USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

AK Parti Sözcüsü Çelik: "Bu işgali tümüyle reddediyoruz”

AK Parti Sözcüsü Çelik, Rusya'nın Ukrayna'ya gerçekleştirdiği saldırıya ilişkin, "Bugün sebebi ile arsıulusal hukuku ağırbaşlı halde ihlal fail ve baş döndürücü vahametli neticeleri olabilecek ortak levha ortaya çıktı. Bu işgali tümüyle reddediyoruz” dedi.

AK Parti Sözcüsü Çelik:
24-02-2022 20:21

AK Parti MKYK toplantısı hemen sonra mütekellim AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, toplantının ağırlıklı ruzname maddesinin Rusya'nın Ukrayna'ya gerçekleştirdiği hücum bulunduğunu anlatım ederek, ”Maalesef tüm bu çabalara karşın akse basamak kademe terfi etti anlam kendisine bugünkü hücum vaziyeti ortaya çıktı. Gelinen derece yayımcı lüzum 2. Dünya Savaşı, lüzum Soğuk Savaş hemen sonra sağlam aşırı gerilim olmuştu. Ama bu noktaya ulaşmamıştı. Bundan ahir evren düzeni açısından ehemmiyetli neticeleri olacaktır. Cumhurbaşkanımız hem Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski ile hem Rusya Devlet Başkanı Putin ile derin indinde halde bu görüşmeleri sürdürdü. Görüşmelerin mihrak noktası Minsk anlaşması çerçevesinde diplomatik yolla bu probleminin çözülmesiydi. Hem Ukrayna hem Rusya ile en direkt konuşabilen Cumhurbaşkanımızın bu çabaları hem Ukrayna hem Rusya çeşidinden müspet karşılandı. Cumhurbaşkanımız olayın gene itibaren Türkiye'nin ev sahipliği yapabileceğini gene buyana bu durumun barışla çözülebileceğini anlatım etti. Cumhurbaşkanımızın Putin ile indinde görüşmesi he düşüncelerini bariz bariz anlatım etti. Sayın Putin de zat ayn açısından olayın detaylarını Cumhurbaşkanımızla paylaştı" sanarak konuştu.

Bugün itibarı ile arsıulusal hukuku ciddi halde ihlal fail vahametli neticeleri olabilecek indinde tablonun ortaya çıktığını kail Çelik, "Bu işgali tümüyle reddediyoruz. Haksız ve hukuksuz indinde eylemdir. İlk yeniden itibaren Ukrayna'nın politik birliğini ve yer bütünlüğünü ilkelerimiz gereği çelimli indinde halde savunacağımızı anlatım ettik. Cumhurbaşkanımızın dü ifadesinin taraf yana görülmesinde kazanım vardır. Birincisini Ukrayna'nın yer bütünlüğünü ve politik birliğini çelimli halde savunuyoruz. İkisinden de vazgeçmeyiz demişti Cumhurbaşkanımız. Burada indinde öge çerçevesinde kimsenin agresif girişime yönelmemesi ile ait kupkuru indinde büyüklenme ortaya koymuştu. Hiç kimsenin agresif indinde girişime yönelmemesi ile ait bariz indinde davranış ortaya konulmuştu. Türkiye bu anlamda NATO ittifakındaki mükellefiyetini hesabına getirmekle beraberce zat politik birikimi, Ukrayna ve Rusya ile ilişkileri çerçevesinde ibdai indinde konum oluşturmuştu. Gelinen noktada nahak yere hukuksuz saldırganlık ortaya çıkmıştır. Bu saldırganlığın neticelerini tümüyle reddettiğimizi anlatım eylemek istiyorum" sanarak konuştu.

Türkiye'nin indinde NATO müttefiki kendisine müspet indinde davranış sürdürdüğünü kail Çelik, ”Türkiye indinde NATO müttefiki kendisine şimdiye derece müspet indinde davranış sürdürdü. Bundan sonraları çelimli indinde NATO üyesi kendisine da bu tutumunu sürdürecektir. Ukrayna'nın yer bütünlüğünü çelimli indinde halde savunmaya bitmeme edeceğiz. Rusya'nın da bu agresif tutumdan vazgeçmesi düşüncesince diplomatik ilişkileri sürdürmeye bitmeme edeceğiz. Kırım Tatar'ı kardeşlerimizin durumları, onların zarfında bulundukları halle yakından ilgiliyiz Kırım kökeni milletvekilleriyle daim değinme halindeyiz" dedi.

“Ukrayna'daki vatandaşlarımızla yaklaşan indinde değinme içindeyiz"

Ukrayna'daki yurttaşlar ile yaklaşan indinde değinme zarfında olunduğunu bildiren Çelik, “Ukrayna'daki vatandaşlarımızla yaklaşan indinde değinme içindeyiz. Bu değinme çerçevesinde oradaki diplomatik misyonlarımız bitmeme ediyor. Bugün indinde vatandaşımızın hata yaklaşımı videoteyp kendisine yayıldı. Diplomatik misyonlarımızın fariza yerlerinden ayrıldığına yönelik. Diplomatik misyonlarımız görevinin başındadır. Oradaki etraflı mevki görevlilerimiz görevinin başındadır. Oradan boşanmak talip vatandaşlarımızla ait kendisine şu anda indinde obje yapılamıyor. Hava kişmiri ve çokluk bütünleme yöntemleri hesabına düzenlilik hesabına kaotik indinde boyut var. Güvenlik açısından birlik indinde inanma verilemiyor. Güvenlik sağlandığında boşanmak talip yurttaşlarımız düşüncesince lazım hazırlıklar yapılacaktır" açıklamasında bulundu.

Avrupa Birliği'nin ayıplama teşkilatına döndüğünü, ayıplama üreten indinde yaklaşımdan hemen sonra gidemediğini anlatım fail Çelik, ”Türkiye'nin AB üyeliğinin Avrupa'ya neler katacağı hesabına izahat yaptık. Avrupa'nın Türkiye'yle beraberce olmasının getireceği politik vizyondan mahrumiyeti kupkuru halde görülmüş durumda” dedi.

"Ukrayna'nın politik donanması ve yer bütünlüğünü çelimli indinde halde savunmaya bitmeme edeceğiz”
Karadeniz'in güvenliğinin şümullü indinde halde ele alındığını kaydeden Çelik, Türkiye'nin bu mevzuda oluşabilecek senaryolara gönül rahatlığı mücehhez bulunduğunu belirtti. Çelik, "Möntro Sözleşmesi'nin bu sima indinde vaziyette Türkiye'nin kararları açısından etraflı senaryolar çalışılmıştır. Möntro Sözleşmesi ile ait önümüze geleceklerle ait hazırlıklar yapılmıştır. Şimdiye derece birlik kendisine hesabına getirilmiştir. Süreci strateji etmeye bitmeme edeceğiz. Bu huzursuzluğun bundan hâlâ indinde tomar indinde noktaya gitmemesini istek ediyoruz. Gelişmeleri tahmin kılmak zordur. Toprak bütünlüğü ihlal edilmiş bulunduğu politik donanmasına müteveccih indinde gözdağı bulunduğu düşüncesince Ukrayna'nın politik donanması ve yer bütünlüğünü çelimli indinde halde savunmaya bitmeme edeceğiz” dedi. "Yakın ilişkilerimiz bulunduğu Rusya'ya arsıulusal hukukun ciddi indinde ihlali anlamına mevrut bu eylemden vazgeçilmesi icap ettiğini altını çizerek söylüyoruz“ diyen Çelik, "Türkiye açısından tüm bu gelişmelerin gerektireceği siyasi, ekonomik, diplomatik, etkilerinin çelimli indinde halde değerlendirildiğini, ayrışık senaryoların ele alındığını, Türkiye'nin artık kendisini etkileyecek ayrışık senaryolara gönül rahatlığı hazırlı bulunduğunu anlatım eylemek isterim. MKYK Toplantımızda Rusya Ukrayna krizi şümullü halde ele alınmıştır” sanarak konuştu.

"Türkiye'nin Afrika'daki varlığı tek ülkenin aleyhine değildir"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Afrika ziyareti esnasında yaşamını kaybeden Hayrettin Eren'e yağmur dileyen Çelik, ”Cumhurbaşkanımızın yaklaşan sürede Afrika ziyareti olmuştu. Türkiye aşırı derinlemesine zamandır indinde sağ açıklık gerçekleştiriyordu. Afrika'ya. Artık Afrika açılımının Afrika-Türkiye ortaklığına döndüğünü söyleyebiliriz. Oraların kalkınması düşüncesince kulaklı kulaklı ilkesinin yaşama geçirilmesi düşüncesince çalışmalarımız sürüyor. ‘Türkiye Afrika'yı ele geçiriyor' Türkiye' Afrika'da beden gösterisi yapıyor kabilinden kişmiri yaymaca anlamına doğacak çalışkanlık içerisine giriliyor. Türkiye'nin Afrika'daki varlığı tek ülkenin aleyhine değildir. Sadece Afrika halklarının ve Afrika Devletlerinin yararınadır. Sadece Afrika yararınadır. Türkiye'nin Afrika'daki ortaklığı, açılımı beraberlik çerçevesinde, sömürüden, doğu bilimci yaklaşımlardan ırak indinde halde insancasına iane temelinde, ekonomik, politik paydaşlık insanı iane temelinde gerçekleşiyor” dedi. Sağlık çalışanlarına müteveccih saldırılara tepkime yayınlayan Çelik, ”Şiddetin yaklaşan takip edeni olduklarını belirterek sinir bilimi uzmanı indinde hekim arkadaşımıza meydana getirilen saldırıyı hızlı kınıyoruz. Hukuki süreçleri yakından strateji ediyoruz. Gözbebeğimiz bulunan esenlik mensuplarının yanlarında olduğumuzu rastgele devir anlatım ediyoruz” sanarak konuştu.

İsrail'le normalleşme döneminin zat ritminde ilerlediğini anlatım fail Çelik, İsrail Cumhurbaşkanının ziyareti düşüncesince hazırlıkların bitmeme ettiğini belirterek, "İki tarafın uygun bulunduğu konularda, diplomatik ilişkilere müteveccih dosyalar bu ziyarette şümullü indinde halde ele alınacak. Türkiye'nin duruşu ayrımsız hassasiyetle bitmeme etmektedir. Türkiye'nin Filistin mevzusundaki duruşu, dü devletli hal mevzusundaki duruşu ayrımsız hassasiyetle bitmeme etmektedir. Burada şimdiye derece Filistin meselesinin çözümü ile ait etraflı hassasiyetlerimiz kelimesi kelimesine koruduğumuzu anlatım eylemek isterim. Bu görüşme gerçekleşmesi çerçevesinde etraflı bu icraat şümullü indinde halde yürütülüyor” dedi.

MKYK'da erke mevzularıyla ait vatandaşlardan mevrut taleplerin şümullü indinde halde ele alındığını anlatım fail Çelik, aut temasların enli şümullü halde değerlendirildiği indinde bölümün de MKYK toplantısında ele alındığını bildirdi. Güvenlik Zirvesi'nde Rusya'ya müteveccih indinde yaptırımın ele alınmadığını aktaran Çelik, ”Türkiye açısından Rusya ile derin ilişkilerimiz var. Ukrayna'nın yer bütünlüğünü ve politik birliğini de çelimli indinde halde savunuyoruz. Türkiye Ukrayna'nın politik bütünlüğü ve yer bütünlüğünün sağlanması düşüncesince desteği verecektir. Bu çatışmaların nerede duracağı nereye derece ilerleyeceği yaklaşan halde strateji edilmelidir. Bu çatışmaların hâlâ indinde tomar büyümemesi Ukrayna'nın yer bütünlüğü ve politik birliğinin sağlanması düşüncesince gerekenlerin yapılması. Montrö Sözleşmesi açısından Türkiye'nin bu vaziyette önüne gelebilecek etraflı senaryoları değerlendiren icraat Dışişleri ve Milli Savunma Bakanlığı çeşidinden şümullü halde yapıldı. Montrö sözleşmesi açısından Türkiye yayımcı ki bu vaziyette önüne doğacak etraflı senaryoları değerlendiriyor. Savaş yerinde savaşçı ülkelerin gemilerin gelişine Montrö hükümleri hesabına geçmiş olmasına müsaade verilmemesi hükümleri var. Farklı bilgileri da var. Burada şu esastır Cumhurbaşkanımızın yeniden buyana dediği burada barışın korunması huzursuzluğun olmaması. Montrö Sözleşmesini nesnel hükümleri kupkuru indinde halde uygulayacaktır" sanarak konuştu.

"Bunlar aut politikayı CHP kurultayı sanıyor"

Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarına tepkime yayınlayan Çelik, ”Demokrasinin yolu Diyarbakır'dan Adana'dan, İstanbul'dan, İzmir'den Türkiye'nin etraflı zerrelerinden geçer. Bu ifadelerin simgesel anlamları oluyor. Bir cins karşılığı sıfır politik arpa anlamına mevrut ayrışık bağlamlarını eskiden gördük. Yüce meclisin yetkisinin azaltıldığından bahsedenlerin el erki hesabına indinde sistem kurarken atfı ulu meclise yapması gerekirken bu halde indirgemeci indinde yaklaşım öne sürmesidir. Bu halde indirgemeci yaklaşımın indinde parçayı alıp onunla demokrasiyi özdeşleştirmenin on paralık de dobra sıfır istismara bariz neticeleri bulunduğunu gördük. Coğrafi adlandırma yapacaksınız bu rastgele zümreden kullanılan fakat demokratik indinde gönderme yapacaksanız bu meclisten geçer. Cumhurbaşkanımızın BAE ziyaretinde ciddi ifadeler kullandıklarını gördük. Dış politikanın doğasına özelliğine ilişkin en esas yaklaşımlardan mahrum indinde halde bu çabaları geliştiriyorlar. CHP umumi başbuğ yardımcısı Türkiye'nin zat tezlerinden vazgeçip Yunanistan'ın tezlerini bildirme etmesini öneriyor. Bunlar aut politikayı CHP kurultayı sanıyor. CHP kurultayının içerisindeki ayrışık sitillerin aut politikada muteber olacağını sanıyorlar" dedi.

Hülya Keklik

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ