USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Bakan Akar: Montrö, etraflı ortalık düşüncesince faydalı. Montrö statüsünün bozulmasının hiç kimseye yararı yok

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, 'Ukrayna'da küsurat TSK'ye ilgili 2 taşımalık uçağı düşüncesince hem Rusya hem Ukrayna ile konuşuyoruz. İki iklim de mevzuya nazarıitibar gösteriyor. Önümüzdeki günlerde oradan müspet ortak akıbet bekliyoruz.' dedi.

Bakan Akar: Montrö, etraflı ortalık düşüncesince faydalı. Montrö statüsünün bozulmasının hiç kimseye yararı yok
17-03-2022 11:42
Ankara

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ukrayna'da artan Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) ilişik 2 taşımalık uçağı dair hem Rusya hem Ukrayna ile devam eden görüşmelerden gelecek günlerde müspet ürün beklediklerini bildirdi.

Akar, NATO Savunma Bakanları Olağanüstü Toplantısı daha sonra gazetecilerle indinde araya geldi.

Türkiye'nin, Ukrayna'da yaşananlara müteveccih faaliyetlerini ürün evre düzgün ve prensiplere müteallik sürdürdüğünü kail Akar, Türkiye'nin hem Rusya hem de Ukrayna ile dobra ilişkileri bulunduğunu hatırlattı.

Akar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile görüşerek, probleminin rastgele indinde çatışmaya varmadan çözülmesi düşüncesince iri güç harcama ettiğini belirtti.

Ukrayna'da yaşananların bölgenin güvenliği dair DOĞRU değişikliğe sebep bulunduğunu dile getiren Akar, "NATO adına caydırıcılığın ve savunmanın muhafazası, elimizdeki olanak ve kabiliyetlerin sürdürülebilmesi düşüncesince kısa, mutedil ve derinlemesine vadede neler yapmamız icap ettiğini aşkın dobra düşünmemiz lazım. Bunların yanıtı hem düet hem de umumi görüşmelerde kamu devletler ve NATO çeşidinden aranıyor." değerlendirmesini yaptı.

"Montrö statüsünün bozulmasının hiç kimseye yararı yok"

Türkiye'nin, Ukrayna'nın bağımsızlığını, yer bütünlüğünü ve egemenliğini desteklediğini anlatım fail Akar, çabucak mütareke anons edilmesi icap ettiğini belirtti.

Bu vaziyeti Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın en yukarı düzeyde, kendisinin de Rus ve Ukraynalı muhatapları ile konuşurken daim dile getirdiğini vurgulayan Akar, "İnsani gestalt tedricen kötüleşiyor, bunun önlenmesi lazım. Bunun düşüncesince mütareke kayıt diyoruz. Bunu talkın ediyoruz, dile getiriyoruz, öneri ediyoruz." bilgisini paylaştı.

Ukrayna'da çırçıplak halkın sıkıntılarına derman bulunması gerektiğine yer veren Akar, "Orada yaşlılar, kadınlar, çoluk çocuk, tertemiz insanoğlu var. Bu anlamda elimizden mevrut her neyse yaptık, hazırlamaya bitmeme edeceğiz. Fırsat buldukça elimizden gelenin en iyisini sürdürmeye çalışacağız." ifadesini kullandı.

Bölgede sulh ve istikrarın yeniden tesisi düşüncesince meydana getirilen en ehemmiyetli çalışmalardan birinin Montrö Sözleşmesi'ne uzlaşma olduğuna dikkati çekici Akar, şunları söyledi:

"Bu mevzuda topu topu taraflarla konuşmak, ahbaplık yapmak vasıtasıyla bugüne genişliğinde yer aldığı kabilinden bundan hakeza da oldukça ciddi, samimi, belirgin ve transparan halde Montrö Sözleşmesi'nin uygulanmasını istiyoruz. Bu çerçevede de barışın, istikrarın, huzurun devamına çabukluk gösteriyoruz. Bu mevzuda şu anne genişliğinde topu topu etraf buna uydular. Her devir söylüyoruz, Montrö kamu etraf düşüncesince faydalı. Montrö statüsünün bozulmasının hiç kimseye yararı yok. Bu anlaşmanın alakadar taraflarca takibinin, buna uzlaşma sağlanmasının barışa, istikrara revan yolda ehemmiyetli indinde hamle olduğunu, ehemmiyetli dayanaklık geçirmek sağlayacağını yeniden yeniden dile getirdik, dile getirmeyi sürdürüyoruz."

"Çalışmalarımızın kadrinin kıymetinin bilinmesini istiyoruz"

Türkiye'nin PKK/YPG, DEAŞ ve FETÖ'nün yanı esna nice yıldırı örgütü ile savaşım ettiğini tamlayan Akar, bu mevzuda teşrikimesai içre olunması gerektiğini, katılması müstelzim tedbirlerin bulunduğunu, NATO üyesi müttefiklerden de bunu beklediklerini dile getirdi.

Türkiye'nin terörle mücadelede yaptıklarının bilinmesi icap ettiğini vurgulayan Akar, "Avrupa Birliği'nin, Avrupa'nın, NATO'nun güneydoğu sınırlarını koruyoruz. Eğer orada tığ teröre gönül rahatlığı mücadeleyi vermezsek, bu yasa dışı göçlere, bu istenmeyen göçlere gönül rahatlığı lazım mücadeleyi vermezsek Avrupa'nın ıssız ne olur? Yaptığımız çalışmanın elden ülkemizin menfaati, hakkı düşüncesince değil, bire indinde sürede Avrupa düşüncesince de ürün evre faydalı bulunduğunun da bilinmesi lazım. Bu farkındalığın olması gerekiyor. Bu yaptığımız çalışmaların, gayretin kadrinin kıymetinin bilinmesini istiyoruz." mesajını verdi.

NATO Savunma Bakanları Olağanüstü Toplantısı kapsamındaki görüşmeler

NATO Savunma Bakanları Olağanüstü Toplantısı kapsamında gerçekleştirdiği görüşmelere yer veren Akar, ABD, İngiltere, Fransa, Kanada, Yunanistan ve Letonyalı mevkidaşlarıyla görüştüğünü, görüşmelerinin müspet ve müspet geçtiğini anlatım etti.

Görüşmelerde asliye mevzunun Ukrayna'da yaşananlar bulunduğunu aktaran Akar, şöyleki konuştu:

"Görüşlerimizi, düşüncelerimizi, akıntı tarzımızı da arttırma yazar gündeme getirdik. Bu mevzuda bizim Rusya ile bulunan münasebetlerimizde rastgele indinde nakıs değil, aksine bu problemin çözümü dair ve arada konuşmak, ahbaplık yapmak ve kolaylaştırıcı rolümüz bakımından probleminin çözümüne ulama sağlayıcı indinde gestalt bulunduğunu da arkadaşlarımızın dikkatlerine sunduk. 70 yıldan buyana NATO üyesiyiz. 70 yıldan buyana de bizlere sunulan görevlerin tamamını kusursuz aksaksız adına getirdik. Dolayısıyla bizim başta askeri konulardaki yaptığımız çalışmalarla NATO orduları ortada hakkıyla seçkin, hatırlı indinde yerimiz mevcut ve bunu korunum geçirmek düşüncesince elimizden mevrut gayreti gösteriyoruz. Konulara ciddiyetle, içtenlikle yaklaştık, yaklaşıyoruz. Bize sunulan fariza her neyse yapıyoruz. NATO'nun da NATO üyesi öbür devletlerin de benzeşim halde bizlere gönül rahatlığı her insanın yapması gerekenleri yapmasını bekliyoruz."

"Ateşkesin indinde an önceki sağlanması lazım"

Gazetecilerin sorularını da yanıt veren Bakan Akar, Ukrayna'nın Mariupol kentinde camiye sığınan Türk vatandaşlarının tahliyesine müteveccih çalışmalara müteallik soruya, "Orada alanda, arazide, yollarda münferit çatışmalar var. Dolayısıyla araçlarla boşaltma esnasında indinde münferit hücum ihtimali zımnında 'Bunun düşüncesince bekleyelim' diyorlar. Tahliye düşüncesince taraflarla temaslarımız sürüyor. Bu mevzuda Sayın Dışişleri Bakanımız da temaslarını sürdürüyor. O da işin indinde an önceki hızlanması düşüncesince elinden mevrut gayreti gösteriyor. Bu görüngü doğrusu Cumhurbaşkanımızın gündeminden tek devir düşmedi" cevabını verdi.

Rusya'ya aldığı kadar müeyyide uygulamadığı iddiasıyla Türkiye'ye mevrut eleştirilere müteallik değerlendirmesi sorulan Akar, "Yaptırımlara katılmıyoruz diyerek indinde nesne yok. Birleşmiş Milletler çeşidinden ortaya konulmuş bulunan yaptırımlar gelişigüzel ne ise Türkiye Cumhuriyeti onlarla ilgili üzerinde düşeni yapıyor." diyerek konuştu.

Yaptırımların hedefinin, maksut sonuçların tetik planlanmasının önemine yer veren Bakan Akar, şunları söyledi:

"Olayı abartmak değil, kapamak gerekir. Ateşkesin indinde an önceki sağlanması lazım. Ateşkesin sağlanması ile baş başa siyasi, diplomatik görüşmelerin başlamasıyla indinde an önceki oraya istikrarın, barışın gelmesi lazım. Tabii beraber demincek birileri çeşidinden baş döndürücü sert, direkt bazı uygulamalardan bahsediliyor. Böyle indinde nesne olsaydı Antalya Diplomasi Forumu kabil miydi? Peki Antalya Diplomasi Forumu olmasaydı, hakeza indinde detant kabil miydi? Burada kazanç-kayıp dengesini dobra görmek lazım. Bu anlamda bizim 'Herhangi indinde halde uygulamıyoruz' halinde indinde tavrımız namevcut ancak ****ni ile ihtiyatla ilerlemenin hem Ukrayna hem Rusya hem de semt düşüncesince hâlâ makul olacağını değerlendiriyor ve bunu talkın ediyoruz. Bu anlamda yaptığımız çalışmalarla çözüme ehemmiyetli katkılar sağladığımızı değerlendiriyoruz. Yapılan icraat da taraflı, yansız kamu ülkelerce takdirle karşılanıyor."

"Dengeli ve yunak ilişkiler"

Ukrayna'nın, sürecin gene buyana başta NATO ülkelerinden mahsus talepleri olduğu, Türkiye'nin de başta insancasına iane mevzusuna odaklandığı belirtilerek, "Ukrayna'nın isteklerine müteveccih adımlarımız olacak mı" sorusu üzerinde Bakan Akar, Türkiye'nin Rusya ile münasebetinden ötürü bu mevzuda ürün evre tetik ve alıngan davrandığını belirtti.

Bakan Akar, Ukrayna'daki gelişmelerin gene itibaren Türkiye'nin hem politik sürece hem de insancasına iane faaliyetlerine dayanaklık geçirmek sağladığını hatırlatarak, "Münasebetlerimizi oldukça kararlı ve yunak halde tutuyoruz. Dengeli şekilde, yapılması gerekenler her neyse elimizden geldiğince bunları yaptık, hazırlamaya bitmeme edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Yunanistan ile Türkiye ilişkilerindeki ürün bir hale müteveccih suali da Akar, "Samimi, açık, dürüstçe ve transparan halde konuşmalarımızı görüşmelerimizi yapıyoruz" diyerek yanıtladı.

İki dünya defans bakanlıkları arasındaki Güven Artırıcı Önlemler toplantılarının indinde numara ve üçüncüsünün Atina'da, ikincisinin Türkiye'de yapıldığını anımsatan Akar, dördüncü derinti düşüncesince de sıranın Türkiye'de bulunduğunu kaydetti.

Akar, Güven Arttırıcı Önlemler toplantısı düşüncesince Yunan heyetini Ankara’ya beklediklerini, bu mevzunun Yunanistan Savunma Bakanı Nikolaos Panagiotopoulos ile görüşmesinde gündeme geldiğini belirterek, şunları söyledi:

"İki ülkenin halkının zenginlik içre olması bakımından, Ege'nin güzelliklerinin, zenginliklerinin paylaşılması bakımından bu önemli. Turizm, balıkçılık ve değişik güruh zenginlikler var. Bunların eş kullanılmasından yanayız, bunu söyledik. Muhatabımızdan da bu anlamda müspet indinde cevap gördük. Önümüzdeki günlerde bu istikamette ilerlemelerini bekliyoruz. Biz yapıcıyız, olumluyuz, yaklaşımımız bu."

Ukrayna'daki 2 "Koca Yusuf"

Ukrayna'da artan dü A 400M uçağının niteliğine müteallik istifham üzerinde Akar, şunları kaydetti:

"İnsani iane dair gönderdiğimiz 2 taşımalık uçağımız 23 Şubat'ta Ukrayna'ya indi. İnsani iane malzemelerini Ukraynalı muhataplarına tasdik ettiler. Tam dönecekler, kuleler, iklim alanı kapandı. Biz bu mevzuda hem Rusya hem Ukrayna ile konuşuyoruz. İki dünya de mevzuya dikkat gösteriyor. Herhangi indinde dokunca ziyan gelmeden uçakların oradan çıkmasına çalışıyorlar. Temaslarımızı sürdürüyoruz. Önümüzdeki günlerde oradan müspet indinde ürün bekliyoruz. "

Rus limanlarında bekletilen ve aralarında yağ yüklülerin de bulunmuş yer aldığı gemilere müteallik istifham üzerinde Akar, "Rus yetkililerle konuştuk, o gemiler print ve Türkiye'ye geçiş etti. Oradaki öbür gemilerle alakadar görüşmelerimiz bitmeme ediyor" cevabını verdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ