USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Asayiş

Annenin Tiktok mesaisi, velayeti kaptırdı

İzmir'de ayrılma etabında bulunduğu eşinin Tiktok'ta baş döndürücü derinlemesine müddet saat geçirdiğini ve bu nedenle dü kızına dikkat göstermediğini kanıtlama fail iş kadını baba, evlatların velayetini aldı.

Annenin Tiktok mesaisi, velayeti kaptırdı
02-02-2022 10:24

İzmir'de canlı iş kadını Ferit K. (43) ile 15 salname benzeri B.K. (41), güzeşte yıl boşanmaya değişmeyen verdi. Çift, metrukiyet etabında konutlarını ayırdı, 8 ve 13 yaştaki dü kızı ana ile yaşamaya bitmeme etti. İzmir 19. Aile Mahkemesinde tanıdık sorun sürecinde, eşinin Tiktok'ta baş döndürücü etraflıca müddet saat geçirdiğini ve bu nedenle dü kızına uyanıklık göstermediğini öne devam eden iş adamı, kızlarının velayetini istem etti. Geçici velayet taleplerine bağlı murafaa çeşidinden tayin edilen terbiyeci raporunda, annenin küçüklere bağlı yükümlülüklerini asıl anlamda ihlal etmiş bulunduğu ve velayetin muvakkat ve kesiksiz kendisine babaya verilmesi tefekkür edildi. Boşanma sonucu çıktığında kesiksiz velayetin de kesinleşeceğini tamlayan ata Ferit K., “Eşim, geceden sabaha denli Tiktok videosu çekiyor. Hatta bu mesai sabahlara denli sürüyor. Kendini çekmesinden artma önemsiz kızımı da Tiktok'a alıştırmış. Kızım da videoteyp çekip kırışmak istiyor. Videolarında kızlarımızı da çekiyor” dedi.

“Sabaha denli Tiktok videosu çekiyor”

Eşinin ilkin küçüklere gönül rahatlığı ilgisizliği zımnında metrukiyet sürecine girdiklerini dile getiren iş adamı, “Benim ilkin Tiktok videoları dair rahatsızlığım gır konusu. Boşanma şimdi gerçekleşmedi fakat eşimle ayrı evlerde kalıyoruz. Eşim, geceden sabaha denli Tiktok videosu çekiyor. Hatta bu mesai sabahlara denli sürüyor. Büyük kızım daim bana ileti yollayıp öğlene denli kahvaltı yapamadığını, annesini uyandıramadığını söylüyor. Ben gidip kızlarımı doyuruyordum. Eşimi defaatle uyardım. Takipçi sayısını tasarruf etmek düşüncesince mi olmadan toplumsal medyadan mülk doğrultmak düşüncesince mi bilmem lakin Tiktok yüzünden bu evlatların alakasız kalması ve eş teriminin sarsılması gır konusu. Eşimle ayrı evlerde kalmaya başladığımızda iri kızımın okulla ilişik sıkıntıları olmuştu. Bir müddet eşimi eve çağırmıştım. Bu müddet içre geceleyin yarılarına denli Tiktok videosu çektiğini biliyorum. Kendini çekmesinden artma önemsiz kızımı da Tiktok'a alıştırmış. Kızım da videoteyp çekip kırışmak istiyor. Benim Tiktok hesabım namevcut lakin biraz videoya baktığımda, ahlaki sınırları zorlayıcı videoların bulunduğunu da gördüm. Çocuklarımın bu biçimde yetiştirilmesini istemediğim düşüncesince kendisini defaatle uyardım ve velayet düşüncesince sorun açtım. Neyse ki terbiyeci raporunda da muvakkat ve kesiksiz velayet bana verildi. Boşanma netleştiğinde, kesiksiz velayet konusu da netleşecektir. Ben kızlarımın geleceği düşüncesince bu sonucu baş döndürücü müspet karşılıyorum” diyerek konuştu.

“Çocuğun faziletkâr yararı”

Ferit K.'nin avukatı Şenay Geçkil de “Anne ve baba, velayetten doğan doğruluk ve yetkilerini çocuğun faziletkâr faydasını gözeterek gitmek zorundadır. Çocuğun faziletkâr yararı gözetildiğinde çocuğun bedensel, ruhsal, fiziki ve ahlaki bakımdan yaşama hazırlanmasında da biricik başına yükümlüdür. Anne ve baba, velayet hakkına duraç kendisine baş başa ehil olmakla bu arada eşlerden herhangi birim biri, velayetin kullanılmasında diğerinden ari kendisine sorumludur. Ancak ana yahut babadan bir tanesi velayete bağlı yükümlülükleri namına getirmekten kaçınırsa, hemen mümteni tarafa bağlı tedarik uygulanması veya velayetin kaldırılması bahis konusu olmaktadır. Anne ve babanın çocuğa ehliyetli merakı göstermemesi yahut velayetten doğan görevlerini ağırbaşlı halde savsaklaması, çocuğun bedeniyle ve ruhen gelişimini engelleyecek herhangi birim cins sömürme velayetin tahammül nedenlerinden olacaktır” bilgisini verdi.

Sosyal medyayla metrukiyet davaları arttı

Türk Medeni Kanunu'nun 169. maddesi “Hakim, çocuğa müteveccih tedbirleri elden doğruya alır” hükmü mucibince muvakkat velayet taleplerine bağlı murafaa çeşidinden tayin edilen pedagogca birim ifade hazırlandığını kaydeden Geçkil, “Anne, ata ve çocuklarla meydana getirilen müzakere sonucunda, annenin küçüklere bağlı yükümlülüklerini asıl anlamda ihlal ettiği, çocuklarla yeteri denli saat geçirmediği ve çocuklarla duygudaşlık kuramadığı gerekçeleriyle velayetin babaya verilmesi tefekkür edildi. Son zamanlarda toplumsal iletişim araçları kullanımının yaygınlaşmasından ötürü metrukiyet davaları arttı. Burada, eşlerin birbirlerine gönül rahatlığı yükümlülüklerini ihlal etmesi, metrukiyet davasında ayıp kendisine nitelendirilebilse de esasta ana veya ata küçüklere gönül rahatlığı yükümlülüklerini direkt namına getirdiğinde bu gidiş velayete husus olabilecek birim gidiş değildir. Burada ana veya babanın toplumsal iletişim araçları kullanırken evlatlarının bakımı, eğitimi, psikoloji ve fiziki gelişimlerini boşlama etmemesi şartı aranıyor. Bizim davamızda, annenin Tiktok'ta harcamış bulunduğu zamanın, evlatların gelişiminde menfi etkiye illet bulunduğu tespiti yapıldı. Annenin küçüklere Tiktok uygulamasını öğretmesi, çekmiş bulunduğu videolarda evlatların da arazi alması, evlatların herhangi birim muhtelif istismara açıkça bir duruma getirilmesi riskini doğuruyor. Kural kendisine 10 yaşından önemsiz ortak evlatların velayeti anneye verilir. Ancak burada annenin çocuklarını gönül rahatlığı yükümlülüklerini asıl biçimde ihlal etmiş olması, velayetin kaldırılma sebepleri kendisine karşımıza çıktı” ifadelerini kullandı.

Ceren Atmaca - Ali İhsan Çiftçi
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ