USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Bakan Bozdağ: Büyük reformları hepyek yaşama geçirdik

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ "İhtisas mahkemelerimizi çoğalttık ve vatanımızda yurttaşlarımızın adaletin vaktiyle tecellisi yönündeki beklentilerini yapmak düşüncesince şişman reformları hepyek yaşama geçirdik." dedi.

Bakan Bozdağ: Büyük reformları hepyek yaşama geçirdik
08-09-2022 20:01
Adana

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, bilge ve savcılar ile mahkemelerin sayısını arttırdıklarını belirterek "Diğer taraftan his mahkemelerimizi çoğalttık ve devletimizde yurttaşlarımızın adaletin vaktiyle tecellisi yönündeki beklentilerini yapmak düşüncesince iri reformları hepyek yaşama geçirdik." dedi.

Bakan Bozdağ, Kozan ilçesindeki dünkü adalet sarayı binasının asliye atma töreninde, dünkü Adliye Sarayı'nın ilçeye, hakimlere, savcılara, avukatlara hayırlı, hayır olmasını diledi.

Adalet dalında baş döndürücü ağırbaşlı asar ve planların akıbet 20 yılda yaşama geçirildiğini tamlayan Bozdağ, ülkenin ciharıyek indinde hâlâ evvel hükümet konaklarının ortak numara katlarında, yanlarında, kahvehanelerden fek yerlerde, evlerde ve doğruluk hizmetlerinin yüksekliğine, mehabetine makul sıfır mekanlarda vatandaşların doğruluk hizmeti aldığını, kaymakamlık rolü yapanların doğruluk hizmetleri sunduğunu hatırlattı.

Bozdağ, 2002'de 31 Aralık bakımından iklim genelinde 78 bağımsız doğruluk sarayının olduğunu, akıbet 20 yılda bu sayıyı 363'e çıkardıklarını tabir etti.

"Büyük reformları hepyek yaşama geçirdik"

Hakim ve savcıların sayısını arttırarak vatandaşların hâlâ çabuk adalete erişimlerini ve adaletin vaktiyle tecellisini gerçekleştirme düşüncesince de ağırbaşlı adımlar attıklarını özetleyen Bozdağ, şunları söyledi:

"Hakim ve savcılarımızın sayısını arttırdık. Öte taraftan mahkemelerimizin sayısını arttırdık. Diğer taraftan his mahkemelerimizi çoğalttık ve devletimizde yurttaşlarımızın adaletin vaktiyle tecellisi yönündeki beklentilerini yapmak düşüncesince iri reformları hepyek yaşama geçirdik. Adli yargıdaki murafaa sayısı 2002'de 3 bin 581'ken tığ bunu yüzdelik 91,3 arttırarak 6 bin 852'ye çıkardık. İdari kaymakamlık 146 pare murafaa varken tığ bunu yüzdelik 42'lik artışla 208'e çıkardık. Hakim ve müddeiumumi sayımız 9 bin 329'ken zaman 22 bin 756'ya çıkarmış durumdayız. Bir taraftan hakim, müddeiumumi sayımızı, mavera taraftan murafaa sayılarımızı arttırdık. Diğer taraftan da adliyede fariza eden asistan personel sayımızı arttırdık. Bütün personel Adalet Bakanlığı içerisinde 61 bin civarındayken şu anda 180 bin yöresinde personele yetik durumdayız. Hamdolsun, zaman mahkemelerimizde ne zabıtname katibi ne öbür adli asistan personel dair ne de bilge ve müddeiumumi dair rastgele ortak başağrısı yaşanmaktadır. Mahkemelerimizin ihtisaslaşmış olması bilge ve savcılarımızın da ihtisaslaşmasını indinde getirmiş, kararlardaki vurma oranları arttığı denli yurttaşlarımızın kaymakamlık hizmetlerinden memnuniyeti de bundan müspet yönde etkilenmiştir."

"Kira uyuşmazlıklarını arabulucuların uhdesine delibozuk edeceğiz"

Bozdağ, bu vakitte adalete muvasala indinde vatandaşların yargıya düşmeden işlerini çözümlemesi düşüncesince seçenek geçimsizlik yöntemlerini ahbaplık sistemine özgülemek düşüncesince de ağırbaşlı adımlar attıklarını bildirdi.

Bozdağ, arabuluculuğu faaliyete geçirdiklerini anımsatarak şöyleki bitmeme etti:

"Artık yurttaşlarımız sert baş döndürücü türel ihtilafta mahkemeye gitmeden arabuluculuda meseleyi halletmekte hâlâ hızlı, hâlâ endamsız ve hâlâ iktisadi ortak yoldan menfaatini ve hakkını elde ika olanağı bulmaktadır. Ceza uyuşmazlıklarında, uzlaştırmacılığı devreye alarak orada da ehemmiyetli ortak ara kaydettik. Önümüzdeki çağda hem arabuluculuğun kapsamını genişletecek hem de uzlaştırmacılığın kapsamını genişletecek dünkü adımlar atacağız. Kira uyuşmazlıklarını inşallah dünkü çağda arabulucuların uhdesine delibozuk edeceğiz. Komşuluk hukukundan, büküm mülkiyetinden doğan ihtilafları da evvel arabulucuya, orada çözülmesi yargıya doğacak biçimde dünkü düzenlemeleri yaşama geçireceğiz. Gönlümüz dilek ediyor ki komşularımız komşuluk hukukunu gereği mahkemeye düşmeden komşuluk hukukunun hukukuna da hâlâ hürmetli ortak biçimde arabulucuda problemlerini çözsünler ve ihtilaflarını endamsız müddette halletsinler. Yeni çağda yavaş yavaş bunun kapsamını, ayrıksı ihtilafları da içerisine borç biçimde genişleteceğimizi buradan ortak kere hâlâ tabir kılmak isterim."

Bozdağ, hukukta ehemmiyetli reformlardan birinin de semt adalet sarayı ve semt dümen mahkemelerinin faaliyete geçirilmesi bulunduğunu aktardı.

Türk hukukunda zamanı niteliğe erbap iri ortak reformu 2016'da dört dörtlük da FETÖ'cü vuruş teşebbüsünün başarısızlıkla sonuçlanmasının ardı sıra o güç çağda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ortaya koyduğu iradeyle yaşama geçirdiklerini özetleyen Bozdağ, "Olmaz, yürümez' diyenlere taannüt zaman istinaf uygulaması Türk hukukunun beniz seyelan uygulamalarından bir tanesi durumuna gelmiştir. İnşallah 20 Eylül'de istinafın 6'ncı yılı münasebetiyle istinafı ve uygulamalarını dört başı mamur boyutlarıyla ele düzlük iri ortak değerlendirmeyi yapacak, aksayan yönlere dünkü hal önerilerini yaşama geçirecek, dünkü adımlar atarak istinafın hukukumuzda küsurat enerjisini kuvvetlendirme edecek dünkü düzenlemeleri yaşama geçireceğimizi buradan tabir kılmak isterim."

Bozdağ, bilge ve savcıların ehemmiyetli görevleri namına getirdiğini vurgulayarak şunları kaydetti:

"Hakimlerimiz savcılarımız adliyelerde dosyaları okuyup değerlendirdiği denli biliyoruz ki sert bir fazla fazla dosyaları evlerine taşımakta, hafta sonları bile milletimizin beklentisine akıllıca karşılık vermek, akıllıca değişmeyen özgülemek düşüncesince iri güç sarfiyat etmektedirler. Bütün bunlar gerçekliğiyle ortadayken 8 milyon yöresinde dosya üzerine değişmeyen verilirken bunların içinden ilkokul altı pare dosyayı ruzname yapmış olup bunların üstünden hakimlerimize, savcılarımıza taşlama eden, onları erek gösteren, onlara atak eden dört başı mamur kişileri, kurumları ortak kere hâlâ buradan kınıyorum. Büyük ortak haksızlığı yaptıklarını ortak kere hâlâ Kozan'dan onların yüzlerine, vicdanlarına söylüyorum. Hangi ülkede bu derece iş yükü altında milyonlarca sorun görülmekte de üç tane, ilkokul pare sorun üstünden muazzam ortak adalet sarayı teşkilatı, binlerce kaymakamlık mensubu, kaymakamlık mensubu iftiraya muhatap oldu. Böyle ortak toptancılık, hakeza ortak ayrımcılık, hakeza ortak kıygı katiyen ikrar edilemez."

"Demokratik ahbaplık devletine yakışan ağırbaşlı reformlara imza attık"

Türk ahbaplık sisteminde yapılanlarla, Avrupa'da Amerika'da olanların masaya yatırıldığında farkın hâlâ kesin görüleceğini vurgulayan Bozdağ, "Polisin müdahalesinde Amerika'da George Floyd'un başına mevrut ortak sağlam Türkiye'de bugüne derece yaşandı mı? Fransa'da, Almanya'da, İngiltere'de yaşananlara bakın. Onlarda olanlarla bizde olanlara bakın. Onların ismi hukuksa bizde olanların ismi nedir? Biz onlara gereğince katbekat hâlâ hukuka uygun, hâlâ hukukun içinde, hâlâ ahbaplık hukukla bu arada ortak mücadeleyi, değme mevzuda yapıyoruz. Türkiye'ye bu mevzuda Batı kompleksi ortamında bulunup haksızcasına kıygı yapanları ortak kere hâlâ buradan kınadığını tabir kılmak isterim. Biz yurttaşlarımızın denetimine dört başı mamur devleti açan demokratik ahbaplık devletine yakışan ağırbaşlı reformlara imza attık." ifadesini kullandı.

Bozdağ, kadınlar, çocuklar, engelliler, martir yakınları, gazilerle ilgilendiren zait ayrımcılık getirdiklerinin altını çizerek "Kişisel verilerin korunmasını istemeyi, anayasal ortak kazı kendisine düzenledik. Yaşam hakkı ne derece kıymetliyse haysiyetli ortak fert kendisine hayatta olmak düşüncesince şahsi verilerin korunması da o derece giranbaha ortak haktır. Kişisel verilere erişmek, onların hedefi doğrultusunda kullanılıp kullanılmadığını denetlemek, onların hatası var ise düzelttirmek, sıfır ortak bilinçlilik varmış denli gösterilmişse sildirmek ve dört başı mamur bu süreçleri nezaret kılmak az daha de Kişisel Verileri Koruma Kurulunu kurduk. Kişisel verilerin hukukunu korusun, ihlal edenler var ise müeyyidelerle karşılaşsın sanarak hemen ukubet hukukuna değil, bire ortak vakitte hususi hukuka da ahkâm koyduk."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ