USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

AÜ Öğretim Üyesi Levent: Abe'ye suikast öğür zarfında ve siyasette aralık oluşturur

Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Sinan Levent, Abe Şinzo suikastiyle Japonya'yı kısaca 70 senedir yönetmen Liberal Demokrat Parti'de ve dünya siyasetinde açıklık oluşacağını söyledi.

AÜ Öğretim Üyesi Levent: Abe'ye suikast öğür zarfında ve siyasette aralık oluşturur
08-07-2022 22:03
Ankara

Levent, AA muhabirine icra ettiği değerlendirmede uğramış olduğu silahlı saldırıda yaşamını kaybeden emektar Başbakan Abe'nin ailesinin de Japonya siyasetine taraf verici çelimli ortak fasile bulunduğunu belirtti.

Abe'nin dü defa başvekillik koltuğuna oturmuş olduğu Japonya'da ailesinden 3 başvekil çıktığını aktaran Levent, "Abe'nin ailesi hem Liberal Demokrat Parti süresince bununla beraber Japonya siyasetinde ehemmiyetli ortak aile. Parti 1955'te kuruluyor ve o günden beri 5-6 sene haricinde Japonya'yı her daim Liberal Demokrat Partili başbakanlar yönetmiş. Abe ailesi, Japon siyasetini tekeli altında bulunduran partinin ehemmiyetli ortak figürüdür. Ailenin çıkardığı 4 ehemmiyetli siyasetçiden bir tanesi ve 3 başbakandan bir tanesi de Abe'dir." diyerek konuştu.

Dışişleri Bakanlığ önleyen babası Abe Şintaro'nun da ölmeden ilk geleceğin başbakanı adına anıldığını hatırlatan Levent, Abe'nin en levent boylu başvekillik rekorunu ise dedesinin kardeşi Sato Eisaku'dan devraldığını anlatım etti.

Liberal Demokrat Partiyi, Çin Komünist Partisine benzeten Levent, "Japon devleti süresince devletleşmiş ortak siyasal partidir. Parti süresince de muhtemelen klikler vardır. Bunları ya aileler yahut kapital yönetir. Aileler kabilinden bakıldığında da Liberal Demokrat Parti süresince en güzel ailelerden bir tanesi Abe'nin ailesidir." dedi.

Levent, Abe'nin ana kabilinden büyükbabası emektar başvekil Kişi Nobusuke'nin ise İkinci Dünya Savaşı zamanında görü ve engelleme edilen topraklarda idarecilik yapmış ortak siyasal figür bulunduğunu hatırlattı.

"A sınıfı harp suçlusu" adına harp sonrası idamla yargılanan Kişi'nin mütebeddil arsıulusal siyasal geçerli durum sonrası başıboş bırakıldığını tamlayan Levent, Abe'nin ata kabilinden ailesinin ise mafyatik yakuza örgütlenmelerinin bolca arsa almış olduğu Yamaguchi sahasından arazi zengini şahıslar bulunduğunu anlattı.

- "Abe barışçıl Japon anayasasını dönmek istiyordu"

Levent, Abe'nin ananeci ortak yapıya erbap Japonya siyasetinde ailesinden mevrut ortak niteliği olduğuna da ayraç ederek, "Abe başa geçti ve ekonomiyi diriltme etti denebilir. Ekonomik manada erkinci konuşu ortak çizgisi vardı. Uluslararası arenada ise G7 ülkeleriyle mevzun ortak çizgideydi. Diplomaside direkt sürtüştüğü ortak iklim yahut savaşın eşiğine geldiği ortak devre olmamıştır. Japon anayasası savaşmama dair kuruludur. Japon ordusuna öz defans kuvvetleri denir. Yani ortak tane gayesi ortak atak çabucak kendini savunmaktır. Bu sebeple hudutlu sayıda kuvvetlere sahipti fakat Abe bu barışçıl anayasanın değişmesini istiyordu." diyerek konuştu.

Abe'nin bunu hâkim olmak düşüncesince anayasanın 9. maddesini değiştirmek, arsıulusal operasyonlara eklenmek istediğini ve çıkarmalar hâkim olmak istediğini özetleyen Levent, eskiden de bunu deneyen siyasetçiler bulunduğunu söyledi.

Bu siyasetçilerin Çin ve Güney Kore'nin tepkisiyle karşılaştığını anlatım fail Levent, "Abe de ayrımsız argümanları kullanıyor fakat yöntemi farklıydı. Çin ve Güney Kore'yle kaba ortak polemiğe girmiyordu. Onların da gönlünü alabilecek ortak diplomatlık izliyordu. Onlarla kavga etmek adına güzel söylemler kullanıyordu. İstediğini yapamadı gücün bu barışçıl anayasanın bulunan Çin varken ve Amerika çıkarları varken değişeceğini düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Abe'nin bulunan başbakanın bellek hocalarından bulunduğunu tamlayan Levent, Abe suikastının öğür süresince ortak değiş dalgası oluşturacağına da ayraç ederek, "Bu olayların Japonya siyasetinde örneği aşırı görülmüştür. Abe'nin büyükbabası Kişi de başbakanlığı bıraktıktan sonradan planlı veda resepsiyonunda bıçaklanmıştı fakat ölmemişti. Bir değiş olacağını yorumluyorum. Abe kadar çelimli ortak simaya meydana getirilen suikast, öğür süresince ve siyasette ortak aralık oluşturur." diyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ