USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Antalya Diplomasi Forumu'nda 'ırkçılık ve ayrımcılıkla mücadele' tartışıldı

Anadolu Ajansının (AA) "Global İletişim Ortağı" bulunduğu Antalya Diplomasi Forumu'nda (ADF), "Irkçılık ve ayrımcılıkla mücadele" mevzulu panel düzenlendi.

Antalya Diplomasi Forumu'nda 'ırkçılık ve ayrımcılıkla mücadele' tartışıldı
13-03-2022 14:48
Ankara

Panelde mütekellim AGİT Dönem Başkanı'nın Müslümanlara Karşı Hoşgörüsüzlük ve Ayrımcılıkla Mücadele hususi Temsilcisi Büyükelçi Mehmet Paçacı, rasizm ve ayrımcılıkla mücadelenin bire bir ve el ele bulunduğunu ve bu mücadelede, levent boylu bir süreye gerekseme bulunduğunu belirtti.

Paçacı, "Anti-semitizmi, Müslüman ve Hristiyan karşıtlığını birbirinden ayıramayız. Hepsi bir etraflı namına geliyor karşımıza. Bu problemi esas insanoğlu haklarına mebni ayrıntılı bir bakış açısıyla çözebiliriz. Bu noktada yetişek ve ilkin ayrımcılığa gönül rahatlığı hoşgörünün eğitimi gerçek delik uğrunda bulundurmamız müstelzim husus." niteleyerek konuştu.

Irkçılık ve Müslüman karşıtlığının politik partilerinin söylemlerine girerek politik partiler kabilinden oy onama etmek düşüncesince kullanıldığını kaydeden Paçacı, şunları tabir etti:

"AGİT alanında rasizm ve ayrımcılık giderek elan görünür bir vaziyete geliyor. Yani sosyal yaşamın sağlam aşırı anlamında elan görünür bir vaziyete geliyor. mesela intihap dönemlerini ele alalım. Tabii ki intihabat demokrasinin ayrılmaz bir parçası. Ama paradoksal bir biçimde dört dörtlük da bu intihap dönemlerinde rasist ve ayrımcı söylemlerin en bir tomar kullanıldığının gözlemlendiğini görüyoruz. Dolayısıyla Müslümanlara gönül rahatlığı rasizm ve ayrımcılık da giderek kurumsallaştırılıyor ve normalleştiriliyor."

Ayrımcılık, ırkçılık, ayrımcı söylemlerin maşer süresince arttığını kail Paçacı, "(AGİT ülkeleri) Bu devletlerin çoğunun gerçekte komple anayasaları var. Anayasalar tabii ki en güzel insanoğlu haklarını ve öbür kaynakları koruyor. Ancak tığ AGİT alanında şurası görüyoruz. Başörtüsü takmaya giderek elan bir tomar sınırlama getiriliyor. Yine kurban kesmeye müsaade verilmesiyle ilişik sağlam aşırı kısıtlılık var. Bu, rasizm mıdır, İslamofobi midir, olmadan topluluğu sekülerleştirme amacını mı gütmektedir? Bu trendin süresince sekülerleştirme ve laikleştirme ehemmiyetli bir gösteriş oynuyor. Ama bu trend, desteğini rasist ve ayrımcı yaklaşımdan alıyor." değerlendirmesinde bulundu.

"Uluslararası sistemlerde tığ ve ötekiler algısı var"

Sierra Leone Dışişleri ve Uluslararası İş Birliği Bakanı David John Francis, rasizm ve ayrımcılığa müteveccih semere devirde bazısı Batılı devletlerin Kovid-19 aşısını dünyanın öbür ülkeleriyle paylaşma mevzusundaki isteksizliğine değinerek, aşılama milliyetçiliği yahut aşılama ayrımcılığı derece bir durumun ortaya çıktığını söyledi.

Herkesin aşılama iktisap etmek ve salgını kazanç istediğini kaydeden Francis "Kaynakları bulunan bazısı çelimli ülkeler bu aşıları üretiyorlar. Bu aşıya erişemeyen ülkeler var. Onlara gönül rahatlığı da ayrımcılık yapıyorlar." ifadesini kulandı.

Francis, dünyada rasizm ve ayrımcılığın, daim "biz ve diğerleri" terimi bulunduğu düşüncesince yaşandığını belirterek, "Uluslararası sistemlere sahibiz biliyorsunuz. Uluslararası sistemlerde de tığ ve ötekiler algısı var. Bu sebepten sistemler işe yaramıyor. İster George Floyd olayı olsun. Oradan çıkalım aşıya denli gelelim. Oradan Ukrayna savaşına denli gelelim. Hepsinde küresel bir Batı ayrımcılığını görüyoruz." ifadelerini kullandı.

"Irkçılıkla mücadelede değimsiz olduk"

Türk Musevi Cemaati Başkanı İshak İbrahimzadeh, anti-semitizmin de 4 bin salname bir müstevli bulunduğunu ve bir virüs derece etraflı dünyaya yayılan bir idrak bulunduğunu söyledi.

Irkçılık ve ayrımcılık özellik başlığı üzerine ne anlatabileceğini aramak düşüncesince Google'da kontrol yaptığını kaydeden İbrahimzadeh, Google'a İngilizce rasizm yazdığında 440 milyon semere çıktığını, ayrımcılık yazdığında 393 milyon semere çıktığını, ırkçılıkla mücadelede yazdığında ise 173 milyon semere çıktığını kaydetti.

İbrahimzadeh, "Yani elhasıl tığ banko ırkçılıkla mücadelede değimsiz olduk. Ama değimsiz olduğumuzu onama etmiyoruz. Asıl dava bu." dedi.

İnsanlığın, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve türlü sivil polis polis maşer kuruluşları derece nice gurur oluşturmasına ve iri yatırımlar yapmasına karşın ırkçılıkla mücadele değimsiz bulunduğunu dile getiren İbrahimzadeh, şunları kaydetti:

"Ayrımcılığa uğrayan kişilere ne olur? Bu insanoğlu ayrımcılığın kaynağına dönüşüyor. Bu bizim çabucak ayrımcılığa uğrayan kişilere yaptığımız bir fenalık değil bire bir sürede kendimize ve çocuklarımıza da yaptığımız bir kötülük. Ya bu biçimde bitmeme edeceğiz veya bu problemi ciddiye alıp ona mucibince önlemler alacığız. Başarısız olduğumuzu onama etmeliyiz. Ve hastalık değimsiz olduğumuzun sebeplerini bulmalıyız. Öyle intihap yaratmalıyız ki bu intihap ayrımcılığa sunulan bıraktıkları kullanmakta olanları koruyucu intihap olmalı. Sadece millî değil arsıulusal bölgede da bu biçimde olmalı."

"Hiç kimesne rasist doğmaz. Koşullar ırkçılığı yaratır"

Gambiya Dışişleri, Uluslararası İş Birliği ve Yurtdışındaki Gambiyalılar Bakanı Mamadou Tangara da Afrikalılar namına rasizm ve ayrımcılıkla en bir tomar kıygın edilen yan olduklarını kaydederek, "Önce boyunduruk ve kulluk sonraları koloniyalizm geldi. " dedi.

Batı eğitimi düzlük Afrikalıların, ya İngiliz veya Fransız yetişek sisteminde girdiğini ve bu durumun ayrılma ve ayrışma fikirlerinin ortaya çıkmasına hastalık bulunduğunu özetleyen Tangara, "Hiç kimesne rasist doğmaz. Koşullar ırkçılığı yaratır." niteleyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ