USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Aziz Sancar: Türkiye'nin bana gösterdiği dikkat 10 Nobel'den elan önemli

Nobel ödüllü Türk bilgelik insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, Türkiye'nin gösterdiği sevginin 10 Nobel'den şimdi ehemmiyetli bulunduğunu belirterek, "Çünkü, 85 milyon insan, benim bu yaptıklarımı Türkiye'nin başarısı yerine algıladığımı biliyor." dedi.

Aziz Sancar: Türkiye'nin bana gösterdiği dikkat 10 Nobel'den elan önemli
16-02-2022 16:36
Ankara

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) Ankara'da inşası tamamlanan, içinde bilgelik ve zanaat terbiye merkezi (BİLSEM), anaokulu, bilgi lisesi ve mektepli pansiyonu mevcut terbiye kampüsüne ismi sunulan Nobel ödüllü bilgelik insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, ferda düzenlenecek açılışa eklenmek az daha geldiği Ankara'da, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Hem Türkiye'de bununla beraber iri Türk dünyasında nice eğitim, araştırı ve afiyet kurumuna isminin verildiğini anlatım fail Sancar, "Bu benim düşüncesince iri ortak onur. Ankara'da oluşturulan Aziz Sancar Eğitim Kampüsü, bunların en büyüğü ve inşallah Türk bilimine en ortak tomar faydası olacak ortak girişim. Hem de yerleşke Başkent'te olunca ve açılışa çağırma edilince 'gelirim' dedim." sanarak konuştu.

Diyarbakır'ın Bismil ilçesindeki ortak Anadolu lisesine isminin verildiği haberini aldığında duyduğu memnuniyeti dile getiren Sancar, eniştesinin karye enstitüsü mezunu bulunduğunu ve Bismil'de muallimlik yaptığını belirterek, "O bakımdan Bismil kendisince benim aşırı iyi hatıralarım var. Bismil'de ortak Anadolu lisesine adımın verileceği haberi beni aşırı sevindirdi. Onun luğu başka, bunun luğu ayrıksı oldu." ifadesini kullandı.

"Türkiye'de benim bilgilerime göre Aziz Sancar Eğitim Kampüsü denli ortak terbiye kampüsünün benzeşim yok." değerlendirmesini karşılayıcı Sancar, kampüse ve isminin verildiği gayri merkezlere bağlı şöyleki konuştu:

"Ülkem bana aşırı iri itibar veriyor. Bu benim düşüncesince önemli. Yani tanım edemem. Biliyorsunuz Nobel ödülünü DNA onarımı düşüncesince üç can almıştık. Yani diğeri dü arkadaşımın namına benim bilgilerime göre tek terbiye yahut tedris merkezi yok. Benim halis muhlis Türkiye sathında Iğdır Anaokulundan tutun İzmir'de ortaokula denli adımın verildiği merkezler var. Tabii Başkent'teki en iri terbiye merkezi olacak. Milletimin beni ölçüm etmesi elbette beni aşırı duygulandırıyor. Umarım bunu duyan gençlerimiz de bundan ortak öğüt alır; bizim milletimiz bizim devletimiz vefakardır, şayet bu ülkeye yarayışlı ortak obje yapmış olursanız yahut ortak obje yaptığınızda ülkenizi unutmazsanız, bu ülkeden verdiğinizden fazlasını alacaksınız.

Türkiye'nin bana yaptığı, 10 Nobel'den şimdi ehemmiyetli şimdi fazladır, beni şimdi aşırı istiğna etmiştir. Çünkü, 85 milyon insanoğlunun sevgisi, hacısı hocası benim Türkiye'yi sevdiğimi, Türkiye'ye fariza ettiğimi Türkiye'ye değer verdiğimi, bu yaptıklarımın zat başarılarım değil Türkiye'nin başarısı şekilde algıladığımı biliyor. Ben doğru; araştırmalarımı ABD'de yaptım fakat ego ilmî şekilde burada (Türkiye'de) yetişmiştim, ilmî metodu ego Türkiye'de öğrendim. Türkiye'ye neşet etmek az daha ABD'den ayrıldığım gün, Ahmet Gül isminde Türk müderris dostum bana hocam Muzaffer Aksoy'un biyografisini gönderdi. Muzaffer Aksoy, bana bilgelik yapmayı öğreten hocaydı. Benim dâhiliye hocamdı ve otomobillerde geçer not kimyevi konu bulunan benzinin dokunmabana yaptığını keşfeden insanoğlu oydu ve Amerikan Meclisi'nde bu mevzuda uzman şekilde onu çağırdılar. Yani Muzaffer Hoca kusursuz ortak bilgelik insanıydı ve ego bilimi ondan öğrendim. ABD'ye gittiğimde bilgelik nite yapılmaktadır biliyordum. Burada imkanlarımız yoktu fakat bilim, deneyim ve kontroller nite yapılmaktadır bunların hepsini ondan öğrendim."

Sancar, namına bu onuru ve mutluluğu müstahak gören Türkiye Cumhuriyeti yetkililerine ve terbiye kampüsüne isminin verilmesine bağlı açıklamayı karşılayıcı Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'e müteşekkir bulunduğunu söyledi.

Keşke 25 sene geçmiş alsaydım

Sancar, Türk araştırmacıları ve terbiye kampüsünde yürütülecek AR-GE faaliyetlerine desteğinin sorulması üzerine, "Keşke bu Nobeli 25 sene geçmiş alsaydım. 75 yaşındayım bundan sonra yolculuk zor." değerlendirmesi karşılayıcı Sancar, ortak bilgelik merkezinin açıktan yürütülmesinin olanaksız bulunduğunu fakat elinden geldiğince Türkiye'deki ilmî çalışmalara ve Aziz Sancar Eğitim Kampüsü'ne açıktan da olsa dayanak noktası vermeye çalışacağını anlatım etti.

Sancar, "Türkiye'deki hocalar, bana danışır, benimle 6 ay-1 sene meşgul o olabilir. TÜBİTAK ortak izlence yaptı, bana postdoc doğrusu doktora sonrası araştırman gönderecekler. Geliştirdiğimiz aşırı dünkü metotlar var. Şimdi dünyada Piri Reis Haritası söylediğim metodu, halis muhlis dünyada benim öğrencilerim Çin, Kore, Türkiye'de kullanıyor. Çünkü onlar öğrendiler, eller kullanamıyor. İnşallah Türk öğrenciler vardığında onlar öğrenir Türkiye'ye getirirler, ayrımsız metodu kullanırlar yahut dünkü metotlar geliştirirler." biçiminde konuştu.

Aziz Sancar, ismini haiz Bismil'deki okulun öğrencilerini ağırladı

Sancar, AA'ya verdiği röportajın peşi sıra Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde dünkü oluşturulan Aziz Sancar Anadolu Lisesinin 9. derslik öğrencileri ile ortak araya geldi, sorularını yanıtladı.

Sancar, "Umarım hepiniz üniversiteye gidersiniz. Bazılarınız da moleküler kimya okursunuz. O devir sizin kitaplarınızda benim minimum üç buluşum olacak. Benim his yapmamın ölçülemez ortak kıymeti var. Benim düşüncesince sevimsiz çelim bu." sanarak konuştu.

Eğitim almış olduğu Mardin Lisesinden 5 profesörün çıktığını tamlayan Sancar, kendisinin bilgelik insanı olmasında tamamı öğretmenlerinin tesiri bulunduğunu anlatım etti.

Bu arada Sancar'a ABD'deki ofisinin duvarına sallandırmak az daha istediği Bismil'deki Aziz Sancar Anadolu Lisesinin fotoğrafı armağan edildi.

Sancar, Ankara'da "manevi kızım" sanarak seslenme etmiş olduğu KKTC Cumhurbaşkanlığı Sağlık Danışmanı Tıbbi Biyoloji ve Genetik Uzmanı Prof. Dr. Nedime Serakıncı ile de görüştü.

Serakıncı, Bismil'den mevrut öğrencilere, "Azmedersek çalışırsak nereye gelebiliriz bunun en iyi örneği Aziz Hoca." değerlendirmesinde bulundu.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ise Aziz Sancar Eğitim Kampüsü ile ilişik icra ettiği açıklamada, kampüsün AR-GE merkezi şekilde tasarlanacağını ve ortaöğretim düzeyindeki tamamı öğrencilerin ilmî geçinme aşama atacak araştırı ve ihya faaliyetlerinde bulunabilmelerini sağlayacaklarını belirtti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ