USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Araştırma sonucuna göre Türkiye’nin çocuk yetiştirme algısı belirlendi

Çocuklara Eşlik Etme Sanatı kitabının yazarı ve Aile Danışmanı Hilal Çorbacıoğlu'nun yorumladığı ve Areda Survey çeşidinden bin 100 anne-baba ile meydana getirilen incelemede can alıcı neticeler çıktı. Teknolojinin fasile içi iletişime etkisinden, çocukla beraberce geçiril

Araştırma sonucuna göre Türkiye’nin çocuk yetiştirme algısı belirlendi
23-12-2021 14:53

Araştırma firması Areda Survey'in çocuk-ebeveyn ilişkisine müteveccih icra ettiği çalışmada, hızla gelişen teknolojinin familya içi iletişimdeki etkisi, ana ve babaların çocuğun karakterine tesiri ve kusursuz ebeveynlik soruları CAWI yöntemiyle bin 100 insana yönlendirildi. Aile Danışmanı ve Yazar Hilal Çorbacıoğlu'nun neticelerini yorumladığı incelemede Türkiye'nin çocuk yetiştirme algısı üstüne enteresan bulgular ortaya çıktı.

Çocuklarla çağ bünyesinde 2 saatten az ilgileniliyor
Kaliteli devir çocuk ve familya iletişimine katkıda mevcut anne baba ve çocuğun sağlık duyduğu ortak atmosferi içeren devir dilimidir. Başka ortak deyişle çocuğun bedensel, zihinsel, duygusal, içtimai gelişimine yardım sağlayacak eğitici, öğretici, maskaralık ameliyat ile aralık geçirmektir. Ailelere "Çocuğunuzla günde birçok aralık ilgileniyorsunuz?" sorusu yöneltildiğinde yüzdelik 41, 1 oranında dü saatten az çocuklarıyla ilgilendikleri belirtildi. Bu netice ile ait namına Çorbacıoğlu “Ailenin çocuğuyla devir geçirmesi onu elan dobra tanıyıp çözümleme etmesini sağlar. Aynı sürede çocuğunda aileyi değerlendirmesini, ailenizin kurallarını öğrenmesini ve buna akla yatkın tavırlar geliştirerek anne babalarını manken almasına punt olur. Uzun devir kılmak değil, nitelikli ve iletişimi çelimli epilepsi zamanı gitmek herhangi ortak devir önceliğimiz olmalı” dedi.

Teknoloji familya içi iletişimi etkiyor
Araştırmada katılımcılara “Teknolojinin familya içi iletişiminizi tesir kuru nedir?” sorusuna yüzdelik 51,6 etkiledi yanıtını verirken, yüzdelik 27,4 ne etkiledi ne etkilemedi, dedi. Ailelerin yüzdelik 24,6'sı çocuklarıyla ilgilenirken bile telefonun yanlarında bulunduğunu belirtti. Çorbacıoğlu “Çocukla geçirilen zamanda başta telefon kullanımımızı azaltmalı ve çocuğumuza odaklanmalıyız. Teknolojiden yararlanmalı fakat familya zarfında kuracağımız çelimli enformasyon bağını etkilemesine müsaade vermemeliyiz. Burada başta telefon ve ya içtimai komünikasyon araçları detoksu infaz etmek baş başa geçireceğimiz zamanı elan giranbaha kılmaya asistan olacaktır” tavsiyesinde bulundu.

Babalar ufaklıklara tam devir ayırmıyor
Araştırma kapsamında katılımcılara yöneltilen evde çocukla en aşırı ki ilgileniyor sorusuna yüzdelik 77,3 oranında çocukla annenin ilgilendiği, yüzdelik 16, 0 babanın yüzdelik 6,7 dede-ninenin ilgilenilmiş olduğu ortaya çıktı. Çorbacıoğlu “Evlerde hala çocukla ait sorumlulukların ağırlığı annenin üzerinde. Çocuklara Eşlik Etme Sanatı kitabımda da bahsettiğim gibi, kılıç evlatlarımızın yaşamına haremlik ediyoruz. Anne ve ya babanın burada üstlenmesi müstelzim roller denk dağılmalı, bu çocuğun gelecekteki yaşamında öz ailesini kurarken de ona gösteriş manken olacak” açıklamasında bulundu.

Katılımcıların yüzdelik 61,4'ü evlatlarının mesleğini ayırmak istiyor
Araştırmada ‘'Çocuğunuzun gelecekteki mesleği ile ait ortak hayaliniz mevcut mı?” sorusunu iştirakçilerin yüzdelik 61,4'ü beli yanıtını verirken, faydalı diyenlerin payı yüzdelik 38,6 oldu. Çorbacıoğlu “Çocuk gereksiz ortak resim değil bilakis kendine has kabiliyetler ve doğuştan ortak donanımla dünyaya geliyor ve anne baba namına biz izci kabil bakmalı onun bunları keşfetmesine asistan olmalıyız. Gelecekteki mesleği onun kendine has kabiliyetleri ve doğuştan ortak donanımı çerçevesinde şekillenecek” dedi.

Çocuğun karakteri davranışınızla değişken mi
Ebeveynlere “Çocuğunuzun karakterini davranışlarınızla değiştirebileceğinizi düşünüyor musunuz?” sorusuna yüzdelik 54,1'i beli yanıtını verirken yüzdelik 45,9'u faydalı yanıtını verdi. Çıkan netice ile ait namına Çorbacıoğlu, “Çocuklar beğendiği, manken almış olduğu birisine çağrıştırmak üzere da davranışları aşırı hazırlop kopyalayabilirler. Davranışın altındaki düşünce ne olursa olsun depar belgesi noktası, uyanıklık çekilme noktası yeni tutum halinde olmalıdır. Bir çocuğa ‘sorumsuzsun' erişmek yerine,” bu mevzuda elan mesul davranabilirsin değil mi?” demek, aceleten son vermese caba dikkati mesul olmaya, yapabilirliğe ve yeni davranışın çocuk kabilinden belkili görülmesine çekecektir” yorumunda bulundu.

Nesilden nesile büyüklerin izinde
Katılımcılara yöneltilen “Çocuğunuzu yetiştirirken en ortak tomar kimden etkileniyorsunuz?” sorusuna yüzdelik 48,6 familya büyüklerinden etkilenirken, yüzdelik 21,4 arkadaşlarından, yüzdelik 18,6 meraklı destekçilerden etkileniyorlar yanıtı verildi. Ailenin çocuk yetiştirmedeki tesiri ortak defa elan ortaya konuldu.

Çocukların kararları önemli
Çorbacıoğlu, “Çocuğa hoppadak ortak şeyler söyleyerek nasihatlar vererek, lakırtı dinleterek kurulan yegâne cepheli iletişim, esasen enformasyon değildir. Çocukların da ihtisas düşüncelerine kararlarına ehemmiyet hasretmek onların düşüncelerinin yetişkinler düşüncesince giranbaha bulunduğunu aşikâr etmek onlarda özgüven oluşturacaktır” açıklamasında bulunurken araştırı kapsamında katılımcılara yöneltilen “Ailecek ortak şeye değişmeyen verirken çocuklarınızın fikrini alır mısınız?” sorusuna yüzdelik 81,7'si evlatlarının fikirlerine ehemmiyet verdiğini belirtti.

Mükemmel anne baba yoktur
Katılımcılara ‘Mükemmel anne baba mevcut mıdır?' sorusu yöneltildiğinde yüzdelik 76,6 faydalı yanıtını verirken yüzdelik 23,4 beli dedi. Çorbacıoğlu, “ Pek aşırı insanoğlu kusursuz ebeveynlik efsanesine inanır, mefkûre ana ve ağababa mutlu, iyi, problemsiz evlatları yetiştirir. Aslında kusursuz ortak anne baba ve ya kusursuz çocuk niteleyerek ortak nesne yoktur. Her anne babanın evlatları ile ait yönetmekte zorlandıkları ev işlerini yapmaktan kaçınmak, karındaş kıskançlığı, tablet yahut telefon karşısında ortak tomar aralık kılmak kabil tutum sorunları vardır” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ