USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Avrupa Parlamentosu Raportörü Amor: 'Rapor içerisinde olumlu görüntüleri aktaracağız'

Avrupa Parlamentosu'nun (AP) Türkiye Daimi Raportörü Nacho Sanchez Amor, Türkiye için düzenlenecek salname tutanağa ilişkin, “Rapor içerisinde olumlu görüntüleri aktaracağız. Aramızdaki bu acemi havayı aktarıyor olacağız” dedi.

Avrupa Parlamentosu Raportörü Amor: 'Rapor içerisinde olumlu görüntüleri aktaracağız'
25-02-2022 12:11

AP Türkiye Daimi Raportörü Nacho Sanchez Amor, Türkiye ile ilgili salname yazanak hazırlıkları kapsamında gerçekleştirdiği ziyarete bağlı AB Türkiye Delegasyonu'nda matbuat toplantısı düzenledi.

Amor, Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlemiş yer aldığı askeri harekata ilişkin, “Bugünkü matbuat toplantısının mevzusuna geçmeden evvel içre yaşadığımız krize müteallik fikir ifşa etmek istiyorum. Biz buna Rus krizi diyoruz, Ukrayna krizi değil. İçinde bulunduğumuz vaziyette Türkiye'nin içre bulunmuş yer aldığı pozisyona bakacak olursak coğrafi şekilde dünyanın bu bölgesinde ehemmiyetli ortak pozisyonda bulunduğunu görüyoruz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açık ortak davranış sergiliyor olmasını iri ortak kıvançla izliyoruz. Batı dünyası bütünlük içre cereyan ediyor, Türkiye'nin de bizimle beraberinde bulunduğunu görmekten alım çalım duyuyoruz” dedi.

“Karşılıklı itimat tazeliyoruz”

Amor, hazırlanacak tutanağa bağlı ise şunları kaydetti:

“Rapora geçecek olursak, Türkiye'nin namzet iklim olması zımnında değme sene düzenlediğimiz ortak yazanak var. Bunu salname şekilde düzenliyoruz. Rapor, uyumlandırma çalışmaları, ne bölgelerde gerçekleştirildiği yahut gerçekleştirilmediği yönünde. Oldukça komplike ortak süreci değerlendirdiğimiz ortak rapor. Siyasi ve siyasal şekilde da gelişimleri değerlendiriyoruz. Bundan esbak yazanak geçtiğimiz mayıs ayında yayımlanmıştı. İlişkilerimiz içerisindeki en aksi devri ele almaktaydı. Sonraki yazanak düşüncesince de icraat başladı. Bu alışılagelen hazırlıklarımız etrafında raportör şekilde çalışırken politikacı tablonun bütününü yakalamaya çalışıyoruz. Hükümet namına politikacı adlar ile görüştüm. İstanbul ve Ankara'da büyükşehir şehremaneti başkanları ile görüştük, STK'lar ile görüştük. Barolar Birliği Başkanı ve akademisyenlerle görüştük. Bütün bu ziyaretler çerçevesinde elan evvel edindiğim izlenimi konfirmasyon ika olanağı buldum. Yeni ortak iklim içindeyiz, bu akıbet aşama olumlu ortak hava. Karşılıklı itimat tazeliyoruz, deli dolu ortak politikacı müstevi bulunduğunu gördük.”

“Raporda bahsedeceğim en ehemmiyetli konulardan ortak tanesi Türkiye'nin Rusya'ya erinç almış yer aldığı pozisyon”

Amor, Brüksel'e döndüğünde meslektaşlarına Türkiye kendisince katı baş döndürücü olumlu gelişimin olduğuna müteallik bilim vereceğini belirterek, “Bunların kağıt üzerinde yansıtılmasını isteyeceğim. En önemlisi Türkiye'nin Rusya'ya erinç almış yer aldığı pozisyon. Bugün sebebi ile görüyoruz ki düzenlilik ve defans dalında bu arada çalışıyoruz, bunun vurgulanmasını isteyeceğim. Türkiye'nin huruç üzerinde da harika ortak gösteriş oynadığını anlatmak isterim. Ülkenizde konuk etiğiniz katı baş döndürücü göçmene ev sahipliği ediyorsunuz, Türkiye'nin bu çabasını takdirle karşıladığımızı anlatmak isterim. Raporumuzda fevk seviyeli konuların ayrımlı bölgelerde da bitmeme ettiriliyor olmasını ekleyeceğiz. En asıl ve en konkre olanın Gümrük Birliği bulunduğunu düşünüyoruz. Gümrük Birliği'nde kaydedilecek çalışmaların en gerçekçi, elle tutulur icraat olacağına inanıyoruz. Bu mevzuda oturup baş başa konuşabiliriz, konuşmaya başlamamız icap ettiğini düşünüyorum. Şunu unutmamak gerekiyor ki Gümrük Birliği'nde kaydedilecek gelişmeler politikacı reformlar kabilinden zevcelik edilmesi müstelzim gelişmeler. Gümrük Birliği'nde alınacak rastgele ortak kararda ne konseyin ne de AB üyesi devletlerin yegâne başına lakırtı hakkı bulunmuyor. Bu parlamentonun vereceği ortak karar. Parlamento da Gümrük Birliği ile ilgilendiren rastgele ortak mevzuya politikacı reformlar zevcelik etmediği takdirde izin vermeyecektir” niteleyerek konuştu.

“İnsan hakları ve hukukun üstünlüğü üzerinde geçtiğimiz zamanlarda nerede duruyorsak, halen bire ortak yerde durmaya bitmeme ediliyor”

Amor, gelişmelerin matlup kurda bulunmadığı sahaların da bulunduğunu kaydederek, “İnsan hakları ve hukukun üstünlüğü üzerinde geçtiğimiz zamanlarda nerede duruyorsak, halen bire ortak yerde durmaya bitmeme ediliyor. Bu az buçuk heves engelleyen ve sıkıntı donör ortak durum. Görüyoruz ki acemi ortak vakfe bu bölgelerde yok. Böyle ortak imaj edinmedik. Ziyaret öncesindeki izlenimlerimiz kelimesi kelimesine bitmeme etti. Bu bölgelerde ehemmiyetli ortak fark olmadığını kullanmak sıkıntı verici. Her ne genişliğinde yasalarda birtakımı tadilat yapılsa da halen savcıların yorumu, söz gelişi büyüklük yetkililerinin eleştirilmesi üzerinde medyadan yahut hususi kişilerden, bireylerden mevrut şahısların yorumlanması üzerinde halen hâkimiyet ita zımnında gidilen ortak davranış içerisinde olduklarını görüyoruz” dedi.

“AİHM'in Kavala ve Demirtaş kendisince almış yer aldığı kararlar ile ilgilendiren ortak gönülsüzlük var”

Raporun karışımından bilgiler paylaşan Amor, şu şekilde bitmeme etti:

“İnsan hakları ve hukukun üstünlüğü denildiği devir gene görüyoruz ki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Kavala ve Demirtaş kararları ile ilgilendiren almış yer aldığı kararları infaz üzerinde ortak gönülsüzlük var. Biz bunu dile getirdiğimizde Türk yargısına karışma ettiğimize müteveccih eleştirilerle karşılaşıyoruz. Fakat şunun ayırdında kazanmak gerekiyor. Bunun müdahili olduğumuzu düşünmüyoruz. Çünkü Türk devleti, Türk hükümeti değil ancak Türk devleti etraflı bu süreçlerin ortak parçası ve esasında kurucusu. Türk devleti Avrupa Konseyi'nin kurucusu. Konvansiyonun ortak parçası. Dolayısıyla Türk devleti etraflı bu süreçlerin kuruluş edilmesinde engelleme reşit ve etraflı bu süreçlerin ortaya konmasında büyüklük şekilde engelleme reşit ve kurmuş bulunan devletlerden ortak tanesi. Dolayısıyla ilçe da, devletin etraflı organları da bu dizge içerisinde toprak almaktadır zaten. O sebepten bizim bu yaptığımız yorumların karışma bulunduğunun söylenmesi akıllıcasına değil niteleyerek düşünüyoruz. Çünkü Türk devleti, büyüklük şekilde yükümlüğünü alegori getirmesi muhtemel ortak konumda. Avrupa Konseyi'nin ortak parçası. İnsan Hakları Konvansiyonu'nun ortak parçası. Türk anayasasının içerisinde bulunan şeylerin uygulanmasını özlemek haricinde ortak nesne yapmadığımız düşüncesince bunun karışma olmadığını düşünüyoruz.”

“Raporda ilkin umumi ifadeler kullanırdık ancak bu posta elan not eleştiriler toprak alacak”

İnsan hakları ile irtibatlı ele alınabilecek katı baş döndürücü apayrı mevzunun bulunmasına rağmen raporda umumi şekilde olumlu görüntüleri aktaracaklarını tamlayan Amor, “Aramızdaki bu acemi havayı aktarıyor olacağız. İnsan hakları ve hukukun üstünlüğü dalında muhtemel gelişmelerin kaydedilememiş yer aldığı için bahsediyor olacağım. Bu raporda ayrımlı ele alacağımız şeylerden ortak tanesi şu şekilde olacak; bu el elan hedeflenmiş eleştiriler, elan not eleştiriler toprak alacak. Bundan esbak raporlarda elan umumi ifadeler kullanırdık, kısaca umumi ortak anlatım ile Türk yargısı derdik. Türk eliti, Türkiye'deki politikacı partiler derdik. Genel ifadeler kullanırdık. Bu posta elan hususi tanımalar olacak” niteleyerek konuştu.

Mustafa Cenik - Sadettin Aliusta
 

İLGİLİ HABER
Rusya-Ukrayna cenginde muhat küsurat Türk mektepli yaşadıkları dehşeti anlattı Rusya-Ukrayna cenginde muhat küsurat Türk mektepli yaşadıkları dehşeti anlattı
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ