerinden biridir." dedi.

- "Bu kararları televizyonda dinleyince kahroldum"

Uygulamalarda iç acıtan katı aşırı hadiseye tanık olduklarını dile getiren Bozdağ, şunları söyledi:

"Tokat'ta 23 yerinden bıçaklanan müşterek hanımı bıçaklayan faille ait adli arama sonucunda verilebildi. Aksaray'da kendiliğinden geçmiş, döne döne, müşterek nebzecik müşterek yavrumuzu dövene yargıevi kapısı kapısı güzel çözüm indirimi yürütüm sonucunda verebildi. Ben bu kararları televizyonda dinleyince kahroldum. Kanuna baktım 'acaba bu kanun ne diyor' diye. Mahkeme, bilgili eleştirisi gerçekleştirmek istemiyorum fakat müşterek hakikati de burada bizim belirleme etmemiz lazım. 23 bıçak yiyici müşterek hanımı bıçaklayan faili bizim kanunumuz adli kontrolle başıboş bırakmaya müsaade vermez fakat 'takdir hakkım var' diyerek kanunu gayesi haricinde değerlendirdiğimizde değişik neticeler tabii ortaya çıkabilir. Ama hakimlerin ve savcıların ölçüm hakları anayasa, kanun ve hukukla bağlıdır. Bu bağlılaşım haricinde ölçüm hakkını hiçbirimizin kullanmaya hakkı yoktur."

-"Ucu bariz iskonto nedenlerini de ağız ağıza ortadan kaldırıyoruz"

Takdir hakkının kanun ve yasalarla hudutlu ve ilişikli olduğunu, bundan dolayı dünkü tensikat yaşama geçirmeye değişmeyen verdiklerini aktaran Bakan Bozdağ, laflarını şu biçimde sürdürdü:

"Acaba bu güzel çözüm indirimi ait ortaya çıkan aksaklıklar yasadan mı kaynaklanıyor biricik başına uygulamadan da mı kaynaklanıyor? Gördük ki esasında kanun uygulamaya bu mevzuda şişman olanaklar veriyor. Takdir hakkı akla yatkın uygulanmış yer aldığı takdirde müşterek ideal gözükmüyor fakat maatteessüf kanunun yazılış biçiminde de bazısı mesail bulunduğunu daima bu arada gördük. O sebepten dünkü düzenlemeyle kamuoyunda, el ortada güzel çözüm indirimi namına bildik takdiri iskonto nedenlerini somutlaştırıyor, sınırlandırıyor ve ucu bariz iskonto sebebi uygulamasına akıbet veriyoruz. Yargılama öncesi, murafaa evveliyat ve murafaa esnasında ki davranışların konkre pişmanlığı yayınlayan tavırlar olması kuralını yasaya getirip koyuyoruz.

İkinci namına yalnızca duruşmada hakimi, mahkemeyi aşılamak mahsus meydana getirilen gösteriş kesmelere, oynanan tiyatroya akıbet veriyoruz. Kravat taktı, günah büktü, el bağladı gerekçeleriyle yahut mahkemeye maruz bu gösteriş ve idrak dolayısıyla iskonto yapılmayacağına müteallik yasaya bariz ve belirgin haram koyuyoruz.

Üçüncü namına 'gibi hususlar' ibaresi, fıkranın böylecene geçiyor, 'bu kabil hususlar' ibaresinin süresince ne mevcut bilici yok. Sınırsız ve tükenmez obje bunun içine girebilir. O sebeple bu ucu bariz iskonto nedenlerini de ağız ağıza ortadan kaldırıyoruz. Bundan ahir süreçlerde güzel çözüm indirimi konkre nedamet yayınlayan davranışlarla ait olacak, ucu bariz nedenlerle kaçınan ve bunu indirimi karşıcı bilgili bunun gerekçesini de açıkça detaylıca karara yazacak. Kanundaki kavramları esasen eylemek esbabımucibe sermek değildir. Maalesef katı aşırı esbabımucibe kanundaki kavramları esasen ediyor, okuyanları istiğna etmiyor. Halbuki gerekçenin 'efradını cami, ağyarını mani' müşterek halde merkum olması katı aşırı eleştiriyi tabii ortadan kaldıracaktır."

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, atılmış adımın hayır olmasını dilek ederek, "Bu aşama vesilesiyle de güzel çözüm uygulamaları henüz konkre nedenlere ve henüz konkre gerekçelere ait oldu. Bu hemen hanımlarla ait de değil, dört başı mamur yargılanan vatandaşlarımızla ait uygulanacak müşterek boyut yer aldığı düşüncesince herkesi havi ve her insana uygulanacak müşterek dünkü kombinezon ve uygulamadır." dedi.

(Sürecek)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ