USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Adalet Bakanı Bozdağ: Seçim kanunlarındaki tadilat nisanda yürürlüğe girdi, kelimesi kelimesine uygulanacak

Adalet Bakanı Bozdağ, "(Seçim yasası) 1 salname müddet seçim evveliyatına uyarınca belirlenir. Seçim kanunlarındaki tebeddülat nisanda yürürlüğe girdi, tebeddülat değiştirmeden uygulanacaktır." dedi.

Adalet Bakanı Bozdağ: Seçim kanunlarındaki tadilat nisanda yürürlüğe girdi, kelimesi kelimesine uygulanacak
20-01-2023 00:07
Ankara

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, seçim tarihinin ilanına ilişkin, "Tarihle ait hacısı hocası ortak yorum yapıyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın belli mart ayında bu yönde ortak değişmeyen alacağını kestirim ediyorum." dedi.

Bozdağ, Haber Global televizyonu enerjik yayınında gündeme bağlı değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı.

Seçim kanununda meydana getirilen değişikliklerin uygulanma evveliyatına bağlı kamuoyundaki değerlendirmeler sorulan Bozdağ, seçimlerle ait ehemmiyetli düzenlemelerin hem Anayasa'da bununla beraber seçim kanunlarında toprak aldığını söyledi.

Anayasanın 67. maddesinin aşırı bariz olduğunu, "seçim kanunlarında meydana getirilen değişiklikler, ortak sene ortamında yapılacak seçimlerde uygulanmaz" ifadesinin toprak aldığını özetleyen Bekir Bozdağ, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Çok bariz ve net. Bu mevzuda bizce ağız dalaşı yok. YSK yeri koymuş. Bir salname müddet seçimin yapıldığı tarihe uyarınca belirlenir. Seçim kanunlarındaki tadilat nisanda yürürlüğe girdi. Seçimle ait mayıs ayına bağlı yorum yapılıyor. Dolayısıyla rastgele halükarda mayısta belirlenecek gün ortak yılı aştığı düşüncesince YSK'nin verdiği değişmeyen açık, ortada, stabil karardır. Seçim kanunlarında yapılacak tadilat değiştirmeden uygulanacaktır."

Seçim tarihinin ilanı

Bakan Bozdağ, "Biz er seçime mi olmadan alışılagelen ortak seçime mi gidiyoruz. Yoksa ortak takvim ayarlaması mı yapıldı?" sorusu üzerine, bu seçime "erken seçim" denilemeyeceğini, "vaktinden az buçuk öne vazgeçmiş seçim" ifadesinin henüz akıllıcasına olacağını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim tarihinin ne devir duyuru edileceğine bağlı soruya Bozdağ, "Tarihle ait hacısı hocası ortak yorum yapıyor. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın, belli mart ayında bu yönde ortak değişmeyen alacağını kestirim ediyorum. Gün takdiri ona aittir. Mart kocaoğlan başı kadar olabilir niteleyerek değerlendiriyorum." cevabını verdi.

Bir bambaşka istifham üstünde Bakan Bekir Bozdağ, AK Parti'nin seçim beyannamesine ilişkin, seçim izleme ekibi, fırka birimleri ve kabinenin çalışmalarını sürdürdüğünü dile getirdi.

Bozdağ, doğacak 5 yıla bağlı taahhütleri içerecek seçim beyannamesinin Cumhurbaşkanı Erdoğan kabilinden açıklanacağını özetleyen Bozdağ, "Hazırlıklar dair en gitgide bulunan biziz. Halkımız bu seçim beyannamesini duyduğu devir Türkiye yüzyılının evvel erk periyodunun nelerle geçeceğini görecektir." niteleyerek konuştu.

"ABD'den Avrupa Konseyinden fonlanıyorlar"

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ın, Baykar'a müteveccih açıklamalarına bağlı değerlendirmeleri sorulan Bozdağ, meydana getirilen açıklamaları ari ortak yaklaşım kendisine görmediğini kaydetti.

ABD Başkanı Joe Biden'ın, Türkiye'de havadan muhalefete dayanak noktası vereceği yönündeki laflarına ayraç fail Bozdağ, Türkiye'de ABD'den, Avrupa Konseyinden, nice yerden fonlanan ve etkin bölgeler olduğunu söyledi.

Bozdağ, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 2023 seçimini kazanmasını engel olmak düşüncesince gırla manipülasyonlar, çarpıtmalar, iftiralar ve algılar yürütüldüğünü belirtti.

Muhalefetin yönetime gelmesi durumunda, Türkiye'nin başta defans sanayisi alanındaki kazanımlarını korunum edemeyeceğini kaydeden Bozdağ, "Ben bunu ağzından kaçırılan ortak düzenek kendisine düşünmüyorum. Bilinçli söylenen ortak düzenek kendisine düşünüyorum. niyetlerinin de o olduğuna inanıyorum lakin ne o ne de onun peşinde duranlar buna kuvvet getiremeyecektir." ifadelerini kullandı.

"Anayasa'nın verdiği hak, eskiden kullanıldı niteleyerek gelecekten mahsup edilemez"

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, muhalefetin, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni baştan sözlü olabilmesi düşüncesince Meclis'in seçim sonucu alması" gerektiğine bağlı tenkitlerin hatırlatılması üzerine, Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı adaylığının anayasal hakkı olduğunu, Anayasaya karşıt ortak durumun bahis konusu olmadığını, elden muhalefetin menfaatine karşıt ortak durumun olduğunu söyledi.

Anayasaya göre, görevdeki ve esbak cumhurbaşkanlarının dü kere henüz seçilme hakkından yararlanma edebileceğini anlatım fail Bozdağ, şöyleki konuştu:

"Geçmişte bu hakkı ortak kere kullandı niteleyerek gelecekte doğan dü ayrı hakkı istimal hakkından da yoksun edemezsiniz. Çünkü ortak hakkın eskiden ayrımlı ortak düzenek arasında müstamel olması, gelecekte, Anayasa'nın verdiği toy ortak haktan mahsup edilemez. Anayasa Mahkemesi eskiden meydana getirilen bu tartışmayı bitirmiş, kapatmış. Hem de CHP'nin başvurusu üstünde bu mevzuda değişmeyen vermiş. Kaldı ki bu husus Türkiye Büyük Millet Meclisi Anayasa Komisyonunda da görüşüldü. Görüşme sırasında, Anayasa Komisyonu raporunda değiştirmeden şu ifadeler toprak alıyor; 'Teklifin kanunlaşması ile dü çevrim seçilebilme imkanında bu düzenlemenin yürürlüğe girmesinden evvela fariza yapmış cumhurbaşkanlarının fariza dönemlerinin adisyona katılmayacağı tartışmasızdır.' Meclis Genel Kurulu'nda da Anayasa Komisyonunda da bu Anayasa değişikliği görüşülürken on paralık kimesne bulunan ve esbak cumhurbaşkanları bundan yararlanamaz niteleyerek ortak tez bile karşılama sürmemiştir."

Bozdağ, Erdoğan'ın yasama kurulu çoğunluğu sağlandığı takdirde 2028'de baştan sözlü olma imkanının doğacağını bildirdi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhur reisi talibi olup olmayacağı sorusuna yanıt Bekir Bozdağ, "Kılıçdaroğlu'nun, isteme göstermeseler fark sözlü olacağını düşünenlerdenim." dedi. Kemal Kılıçdaroğlu'nun, seçimin ikinci tuğra kalması şeklinde öz çevresinde uyuşma oluşacağını matematik ettiğini tamlayan Bekir Bozdağ, "Bence ki ne derse desin, Sayın Kılıçdaroğlu adaydır, sözlü olmaya da bence mecburdur. Çünkü sonuç şansı." niteleyerek konuştu.

AYM'ye ferdî müracaat baştan düzenlenecek

Anayasa Mahkemesinin ferdî başvurularda almış olduğu bazısı kararların eleştirildiği hatırlatılan Bozdağ, şunları kaydetti:

"Anayasa Mahkemesi kanun ve yasanın çizdiği mezuniyet haddini zorlarsa yahut yorumla yetkisini genişletirse o devir yargısal aktivizme akıllıcasına evrilebilir. Eleştirilere kılıç de katılıyoruz. İlk aşama mahkemelerini ve Yargıtayı boş boş bir duruma getiren ortak gestalt oluyor. Bireysel başvuruyla ait Anayasa Mahkemesi yapılış ve muhakeme usulleri ile alakalı kanunda bazısı tadilat yapmamız gerekiyor. Bakanlık kendisine bunu çalıştık. Bazı hükümlerin mezuniyet genişliğine bap aralama hali var. Bu bölümde başkalık yaptığımız takdirde bu bölgede işi az buçuk henüz zorlaştırmış olacağız. Orada ortak kombinezon etme gereksinimi var. Anayasa Mahkemesi ile de görüşerek, onlarla da danışma ederek önümüzdeki çağda Meclis'e atıf edeceğimiz yasalardan biri de bu olacaktır. Maalesef devir hin bu oluyor. Benim de anayasaya, hükümlere karşıt gördüğüm kararlar. Anayasa Mahkemesinin kararları eleştirilmez niteleyerek ortak obje yok. Ben de bu kararları mezuniyet haddini aşan, sakatlık aktivizmine biçim açan ortak değişmeyen kendisine değerlendiriyorum."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ