USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yazıcı: Baskın intihap niyetimiz yok

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, 'Baskın seçme niyetimiz yok. Seçimler eskiden yapılacak. Başından bu yana kılıç bu mevzuda aşırı özenliyiz.' dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yazıcı: Baskın intihap niyetimiz yok
15-03-2022 14:09
Ankara

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, "Baskın intihap niyetimiz yok. Seçimler vaktiyle yapılacak. Başından buyana kılıç bu mevzuda aşırı özenliyiz." dedi.

Yazıcı, NTV deli dolu yayınında, AK Parti ve MHP milletvekillerinin imzasıyla esbak TBMM Başkanlığına verilen Milletvekili Seçimi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne bağlı soruları yanıtladı.

"Düzenlemenin bu sürede Meclise gelmesiyle er intihap tartışmalarını sonlandırıldı mı?" sorusu üstünde Yazıcı, er intihap söylemini yerinde gösterecek tek emarenin olmadığını belirtti. Erken seçimin muhalefetin birlikte söylemi bulunduğunu anlatım fail Yazıcı, "Onlar da bunun olamayacağını layıkıyla bakarak ısrarlı halde er intihap vurgusu yapıyorlardı. Zamanlamayı ona layıkıyla planladık. Baskın intihap niyetimiz yok. Seçimler vaktiyle yapılacak. Başından buyana kılıç bu mevzuda aşırı özenliyiz." sanarak konuştu.

Yazıcı, ittifakların anlaşılan hedefler, politik programlar çerçevesinde politik partilerin hukuksal kişiliklerini destek olmak düşüncesince kuvvet donanması yapmaları anlamına geldiğini söyledi. "İttifakın yekûn oyunun diyar engelini geçmesi halinde, ittifak ortamında görünür halde toprak meydan dört başı mamur politik partilerin baraj problemi kalmıyor." diyen Yazıcı, şunları söyledi:

"Seçmen oyunu kullanırken ittifak ortamında görünür halde toprak meydan politik partileri yeğleme ediyor. Bunların aldıkları oya layıkıyla saylav çıkartmalarıdır akıllıcasına olan. Millet iradesi bunu gerektiriyor. Bunları toplayıp bambaşka halde akıbet çıkartmanın demokratik olmadığını, haksızlığa da kez açtığını fikren hesaplı olması sebebi öne sürülerek dünkü birlikte organizasyon getirdik saylav dağılımına ilişkin. Her politik fırka denktaş birlikte halde almış olduğu oy ile D'Hondt sistemi yerine girecek, oyu tam ise saylav çıkaracak, tam değil ise çıkaramayacak."

"Vatandaşa karşın doğruluk olmaz"

Yeni sistemde önemsiz partilerin almış olduğu oyların görmezden gelineceği eleştirilerinin hatırlatılması üstünde Yazıcı, bu çeşit formülasyonlarda asal olanın, ferdin iradesi bulunduğunu anlatım etti. Yazıcı, "Oy kimin, fırka denir da o oy vatandaşın oyudur, yurttaş tercihini ne partiden yana kullanmışsa milletvekilini de o partinin çıkartmasını dilek ederek oyunu anca kullanmış. Siz deminden vatandaşın X’e verdiği oyu Y hanesine yazıp Y’ye saylav sağlatırsanız bu birlikte sapmadır, istenç sapması. Bu sapmayı getirdiğimiz düzenlemeyle önlemiş oluyoruz." sanarak konuştu.

Yazıcı, dünkü düzenlemeyle temsilde adaletin sağlanamayacağı eleştirilerine ise şu cevabı verdi:

"Vatandaşa karşın doğruluk olmaz, adaleti yurttaş sağlayacak. Nerede? Sandıkta oy verirken sağlayacak. Vatandaşın tercihi o düşünmek ki. O denli oy vermiş. Milletvekili çıkartacak sayıya erişmemişse düşünmek ki vatandaşın desteği orada kalmış, buradan beslemek lazım. Verilmiş dört başı mamur oyları temsile dönüştürelim demek, vatandaşın takdirinde bulunan birlikte şeydir. Yani bunu birlikte mühendislik yaparak formülasyonla yaşama yansıtamazsınız."

Muhalefetin, düzenlemenin zamanlamasına bağlı eleştirileri hatırlatılan Yazıcı, "Meclisin gündemi yoğun. Biz bunu henüz evvel getirsek 'Erken intihap hazırlığı.' denir. Yapay birlikte ruzname oluşacaktı. Öyle birlikte sürede getirdik ki... Hiç kimsenin bundan böyle er seçimden lakırtı etmesinin yerinde olmayacağı birlikte devir diliminde getirdik. Planlamamız akıllıcasına ve hesaplı sanarak düşünüyorum." ifadelerini kullandı.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ