USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Bahçeli: Rusya işgalden hemen ve ön koşulsuz vazgeçmeli, askeri unsurlarını art çekmeli

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Rusya'nın, Ukrayna'yı işgalden hemen ve ön koşulsuz vazgeçerek, askeri unsurlarını arka çekmesi icap ettiğini söyledi.

Bahçeli: Rusya işgalden hemen ve ön koşulsuz vazgeçmeli, askeri unsurlarını art çekmeli
03-03-2022 14:15
TBMM

Bahçeli, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda meydana getirdiği konuşmada, 28 Şubat postmodern darbesinin sene dönümünde, "uzun yan yana masanın çevresinde dizilen güdülebilen altı partinin güçlendirilmiş parlamenter sistem adıyla 48 sayfalık boş yan yana metni kamuoyuna açıkladığını" tabir etti.

Metinde Türkiye, Türk milleti, inanç, tutarlılık, insicam, irade, ulusal bütünlük ve kardeşliğe en ıvır zıvır sevk olmadığını dile getiren Bahçeli, "Güçlendirilmiş parlamenter sistem teklifi, güçsüzleştirilmiş Türkiye'nin eskiz beyannamesidir ve bizim nazarımızda buruşturulup atılacak kağıt parçasından farksızdır." dedi.

Tarihi anlamayanların, milleti takmayanların, Türkiye'nin doğruluk ve kendilerini tanımayanların, toptan güçlerin telkiniyle buluşmasının, omuzlarına binen sorumlulukla değil, onurlarını lekeleyen suçluluk psikolojisiyle açıklama edileceğini tamlayan Bahçeli, "48 sayfalık metnin içerisinde ne bulunduğu tıntın döşenmemiş bakırdır, oda boncuğu konkre ve toy yan yana teklif de yoktur. Bu metni vakti önleyen yan yana tane şey, 28 Şubat zihniyetine makul şekilde güçlendirilmiş muvazenesizlik bildirisi olmasıdır." değerlendirmesini yaptı.

Açıklanan metnin hasep şekilde yan yana kanun önerisi değil, toy yan yana 28 Şubat bildirisi şekilde tarihe geçeceğini kail Bahçeli, metnin bütüne bakılınca yan yana ahenk değil, "uzlaşamama metni" bulunduğunu tabir etti.

Bahçeli, altı partinin kuma çalışmasında ne toy yan yana kanun ne içeriğine dair konkre tekâlif ne de yan yana tarz haritası bulunduğuna dikkati çekerek, bu durumun "zillet ittifakının oda boncuğu mevzuda uzlaşamadığını ve millete söyleyecek sözlerinin olmadığına" ayraç ettiğini söyledi.

MHP Genel Başkanı Bahçeli, 28 Şubat deklerasyon metninde uzlaşılan yan yana tane noktanın milletin kuma iradesi ile ikrar edilen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi karşıtlığı bulunduğunu kaydetti.

"Ölmüş ve ortadan kalkmış yan yana sistem güçlendirilemez"

Metinle 1961 Anayasası'nda bulunduğu üzere devletin güçsüzleştirilmesinin amaçlandığını dile getiren Bahçeli, "1961 Anayasası ile getirilmiş bulunduğu üzere cumhurbaşkanının yan yana defalığına 7 yıllığına seçileceği söylenirken elbette seçileceğinin aldatarak beden örtülmektedir. 1961 Anayasası devrinde bulunduğu üzere yılgı eritme kararnamesinin kaldırılacağı, yılgı eritme şartlarında devletin savaşım gücünün zayıflatılacağı görülmektedir." diyerek konuştu.

Hakimler ve Savcılar Kurulunun birbirinden ayrılarak geriye gidişin yargısal çatısının örülmek istendiğini tabir fail Bahçeli, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile ortaya konulmuş bulunan kesin budun iradesi ve çelimli talih modeli aksine çevrilerek devletin etkisizleştirilmesi başkaca düşürülemeyen azimkâr hükümet anlayışı yerine, parlamenter sistemde istizah kanalıyla düşürülebilen dengesiz hükümetler zamanına intikal hedeflenmektedir. Ortaya çıkma dengesiz hükümetler yeni baştan ikrar edilerek, eritme namına yararlı emniyetsizlik oyu önerisi getirilmektedir. Almanya'da geçerli bu yöntemde hükümeti düşürme çoğunluğuna ehil partilerin toy hükümeti kurması gerekmektedir. Bu teklif dengesiz hükümetlerin kurulacağını yeni baştan ikrar ederek, hükümeti düşürenin yolunu oluşturması önerisidir.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde ikrar edilen seçme ittifakı yardımıyla ne oy aldığına bakılmadan kâffesi partiler Mecliste anabolizma edilebilirken, parlamenter düzene art dönülüp barajın yüzdelik 3'e çekileceğini ve Meclisin henüz çelimli bir duruma geleceğini söylemek, ne dediğini bilmeyenlerin şuursuzluğudur. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde Mecliste birçok partinin olduğu, hükümetin istikrarına oda boncuğu biçimde etkileme etmemektedir. Parlamenter sistemde yüzdelik 3 barajı getirmek, hükümetin kurulmasını zorlaştırırken düşürülmesini kolaylaştıracaktır. 28 Şubat bildirisi 1961 Anayasası üzere ince yapılı ve dengesiz hükümetler zamanına ülkeyi mahkum eylemek istemektedir."

Devlet Bahçeli, Rusya-Ukrayna Savaşı'nda becerikli yan yana idare ile Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin rüştünün yeni baştan tanıt edildiğini vurgulayarak, parlamenter sistem periyodunun dengesiz ve ince yapılı icra modeline art dönmeyi istemenin, tarihin akışını aksine çevirmeye girişmek anlamına geldiğini ve çorak kalacağını kaydetti.

Altı partinin 28 Şubat'taki toplantısında oda boncuğu öneride bulunulmadığı üzere toy yan yana kanun vaadi de paylaşılamadığını özetleyen Bahçeli, "Parlamenter sistemi bitik yan yana makyajla esasen sunan bu 28 Şubat bildirisine dirlik milletimizin kuma iradesi ile ikrar etmiş bulunduğu Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni ve 2023'ü toy yan yana kanun ile taçlandırmak esas hedefimizdir. Ölmüş ve ortadan kalkmış yan yana sistem güçlendirilemez. Milletin geleceği elbette ve ne devir yapılacağı belgisiz yan yana hükümet sistemi değişikliği ile karartılamaz." dedi.

"Türkiye'nin önünü kesin gayesi"

Bahçeli, HDP'nin Dolmabahçe Mutabakatı'yla ilişik açıklamasının "zilletin altı partisine atılan pas, gönderilmiş selam, tığ de varız ve sizinleyiz mesajı" bulunduğunu tabir etti.

Güçlendirilmiş parlamenter sistem çalışmasının, yıldırı örgütleri PKK'ya, FETÖ'ye, toptan çevrelere, bölen ve tahripkâr mihraklara ikram, özenle uzatılan murdar elin ibrası bulunduğunu kail Bahçeli, "Yasama, icra ve sakatlık dalında meydana getirilen tespit, istimara ve hedeflerin oda boncuğu teceddüt taşımadığı ortadadır. Açıklanan dosdoğru geçmişe devir beyannamesidir. Yarının Türkiye'sine değil dünün Türkiye'sine özlemdir. Koalisyonlar sürecini esasen animasyon niyetidir." dedi.

Güçlendirilmiş parlamenter sistemin yükselen Türkiye'nin önünü kesin gayesi bulunduğunu tamlayan Bahçeli, "Türk milleti bu zillete inanıyorum ki izin etmeyecektir. Türkiye'yi tarihin gerisine düşürme emelini on paralık kimesne başaramayacaktır. Sıradan, basit, etkisiz, kimliksiz, ruhsuz, eskinin bitik yan yana kopyası bulunan '28 Şubat Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem' açıklaması alçaltı partilerinin elinde patlamış, istekleri kursaklarında kalmış, fehva yerindeyse nalça topladıkları açığa çıkmış, alayı ansızın silgi atmıştır. Türkiye'nin geleceği Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, doğacak umudu de Cumhur İttifakı'dır." diyerek konuştu.

'Donbas'ı Ukrayna'dan fek hamlesi bölücülüktür'

Bahçeli, Rusya'nın, Ukrayna'ya başlatmış bulunduğu askeri operasyonun, arsıulusal hukuka, Ukrayna'nın hükümran arazi bütünlüğüne, müstakil politikacı varlığına ve Minsk sürecine tümden karşıt bulunduğunu tabir etti.

Rusya'nın, Ukrayna'nın sınırlarını garanti dibine alan, yavuz yan şekilde imza koyduğu anlaşmaları da Kırım'ın ilhakında bulunduğu üzere aleni şekilde çiğnediğini tamlayan Bahçeli, Putin'in saldırgan tutumunun, devletlerarası ilişkilerde geçerli kuralların a'dan z'ye ihlali ve hiçe sayılmasından ayrıksı yan yana anlama gelmeyeceğini kaydetti.

Birleşmiş Milletler üyesi yan yana devletin topraklarının, uç güvenliğinin, insanoğlu varlığının, politikacı birliğinin ve emir haklarının aşırı kazalı biçimde saldırıya uğradığını dile getiren Bahçeli, "Birleşmiş Milletler gayrikanuni ve evlilik dışı askeri harekat karşısında değersiz ve ince yapılı ayıplama mesajlarından ayrıksı oda boncuğu nesne yapamamış, suya sabuna yapışık oda boncuğu arzu gösterememiştir." dedi.

Putin'in tarihe kaltaban tanıklık yaptırarak hunriz işgali muhik çıkarmaya kalkışmasının mahsurlu yan yana mantık, paradoks ortamında bocaladığının sayrıl ve feci yan yana örneği bulunduğunu vurgulayan Bahçeli, "Donbas'ı Ukrayna'dan fek hamlesi bölücülüktür. Bu bölgenin neymiş bağımsızlığının ve egemenliğinin Rusya Parlamentosu kabilinden tasdiki âlemşümul hususiyet kurallarını uygulama etmektir." diyerek konuştu.

Devlet Bahçeli, ABD, AB ve NATO'nun, tehditleri öngörme, ölçme, önleme ve dirlik koyma yetenek ve yeterliliğinden ne derece yoksun olduklarının ispatlandığına dikkati çekti.

Öneriler

Bahçeli, MHP olarak, Rusya-Ukrayna arasındaki silahlı çatışmaların ivme kaybetmesi, devam eden faziletli gerilimin hafifletilmesi, sulh düşüncesince çelimli yan yana aşama atılabilmesi düşüncesince şu önerileri dile getirdi:

"Ukrayna'nın politikacı ve arazi bütünlüğüyle emir haklarına kesin surette hürmet duyulmalıdır. Rusya ile Ukrayna ortada aşırı evgin mütareke diyeti istihsal edilmelidir. Rusya işgalden hemen ve ön koşulsuz vazgeçmeli, askeri unsurlarını art çekmelidir. NATO, doğuya tevessü stratejisini banko gözden geçirmeli, mevhum korkular üreterek, enerjisini ve unsur devletleri sabah akşam yan yana arada sübvansiyon arayışından vazgeçmelidir. Krizin çözülmesi düşüncesince yan yana tane alternatif diplomatlık ve diyalogdur. Müzakere masası silahlı çatışmaya faik gelmelidir.

Gelişmeler ve gerçekler sergilemiştir ki hem Rusya bununla beraber Ukrayna ile aracısız dek kuracak, görüşecek ve masaya oturabilecek yan yana tane dünya Türkiye'dir. Sayın Cumhurbaşkanımızın, diyalekt ilişkileri delik önüne alıp, aşırı cepheli siyasi, kazançlı ve ticari ilişkileri kullanarak enerjik arabuluculuk girişimi, ateşkesin sağlanması düşüncesince içten gayretleri bizlere uyarınca barışın, huzurun, istikrarın ve sürekli çözümün anahtarıdır.

Türkiye'nin hakemliğinde, İstanbul merkezli yan yana mütalaa ikliminin ortam bulması barışçıl çabaları destekleyecek, krizden çıkışın ılımlı yolu inanıyorum ki arana arana bulunacaktır.

Rusya-Ukrayna arasındaki çatışmalara bizim bakışımız insanidir, ilkeseldir, arsıulusal hususiyet temellidir. Kategorik şekilde oda boncuğu ülkenin ne indinde ne de karşısında yan yana pozisyonumuzun olması düşünülemeyecektir. Buna arttırma şekilde haklar ve komşuluk hukukumuz bulunan oda boncuğu ülkeyi gözden çıkarmamız da bahis konusu değildir. Türkiye, savaş alanı ülkesi olmayacaktır. Türkiye, Batı'nın ün ve üstüne tabanca kuşanmayacaktır. Milli çıkarlarımız neyi gerektiriyorsa, hükûmet merkezi Ankara'nın siyasal dinamikleri neye aksan yapıyorsa adresimiz ve konumumuz orasıdır.

Dış yöntem alıngan yan yana alandır, maceranın sonu acıklıdır, ulusal kalıcılık değme devir önceliğimizdir. Ukrayna'yı engelleme fail Putin haksızdır, bu haksızlığın cezalandırılmamış kalması muhtemel değildir. Fakat bu gidiş Rusya ile siyasi, ticari ve kazançlı ilişkilerimizi de zedelememelidir. Dış politikamız dengelidir, akılcıdır, sağduyuludur, aşırı boyutludur, millidir ve ön alıcıdır."

"Düşman değme kimesne S-400'ün gayesi orasıdır"

MHP Genel Başkanı Bahçeli, Rusya'nın, Ukrayna'ya saldırması kararında Batı'nın ikiyüzlülüğünün yan yana güzel belirginlik kazandığını belirtti.

Bahçeli, "Konu Türk ve Müslüman evet mu üç maymunu oynayan, katliamlara kelimesiz artan arsıulusal toplumun, kişilerin cilt rengine, budunsal ve kök niteliklerine uyarınca yöntem geliştirmesi, sınırlarda ayrımcılık yapması yan yana kat su katılmamış ırkçılıktır." görüşünü paylaştı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı'nın, özlük ülkesinin AB üyesi yapılması çağrısına, Avrupa Komisyonu Başkanı'nın "Ukrayna bizlerden bir tanesi ve onları içimizde istiyoruz" sözlerinin sakat yan yana yaklaşım bulunduğunu tamlayan Bahçeli, "Yani bu vakte derece Türkiye'nin AB'ye alınmaması, size benzemediğinden ötürü mıdır? Bunu mu söylüyor, bunu mu itiraf ediyorsunuz?" sorusunu yöneltti.

Türkiye'nin, Ukrayna krizinde ulusal yan yana vakfe sergilediğini, gelişimleri isabetle okuduğunu, noktayı ve vakti vardığında lazım uyarılarını korkmadan yaptığını tabir fail Bahçeli, "Ne var ki, alçaltı ittifakı bundan dahi huzursuz olmuştur. Rusya-Ukrayna arasındaki çatışmaları az henüz hükümete satmaca edecek derece bitik niyetli, katı kalpli ve gözü boğunuk bir duruma düşmüşlerdir. Ukrayna'da mukim vatandaşlarımızı Türkiye'ye iri yan yana mücadeleyle getiren hükümete yağız çalanlar, İstanbul'a kar yağdığında dü mahalle arasındaki ulaşımı sağlamaktan beceriksizlik kaldıklarını ne acele unutmuşlardır?" dedi.

"Bu bitik aykırılık zihniyeti, iktidarı dökmek namına vatanı düşürmeye çoktan apiko bulunduğunu değme defasında göstermiştir." ifadesini kullanan Bahçeli, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Rusya'nın askeri operasyonu sırasında CHP Genel Başkanı'yla, İP Başkanı gır donanması halinde, S-400 Füze ve Hava Savunma Sistemi'nin aleyhine izahat yapmışlardır. Kılıçdaroğlu henüz da ileriye gitmiş, NATO'nun 21. yüzyılda demokrasinin güvencesi bulunduğunu sonra sürerek halt etmiştir. Zillet ittifakının anne ortakları, Ukrayna krizi sırasında majestelerinin muhalefeti şekilde sivrilmiş, Biden'ın muhbiri şekilde serpilmiş, askı ışığı üzere yayılmacı devletleri selamlamışlardır. Kanaatimiz odur ki NATO'yu demokrasinin güvencesi görmek, Türk milletinin demokratik ve tarihî egemenliğine iri yan yana dirlik çıkış, gözü boğunuk yan yana itirazdır. Demokrasinin güvencesi NATO değil, millettin arı sili iradesi ve emir hükmüdür.

CHP yönetiminin zulme yandaşlığı ve toptan güçlere yaranma siyaseti, geçmişiyle beraberce Türkiye Cumhuriyeti'nin yapılış felsefesine dudak ağıza aykırıdır. Türkiye, lafına emniyetli yan yana ülkedir. Türkiye, taahhütlerine dair yan yana devlettir. S-400 gerekseme doğduğunda kullanılacak bulunan yan yana tabanca sistemidir. CHP Genel Başkanı 'kime dirlik kullanacağız' diyerek soruyor. Sayın Kılıçdaroğlu, 'YPG bizlere mi saldıracak?' söylediğinden buyana bilinçsiz yan yana biçimde konuşuyor, fon aleminde geziyor, Türk ve Türkiye düşmanlarını tebriye eylemek düşüncesince uğraşıyorsun. Düşman değme kimse, değme nerede ise S-400'ün gayesi orasıdır. Tehdit nereden geliyorsa S-400'ün yönü oraya dönecektir.

Yine Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin Rusya'ya tabi bir duruma geldiğini söylemiş ve bu ülkenin buğday vermemesi şeklinde aç kalacağımızı tez etmiş. Bir de şalteri indirirse karanlıkta kalacağımızdan bahsetmiş. Tasa ika Sayın Kılıçdaroğlu, üstünde yaşadığımız topraklar dualıdır, bereketlidir, verimlidir, buğday ambarıdır, martir kanıyla sulanmıştır. Ne aç kalırız, ne de açıkta yaşarız. Zillet ittifakı kâfi ki röfle etmesin, Allah'ın izniyle karanlıkları kazanım da çıkarız. Bağımlılık bağımsızlığın zehridir. Türkiye Cumhuriyeti özgür ve müstakil yan yana ülkedir. Kılıçdaroğlu, hala bu gerçeğin bilincinde değildir.

CHP Genel Başkanı'nın yeterli da Ukrayna krizi sırasında Rusya'yı kötülemeye başlaması ilkesel yan yana vakfe değil, akıntıya kapılan sinyalci ve kabullenmiş yan yana iradenin ciddi detone tezahürüdür."

"Montrö hatırlatması politikacı tuzak"

Devlet Bahçeli, ön sıralarda CHP edinmek üzere, Ukrayna'da çatışmaların yaygınlaştığı yan yana sırada, Montrö'yü maksatlı şekilde kusur yorumlayanların, Kanal İstanbul'un çöktüğünü yazıp çizenlerin, Türkiye'nin elini zayıflatmanın hesabını önleyen çevreler şekilde dikkati çektiğini vurguladı.

Montrö Boğazlar Sözleşmesi hususunda Türkiye'nin duruşunun sağlam, tutumunun muvazeneli ve aydınlık bulunduğunu kaydeden Bahçeli, "Zillet ittifakının" Montrö hatırlatmasının politikacı fak ve sözleşmenin asıl boyutuyla karşıt bulunduğunu dile getirdi.

Bahçeli, "Ukrayna'da bulunan Cumhurbaşkanıyla sonuç seçimdeki politikacı rakibi ayrımsız anda polat delme giyip topraklarını savunurken, alçaltı ittifakı Allah korunum sırtımıza cembiye vurmanın hazırlığı içindedir. Bu ittifakın sözcüleri, Türk milletini etiket siyasetiyle yan yana görecek derece budun muhalifi, elverişsiz yan yana sağgörü bulunduğunu tez edecek derece da köksüzdür. Siyaset gerçekleştirmek başka, ulusal ve vakti meselelerde kuma yan yana duruşa ehil edinmek başkadır." değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ