USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

AFAD’dan 37 ilde etkili olacak soğuk ve yağışlı havaya ilişkin açıklama

Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD), 37 ilde soğuk ve yağışlı havanın etkili olacağını belirterek menfi hava koşullarına ilişkin vatandaşların alabileceği önlemleri açıkladı.

AFAD’dan 37 ilde etkili olacak soğuk ve yağışlı havaya ilişkin açıklama
10-03-2022 00:22

AFAD kabilinden meydana getirilen kayıtlı açıklamada, “Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden tahsil edilen bilgilere uyarınca bugünden itibaren sıcaklıklar batın grado düşecek, rahmet ve kar yağışları ise artacak. Bu sebeple özellikle İstanbul edinmek üzere, 37 ilde AFAD koordinasyonunda tedbir yapıldı. İl AFAD Merkezleri saklık özelliğine geçirilirken 37 ilde valilikler, belediyeler, il hususi idareleri, karayolları, emniyet, jandarma, 112, UMKE, Türk Kızılay ve STK'lar ile beraberce tedbirler alındı. Balkanlar ve Karadeniz üstünden mevrut soğuk ve yağışlı hava sisteminin etkisi, iklim genelinde 7 Mart'tan buyana hissedilmeye başlandı. Olası risklerin azaltılması amacıyla, AFAD koordinasyonunda ait kurumlar, kurumlar ve STK'lar hazırlıklarını tamamladı. Çalışmalar, Türkiye Afet Müdahale Planı çerçevesinde, 2021'de piyasaya çıkan Kış Tedbirleri Genelgesi'ne uyarınca yürütülüyor. Türkiye Afet Müdahale Planı çerçevesinde; Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü ve Türk Kızılayı temsilcileri, bugün 21.00 itibarıyla, Başkanlık AFAD Merkezinde 7/24 esasına uyarınca fariza gerçekleştirmek az daha çağırma edildi. Sıcaklıkların hafta süresince azalarak kuzey, iç ve garp bölgelerde, hafta böylelikle ise gayrimenkul genelinde saat normallerinin 6 ilâ 10 adım dibine düşeceği kestirim ediliyor. 9 Mart'tan itibaren Doğu Anadolu ile Orta ve Doğu Karadeniz'in iç kesimlerinde, Konya ve Isparta'da, 10 Mart'tan itibaren İstanbul, Marmara ve İç Anadolu'nun doğusunda kar yağışlarının etkili olması bekleniyor. Yağışların, Akdeniz ve Doğu Karadeniz kıyıları ile Güneydoğu Anadolu'nun cenup kesimlerinde rahmet ve sağanak, gayrı yerlerde ise karla alengir rahmet ve kar biçiminde olması bekleniyor. Doğu Anadolu'nun doğusu, Kıyı Ege ve Marmara sahasında demir kavara ve denizlerimizde sıkıntı beklenirken Ege ve Akdeniz'de tarımsal tuman tehlikesi bulunuyor. Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz'de başkaca çığ tehlikesi bulunuyor” denildi.

Açıklamanın devamında aksi hava koşullarına ilişkin vatandaşların alabileceği önlemler dair bilgiler verilerek şunlar kaydedildi:
"Buzlanma ve Don Tehlikesine Karşı Alınabilecek Önlemler
Zorunlu olmadıkça dışarıya çıkılmamalıdır. Dışarı çıkmadan geçmiş hava kestirim raporları izleme edilmelidir. Devam fail ortak otama (diyaliz, tevellüt vb.) gereksinimi mevcut vatandaşlarımız, durumlarını ilişkin bulundukları illerdeki İl Sağlık Müdürlüğü ile keyif kuruluşlarına bildirmelidir. Çatılarda oluşan buz sarkıtlarından ırak durulmalıdır. Cep telefonları bataryası ve var ise taşınabilir yükleme ünitesinin şarjları meşbu tutulmalı, radyo ve elektrik feneri düşüncesince redif batarya bulundurulmalıdır.

Araç Kullanırken Buzlanma Ve Don Olayından Korunmak İçin Alınabilecek Önlemler
Araçta lüzumlu ekipmanların (zincir ve çekilme halatı vb.) bulunduğundan güvenli olunmalıdır. (Kar lastikleri kullanılmalıdır) Seyahat öncesi, kez ve trafikle ait bilgelik alınmalıdır. Aile ve yakınlara toprak ve rota ile ait bilgelik verilmelidir. Her devir görülemeyen transparan ve kaypak ortak buz tabakası bulunan 'siyah buz'a ilgi edilmelidir. Trafik kalça ve sınırlamalarına kesinlikle uyulmalıdır. Araçta tam oranda mahrukat bulundurulmalıdır. Araçta da ortak facia ve çabuk gestalt çantası bulundurulmalıdır.

Fırtına Öncesi Ve Sonrasında Alınabilecek Önlemler
Fırtına ikazları izleme edilmelidir. Zorunlu olmadıkça hariç çıkılmamalıdır. Kapı ve pencereler sağlamlaştırılmalı, gözenek kenarlarından ırak durulmalıdır. Ani seylap riskine dirlik mücehhez olunmalıdır. Çatı ve balkonlarda mevcut malzemelere ve tabelalara dirlik tetik olunmalıdır.

Baca Gazı Zehirlenmelerinden Korunma Yöntemleri
Yanan sobalar yatmadan geçmiş ağız ağıza söndürülmeli; yanmış, nısıf yanık kömür, odun kadar mahrukat malzemeler derneşik yerine çıkartılmalıdır. Lodos, sıkıntı kadar aksi koşullarda, sobalar yakılmamalıdır. İtfaiye Müdürlüğü'nden soba yakma usulü öğrenilmeli ve soba buna uyarınca yakılmalıdır. Bacalar, soba borusu ile dirsekleri derneşik aralıklarla temizlenmeli; bacalar açık tutulmalı, hava akımına ulaşacak halde mekân yapılardan yükseltilmelidir. Kazanlar (Soba) TSE standartlarına akıllıca olmalıdır.

Doğalgaz Zehirlenmelerinden Korunma Yöntemleri
.Doğalgaz cihazlarına tam müvellidülhumuza girmesini sağlayıcı açıklıklar kapatılmamalıdır. Ev ve bürolarda geçer not cihazların bakımları derneşik yerine yaptırılmalıdır. Doğalgaz kaçaklarının tespiti düşüncesince doğal kavara yağı lambası lambası dedektörleri kullanılmalıdır.”

Hidayet Türkyılmaz

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ