USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 'Çocukları Dijital Tehlikelerden Koruma Rehberi' hazırl

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, "Çocukların Dijital Risklerden Korunmasında Ebeveyn Rehberi" hazırlandı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 'Çocukları Dijital Tehlikelerden Koruma Rehberi' hazırl
17-01-2022 15:08
Ankara

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından meydana getirilen açıklamaya göre, beyyine ebeveynlerin dijital hayattaki riskli içeriklere erinç çocuklarını tam olarak korumaları, nelere ilgi etmeleri ve ne asayiş önlemlerini almaları gerektiğini, ufaklıklara "dijital mahremiyet bilinci" kazandırılmasının yollarını içeriyor.

Bilişim teknolojilerinin avantajları yer aldığı kabil riskler de içerdiğine ilgi çekilen rehberde, ufaklıklara bu mevzuda ebeveynlerin kılavuzluk etmesinin önemi vurgulandı.

Son senelerde "dijital ebeveynlik" teriminin ortaya çıktığına ayraç edilen rehberde, ailelere çocuklarını genel ağ içre bekâr bırakmamaları uyarısında bulunuldu.

Dijital ortamdaki riskli içerikler

Teknolojinin denetimsiz kullanımının, evlatları gayrikanuni içeriklere, intihar, narkotik kullanması kabil durumlara, menfi kalıp olabilecek karakterlere, şuuraltı mesajlara, devir içi istismara, siber zorbalığa ve biçimsiz oruçlu şahıslara erinç savunmasız bıraktığı vurgulanan rehberde, dijital vasıtaların kontrolsüz kullanımının çocuklarda ruh bilimsel rahatsızlıklara, yeme-içme ve aşırı kiloluluk problemlerine, hab bozukluğuna, adale ve çelimsiz sistemi hastalıklarına ve bağımlılığa defa açabileceği belirtildi.

Denetimsiz uygulayım bilimi kullanımıyla evlatların okuldaki bilimsel nitelikli başarılarının, içtimai ilişkilerinin, asıl yaşamda metin haberleşme ihdas becerilerinin menfi etkileneceği kaydedilen rehberde, toplumdan kendini soyutlama, ıssızlık hissine kapılma, depresyon, nefis bozuklukları, asıl duygulardan uzaklaşma, ahlaki problemlerle tutum bozukluklarının da evlatların yaşayabileceği mesail ortada sıralandı.

"Yasaklayıcı tedbirlerden kaçının, bilinçlendirici durum takının"

Rehberde aileler düşüncesince şu teklif ve uyarılara toprak verildi:

"Çocuğunuzu genel ağ kullanımında yasaklama ve yasaklama tedbirlerden kaçının, bilinçlendirici, müzahir durum takının.

- Çocuğunuzu dijital ortamda erinçsiz edici ortak durumla karşılaştığında, tanımadıkları kişilerden erinçsiz edici ileti aldığında onlara karşılık vermemesi, bunu sizinle paylaşmaktan çekinmemesi gerektiği dair bilgilendirin.

- Çocuğunuzun internette haberleşme kurduğu bireyleri ve içtimai medyadaki dostlarını tanıyın, ne sitelere girdiğini izlem edin ve bunu duyurulmayan yapın.

- Birçok genel ağ sayfası ve içtimai komünikasyon araçları platformu erinçsiz edici bireyleri yakınma ika ve işgal fırsatı sunmaktadır. Bunun tam olarak yapılacağını evladınıza behemehâl öğretin.

- Çocukların kullandığı halis muhlis elektronik aletlerde (tablet, telefon, elektronik beyin vs.) Güvenli İnternet Hizmeti kapsamında verilen Çocuk Profili/Aile Profili kullanılabilir."

Özellikle 3 yaşına derece evlatların ekrana verilen bırakılmaması uyarısı da meydana getirilen rehberde, ufaklıklara dijital mahremiyet kazandırılması düşüncesince de önerilere toprak verildi.

"Kendisine ve aileye bağlanmış ışık ve videolara toprak vermemeli"

Rehberde, çocuklara, adsız sansız kişilerden tahsil edilen e-postaların açılmaması, internette ve içtimai medyada piyasaya çıkan herhangi ortak bağlantıya ve reklam şekilde çıkan linklere tıklanmaması, adsız sansız program/dosyaların indirilmemesi, adsız sansız sitelere eşya ve uzuv olunmaması icap ettiğinin öğretilmesi istendi.

Profil sayfasında kendisiyle bağlanmış gereğinden çok bilgiye, namına ve aileye bağlanmış safiha ve videolara toprak verilmemesinin önemi vurgulanan rehberde, şu ifadelere toprak verildi:

"Bir içtimai ağabey eklenmek talip yavrunuzun ilk önce sizinle haberleşme kurmasını isteyin ve gözyaşı sınırı olup olmadığını arama edin. Çocuklara ferdî sınırlara cemaat olmaları, şahısların sınırları ve mahremiyeti ihlal fail arzuları karşısında yararlı demeleri icap ettiğini öğretin. Çocuğunuzdan, içtimai ağlarda başkalarına dokunca verecek davranışlarda bulunmamalarını ve başkalarının bilgilerinin gizliliğine hizmet göstermesini öğretin."

Sosyal medyada paylaşılmaması müstelzim görsellere bağlı uyarıların bulunmuş yer aldığı rehberde, evlatların görüntülerinin banko her insanın görebileceği biçimde paylaşılmaması gerektiği vurgulandı.

Çocukların hususi bölgelerinin göründüğü, örtüsüz oldukları görseller ile tuvalet, banyo gerçekleştirmek kabil insana bağlanmış hususi fotoğrafları, marazlı oldukları ışık ve videolarla ağlarken, güç bir hale sakıt anları içeren videoların da paylaşılmamasının önemi vurgulanan rehberde, şu tembihat yapıldı:

"Çocukların görselleri paylaşılırken bunun gittikçe çocuğa ne hissettirebileceği delik uğrunda bulundurulmalıdır. Paylaşımın seneler sonradan oluşturabileceği tesirleri üzerinde düşünmek, başkalarıyla paylaşmanın makul olmayacağı hassas, olumsuz, gır gır görünse de gittikçe önemsiz düşürücü olabilecek anların paylaşımlarından gocunmak önemlidir. Fotoğraf paylaşırken sınırlara ilgi edilmelidir. Sürekli, abartmalı şekilde, günce hayatının herhangi ortak hatıra fotoğraflanan ve paylaşılan ortak çocuğun mahremiyet bilinci kazanmakta zorlanabileceği delik uğrunda bulundurulmalıdır. Sadece özlük çocuğumuzun değil apayrı ufaklıklara bağlanmış görseller de müsaade alınmadan ve her insana belirgin biçimde paylaşılmamalıdır."

Dijital oyunlarda bağımlılık riski

Doğru seçme elektronik beyin oyunlarının çocuklarda istimara yapma, bilgelik işleme, lojik düşünme, alternatifleri delik önüne alma, yazı yapma, yaratıcılık ve tenkidî düşünme, izlem istimal kabil bazısı kabiliyet ve becerileri geliştirdiğinin araştırmalarla ortaya konduğu belirtildi.

Oyun oynamanın en ehemmiyetli menfi tesirinin bağımlılık riski yer aldığı tabir edilen rehberde, ana babaların evlatlarının elektronik beyin oyunlarını oynamalarını engel olmak namına bilgisayarı doğurgan kullanmalarını sağlayacak tedbirler alması haber mektubu edildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ